Пештера пустиник

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете на навигација Одете на пребарување
Пештера пустиник
Слика
Држава
Административно-територијална единица Н.С.В.
Наследство статус Закон за наследство - регистар на државно наследство [г][1]
Пештерата Пустиник на мапата
Пещера отшельника
Пештера пустиник
Лого на Викимедија Комонс Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

Пештера Пустиник ( англиски. Пештера Пустиник) - комплекс од камени згради во Австралија, во северо -источните периферии на Грифит , Нов Јужен Велс , запишан во Регистарот на државата Ново Јужен Велс наследство [mk] 12 јануари 2007 година. [2] [3]

Тоа е комплекс од засолништа, терасовидни градини, егзотични растенија, резервоари за вода, камени wallsидови, како и мостови, скали и патеки што се протегаат повеќе од еден километар. Овие структури, изградени сами од италијанскиот мигрант Валерио Ричети , бараа од него да премести стотици тони камен и земја, впишани во природните карактеристики на пејзажот .

Историја

Помеѓу 1929 и 1952 година, италијански испосник претворил камен ивица од еден од гребените кај Грифит во живеалишта. Повеќе од две децении, Ричети го разви овој потег од еден километар, каде што живееше во затскриена изолација од 1929 до 1942 година. Притворен за време на Втората светска војна , тој продолжил да работи на тоа место до 1952 година, кога се вратил во Италија, каде и починал.

Многу малку документи се сочувани за животот на Валерио Рикети во Австралија, и тие се речиси целосно ограничени на записи за неговото интернирање што датира од 1942-1945 година во Националната архива Австралија . Повеќето информации содржани во овие записи се во форма на одговорите на Рикети на прашалникот на Воената полиција при неговото интернирање. Но, неколку од неговите одговори можат да бидат поткрепени со други документи. Покрај тоа, имаше фотокопија од неговиот запис за вработување во рудниците БиХти Билитон .

Фотокопии од повеќето документи на Ричети се наоѓаат во книгата на Боби Кајлард Обнова на изгубениот пејзаж на Валери Рикети: археологија на поединец . [4]

Опис

Комплексот италијански пештерски пештери се карпести конструкции со сложена камена обработка и ископување на рацете на Рикети, сите лоцирани долж тесниот врв на гребенот, што се протега на повеќе од еден километар долж југоисточната страна на Сценскиот рид , кој е висок 200 метри височина. јужниот дел на гребенот Мекферсон . Овој живописен рид сега е во непосредна близина на западниот раб на Колина [en] - предградие на Грифит. Областа на објектот е околу 16 хектари : должина - 1150 метри, ширина - од 120 до 190 метри. [2]

Комплексот на Валерио Ричети направен од човекот сега е: [2]

 1. Далечно јужно рок засолниште
  • Камени скали од 40 чекори и засолниште од камен со тесен премин што води до мала комора
 2. Јужно рок засолниште
  • засолниште во карпите со камено скалило од 18 скалила; живеалиште со делумно сочувани камени wallsидови и остатоци од asonидање
 3. Јужна градина и рок засолниште
  • живеалиште составено од две градини, три цистерни и камен засолниште
 4. Централно криење-излези
  • камено скалило што ги поврзува градините со „главната пештера“, како и две засолништа: долно и горно
 5. Главната пештера
  • главна пештерска структура поврзана со други структури најчесто познати како „кујна“, „столб за оружје“, „уметничка галерија“ и „капела“
 6. Засолниште Норт Рок 1
  • тесно правоаголно засолниште со два изградени wallsида, добро скриено во подножјето на чиста карпа, поврзано со патеки до „главната пештера“ од засолништето Норт Рок 2
 7. Засолниште за северна карпа 2
  • оградено камено засолниште, добро камуфлирано и далеку од очите, и од врвот на гребенот и одоздола; Камени скали од 30 чекори што го поврзуваат засолништето со врвот на гребенот и основата на ридот
 8. Место на западното засолниште
  • локацијата е позната по архивски фотографии и е потврдена со усна историја, иако не преживеал физички доказ за нејзиното постоење; Архивските фотографии покажуваат камена структура со големи мазни правоаголни блокови што опкружуваат дрвена врата со решетки и закривена дрвена надвратница - структурата била мала просторија изградена околу шуплива врба, во чија основа Ричети изградил камин за дрвото да може служат како оџак
Комплексна територија на пештерата Пустиник

Културниот пејзаж на Историско -археолошкиот комплекс, познат како Комплексот пештерски пустини , е од национално значење како редок пример во Нов Јужен Велс за документиран, огромен и релативно недопрен комплекс од пустиници, извонреден археолошки локалитет на дваесеттиот век, содржи ретка карпеста уметност, историски графити, бројни камени структури, земјени работи и остатоци од култивација. Овој комплекс ја илустрира европската испосничка традиција, која е ретка во Австралија. [2]

Забелешки (уреди)

 1. Нов Јужен Велс наследство регистар - 1999 година.
 2. 1 2 3 4 Комплекс пештерски пустиник
 3. Ед. Кавердејл, Ким Грифит . Директориум за историски градови . Австралиско наследство. Датум на лекување: 9 март 2007 година.
 4. Обнова на изгубениот пејзаж на Валери Рицети: Археологијата на поединецот „Боби Кајлард, теза на почести 2005 година, Универзитет во Сиднеј

Литература

 • Б. Кели (1988). Пустина во Еден: Историја на градот Грифит, неговиот регион и неговите луѓе.
 • Кајлард, Боби (2005). Обнова на изгубениот пејзаж на Валери Рикети: археологија на поединец.
 • Петронио Цекато (2005). Вистинската приказна: Пустиникот на сценскиот рид и дел од историјата на Грифит - од скршен рид до сценски рид.

Линкови