Сорбона

Од Википедија, бесплатната енциклопедија

Одете во навигација Одете на пребарување
Видот
Сорбона
P1300735 Париз V капела Ла Сорбона rwk.jpg
48 ° 50'55 ″ с. НС. 2 ° 20'36 инчи. г. H G Я O
Земја
Локација Сорбона [d][2]
Датум на основање 1257 година
Сајт сорбона.fr
Лого на Wikimedia Commons Медиумски датотеки на Wikimedia Commons
Барокна фасада на Сорбона (архитект Жак Лемерсие , 1642)

Сорбона ( fr. La Sorbonne ) - архитектонски и историски споменик, центар на Универзитетот во Париз во главниот град на Франција ; се наоѓа во Латинскиот кварт во Париз ; е сопственост на градот.

Името Сорбона доаѓа од името на теологот Роберт де Сорбон , исповедник на кралот Луј IX Свети , кој во 13 век го основал теолошкиот колеџ во градот - Колеџот Сорбона , кој подоцна станал дел од Универзитетот во Париз. Терминотпо соседство беше префрлен на самиот универзитет и остана со него до ден-денес.

Понекогаш се користи во медиумите на руски јазик во однос на Сорбона, името „Универзитет Сорбона“ е семантички неточно.

Архитектура

Барокната фасада на зградата и припаѓа на црквата Сорбона - капелата Света Урсула од Сорбона; нејзината изградба била завршена во 1642 година . Од усвојувањето на законот за одвојување на религијата од државата во 1905 година, зградата е приспособена за официјални приеми и изложби.

Капелата Сорбона е национално историско обележје и е под државна заштита од февруари 1887 година . Големиот амфитеатар (заедно со другите сали) е историски споменик од септември 1975 година [3] .

Историја

Збирка на лекари од Сорбона

Историјата на Сорбона започнува порано од XII век , но во 1215 година бил формиран Универзитетот во Париз , кога неколку црковни училишта се обединиле и формирале еден од првите универзитети во Европа . Првично имал 4 факултети: Слободни уметности , Канонско право , Медицина и Теологија . Веќе во XIII век, универзитетот стана еден од најголемите во Европа. По штрајкот од 1229-1231 година, универзитетот добил право на локална автономија, известувајќи директно на папата .

Во 1257 година, теологот Роберт де Сорбона , исповедник на кралот Луј IX од Свети , основал во Париз теолошки колеџ за деца од сиромашни семејства [4] [5] ; 50 години подоцна, славата на колеџот засени многу теолошки институции во Европа. Библиотеката во Сорбона била една од првите во која збирните единици на библиотеката биле распоредени по азбучен ред според насловот [6] .

XIV век беше поволен период за зголемување на моќта и авторитетот на школата во Сорбона: големиот раскол на Западната црква целосно го намали значењето на Рим, имаше потреба од повисока, авторитетна институција која ќе ја преземе врз себе заштита на догмите: таква институција била Сорбона. Во 1393 година, 54 лекари од Сорбона добија задача да му ги претстават своите ставови на кралот за тоа како да се стави крај на расколот во црквата. Тие предложиле и мерка, која набргу била пуштена во сила, односно Собор на највисоко свештенство и световни лица, кој би бил судија на спротивставените папи од Авињон и Рим.

Во 1554 година, колеџот го добил името Сорбона и постепено се споил со теолошкиот факултет на Универзитетот во Париз. Во текот на 16 век, Сорбона се вклучила во интелектуална борба меѓу католиците и протестантите. Универзитетот служел како главно упориште на католичкиот конзерватизам и се борел против политиката на релативна толеранција на кралот Франциско I кон француските протестанти, освен за краток период во 1533 година кога универзитетот бил ставен под контрола на протестантите.

Во 17 век, името Сорбона се проширило на целиот универзитет во Париз.

Во осумнаесеттиот век, Колеџот Сорбона беше богата институција, управувана од „фармацевт“ со четворица лекари избрани меѓу неговите членови од сите членови. За финансии беа задолжени специјални службеници назначени од фармацевти .

Во 1790 година, колеџот Сорбона, како теолошко училиште, престана да постои. Во 1808 година, со декрет на Наполеон, неговите згради биле ставени на располагање на Универзитетот во Париз.

Сорбона денес

Во 1968 година, Сорбона стана еден од главните центри на студентската акција под идеите на „ новата левицапозната како „Црвен мај“ .

Во 1970 година, Сорбона, или Универзитетот во Париз , беше реорганизирана во 13 универзитети, кои се разликуваат во областите на студии и припаѓаат на трите академии во Париз и парискиот регион [7] . Четири од овие универзитети се наоѓаат главно во историските згради на Сорбона, а останатите во другите квартови на Париз и неговите предградија. Универзитетите во Сорбона се стекнаа со престиж низ целиот свет.

Во Сорбона се сместени администрацијата на Париската академија ( Француска академија во Париз ) и канцеларијата на париските универзитети ( француска Канцеларија на универзитетите во Париз ). И, исто така, Националната школа за повелби , Практичната школа за високи студии ( fr. École pratique des hautes études ) и делумно универзитетите Париз I , Париз III , Париз IV и Париз V. Во Сорбона се наоѓа и интеруниверзитетската библиотека на Сорбона [8] .

Амфитеатар на Сорбона
Библиотека Сорбона, соба Сент Џејмс

Тринаесет модерни универзитети

Јас Универзитетот Париз I - Пантеон-Сорбона сајт академија на Париз
II Универзитетот Париз II - Пантеон убиец сајт академија на Париз
III Универзитетот Париз III - Нова Сорбона сајт академија на Париз
IV Универзитетот Париз IV - Париз-Сорбона сајт академија на Париз
В Универзитетот Париз Декарт (Универзитет Париз V) сајт академија на Париз
VI Универзитетот Пјер и Марија Кири (Универзитет во Париз VI) сајт академија на Париз
Vii Универзитетот Париз VII - Денис Дидро сајт академија на Париз
VIII Универзитетот Париз VIII - Винсент-Сен Дени сајт Creteil академија
IX Универзитет Париз-Дофин (Универзитет Париз IX) сајт академија на Париз
X Универзитет Париз X - Нантер (Универзитет во Париз Запад - Нантер ла Дефенс) сајт Версајска академија
XI Универзитетот Париз XI - Париз Југ сајт Версајска академија
XII Универзитетот Париз XII Вал-де-Марн - Париз-Вал-де-Марн сајт Creteil академија
XIII Универзитетот Париз XIII - Северен Париз сајт Creteil академија

исто така види

Белешки (уреди)

  1. ^ Base Mérimée (fr.) - ministère de la Culture , 1978 година.
  2. 1 2 archINFORM (германски) - 1994 година.
  3. Историски споменици: Сорбона (Ла) (фр.) ... База на податоци Мериме, француско Министерство за култура (13 октомври 2015 година).
  4. Англиска книжевност - Вилијам Хенри Шофилд (инг.). - BiblioLife (англиски) , 2009 година.
  5. Хилде де Ридер-Симоенс. Историја на Универзитетот во Европа: Том 1, Универзитети во средниот век (инж.). - Cambridge University Press , 2003 .-- ISBN 9780521541138 . извадок
  6. ^ Мареј, Стјуарт А.П. The Library: An Illustrated History, Skyhorse Publishing, 2009, (Печати) ISBN 9781602397064 .
  7. Сорбона денес - La Chancellerie des Universités de Paris - La Chancellerie des Universités de Paris (непристапна врска) . www.sorbonne.fr . Преземено на 20 ноември 2019 година. Архивирана на 25 мај 2019 година.
  8. La Sorbonne aujourd'hui et ses affectataires (fr.)

Литература

Врски