Петрово-Соловово, Борис Михајлович

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете на навигација Одете на пребарување
Борис Михајлович Петрово-Соловово
ПЕТРОВО-СОЛОВОВО.jpg
Дата на раѓање 3 септември (15), 1861 година ( 1861-09-15 )
Датум на смрт 1925 ( 1925 )
Припадност Руската империја
Тип на војска Стража
Ранг генерал мајор
Битки / војни Првата светска војна
Награди и награди
Орден на Свети Владимир, 2 степен Орден на Света Ана 1 класа Орден на Свети Станислав 1 степен
Орден на принцот Даниел I, 4 степен

Борис Михајлович Петрово -Соловово ( 1861 - 1925 ) - командант на Хисарскиот полк на чувари на живот, генерал -мајор на Свита, провинциски водач на благородништвото Рјазан .

Биографија

Потекнува од благородништвото на провинцијата Тамбов . Сопственик на земјиште од истата провинција (2000 десиатини ). Роден на 3 септември ( 15 ), 1861 година -син на пензиониран полковник на коњичкиот полк Михаил Федорович Петрово-Соловово (1813-1885) и неговата сопруга Евдокија Василиевна, н.е. Сухово-Кобилина (умрела 1893 година). Постариот брат Василиј е активист на zemstvo.

Средното образование го добил во Лицеумот Катковски , чиј курс го дипломирал во 1881 година. Во 1885 година, тој се придружил на Lifeивотните чувари на Хусарскиот полк на Неговото Височество како волонтер од 1 -та категорија, а во 1887 година го положил офицерскиот испит во 2 -то воено училиште Константин во 1 -та категорија и бил промовиран во неговиот полк како корнет .

Ранг: поручник (1890), капетан на персоналот (1891), капетан (1894), полковник (1897), генерал -мајор со запишување во апартманот (1905).

Во полкот на Хусар, чувари на живот, тој беше шеф на состанокот на офицерите, шеф на полкот оружје, итн. полковен ајдутант, член на полковниот суд, а потоа и претседател на полковниот суд. Во 1894 година тој беше назначен за командант на 4 -та ескадрила, во 1900 година - помошник командант на полк за економскиот дел. Тој беше унапреден во полковник на 6 декември 1897 година, во ајдутантско крило - во 1902 година.

На 9 февруари 1904 година, тој беше назначен за командант на 3 -тиот полк на Суми на Драгун , а на 24 септември 1905 година, тој беше префрлен на истата позиција во полкот на Lifeивотните чувари Хусар на Неговото Височество. На 11 август 1907 година, тој беше отпуштен на отсуство за лекување на болест, со протерување од функцијата, со напуштање на свитата и со запишување во стражарската коњаница. На 30 ноември 1907 година, тој беше назначен за командант на 1 -та бригада на 1 -та гардиска коњаничка дивизија . На 24 јануари 1914 година, тој беше протеран од својата функција, а на 8 февруари истата година, беше одобрен од провинцискиот водач на благородништвото Рјазан, според изборите, со тригодишен мандат.

Со избувнувањето на Првата светска војна , на 25 јули 1914 година, бил назначен за генерал за задачи под Врховниот врховен командант ; На 23 септември 1917 година, тој беше отпуштен од служба поради болест со униформа и пензија. Во септември 1917 година, имотот Рјазан Петрово-Соловово во близина на селото Варские , округ Рјазан, беше уништен и ограбен од селаните [1] . Не е позната понатамошната судбина на Б.М. Петрово-Соловово. Починал во 1925 година.

Тој беше во брак со слугинката на честа Елизавета Андреевна Пантелеева (родена 1883 година), ќерка на приватниот советник А. В. Пантелеев [2] .

Спомени на современиците

Генерал Брусилов [3] :

Командантот на хусарскиот полк, Петрово-Соловово, беше најискрениот и најискрениот човек; Многу го сакав. Не знам каде е и што му се случи.

Далечен роднина на Петрово-Соловово, принцот В. С. Трубецкој [4] :

Тој беше жива и весела личност. Ние децата го викавме „Црн чичко Борија“. Петрово-Соловово некогаш командуваше со модерниот полк Лејб-хусар, беше многу популарен во коњаницата на стражарите и, згора на тоа, уживаше во личната диспозиција на самиот Голем војвода Николај Николаевич . Тој беше богат човек, независен и добродушен.

Награди

Странски:

Забелешки (уреди)

  1. За судбината на благородните имоти во 1917 и 1924 година
  2. Големиот војвода Габриел Константинович „Во мермерната палата. Од хроника на нашето семејство “- М .: Захаров, 2005 година.
  3. Брусилов А.А.Спомени. - М .: Воено издаваштво, 1963 година.
  4. Trubetskoy V.S. Cuirassier белешки: Мемоари. - М .: „Русија“, 1991 година.

Линкови