Петербург воен округ

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Карта на воени области. 1913 г.

Петербург воен округ - формирање ( здружение , воен округ ) во вооружените сили на Руската империја .

Подоцна се нарекувал Петроградска воена област или Петроградска област .

Историја

Округот бил формиран во август 1864 година во контекст на реформата на воениот округ спроведена од страна на министерот за војна Д.А.Милјутин . Во 1870 година, кон него бил припоен голем дел од укинатиот воен округ Рига , а во 1905 година ја опфаќал целата територија на укинатиот Фински воен округ [1] . Во 1867-1876, 1878-1880, 1884-1905 година, врховниот командант на трупите на областа исто така служел како врховен командант на гардата . Во 1905 година, од 11 јануари до мај, беше функцијата генерален гувернер на Санкт Петербург и командант на трупите лоцирани во Санкт Петербург. Тоа беше окупирано од послушниците на неговото височество, генерал-мајор Д.Ф. Трепов .

Во 1914 година, поради преименувањето на Санкт Петербург во Петроград, воениот округ Санкт Петербург бил преименуван во воен округ Петроград .

Територијален состав

Во 1914 година, областа ги опфаќала следните провинции: сите фински, Санкт Петербург, Новгород, Псков, Естљандска, Лифљандскаја (со исклучок на областа Рига, која е дел од воената област Вилна ), Олонец и Архангелск; окрузи: провинција Вологда. - Вологда, Грјазовецки и Кадниковски; провинција Јарослав. - Пошехонски, Мологски, Љубимски и Даниловски; Тверски усни. - Весјегонски, Вишневолотски, Осташковски, Бежецки, Калјазински и Кашински; Смоленски усни. - Пореченски, Белски, Духовшчински, Сичевски и Дорогобужски; Усни на Витебск. - Љуцински, Себежски и Невелски.

Округот, како погранична област, може да се нарече приморски, бидејќи имал копнена граница само со Шведска и Норвешка, кои, минувајќи низ поларни, речиси напуштени земји, немале никакво воено значење. Поголема важност беше морската гранична линија што ја мијат водите на Арктичкиот Океан (провинција Архангелск), а особено Балтичкото Море.

Командант на трупите на гардата и воениот округ Петербург

Формирање

Во јули 1914 година, 6-та армија беше формирана врз основа на трупите на областа.

Распуштање

По наредба на К. С. Eremeev, на старата област беше распуштена, а на 20 март, 1918 година, врз основа на него, Петроградскиот VO на Црвената армија била создадена, предводена од страна на Колегиумот.

Белешки (уреди)

  1. Воена енциклопедија. Ед. Ситин. - ст. 18, стр. 388-389.

Врски