Потполковник

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Потполковник
Russia-Army-OF-4-2010.svg Russia-Airforce-OF-4-2010.svg
Ремен за рамо SV VKS лента за рамо
Виш ранг полковник
Помлад ранг мајор
Аналози Ранг 2 Капетан

Потполковник - чин и воен чин на високи офицери помеѓу мајор и полковник во вооружените сили на многу земји во светот.

Во Русија и СССР

Рангот потполковник се појави во Русија (во Русија ) во Армијата како позиција (заменик-командант на полк ) во војската и полковите на новиот поредок на крајот на 15 - почетокот на 16 век. Во пушкарските полкови, по правило, пушкар со половина глава (полковник) (често со „гадно“ потекло) ги извршуваше сите административни функции за главата на пушкарот , кој беше назначен од редот на благородниците или болјарите . Подоцна постоел во руската армија од царскиот период .

Во 17 век и почетокот на 18 век, чинот (позиција-чин) се нарекувал полуполковник поради фактот што потполковникот, покрај другите должности, командувал со втората половина на полкот. - на задните редови во формирањето и резерва (пред воведувањето на баталјонот формирање на редовни војници (платеници), Reitar , драгун и други полкови). Подоцна, тој почна да се нарекува полуполковник на системот Реитар , полуполковник на системот драгун и така натаму, во зависност од видот на оружјето .

Руската империја

Ремен за рамо од класниот чин потполковник.
Потполковник А.Н. Куропаткин , 1877 година

Од моментот на формирањето на Табелата на чинови и до укинувањето на чиновите, потполковникот припаѓал на 7-та класа на табелата и до 1856 година дал право на наследно благородништво [1] [2] . Во 1884 година, по укинувањето на чинот мајор во руската армија, сите мајори (со исклучок на отпуштените или обоени со непристојно недолично однесување) беа унапредени во потполковник. Од тој момент, чинот потполковник во козачките трупи одговараше на чинот на воен надзорник, кој претходно одговараше на чинот мајор. Во тие денови, ознаките на потполковникот не беа две, туку три ѕвезди, а големината на ѕвездите беше многу помала од онаа на сегашните високи офицери. Од 1887 година, унапредувањето во чинот потполковник во руската армија се одржа на истиот ден - 26 февруари. Во морнарицата, чинот потполковник одговараше на чинот капетан од 2-ри ранг , а во државната служба - до судски советник .

На територијата на Петроградскиот воен округ, чинот престанал да постои на 3 декември ( 16 ) 1917 година врз основа на наредба за округот [3] .

Во армиските единици на остатокот од територијата на Руската Република, контролирани од Советот на народни комесари , чинот престана да постои на 17 декември ( 30 ), 1917 година - датумот на влегување во сила на „Уредбата за изедначување на сите воени лица во права“ усвоена од Советот на народни комесари [4] .

Во Белата доброволна армија, чинот постоел во декември 1917 година - ноември 1918 година, по што бил укинат за да се изедначат правата на капетаните на гардата со другите офицери. Сепак, во руската армија на П.Н. Врангел, чинот потполковник беше вратен во април 1920 година.

СССР

1918-1943 година

Во Црвената армија, чинот потполковник беше отсутен долго време. Се појави дури во 1924 година во форма на редовната категорија К8 - „помошник командант на полкот и неговите врсници“, која беше елиминирана во 1935 година со воведувањето на лични чинови. Воениот чин е повторно воведен на 1 септември 1939 година со декрет на Централниот извршен комитет и Советот на народни комесари на СССР бр. 2690 (член 41 од Законот за општа воена обврска), кој беше објавен со наредба на Народен комесар за одбрана (НПО) бр.226 од 26 јули 1940 година. Кога првпат бил присвоен, некогашните „полковници“ биле користени како обележја (три „спивачи“ на копчињата). Во морнарицата, чинот потполковник почна да одговара на поморскиот чин „ капетан од 2-ри ранг “, во воено-политичкиот состав - чинот „ постар комесар на баталјонот “, во други категории на команден и административен персонал - сите специјалисти од 1 ранг ( воен инженер , воен лекар , воен ветеринар , четврт мајстор , воен адвокат ).

1943-1992 година

На крајот на јануари 1943 година, во Црвената армија беа воведени ленти за рамо. Од тој момент, чинот потполковник беше означен со две големи хоризонтално лоцирани ѕвезди на прерамки со две празнини. Ѕвездите требаше да се наоѓаат на растојание од 35 милиметри од долниот раб на лентата за рамо („Правила за носење воени униформи на Советската армија и морнарица“). Од 7 ноември 1944 година, ѕвездите на ремените на потполковникот се поставени на самите празнини, а не на нивните страни.

Руската Федерација

Редоследот на воени чинови
Помлад воен чин:
мајор

Малиот грб на Руската империја.svg Значка на Црвената армија.svg Грб на Руската Федерација.svg
Потполковник
Виш воен чин:
полковник

Пред воениот чин на војник кој врши воена служба во гардиска воена единица, на чуварски брод, се додава зборот „чувар“, односно „ гардиски потполковник “.

До воениот чин на војник со специјалност за воена регистрација од правен или медицински профил, зборовите „правда“, односно „ потполковник на правдата “ или „медицинска служба“, односно „ потполковник на медицинската служба “ се додаваат, соодветно.

На воениот чин на граѓанин во резерва или во пензија се додаваат зборовите „резерва“, односно „ потполковник во резерва “ или „пензиониран“, односно „ потполковник во пензија “.

Во Руската Федерација, за граѓаните кои работат во федералните извршни тела, постојат голем број посебни наслови, како што се, на пример:

Ознаки

Руската империја, СССР и Руската Федерација

Примероци од ознаките на потполковникот во Руската империја, СССР и Руската Федерација (OF-4).

Знаци
разлики
Малиот грб на Руската империја.svg
РИА
Знаме на Црвената армија.svg
Црвената армија на СССР
Значка на Црвената армија.svg
Вооружените сили на СССР
Кабел за рамото
еполет
ремени за рамо
ревер
знаци
1908gus02-s11.png 1911-ab46-e14.png Советска Црвена ѕвезда Insignia.png RA I K8 1924v.jpg Црвена армија Полковник-1940 и Подполковник-1943v.png Црвените воздухопловни сили Полковник-1940 и Подполковник-1943v.png RAF A F4LtCol од 2010 година par.svg RAF AF F4LtCol од 2010 година par.svg
RA Kombat 1919.svg
кабелот
рамо
(1908-1917)
еполет
(до 1911 г.)
лента за на рамо
(до 1917 г.)
командант на баталјон
(ревер
знак)

(1919-1924)
...
CB
(1924-1935)
...
(1935-1940)
...
Воздушни сили
(1940-1943)
лента за на рамо
поморски инженер
(1943-1955)
...
Поле
(1943-1955)
...
преден SV
(1955-1991)
...
Воздушни сили
(1955-1991)
Знаци
разлики
Среден амблем на вооружените сили на Руската Федерација (27.01.1997-сега) .svg
Руски вооружени сили
Ремени за рамо Russia-Airforce-OF-4-2010.svg RAF AF F4LtCol од 2010 година par.svg Russia-Army-OF-4-2010.svg RAF A F4LtCol од 2010 година par.svg Морнарички потполковник (сина ивица) .png Морнарички потполковник (црвен раб) .png 14podpol.png Russia-Police-OF-4-2013.svg
Ремен за рамо
ВКС , ВДВ
(од 2010 г.)
...
парада
ВКС, ВДВ
(од 2010 г.)
...
SV , стратешки ракетни сили
(од 2010 г.)
...
парада
SV, стратешки ракетни сили
(од 2010 г.)
...
Морски
авијација

(од 2010 г.)
...
Крајбрежни
поморските сили

(од 2010 г.)
...
Поле
(од 2010 г.)
... полицијата
(од 2013 година)

Германија

Германскиот армиски потполковник одговара на титулата „ Оберст-полковник “ ( it. Oberstleutnant), која се појавила во XVII век како еквивалент на француската титула ( fr. потполковник). Во германските вооружени сили (Рајхсвер и Вермахт) беше означено со една четирикрака ѕвезда на потера, завиткана со „прасичка“. Во исто време, главната лента за рамо беше празна, а полковникот имаше две исти ѕвезди.

Меѓутоа, во Бундесверот, во потера по потполковникот, почнаа да ставаат две ѕвезди за да не им создаваат непријатности на НАТО сојузниците при одредувањето на чинот. Мајорот , така, почна да се означува со една ѕвезда, а оперст (полковник) - со три.

Во армијата на ГДР, Оберстлејтенант имаше и две ѕвездички, но тие не беа лоцирани по должината на лентата за рамото, како во Бундесверот, туку преку - како советски потполковник. Во исто време, за разлика од Бундесверот, за високите офицери на армијата на ГДР, ременот на рамо беше задржан со „прасичка“.

САД

Во Соединетите Држави одговара на чинот потполковник, чинот на „потполковник“ ( Engl. потполковник). Како и со повеќето армии, тој стои меѓу чинот мајор и полковник. Во однос на платата - таканаречената „ платна оценка “, таа одговара на нивото О-5. Титулата настанала за време на Американската револуционерна војна и била позајмена од британската армија .

Американските потполковници командуваат со борбени единици на баталјони од 300 до 1.000 војници.

Во современата американска армија, рокот на служба во постојан чин од примарен офицерски чин (втор потполковник) до потполковник е 19 години и, по правило, повеќето офицери од кариера се пензионираат во овој чин.

Како знак за разлика, се користи дабов лист , ист како оној на главниот, но не златен, туку сребро. Во Конфедеративната армија за време на американската граѓанска војна, чинот потполковник беше означен со две ѕвезди на јаката.

Кога лично му се обраќате на потполковник, дозволено е да се изостави првиот дел од чинот и да се нарече „полковник“ - на ист начин како што обично не се прави разлика помеѓу различни градации на чиновите „полковник“ и „генерал“. .

Велика Британија

Еполета на потполковникот (потполковник, потполковник, потполковник) на земјата на Англија и Министерството за одбрана на вооружените сили на Англија .

Во британската армија (копнени сили) и кралските маринци , како и во многу земји на Британскиот Комонвелт , воениот чин (ранг) „потполковник“ е исто така широко користен, како и во Соединетите држави стои над мајорот (мајор) и полковник подолу (полковник). Соодветниот чин (ранг) во Кралската морнарица - командант (командант), а во кралските воздухопловни сили - командант на крило (командант на крило).

Знак за разлика на чин (ранг) потполковник во британската армија и кралските маринци, како и во многу земји од Британскиот Комонвелт, е круната, под која надолжно се наоѓа една четириаголна ѕвезда. Овие ѕвезди неофицијално се нарекуваат пипс , популарно на шега наречени дијаманти “, а нивното официјално име - ( Ѕвезди на бањи ) - „ѕвезди на Редот на бањата “. Сегашната лента за рамо беше претставена во 1855 година. Пред ова, потполковникот беше назначен со една круна.

Круната на потера во различни времиња имала различен изглед (во зависност од монархот кој бил на тронот ); денес се користи Св Едвард круна (круната на Свети Едвард).

Повеќето од вооружените сили на земјите од британскиот Комонвелт користат слични ознаки, или го додаваат името на државата на лентата за рамо, заменувајќи ја круната со државниот амблем и слично.

Во современите копнени сили, „потполковници“ обично командуваат со формации на ниво на баталјон, од кои некои (во артилериските и оклопните единици) традиционално се нарекуваат полкови.

Од 1 април 1918 до 31 јули 1919 година, чинот потполковник го користеле и Кралските воздухопловни сили. Следниот ден, 1 август 1919 година, тој беше заменет со чинот командант на крилото .

Ознаки во други авиони

исто така види

Белешки (уреди)

  1. Николај I. За постапката за стекнување благородништво преку служба // Комплетна збирка закони на Руската империја , втора колекција. - СПб. : Печатница на II одделение на канцеларството на Неговото Царско Височество , 1846 година. - T. XX, прв оддел, 1845, № 19086 година . - S. 450-451 .
  2. Александар II . За стекнување на наследно благородништво ... // Комплетна збирка закони на Руската империја , втора збирка. - СПб. : Печатење куќата на одделот за II свој кабинет Неговиот Кралскиот Височество , 1856 - Т. XXXI, прво одделение, 1857, бр 31236. - S. 1052-1053 .
  3. Наредба за воениот округ Петроград. За изборот на офицери и за укинување на чиновите и одликите // Збирка на легализација и владини наредби за 1917-1918 година. - М .: Администрација на Советот на народни комесари на СССР, 1942 година .-- стр. 64.
  4. Уредба за изедначување на сите војници во правата // Декрети на советската влада: збирка статии. доц. / Институт за марксизам-ленинизам при Централниот комитет на КПСС; Институт за историја на Академијата на науките на СССР: [повеќетомно издание]. - М .: Политиздат, 1957-1997 година. - Т. 1: 25 октомври 1917 година - 16 март 1918 година / подготвен. С.Н.Валк и други . - S. 242-243 . - ISBN 5-250-00390-7 . (Недостасува ISBN том 1. Врзани за: Декрети на советската влада: [повеќетомни]. М., 1957-1997.)
  5. Уредба на претседателот на Русија од 06.05.2003 година N 613 (изменета на 05.05.2012 година) „За службата за спроведување на законот во органите за контрола на циркулацијата на наркотични дроги и психотропни супстанции“ - стр. 8.
  6. Резолуција на Врховниот Совет на Русија ОД 20.05.93 Бр. 4991-I „За одобрување на Правилникот за поминување на служба во даночната полиција на Руската Федерација“ - чл 5. Посебни чинови на даночни полицајци.
  7. Специјални чинови на даночни полицајци // Пилипенко В.Ф. Федерални даночни полициски тела на Руската Федерација во спроведување на законот и фискалните системи на државата - М .: АНП, 1999 година.

Врски