Почесен командант

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Списокот на почесниот командант и почесните кадети на МВВКУ на почесниот одбор .

Почесен командант или началник на формацијата - почесна титула во Русија од империјалниот и советскиот период [1] и во некои други држави, која се доделува на лица кои имаат посебни услуги на вооружените сили и државата .

За разлика од традицијата на постојано запишување во списоците на персоналот , титулата почесен командант обично се доделува за време на животот на истакнатата личност.

Имаше шефови ( fr. Готвач - главен , главата , водач ) на војници козачки ( почесниот воен водач ), полкови , одделни баталјони , и одделни поделби .

На англиски јазик - полковникот-in-Chief (Главен полковник).

На германски - Regimentschef ( Полковен готвач ).

Почитување на редот

Во Русија, во царскиот период во името на полкот присуствуваше почесниот командант на името, односно началникот на полкот, на пример - хусарскиот полк на полковникот Чаплигин .

За војниците на вооружените сили на СССР , запишани како почесни команданти во списоците на персоналот на формацијата , на видно место во собата за спиење е поставен кревет, кој постојано се одржува во примерна состојба. Над креветот има портрет на оној што е назначен за почесен командант и опис на неговите подвизи (заслуги).

Приказна

Руската империја

Од 1800 година, во Руската гарда е одобрен систем на почесни команданти , односно систем на началници на полкови , во ранг на генерал , за општ надзор на внатрешното управување на полкот и неговата економија [2] , кои беа задолжени за економскиот дел, а имаа и надзор над формирање [3] полица. Иако постоеше порано, во летото 1706 година, цар Петар ја презеде почесната функција полковник на Животната гарда на полкот Преображенски , а неговиотмиленик, принцот А.Д. Меншиков, го доби чинот полуполковник (полковник) од истиот пешадиски полк . Вториот полуполковник всушност командувал со полкот во неговите секојдневни активности.

Подоцна, почесната титула или титулата почесен командант - началник - стана само почесна титула доделена на членовите на Царската куќа , странските монарси и принцови , како и почесните генерали на руската армија [2] , чие име е доделено на „нивниот“ полк [3] .

Царот , царицата и големите војводи се назначени за почесни команданти -началници на голем број гардиски полкови . Значи, со текот на летото на 1914 година, на рускиот цар Николај Втори беше ставена на листата како почесен командант - Шефот на следните полкови: Преображенски , Semyonovsky , Jaegersky , Pavlovsky , 1-ви и 4-ти пешадиски , Cuirassier Неговото Височество , коњ Заштитници , козачки Живот гарда и Хусарските чувари , царицата беше почесен командант -началник на полковите на коњаничката гарда , Нејзиното височество Курасиер , Кримската коњаничка и чуварите на Улански . Царевич Алексеј се сметаше за атаман на сите козачки трупи, како и за началник на московските чувари, финските гардисти, варшавските гардиски чувари и полковите на гардата на Атамански . Неговите сестри беа началници на следните армиски полкови: 3. Хусар Елисаветград, Неговото Царско Височество Големата Војвотка Олга Николаевна полк , 8-ми Полк на Големата Војвотка Татјана Николаевна за вознесение Ухлан , 9-ти змеј Казан Нејзиното царско височество Каспиското царско височество Полк Анастасија Николаевна . Мајката на императорот, Марија Федоровна, беше на чело на поморската екипа на гарда, морнари , полковите Чугуев Улан и Псков Лајф Змеј .

Почесните команданти - началници на полкови ја добија привилегијата да носат униформа на полк „подреден“ на нив, а беа направени специјални униформи за царици и принцези .

советски Сојуз

На 19 октомври 1919 година, на генералниот состанок на полкот за специјални намени на Црвените комунари на Западниот фронт , VI Ленин бил избран за почесна Црвена армија [4] . По наредба на Револуционерниот воен совет на Републиката, тој беше вклучен во војниците на 1-виот одред на 1-виот вод на 1-та чета на 195-тиот пешадиски полк Јеиск .

Од 23 февруари 1922 година, В.И. Ленин беше и почесен кадет на 1-ви пешадиски баталјон , а на 15 септември 1923 година беше назначен за почесен командант на училиштето на Серускиот Централен извршен комитет [5] (таму тој бил регистриран кај партијата ) [6] .

Интересни факти

исто така види

Белешки (уреди)

  1. Повелба на внатрешната служба на вооружените сили на Русија (непристапна врска) . Преземено на 8 август 2014 година. Архивирана на 18 октомври 2014 година.
  2. 1 2 Главен // Енциклопедиски речник на Брокхаус и Ефрон : во 86 тома (82 тома и 4 дополнителни). - СПб. , 1890-1907 година.
  3. 1 2 А. Н. Чудинов, „Речник на странски зборови вклучени во рускиот јазик“, 1910 година.
  4. Воени објекти - Радио компас / [под вкупно. ед. Н.В. Огаркова ]. - М .: Воена издавачка куќа на Министерството за одбрана на СССР , 1978. - С. 486. - ( Советска воена енциклопедија : [во 8 тома]; 1976-1980 година, том 6).
  5. MKPU.
  6. А. А. Лобачов, По тешки патишта.
  7. Сајт на списанието „Околу светот“, Пингвин на Кралската гарда.

Литература

Врски