Ремени за рамо

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Ремени за рамо од пониските чинови " Морнар " , " Приватен "
Руската царска армија и морнарица
„Морнар од 1 и 2 клаузула“, „Топџија од 1 и 2 клаузула“, „Рудар од 1 и 2 клаузула“ (1908-1917) на Балтичката флота Војник на 1-виот источносибирски пушки полк (1904-1909) Војник од 11-тиот источносибирски пушки полк (1904-1917) Војник од 1-виот пешадиски Невски полк (1911) Приватен 35-ти пешадиски полк Брајанск и 36-ти пешадиски полк Ориол (1904-1909)

Ремени за рамо и еполети [1] - ознаки на рамо на воени или други професионални корпорации на униформа (корпоративна) облека за означување на корпоративни карактеристики и разлики [ извор неодреден 1771 ден ] :

Воените ремени за рамо го одредуваат статусот на воениот човек во одредена гранка на војската. Прерамките на рамо речиси не се сменија во изминатите 200 години, па тие служат и како симбол на континуитет на воената слава на руската армија. Затоа, кога се одзема чинот, често се спроведува ритуал на кинење на ремените на рамениците [2] .

Некои луѓе погрешно ги нарекуваат еполетите контра-полети . Алтернатива на ремените за рамо е поставувањето на разни ознаки (шиење, риги (гради, ракави и слично), дупчиња за копчиња и слично) на шаловите, јаките , ракавите и слично.

Опис

Типични ленти за рамо (големи) и ленти за рамо (мала големина) се ознаки што се носат на рамениците со чинот, положбата и услугата на сопственикот на лентата за рамо на еден или друг начин ( ленти , празнини , ѕвездички и шеврони ).

Лентите за рамо се користат во речиси сите држави и земји за да укажат на широк спектар на корпоративни знаци и разлики во вооружените сили , агенциите за спроведување на законот и слични паравоени формации и организации , како и во министерства, одделенија и организации во кои се носи корпоративно обезбедени се униформи и соодветни знаци.разлики.

Во моментов, во Руската Федерација (како и во некои други држави и земји), покрај персоналот на вооружените сили, ремените за рамо носат и полицајци ( милиција ), обвинители, даночни, еколошки служби (инспекции), транспорт работници (главно железница, море, река, цивилна авијација), одделенско обезбедување и некои други организации.

Еполетите се блиску до ремените на рамо, се разликуваат по тоа што ако лентата за рамо е генерално правоаголна во форма и обично е цврсто фиксирана на едниот крај на спојот на рамото, а вториот е прицврстен со копче на јаката, тогаш еполетата ја има формата од круг или овална (најчесто со реси или реси) на крајот на рамото и правоаголна клапна, навојна под специјална лента за рамото и прицврстена на јаката со копче.

Историја

Постои хипотеза дека прототипот на еполети и еполети може да се сметаат за метални штитници за раменици на витешки оклоп , кои ги штителе рамената од удари со навалица и можеле да носат грб. [ извор неодреден 1771 ден ] Ова мислење го оспоруваат некои истражувачи, кои го негираат самото постоење на нешто „дури и блиску до“ заштитните плочки на рамениците“ . [3] Навистина, не сите витешки оклопи ги имаа наведените детали, но сликите подолу покажуваат примери на перничиња на витешкиот оклоп:

Почетната вредност на нанесената над глава - да не му се лизне во појасот , вреќи со муниција појас (појас), ленти за ранец , за заштита на униформата од гребнатини од пиштолот во "рамото". Во овој случај, може да има само еден ремен за рамо - лево (чантата со патрон се носеше на десната страна, пиштолот - на левото рамо). Морнарите не носеле чанта со патрон, и поради оваа причина не се користат ленти за рамо во повеќето флоти во светот, а позицијата или чинот се означени со ленти на ракавот.

Во моментов, по правило, крутите ленти за рамо сошиени со галон со светли ѕвезди и беџови се носат со целосна униформа на фустанот, додека поскромни платнени ленти за рамо без шиење се користат од теренот, често во маскирна боја.

Во Руската империја

Прерамки на офицери на руската армија 1909-1917 година. Офицери на ескадрила: потполковник и штаб капетан .

Во Русија, еполетите се појавија на воената облека под Петар I помеѓу 1683 и 1699 година. Отпрвин тие беа само војничка униформа. Полицајците немале ремени за рамо, бидејќи не носеле пиштоли и чанти.

Употребата на ленти за рамо како средство за разликување на војниците на еден полк од друг е челик уште од 1762 година , кога секој полк бил опремен со ленти за рамо од различно ткаење од врвка од предиво . Во исто време, беше направен обид од прерамката да се направи средство за разликување на војниците и офицерите, за што во ист полк офицерите и војниците имаа различно плетење на ленти за рамо. Униформни примероци на ленти за рамо не постоеја, па тие лошо ја извршуваа функцијата на обележја.

Според други извори, лентите за рамо се појавиле во 1732 година и тоа само на левото рамо - за поддршка на ременот на лентата за рамо. Првите прототипови на еполети беа доделени во редовите на животната кампања , а подоцна станаа повеќе од 100 години ознаки на офицери и генерали [4] .

За време на императорот Павле I, само војниците почнаа повторно да носат ремени за рамо, и тоа само со утилитарна цел: да ја задржат муницијата на рамениците, но бојата на ремените веќе е различна и укажува на припадност на одредена воена единица [5] . Од 1807 година, бројот на поделбата или големите букви од името на единицата почнаа да се извезуваат на ремените на рамо.

Александар I ја вратил функцијата на ознаки на ремените на рамо на почетокот на 19 век (но не во сите гранки на армијата). Во пешадијата, ремените беа воведени на двете рамена, во коњаницата - само на левата страна. Бојата на ремените значеше припадност на полк или баталјон. Офицерските ремени за рамо беа исечени со златен или сребрен галон . Во 1803 година беа воведени еполети за офицерите, кои, благодарение на ткаењето од гимп и нивната масивност, можеа да ги заштитат рамената од удари со ладно оружје.

До 1812 година, еполетите ги носеше речиси целата војска, со исклучок на лесната коњаница - хусарите и лансерите продолжија да носат изопачени жици на нивните униформи. Но, чиновите за прерамки се уште не се одредени.

во 1827 година, на офицерите и генералите на ремените и еполетите беа воведени ѕвезди, чиј број го одредува чинот. Високи началници, штабни офицери и генерали, т.е. капетаните, полковниците и целосните генерали носеа прерамки без ѕвезди [6] .

Од 1843 година, лентите за рамо со помош на ленти од галон или плетенка стануваат знак за разлика помеѓу воените чинови меѓу војниците и подофицерите - наредникот мајор има широк попречен галон, на ул. unt-of. три попречни тесни ленти, на високо-на. две попречни тесни ленти, капралите имаат една тесна лента [7] . Од 1854 година, наместо еполети за офицерите, постепено се воведуваат ленти за рамо: првично, само за капут, а во март 1855 година, за други видови облека. На ремените се применуваат и шифрирање (скратено име на воената единица), амблеми на типот на оружјето, монограм на началникот на полкот. Се воведуваат и прерамки за воени службеници. Тие веќе беа офицери, ѕвездите беа нанесени на нив во вертикален ред, моделот на плетенка беше поинаков.

Ознаки на поручникот фелдмаршал од Австро-Унгарија. Австро-унгарскиот дизајн на генералниот галон беше земен како модел за ознаките на рускиот генерал.

Руските офицерски ремени на рамо од 30 ноември 1855 година беа шестоаголни, војниците - пентагонални. Офицерските ленти за рамо се изработувале рачно: парчиња од појас од меч или штабна офицерска чипка биле зашиени на обоена основа, од која блескала лентата за на рамо (оттука и „празнините“ - обоени ленти на ремените на офицерот). Галонот беше од златни и (поретко) сребрени бои, ѕвездите беа извезени, сребро на златна потера, злато на сребро, со иста големина (11 mm во дијаметар) за сите офицери и генерали (еполетите на капетанот, полковникот и целосниот генерал немаа ѕвезди). Бојата на јазот го означуваше бројот на полкот во дивизијата или типот на трупите: црвено - 1-ви и 2-ри полкови во дивизијата, сина - 3-ти и 4-ти полк во дивизијата, жолта - единици за гренадиер, темноцрвена - пушка единици и др. Дизајнот на везот на генералот бил позајмен од ознаките на генералите на австроунгарската армија.

Во 1914 година, со избувнувањето на Првата светска војна , беа откажани монограмите на „непријателските“ поглавари на руските прерамки (царите на Германија и Австро-Унгарија, Цар на Бугарија). На 20 октомври 1914 година, покрај златото и среброто, првпат беа воведени теренски ленти за рамо за армијата на терен. Нивното поле беше каки , ѕвездите на нив беа оксидиран метал, празнините беа означени со темно кафеави или жолти ленти од молска кожа . Во армијата, таквите ленти за рамо не беа популарни, бидејќи офицерите ги сметаа за грди и избледени. Како резултат на тоа, до 1916-1917 година, имаше сè повеќе случаи на носење галонски ремени за рамо на теренската униформа, а некои полкови, врз основа на принципот, не користеа теренски ремени за рамо. Во исто време, во задните области, напротив, имаше често носење на теренски ленти за рамо.

По Февруарската револуција во април 1917 година, монограмите на презимето август на ремените беа откажани.

Во летото 1917 година, во некои ударни единици на руската армија беа воведени црни ленти за рамо со бели празнини.

По Октомвриската револуција

Ремени на единиците на 1-виот централен сибирски армиски корпус од 1918-1919 година, од лево кон десно:
• 3. сибирски пушки полк Барнаул
• 1-ва централна сибирска артилериска дивизија
• 1-ва Централна сибирска инженерска дивизија
• 1. Сибирски Џегер полк

По Октомвриската револуција во армијата на Советска Русија, ремените на рамо беа откажани на 16 декември 1917 година [8] . Наместо тоа, отворите за копчиња се користеле како обележја до 1943 година.

Во белите армии, по правило, беа зачувани лентите на рамо. Прерамките на рамо станаа симбол на воената дисциплина. Кога тргнал во Првата Кубанска кампања, Корнилов им наредил на сите волонтери да стават ремени за рамо. Во 1918 година, во Волонтерската армија беа формирани неколку единици, кои го добија името „ обоени “, поради нивните посебни, различни од стандардните, обоени ремени за рамо. Меѓу нив може да се нарече ударниот полк Корнилов , чии редови носеа ремени на рамо во црна и црвена боја.

Меѓутоа, во некои армии што се бореа на страната на Белото движење, беа откажани и ремените на рамо, а наместо нив беа воведени ознаки на ракавите, на пример, во Народната армија на Комуч и во Сибирската армија на привремената сибирска влада. . Точно, имаше такви ознаки на ракавите прилично кратко време. Така, само еден месец по нивното воведување, ремените на рамо беа повторно воведени во сибирската армија. Во исто време, командантот на 1-виот централен сибирски армиски корпус, потполковник А.Н. традициите на марширачката униформа на поранешната армија, последна во сибирската армија “ [9] . До 1918 година, по четири години војна, офицерите немаа речиси никакви галонски ремени за рамо.

Потоа, во егзил на територијата на Југославија, на руските офицери им било дозволено да носат воени униформи, а таму биле пронајдени „старите“ прерамки до 1944 година.

Во советската пропаганда пред Големата патриотска војна, еполетите многу години станаа симбол на контрареволуционерните офицери (кои со презир беа нарекувани „златни бркачи“).

ВО СССР

Постои верзија дека во вооружените сили на СССР беше предложено од Алексеј Алексеевич Игнатиев да се воведат ленти за рамо (само за воен персонал на гардиските единици) во 1943 година. Ова е погрешна изјава. Ремени за рамо, според сеќавањата на Хрулев , било предложено да се воведат за гардиските единици уште во 1941 година [10] [11] . Сепак, во 1941 година сè остана на ниво на проектот. Сепак, во летото 1942 година, сериозно се разговараше за воведување ленти за рамо за сите војници на вселенското летало и морнарицата - започнаа вистинските подготовки за воведување нова воена униформа и ознаки (особено, тогаш палтото беше обновен за командниот персонал во 1941 година, а на командниот штаб му беше забрането да носат големи палта на водниците и војниците). Ремени за рамо беа воведени на 6 јануари 1943 година за персоналот на Црвената армија , а на 15 февруари - за персоналот на морнарицата . Ремени за рамо беа воведени со Уредба на Президиумот на Врховниот Совет на СССР од 6 јануари 1943 година, што беше објавено во Црвената армија по наредба на НКО СССР бр. 25 од 15 јануари 1943 година, а во морнарицата - по налог на НКВМФ бр.51 од 15 февруари 1943 година [12] . Покрај тоа, на 18 февруари 1943 година, лентите за рамо беа воведени во НКВД и НКГБ, на 28 мај 1943 година - во Народниот комесаријат за надворешни работи, на 4 септември 1943 година - во Народниот комесаријат за железници и на 8 октомври , 1943 година - во Обвинителството на СССР (во последните три одделенија, ремените на рамо беа откажани на 12 јули 1954 година).

За Црвената армија беа поставени теренски и секојдневни ремени за рамо.

Советските прерамки за рамо имаа многу заедничко со предреволуционерните, но имаше и разлики: офицерските прерамки на Црвената армија (но не и на морнарицата) во 1943 година беа пентагонални, а не шестоаголни; боите на празнините укажуваа на гранката на армијата, а не на полкот; јазот на секојдневната лента за на рамо беше единствена целина со полето на лентата за на рамо, јазот на полето на лентата за рамо беше сошиена; на трите страни (освен дното) на потерата имаше обоени рабови (рабници) според бојата на типот на војниците; ѕвездите беа метални, златни или сребрени, и беа различни по големина за помлади и високи офицери; титулите беа означени со различен, за разлика од предреволуционерниот, број на ѕвезди; не беа обновени ремените без ѕвезди. Советските офицерски ремени за рамо беа 5 mm пошироки од предреволуционерните. На нив за кратко време беа ставени шифри.

Според доделениот воен чин и припадност на огранокот на трупите (служба), на ремените беа поставени ознаки (ѕвездички и празнини) и амблеми. Прерамките на помладите офицери имаа една празнина и од една до четири сребрени метални ѕвезди со дијаметар од 13 mm, а ремените на високите офицери имаа две празнини и од една до три ѕвезди со дијаметар од 20 mm. Для военных юристов и медиков — старших офицеров существовали «средние» звёздочки диаметром 18 мм. Первоначально звёзды старших офицеров крепились не на просветах, а на поле галуна рядом с ними. Полевые погоны имели поле защитного цвета ( сукно цвета хаки) с пришитыми к нему одним или двумя просветами. Просветы были установлены для полевых погон: бордо — для пехоты, артиллерии, автобронетанковых войск, авиации, кавалерии, инженерно-технических войск, коричневые — для медиков, интендантов и юристов. Канты на полевых погонах были установлены для пехоты и интендантской службы — малиновые; артиллерии, автобронетанковых войск, медицинской и ветеринарной служб — красные; авиации — голубой; кавалерии — светло-синий; инженерно-технических войск — чёрный.

Поле повседневного погона изготавливалось из золотистого шёлка или галуна. Для повседневных погон инженерно-командного состава, юристов, интендантской, медицинской и ветеринарной служб был утверждён галун серебристого цвета. Действовало правило, согласно которому серебристые звёздочки носились на золотистых погонах, и наоборот, на серебристых погонах носились золочёные звёздочки (кроме ветеринаров — они носили серебристые звездочки на серебристых же погонах).

Ширина погон — 6 см, а для офицерского состава медицинской и ветеринарной служб и военной юстиции — 4 см. Известно, что такие погоны в войсках называли «дубками». Цвет кантов и просветов был одинаковым на повседневных погонах и зависел от рода войск и службы — малиновый в пехоте, голубой в авиации, светло-синий в кавалерии, чёрный — в инженерно-технических войсках, красный — у врачей. На всех погонах была предусмотрена одна форменная позолоченная пуговица со звездой, с серпом и молотом в центре, на флоте — серебристая пуговица с якорем.

Генеральские погоны образца 1943 года, в отличие от солдатских и офицерских, были шестиугольными. Они были золотыми с серебряными звездами. Исключение составляли погоны генералов медицинской и ветеринарной служб и юстиции. Для них были введены узкие серебряные погоны с золотыми звёздами.

Флотские офицерские погоны, в отличие от армейских, так же, как и дореволюционные, были шестиугольными. В остальном они были аналогичны армейским, но цвет выпушки погон был определён следующий: для офицерского состава корабельной, инженерно-корабельной и инженерно-береговой служб — чёрный, для авиации и инженерно-авиационной службы — голубой, интендантов — малиновый, для всех остальных офицеров флота, в том числе юстиции — красный. На погонах командного и корабельного состава эмблемы не носились.

Цвет поля, звёзд и выпушки погон генералов и адмиралов , а также их ширина тоже определялись родом войск и службой, поле погон высших офицеров шилось из галуна специального плетения. Пуговицы генералов Красной Армии имели изображение герба СССР, а адмиралов и генералов ВМФ — герб СССР, наложенный на 2 скрещенных якоря.

Эмигрант генерал Витковский в Югославии с большой радостью увидел первых советских солдат — на них были погоны, т.е. символ белогвардейцев уже применялся в РККА.

7 ноября 1944 года было изменено расположение звёзд на погонах полковников и подполковников РККА. До этого момента они размещались по сторонам просветов, теперь же переместились на сами просветы. 9 октября 1946 года была изменена форма погон офицеров Советской Армии — они стали шестиугольными.

Приказом министра Вооружённых Сил СССР № 4 от 1947 года на погоны вводятся два вида нашивок : один вид для офицеров, находящихся в запасе, другой вид — для офицеров, находящихся в отставке. Нашивки имели золотистый цвет (для носивших серебристые погоны) или серебристый цвет (для золотистых погон) нашивки . В 1955 году эти нашивки были отменены.

Крупные реформы погон в советских Вооружённых Силах проходили в следующие годы:

 • 1955. Вводятся повседневно-полевые двусторонние погоны для рядовых и сержантов.
 • 1956. Вводятся полевые погоны для офицеров со звёздами и эмблемами цвета хаки и просветами по роду войск.
 • 1957. Готовится так называемая «жуковская реформа» погон. 23 сентября 1957 г. постановлением Совета Министров СССР № 1134 (объявлено приказом МО СССР от 28 сентября 1957 г. № 185) для военнослужащих Советской Армии и Военно-Морского Флота была введена новая форма одежды и установлены погоны необычной трапециевидной формы, внешне напоминавшие погоны армии Чехословакии. Однако 27 октября 1957 г., когда инициатор нововведения Маршал Советского Союза Г. К. Жуков был смещен с поста министра обороны, реформа была свернута. На тот момент работа по внедрению знаков различия нового образца находилась на стадии изготовления опытной партии для уточнения технологии и размеров лекал.
 • 1958. Упраздняются узкие погоны образца 1946 года для медиков, ветеринаров и юристов. На золотых погонах вводятся серебряные звёздочки, на серебряных — золотые. Цвета просветов — красный (общевойсковой, ВДВ), малиновый (инженерные войска), чёрный (танковые войска, артиллерия, технические войска), голубой (авиация), темно-зелёный (медики, ветеринары, юристы); синий (цвет кавалерии) упразднён в связи с ликвидацией этого рода войск. Для генералов медицинской, ветеринарной служб и юстиции введены широкие серебряные погоны с золотыми звёздами, для прочих — золотые погоны с серебряными звёздами.
 • 1962. Готовится так называемая «хрущёвская реформа», предполагавшая отмену погон в Советской Армии (по аналогией с отменой погон у железнодорожников, дипломатов и работников прокуратуры). Армия должна была вернуться к «ленинским нормам», то есть к петлицам. Однако предполагавшиеся петлицы не должны были повторять знаки различия 1930-х гг. Реализация этого проекта встретила сильное противодействие Министерства обороны, из-за чего реформа была затянута, а после устранения Н. С. Хрущёва в 1964 году свернута. [ источник не указан 521 день ]
 • 1963. Упраздняются погоны старшины ( мичмана ) образца 1943 года (со «старшинским молотком»), вместо них вводятся погоны с одной продольной полосой из широкого галуна (такой рисунок предполагался для неосуществленной реформы 1957 г.)
 • 1969. На золотых погонах вводятся золотые звёздочки, на серебряных — серебряные. Цвета просветов в СА — красный (сухопутные войска), чёрный (танковые войска, артиллерия и пр., просуществовали до 1971 [ источник не указан 20 дней ] ), малиновый (медслужба, ветеринарная служба, медики, юстиция, административная служба) и голубой (авиация, ВДВ). Во внутренних войсках — краповый, в КГБ — васильковый. Упраздняются серебряные генеральские погоны. Все генеральские погоны стали золотыми, с золотыми звёздами, обрамлёнными кантом по роду войск.
 • 1972. Вводятся погоны для прапорщиков и аналогичные им погоны для мичманов, с расположением двух звездочек (размера, установленного для младших офицеров) на осевой продольной линии погона без просветов; прежний мичманский погон с продольной полосой из широкого галуна устанавливается для звания главный корабельный старшина .
 • 1973. Устанавливается новый перечень буквенных обозначений («СА» — Советская Армия, «ВВ» — внутренние войска, «ПВ» — пограничные войска КГБ, «ГБ» — войска КГБ) на погонах солдат и сержантов, «К» — на погонах курсантов и «Ф» — для ВМФ. На погонах и погончиках матросов и старшин размещаются буквы Флотов («БФ» — Балтийский флот, «СФ» — Северный флот, «ТФ» — Тихоокеанский флот, «ЧФ» — Черноморский флот).
 • 1974. Вводятся новые погоны генерала армии взамен погон образца 1943 года. Черные просветы на погонах младших и старших офицеров заменены на красные.
 • 1980. Упраздняются все серебряные погоны с серебряными звёздочками. Цвета просветов — красный (общевойсковой), голубой (авиация, ВДВ), зелёный (пограничные войска), васильковый (КГБ). Вводятся новые погоны генерала армии взамен погон образца 1974 года.
 • 1981. Вводятся погоны старшего прапорщика и старшего мичмана с тремя звездочками на продольной осевой линии погона без просвета; размер звездочек — как для младших офицеров.
 • 1986. Впервые за всю историю русских офицерских погон введены погоны без просветов, различающиеся только размером звездочек (нашивные погоны к полевой форме-«афганке»).
 • 1988. Вводятся белые погоны для рубашек парадной летней формы одежды.

Лычки

Лычки на погоне капрала шведской армии.
Погоны РЖД с лычкой, в метро используются такие же, но без надписи

В некоторых странах используются лычки — специальные знаки различия в виде нашивных либо прикрепляющихся на проволочных креплениях металлических полосок или уголков ( шевронов ) на погонах служащих младшего состава, например сержантов .

Лычки размещаются на погонах военнослужащих и сотрудников полиции (милиции), курсантов учреждений военного и полувоенного типа, работников РЖД , метрополитена и др.

В России первоначально были введены в 1843 году для определения чинов унтер-офицерского состава. Одну поперечную узкую лычку носил ефрейтор , две — младший унтер-офицер, три — старший унтер-офицер, одну широкую — фельдфебель, широкую продольную — подпрапорщик (чины указаны для пехоты).

В ВС СССР с 1943 года использовались шевроны для обозначения званий военнослужащих младшего командного и начальствующего состава. Шевроны были красного (для полевой) и золотистого либо серебристого (для повседневной и парадной форм одежды по видам войск) цветов. Впоследствии серебристые шевроны упразднили, но ввели жёлтые для повседневной формы. Для полевой формы предусматривались шевроны защитного цвета, так как золотистые или серебристые шевроны были хорошо видны издали и тем самым демаскировали военнослужащего.

Званию ефрейтора ( старшего матроса ) соответствовал один узкий шеврон, располагавшийся поперёк погона, званиям младшего сержанта и сержанта (старшины 2-й и 1-й статьи) — два и три узких шеврона соответственно, старшие сержанты ( главные старшины ) носили один широкий шеврон поперек погона, а старшины (до 1970-х годов в ВМФ — мичманы, затем — главные корабельные старшины) — один шеврон, располагавшийся вдоль погона по его оси (в 1943-63 гг. старшины носили так называемый «старшинский молоток» — широкий поперечный шеврон вверху погона, а в него снизу погона упирался продольный узкий шеврон). Курсанты имели также шевроны вдоль боковых и верхнего краёв погона, крепившегося на пуговицу, а с 1970 года, после отмены погон, крепившихся на пуговицу — только вдоль внешнего края погон. У суворовцев шевроны на погонах имели только младшие командиры: вице-сержант — вдоль боковых и верхнего краёв погона, а старшему вице-сержанту добавлялся ещё один шеврон такой же ширины, располагавшийся вдоль погона по оси. У советских милиционеров сержантские звания обозначались алюминиевыми золотистого цвета полосками, заменявшими шевроны. Для старшин милиции изготавливались специальные тканые погоны, где продольный шеврон был вышит вместе с полем погона. С 1994 по 2010 годы в ВС РФ для этих целей использовались угольники из металла золотистого цвета или металла (пластика) серо-зелёного цвета (для полевой формы). Ефрейтору (старшему матросу) полагался один узкий угольник, младшему сержанту (старшине 2-й статьи) — два, сержанту (старшине 1-й статьи) — три узких угольника, старший сержант (главный старшина) носил один широкий угольник, а старшина (главный корабельный старшина) — сочетание узкого и широкого угольников. С 2010 года войска перешли на традиционные шевроны из галуна [ источник не указан 1771 день ] .

Галерея портретов

Историческая галерея погон зарубежных армий

См. также

Примечания

 1. Указ Президиума Верховного Совета Союза ССР «О введении новых знаков различия для личного состава Военно-Морского Флота СССР» от 15 февраля 1943 года.
 2. Ларкин Л.г. Символьные аспекты военной культуры // Аналитика культурологии. — 2014. — Вып. 29 .
 3. Веремеев Ю. О происхождении и сути погон // «Анатомия армии» , (Проверено 14 января 2012) Архивировано 04 марта 2012.
 4. Кутепов Виктор Анатольевич, Анкушева Ксения Александровна. К истории введения погон и знаков различия в армии России (1732-2014 гг. ). Часть первая (1732-1941 гг. ) // Омский научный вестник. — 2014. — Вып. 5 (132) . — ISSN 1813-8225 .
 5. Историческое описание одежды и вооружения российских войск. В 19 ч. Ч. 2. — 2-е изд. — СПб., 1899, С. 119.
 6. Историческое описание одежды и вооружения российских войск. В 19 ч. Ч. 12. — СПб., 1900 г., с. 176.
 7. Историческое описание одежды и вооружения российских войск. В 19 ч. Ч. 19. — СПб., 1902 г., С. 186.
 8. Шепелев Л. К. Титулы, мундиры, ордена . — Ленинград: Наука, 1991. — С. 216 . — 224 с. — 40 000 экз.ISBN 5-02027196-9 .
 9. Вибе П. П., Михеев А. П., Пугачёва Н. М. Омский историко-краеведческий словарь. — Москва, 1994. — С. 207.
 10. Из воспоминаний А. В. Хрулёва (1892—1962), генерала армии (1943 г.). Военно-исторический журнал. 1963.
 11. Кутепов Виктор Анатольевич, Анкушева Ксения Александровна. К истории введения погон и знаков различия в Армии России (1732—2014 гг. ). Часть 2. 1941—1956 гг. // Омский научный вестник. — 2015. — Вып. 1 (135) . — ISSN 1813-8225 .
 12. И. Свистун, А. Хрулев. К истории введения погон. // "Военно-исторический журнал", № 1, 1963, стр.113

Ссылки