Густина на населението

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Густина на населението на Земјата (1994)

Густина на население - број на жители на 1 km² територија . При пресметување на густината на населението, ненаселените области и големите внатрешни води може да се исклучат. Покрај општата густина на населението, се користат посебни индикатори за густина за руралното и градското население [1] .

Просечната густина на светското население заклучно со 2013 година е 52 луѓе на km² [2] , 48 луѓе на km² вклучувајќи го и Антарктикот. Како што расте населението, расте и неговата густина. Во 1890 година, просечната густина на светското население беше 12 луѓе на квадратен километар, во 1950 година веќе имаше 18 луѓе, а во 1992 година - 40 луѓе[3] .

Што влијае на густината на населението

Луѓето се нерамномерно распоредени низ хемисферите на планетата. Тие главно живеат во северните (90%) и источните (85%) хемисфери на планетата. Густината на населеност е многу, до десетици пати различна помеѓу континентите . Разликите во густината на населението меѓу различни земји во светот се уште поголеми.

Меѓу факторите кои влијаат на природата на населувањето на луѓето и, следствено, на густината на населеност[3] :

 1. Одалеченост од морето
 2. Апсолутната висина на теренот
 3. Релјеф на теренот
 4. Времетраењето на развојот на територијата
 5. Клима

Примери на територии со различна густина на население

Податоци во единици: луѓе на квадратен километар

Најниска густина на население меѓу големите административни единици е во Нунавут , со 0,02 луѓе/км². Нунавут е најголемата и најнова територија на Канада, со површина од 1,9 милиони km² и население од 33.697 луѓе.

Густина на население по земја (2006)

Најнаселени земји и територии

Листата е составена без да се земат предвид џуџестите земји, податоците се дадени заклучно со 2013 година [2] . Податоци во единици: луѓе на квадратен километар.

исто така види

Белешки (уреди)

 1. Густина на населението // Надомест - Примерок. - М .: Советска енциклопедија, 1975. - ( Голема советска енциклопедија : [во 30 тома] / главен ред. А. М. Прохоров ; 1969-1978 година, том. 20).
 2. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Клучни демографски показатели за сите земји во светот во 2013 година . Институт за демографија, Национален истражувачки универзитет Високо економско училиште. Датум на лекување: 1 април 2014 година.
 3. 1 2 Кузнецов, 2008 година , стр. 42-43.
 4. 1 2 3 4 Demographia World Urban Areas (Eng.)
 5. Метро Манила на прв поглед
 6. CIA Factbook

Литература

 • А.П.Кузнецов, Л.Е.Савељева, В.П.Дронов. Географија Земја и луѓе Одделение 7. - М .: Образование, 2008. - С. 42-43. - 175 стр. - ISBN 978-5-09 = 020084-4.

Врски