Дупки за копчиња

Од Википедија, бесплатната енциклопедија

Одете во навигација Одете на пребарување

Дупки за копчиња ( копчиња ) се спарени (не секогаш) знаци (ленти) направени од ткаенина (подоцна од други материјали) на јаката на униформите или униформите [1] .

Тие служеле и служат како ознаки , ознаки на чин , воена положба , воен чин , граѓански чин или позиција , кои припаѓаат на воена единица , огранок на армијата или цивилен оддел. Во моментов, дупките за копчиња преживеале само во вооружените сили или во државната служба на одредени држави: Австрија , Австралија , Авганистан , Бангладеш , Белорусија , Белгија , Бугарија , Велика Британија , Виетнам , Германија , Хонг Конг , Египет , Индија , Јордан , Иран , Италија , Канада , КДРК , НР Кина , Непал , Нов Зеланд , Оман , Пакистан , Романија , Русија , Сирија , Украина , Франција , Шведска , Швајцарија , Шри Ланка .

Русија и СССР

Дупки за копчиња на обвинителството на СССР

Во Русија, во вооружените сили до 1917 година , дупчињата за копчиња се користеа како украси и се златни или сребрени на униформите на офицерите на Свети Ѓорѓи и галантерија ( дупки за копчиња ) на униформите од пониските чинови . На 25 август 1864 година, императорот, „за возврат за долгорочната и славна воена служба на змејскиот полк Нижни Новгород на Кавказ, постојано придружена со брилијантни подвизи“, додели „посебна надворешна разлика на униформите на долните чинови, во форма на дупки за копчиња направени од волнена облога, по моделот на лентата на Редот на Свети Ѓорѓи . Исто така, копчињата се користеле како ознаки на државните (граѓански) службеници според Табела на чинови .

Во СССР, во вооружените сили на СССР , во 1924 - 1943 година , дупките за копчиња служеа како главни обележја за разлика помеѓу воените чинови и видовите трупи и специјалните сили .

На тогашните јазичиња се носеле ознаки за воени чинови, како и месингани амблеми за типот на војниците. Дупки за копчиња секојдневни униформи okantovyvayut рабови од различни бои. Командната структура носеше златни рабови на плетенката , линијарот и техничарите - платно со различни бои. На пример, во органите на воената правда се носеа темноцрвени дупчиња за копчиња со црни рабови, со амблем на воената правда на моделот од 1935 година и комплет ознаки:

За помладите команданти и специјалисти, триаголниците служеа како обележја. Сите овие ознаки беа направени од месинг со црвени емајлирани влошки (т.н. „жешка емајл“).

На капутите, на краевите на јаката се носеа дупчиња во облик на дијамант, на други видови облека, во форма на издолжен паралелограм . Таквите јазичиња се зашиени на надворешниот раб на јаката на неговата јакна или туника . Во морнарицата на СССР немаше дупки за копчиња, ознаките беа лоцирани на манжетните на ракавите.

За теренската униформа на облеката од каки имаше дупчиња за копчиња од ист материјал како и самата униформа. На теренските копчиња, амблемите беа обоени во темно зелена боја, ознаките беа изработени од месинг со зелени емајлирани влошки.

Со воведувањето на општите чинови, се сменија и дупчињата за копчиња - за сите видови облека почнаа да се прават ромбични со различен број ѕвезди, рабовите останаа златни, копчињата на теренскиот генерал беа со зелени ѕвезди. За време на војната, копчињата на теренот речиси насекаде ги заменија секојдневните.

По обновувањето на ремените на рамениците во 1943 година, на некои видови воени униформи се задржани отвори за копчиња како знак (во боја) на гранките на армијата. Оваа функција беше проширена во 1955 година по транзицијата на вооружените сили на СССР во униформа како униформа , наместо јакна ; во мал број случаи, бојата на отворите за копчиња почна да носи информации и за рангот. Во 1970-тите, нарачката ги одредуваше следните бои за копчиња:

На врвот на отворот за копче има игла за ревер. Празнините на ремените на рамо се во иста боја како и отворите за копчиња. Во 1970 година, црните празнини на ремените на офицерот беа заменети со црвени.

Од 1932 година, отворите за копчиња се користат или се користат како значка за разлика на униформите на голем број цивилни министерства и одделенија на СССР. Во 1943 - 1950 година , во некои од овие оддели ( НКВД (од 1946 година - МГБ и МВД ), трупи на НКВД, гранични , внатрешни и придружни трупи , милиција , железнички транспорт , цивилна авијација итн.), како и во армијата, наместо buttonholes влезеремени , сепак, во исто време, во 1943- 1951 година biennium во граѓанските министерства и оддели продолжува, како и воведувањето на buttonholes -. тие се внесени во Министерството за комуникации , Министерството за финансии , Министерството за енергија [2] , Министерството за геологија , Главната геодезија и картографија при Советот на министри на СССР , царинската служба итн. Во 1954 - 1958 год . во повеќето цивилни министерства и одделенија, каде од 1943-1951 г. се користеа дупчиња за копчиња, беа укинати, но во исто време им беа префрлени голем број цивилни министерства и одделенија кои претходно користеаленти за рамо ( МНР , Обвинителство , железнички транспорт итн.). Во 1979 - 1991 година , во повеќето министерства и одделенија кои користеа дупчиња за копчиња, тие повторно беа заменети соремени за на рамо .

Во современата Руска Федерација, копчињата се користат како обележја од Министерството за надворешни работи [3] [4] и Федералната агенција за шумарство . На униформата на одделенската стража на Федералната агенција за железнички транспорт се користат знаци на ревер [5] .

исто така види

Белешки (уреди)

Литература

Врски