Пико дела Мирандола, ovanовани

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете на навигација Одете на пребарување
Ovanовани Пико дела Мирандола
Ovanовани пико дела мирандола
Портрет од серијата ovовио
Портрет од серијата ovовио
Дата на раѓање 24 февруари 1463 година ( 1463-02-24 )
Место на раѓање Мирандола , во близина на Модена
Датум на смрт 17 ноември 1494 година ( 1494-11-17 ) (31 година)
Место на смртта во близина на Фиренца
Земја
Алма матер
Јазик (и) на дела Латински и италијански
Насока Преродба
Главните интереси филозофија
Значајни идеи антропоцентризам, човечка слобода
Под влијание Неоплатонизам
Лого на вики -цитат Цитати на Вики -цитат
Лого на Викимедија Комонс Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

Ovanовани Пико дела Мирандола ( италијански Giовани Пико дела Мирандола ; 24 февруари 1463 година , Мирандола , во близина на Модена - 17 ноември 1494 година , во близина на Фиренца ) - италијански мислител на ренесансата , претставник на раниот хуманизам .

Биографија

Потекнува од семејството Пико - потписниците Мирандола и Конкордија , поврзани со сродство со многу суверени куќи на Италија . На 14 -годишна возраст влезе во Универзитетот во Болоња , каде што го совлада курсот за канонско право. Во 1479 година, тој за прв пат ја посети Фиренца , каде што се зближи со некои членови на кругот на Марсилио Фичино . Сепак, првичното формирање на филозофските интереси на Пико ја надмина Платонската академија . Хебрејски и кабала [1] го подучувал еврејскиот филозоф и кабалист Јоханан Алемано [2] .

Во 1480-1482 година посетувал предавања на Универзитетот во Падова , каде длабоко ја асимилирал средновековната филозофска и теолошка традиција. Тој беше особено заинтересиран за ставовите на Падуан Авероистите - авторитетните толкувачи на Авероес (Ибн Рушд) - Николето Вернија и Елија дел Медиго, кои го запознаа со делата на арапските и еврејските мислители. Покрај совладувањето право , античкалитература ,филозофија и теологија , тој изучувал нови и древни јазици ( латински , грчки , хебрејски , арапски , халдејски ).

Патувањето во Париз во 1485 година му овозможи на Пико да се приклучи на дебатите за доцниот схоластизам , особено на парискиот и оксфордскиот номинализам . Не ограничувајќи се само на овие традиционални знаења, Пико истражуваше во источната филозофија, креациите на арапските и еврејските филозофи и астрономи , покажа интерес за мистичните учења и кабалата , настојувајќи да ги прифати сите најважни и најинтимни од она што го собра духовното искуство од различни времиња и народи.

Асимилираните разновидни духовни влијанија служеа како појдовна точка за развој на сопствениот филозофски систем на Пико дела Мирандола. Во декември 1486 година, 23-годишниот филозоф состави „900 тези за дијалектика, морал, физика, математика за јавна дискусија“, со надеж дека ќе ги брани на филозофска дебата во Рим . Спорот, на кој беа поканети научници од цела Европа (авторот на тезите требаше да плати за кружното патување, требаше да се отвори со говор на Пико, кој подоцна го доби името „Говор за човечкото достоинство“ ( објавено во 1496 година ). Потсетувајќи на манифест, а не на воведен збор, Реч беше посветен на две главни теми: специјалната цел на човекот во универзумот и првобитното внатрешно единство на сите одредби на човечката мисла. 900 тези содржани во компресирана форма целата програма на филозофијата на Пико, која тој не успеа целосно да ја спроведе во текот на нецелосните 8 години од неговиот живот што останаа.

Значителен дел од тезите се состоеше од одредби позајмени од делата на „латинските лекари“, учењата на Арапите, грчките перипетичари , Платон и неоплатонистите , од Херметичкиот код и Кабалата . Самиот број извори содржеше длабоко полемичко значење. Авторот одби да следи одредено училиште и насока и, давајќи пресуди за разни мислители, наоѓајќи во секој од нив нешто достојно за проучување и употреба, ја нагласи неговата независност од која било од постојните традиции. Последните 500 тези беа изработени „според сопственото мислење на дебатата“, а меѓу нив „парадоксалните тези што воведуваат нови одредби во филозофијата“ и „теолошките тези, според нивното мислење, се многу различни од начинот на расудување усвоен од теолозите “се истакнати меѓу нив.

Папата Инокентиј VIII , засрамен не само од смелоста на расудувањето на Пико за магијата , кабалата , слободната волја и други сомнителни теми, туку и од младоста на филозофот, назначи специјална комисија за проверка на тезите, која ги осуди 13 предложените одредби како еретички (обвинението беше отфрлено само во 1492 година ). Набрзина составен од Пико „Извинување“ ( 1487 ) доведе до осуда на сите „Тези“.

Соочен со заканата од прогон од Инквизицијата во 1488 година, Пико избега во Франција , но таму беше фатен и затворен во една од кулите на Шато де Винсен. Тој беше спасен со посредување на високи покровители и, пред с, де факто владетел на Фиренца, Лоренцо Медичи . Во 1488 година, на барање на Медичи, папските власти му дозволиле да се насели во близина на Фиренца. Духот и средината на Фирентската платонска академија во Кареџи се покажаа како многу корисни и пријатни за креативните планови и верските и филозофските аспирации на Пико. Меѓутоа, во Вилата Кареџи, Пико дејствуваше не толку како студент, туку како полноправен соговорник. Уште во 1486 година, тој го напишал својот коментар за ученичката на Loveубовта од ученикот на Фичино, iroироламо Бенивиени (објавен во 1519 година ), кој содржи експозиција на платонската филозофија, многу послободна од христијанската православие отколку што била прифатена кај фирентинските неоплатонисти .

Во 1489 година го завршил и објавил трактатот „Хептапл, или за седум пристапи кон толкувањето на шесте дена на создавањето“ , во кој, применувајќи суптилна херменевтика, го истражувал внатрешното значење на Книгата на Битие . Во 1492 година, бил напишан мал трактат „За постоечкото и единственото“ (објавено во 1496 година) - независен дел од нереализирана програмска работа, чија цел била усогласување на учењата на Платон и Аристотел .

Пантеистичките тенденции на неоплатонизмот се манифестираа во Пико многу посилно отколку во Фичино. Веќе во „Толкувањето“ на „Канзон на Loveубовта“ тој зборува за вечната генерација на светот од Бога . Во „Heptaple“ Пико, откривајќи (со помош на алегорично толкување на Библијата преземена од Кабала , спротивно на буквалното значење на Светото писмо како „грубо“ и „вообичаено“), „вистинското“ значење на библиската приказна за создавање на светот, му дава не теолошко, туку филозофско, во духот на неоплатонизмот, толкување. Тој ја претставува универзумот како хиерархија на „три света“ - ангелска, небесна и елементарна. Сензуалниот свет не произлегува директно како резултат на божествената творба „од ништо“, туку од повисок бестелесен принцип, кој е единствениот создаден од Бога. Светот на нештата произлегува од „хаос“ - материја , но тоа не е „речиси ништо“ и „ништо не е блиску“ - тоа е материја, исполнета со сите форми што се во нејзините длабочини во мешана и несовршена форма.

Непосредно пред неговата смрт, Пико го заврши Расудување против гатачка астрологија (објавено во 1496 година), во кое го отфрли астралниот детерминизам во корист на слободната човечка волја. Главниот патос на ова дело е повик да се откаже од потрагата по „далечно“, „општо“, не објаснувајќи ништо за причините за феномените на природата и човечкиот живот во движењето на небесните тела и да се свртиме кон проучување на она што доаѓа “ од сопствената природа на самите нешта и најблиската и поврзана со нив. причини “. Најважната задача на сознанието, Пико ја разгледа проучувањето на вистинските природни закони. Тој ја изнесе идејата за математичката структура на природата и природните закони, објаснувајќи дека не зборуваме за „математика на трговците“, туку не и за „суеверни математики“ на астролози и некромансери. Како „последен“ дел од науката за природата, Пико ја сметаше магијата , која ги спротивстави и двете (прифатени од него како вонприродни феномени) чудата на религијата и „суеверната магија“. Природната магија, според Пико, е наука „преку која се спознаваат силите и дејствата на природата, нивниот однос и примена едни на други“. Како практичен дел од „науката за природата“, учи „да се прават неверојатни работи со помош на природните сили“. Овој трактат имаше значително влијание врз последователната природна филозофија и, особено, врз Кеплер .

Пико почина во Фиренца во 1494 година како резултат на труење со арсен [3] . Непосредно пред неговата смрт, тој стана монах и стана член на Доминиканскиот ред. Тој беше погребан во доминиканскиот манастир Свети Марко во Фиренца, чиј игумен беше побожниот и подвижник iroироламо Савонарола , кој тесно комуницираше со хуманистичкиот филозоф на крајот од својот живот.

Прегледи

Опера омнија, 1601 година

Пико од случајот Мирандола не ги заврши повеќето планови и не ги внесе во системот крајно хетерогените филозофски мотиви што го инспирираа. Тој се залагаше за општо „помирување на филозофите“, произлегувајќи од фактот дека сите религии и филозофски школи се посебна манифестација на една вистина и можат да се помират со универзално разбрано христијанство .

Филозофска антропологија Пико го поткрепува достоинството и слободата на човекот како суверен творец на сопственото „јас“. Со апсорбирање на с everything, едно лице може да стане с anything, тој е секогаш резултат на неговите сопствени напори; додека ја задржува можноста за нов избор, тој никогаш не може да биде исцрпен од каква било форма на неговото постоечко постоење во светот. За разлика од неговите претходници, и древните и средновековните и ренесансните, кои го гледаа човекот како микрокосмос што ги одразува општите закони на „големиот“ свет, Пико го вади човекот надвор од космичката хиерархија и се противи. Човекот е посебен, „четврти“ свет на космичката хиерархија, кој не се вклопува во ниту еден од трите „хоризонтални“ светови на неговата традиционално неоплатонска структура (елементарен, небесен и ангелски); тоа е вертикално за нив и ги проникнува сите. Тој не зазема средно место меѓу нивоата на хиерархијата, тој е надвор од сите нивоа.

Бог не му доделил место во хиерархијата на човекот, вели Пико во неговиот познат Говор за човечкото достоинство:

„Не ти даваме, Адам, ниту одредено место, ниту твоја слика, ниту посебна должност, за да имаш место, личност и должност по твоја волја, според твојата волја и твоја одлука На Сликата на другите креации е одредена во границите на законите што ги воспоставивме. Вие, не сте ограничени со никакви ограничувања, ќе ја дефинирате вашата слика според вашата одлука, во чија моќ ви ја давам “.

Човекот е сместен во центарот на светот, тој нема своја посебна (земна, небесна, ангелска) природа, ниту смртност ниту бесмртност, тој мора да се оформи како „слободен и славен господар“. И изгледот и местото на една личност во хиерархијата на ентитетите можат и треба да бидат исклучиво резултат на неговиот сопствен, слободен - и затоа одговорен - избор. Може да се издигне до starsвездите и ангелите, може да се спушти во животинската состојба. Во тоа Пико ја гледа „највисоката и прекрасна среќа на личноста на која и е дадено да го поседува она што го сака и да биде она што го сака“, славено од него.

Продолжувајќи ја хуманистичката традиција на величење и обожение на човекот, Пико се фокусира на слободата на избор како главен услов за секој чин и негова морална проценка. Зборуваме за ново разбирање на човечката природа - како природата станува, поточно „самоодржлива“. Се појавува како резултат на независна креативна активност на една личност, а не само дадена еднаш засекогаш. Човечката природа се гледа како резултат на постојан процес на станување, независен, свесен и одговорен избор. „Божественоста“ на човекот е дека тој е „создаден според Божјиот лик“ ( 1. Мој. 1:27 ) и е повикан самостојно да ја постигне Неговата подобие, која - како и целото човечко совршенство - не е дадена, туку достижна.

Глорификацијата на човекот и човечката слобода служеше во „Говорот“ на Пико и во неговиот филозофски систем во целина како предуслов за неговата програма за универзална обнова нафилозофијата , чија гаранција ја виде во координацијата на различните учења. Овој универзален „договор“ ја надминува идејата на Фичино за „универзална религија“. Не зборуваме за еклектично помирување на спротивставени ставови, туку за откривање на единствена и универзална вистина содржана во нив и не исцрпена од ниту едно од нив. Универзалната филозофска мудрост објавена од Пико, според неговиот план, требаше да се спои со обновеното христијанство , кое беше многу далеку од неговото православно католичко толкување. Според Пико, мудроста својствена за Создателот не е ограничена со никакви ограничувања и слободно тече од настава до настава, избирајќи за својата манифестација форма соодветна на околностите. Различни мислители, училишта, традиции, обично спротиставени како меѓусебно исклучувачки, излегуваат меѓусебно поврзани и зависни еден од друг во Пико, откриваат длабока внатрешна врска и целиот универзум на знаење е изграден врз кореспонденции, експлицитни или скриени, односно, полн со тајно значење, кое е достапно за иницијаторот .

Главната мисла на Пико беше единството на човечкото знаење, континуирана нишка на развојот на човештвото, без оглед на неговата поделба на народи и религии. На крајот од неговиот краток живот, тој дојде во Кабала , со чија помош сакаше да најде синтеза на неоплатонска и христијанска ,филозофска и религиозна мисла. Пико беше еден од првите што донесе кабалистичко знаење до Хуманистичката република научници, чиј центар беше Платонската академија во Фиренца, создадена од богатиот трговец Косимо Медичи (1389-1464) во втората половина на 15 век . Пико собра мала библиотека со кабалистичка литература, која се состоеше од преводи направени од еврејскиот мислител од Сицилија, кој премина во христијанство, Флавиј Митридат, за папата Сикст IV, а потоа, во 1486 година, за самиот Пико [4] .

Вистинското толкување на Законот, кое му беше откриено на Мојсеј во Божествено откровение, се нарекува „Кабала“ (dicta est Cabala), што меѓу Евреите значи „примање“ (рецепција).

Општо земено, постојат две науки ... Едната од нив се вика комбинаторика (ars combinandi), и тоа е мерка за напредок во науките ... Другата зборува за моќта на Вишите работи ... И двете заедно Евреите ги нарекуваат „Кабала“ [5] .

Неговите идеи се продолжи и во Германија ( Reuchlin , Ricius , Trithemius ,Парацелзус ).

Дела преведени на руски

 • Пико дела Мирандола Giовани . За битието и едно . - Во книгата: Дела на италијанските хуманисти од ренесансата (XV век). М., 1985, стр. 263-280.
 • Пико дела Мирандола овани. Деветстотини тези. Тези 1-400: Четиристотини судови за учењата на Халдејците, Арапите, Евреите, Грците, Египќаните и мислењата на Латинците / Пер. од лат. Н.Н. Соколова и Н.В. Миронова. Ед. D. S. Курдибаило. - SPb : Издавачка куќа на Руската христијанска хуманитарна академија, 2010 година .-- 259 стр. - (Серија „Почетоци“). - 800 примероци. -ISBN 978-5-88812-418-5 .
 • Пико дела Мирандола Giовани . Се работи за човечкото достоинство. Коментар за zубовната зона од Gироламо Бенивиени. - Во книгата: Естетика на ренесансата. М., 1981, стр. 248-305

Забелешки (уреди)

 1. Алемано, Јоханан // Еврејска енциклопедија за Брокхаус и Ефрон . - SPb , 1908-1913 година.
 2. « Иоханан Алеманно, учитель Пико ди-Мирандола, жил в доме И. С Исааком Абрабанелем И. состоял в близких сношениях. » / Иехиель из Пизы // Еврейская энциклопедия Брокгауза и Ефрона . — СПб. , 1908—1913.
 3. Философ эпохи Возрождения Пико делла Мирандола был отравлен
 4. Средневековые и современные ученые и мыслители о каббале
 5. Pico della Mirandola, Conclusiones philosophicae, cabalisticae et theologicae

Литература

 • Горфункель А. Х. Философия эпохи Возрождения. — М.: Высшая школа, 1980. — С. 91—99. [1] .
 • Баткин Л. М. К истолкованию итальянского Возрождения: антропология Марсилио Фичино и Пико делла Мирандолы. // Из истории ренессансного искусства Запада. — М., 1980. — С.31-70.
 • Брагина Л. М. Этические взгляды Джованни Пико делла Мирандола // Средние века. — М., 1965. Вып. 28. — С. 129—139.
 • Акопян О. Л. Природные основания критики астрологии в трактате Джованни Пико делла Мирандола «Рассуждение против прорицательной астрологии» // Вестник Ленинградского государственного университета имени А. С. Пушкина. № 1 (Том 2). — СПб., 2012. — С. 9—17.
 • Пико делла Мирандола Джованни / О. Ф. Кудрявцев // Новая философская энциклопедия : в 4 т. / пред. науч.-ред. совета В. С. Стёпин . — 2-е изд., испр. и доп. — М. : Мысль , 2010. — 2816 с.
 • Dougherty, MV, ed. Pico della Mirandola. New Essays. — Cambridge: Cambridge University Press, 2008.
 • Giovanni Pico della Mirandola, count di Concordia (англ.) . https://global.britannica.com/ . Британская энциклопедия . Дата обращения: 26 февраля 2020.