Парада

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Погоди делови од Црвената армија во Харков , лето 1920 година.
Кадети во военото училиште Сен Сир за време на парадата на Денот на Бастилја ( Елисејски полиња , 2007 година).
Војниците на Рајхсвер на парада, 1930 година.

Парада ( француска парада , шпанска парада , од латински paro „подготвен“), воена парада , поморска парада - поминување на војниците на свечен марш со или без воена опрема , тоа е и формирање на персонал или опрема во деновите на значајни датуми.

Парадата се одржува, по правило, на официјални празници , прослави од државно и воено значење, по завршувањето на големите воени вежби (историја на маневри ), како и за време на погребот на војниците, лидерите на државата или земјата, и други лица, на чиј погреб е неопходно да се оддадат воени почести (ако е можно за таква парада). Свечениот премин ( демонстрација , дефиле , поворка, концерт ) на разни групи , организации , движења или забави некои го нарекуваат парада. Исто така, парада е појавувањето на уметниците на сцената (циркуската арена) пред или по настапот. [еден]

Парада (воена парада, парада на трупи и сили)

Приказна

Паради се одржуваа дури и во армиите на Стариот Египет , Персија , Рим и други држави. Една од облиците на паради во армиите на антички Рим беа римските триумфи - свеченото влегување во главниот град на победничкиот командант и неговите трупи. Парадите станаа широко распространети во 18 век во Западна Европа ( Прусија , други држави и земји), каде што беа еден од главните видови вежба .

Во руската армија и морнарица, парадите станаа широко распространети од крајот на 18 век . Во Санкт Петербург , годишно се одржуваа големи паради: зима - на плоштадот Палас и пролет - на Марсово поле . Покрај тоа, годишно се одржуваше летна парада во Красное Село . Воените маневри завршија со големи паради со учество на војници од неколку воени области . Имаше и паради по повод воените празници и годишнини од воените единици .

ВО СССР

Воена парада во чест на годишнината од револуцијата на 7 ноември 1983 година
Парада во Баку 1970. Кадетите на БВОКУ се предводени од полковниците Чурилов И.К., Смазилкин В.С. и Злодеев И.В.
Воена парада на Црвениот плоштад, 7 ноември 1941 година .

Во СССР, парадите се одржуваа двапати годишно (освен периодот на Големата патриотска војна) - на 1 мај (празник на работниците) и на 7 ноември (денот на Големата октомвриска социјалистичка револуција). Воени паради се одржаа не само во главниот град на СССР, градот Москва. Без да успее, тие беа одржани во градови херои, престолнини на републиките на Унијата , градови каде што се наоѓаа штабовите на воените области , штабовите на флотите на морнарицата на СССР , штабовите на големи воени формации или голем број воени универзитети (т.е. , всушност, во сите големи градови).

Исто така, на 1 мај и 7 ноември се одржаа паради по физичко образование (во градовите каде што имаше воени паради, потоа по нив), проследено со демонстрации на работници со слогани и апели што одговараат на празникот (додека Централниот комитет на КПСС годишно одобри список на официјални повици што беа објавени во пресрет на празникот во весниците - овие апели ги читаа најавувачите за време на демонстрациите што минуваа покрај говорницата).

Последната парада на 1 мај се одржа во СССР во 1968 година . Потоа, мајските воени паради, кога се одржаа, беа закажани за Денот на победата на 9-ти мај . Во исто време, во традициите на СССР, беше зачувано да се одржуваат демонстрации (поворки) на 1 мај, а во големите градови се одржа парада за физичка култура пред демонстрациите. А парадите во чест на Победата беа назначени само во јубилејни години, со исклучок на 1975 година. Оваа година се одржа само парадата на 7 ноември. Покрај тоа, тенковите и самоодните пушки не учествуваа на парадите во 1975 и 1976 година.

Последната ноемвриска воена парада се одржа во СССР во 1990 година .

Некои од најпознатите воени паради во историјата на СССР се две паради поврзани со Големата патриотска војна - Парадата на 7 ноември 1941 година и Парадата на победата на Црвениот плоштад на 24 јуни 1945 година .

Во повоените години, учесниците на парадата мораа да исполнат голем број строги барања: висина над 176 см, возраст - не повеќе од 30 години, задолжително присуство на награди од првите редови и добра обука за вежбање .

Воените паради во СССР понекогаш беа придружени со трагедии. На 1 мај 1952 година, по воената воздушна парада под команда на Василиј Сталин, која се одржа во ниски облаци, два од најновите млазни бомбардери од предната линија Ил-28 се урнаа за време на слетувањето [2] .

Исто така, воените паради, поточно поминувањето на војниците со свечен марш, го придружуваа погребот одржан на Црвениот плоштад, што беше составен дел од воените почести за време на погребот. Последната парада од ваков вид се одржа на 13 март 1985 година за време на погребот на К. У. Черненко .

Во Руската федерација

Поминување на почесната гарда на вооружените сили на Туркменистан и Ахал-Теке Гират. Воена парада посветена на 65-годишнината од победата во Големата патриотска војна . Москва, 9 мај 2010 година

Во Руската Федерација - Русија, парадите се одржуваат главно на 9 мај за да ја одбележат победата во Големата патриотска војна . Од 1991 до 1994 година на Црвениот плоштад воопшто немаше воени паради. На 9 мај 1995 година се одржаа две паради одеднаш : на Црвениот плоштад се одржа пешачка парада на ветерани, а на ридот Поклоннаја се одржа парада со учество на воена опрема и лет на авијацијата.

Од 2008 година, воената опрема, вклучително и воената авијација, го продолжи учеството на воената парада на 9 мај на Црвениот плоштад во Москва. Сепак, поради реставрацијата на портата Иверски во раните 1990-ти, обемот на воена опрема што влегува во Црвениот плоштад е значително намален. Во советско време, возилата на влезот на Црвениот плоштад патуваа околу Историскиот музеј од две страни - со секоја од двете колони , со цел да се обединат во заедничка формација на Црвениот плоштад. Сега, до Црвениот плоштад може да се вози само од едната страна - помеѓу Историскиот музеј и ѕидот на Кремљ.

Редоследот на парадата на трупите и силите

Надворешни видео датотеки
Воена парада во СССР

Редоследот на шефот на гарнизонот одредува: составот на трупите, времето и местото на парадата, униформата и маршрутите на единиците , редоследот на нивното формирање и поминување, постапката за спроведување на артилериски поздрав , доколку ги има. Назначен е командант на парадата да командува со трупите доделени на парадата. Во одреденото време, единиците ( подединиците ) се редат за парадата на војниците. Примањето на парадата на војниците по извештајот на командантот на парадата ги обиколува војниците, ги поздравува и им честита. Комбинираниот оркестар ја изведува „Контрамарш“. На поздравите на домаќинот на парадата на војниците, трупите одговараат со гласно „Ура“. Кога домаќинот на парадата се враќа на местото на прием на парадата по заобиколувањето на трупите, оркестарот ја изведува „Глори“ (музика на М. И. Глинка). Потоа фанфаристите ( корнет свирачи и трубачи ) на оркестарот го изведуваат сигналот „Слушнете ги сите“. Домаќинот на парадата на војниците чита наредба или држи говор, оркестарот ја пее националната химна на Советскиот Сојуз , а во исто време се пука и артилериски поздрав. На крајот од изведувањето на химната, четите маршираат во свечен марш ...

- Парадата на трупите - напис од Големата советска енциклопедија .

Спроведувањето на воените паради е определено со прописите за вежбање .

Премин со свечен марш

Започнува свечен марш според наредбите: „Парада, внимание! До свечениот марш, во баталјон (пристаниште), на едно линеарно (две линеарни) растојание, првиот баталјон (чета) право напред, остатокот десно, на рамо, порамнувајќи се надесно, марширачки чекор!“ [3] . Вообичаено, парадите на војниците се одржуваат под воени маршеви (чекор за марширање ) или со изведба на воени песни од персоналот (чекор за марширање).

Премин на воена опрема

Воздухопловна парада (или воздушен дел од парадата)

Поморска парада (или парада на бродови)

Спроведувањето на поморските паради е определено со поморските прописи .

Атлетска парада

Погледнете ја гимнастичката парада .

Технопарада

Видете технопарада .

исто така види

Белешки (уреди)

Литература

  • Л.В. Беловински . Парада // Илустриран енциклопедиски историски и домашен речник на рускиот народ. XVIII - почетокот на XIX век / ед. Н. Еремина . - М .: Ексмо, 2007 .-- стр. 462 .-- 784 стр .: - ил. Со. - 5000 примероци. - ISBN 978-5-699-24458-4 .

Врски