Бразилската политика

Модерен Бразил е федерална претседателска република со повеќепартиски политички систем .

устав

Бразил моментално го има Уставот од 1988 година , изменет во 1994 и 1997 година . Според него, Бразил е демократско владеење на правото засновано на принципите на суверенитет , државјанство , човечко достоинство, општествени вредности, слободно претпријатие и политички плурализам .

Политички систем

Политичкиот систем на Бразил, копиран од американскиот политички систем, подразбира ригидна поделба на законодавната и извршната власт.

Законодавната власт во земјата ја врши Националниот конгрес , кој се состои од Домот на пратеници (513 места) и Федералниот сенат (81 место).

Извршната власт ја врши претседателот директно избран од населението и Сојузната влада формирана од него. Вториот човек во државата е потпретседателот .

Бразилското правосудство е предводено од четири високи судови и Федерален врховен суд , чии членови ги именува претседателот со одобрение од Сенатот. Сојузните судови се поделени во четири групи: општа јурисдикција, воена, изборна и трудова.

Политички партии

Главните политички сили на новата бразилска република (од 1985 година), која ја врати демократијата по период на воена диктатура, се либералите и левицата . Дури и централнодесничарските партии како Социјалистичката работничка партија на Бразил , Работничката партија за обнова , Демократската социјална партија (ПДС), конзервативниот претходник на сегашната Прогресистичка партија на Бразил (ПП) и Бразилската социјалдемократска партија (ПСДБ). ), која значително се префрли надесно за време на претседателот Фернандо Хенрике Кардосо, користи социјална реторика и левичарски титули.

Традиционално, најсилните позиции во политичкиот пејзаж на земјата ги имаше широката Партија на бразилското демократско движење (ПМДБ), во која доминираа социјал-либералните движења. Денес таа останува најголемата партија во земјата, со 2 милиони членови и е помал партнер во владата.

Нејзините главни противници беа десната и левата страна: тоа се, соодветно, конзервативно-либералната партија, Партијата на Либералниот фронт (ПФЛ) и Социјалдемократите. Партијата на Либералниот фронт, со своите неолиберални и демохристијански позиции, го усвои името Демократи во 2007 година.

Што се однесува до Социјалдемократијата, поделбите во социјалдемократскиот тренд доведоа до дифузија на поддршката меѓу поединечните партии. Од умерената левица од спектарот, денеска се натпреваруваат Социјалистичката партија на Бразил (PSB), Бразилската лабуристичка партија (PTB) и Демократската работничка партија (PDT). Бразилската комунистичка партија , радикална опозиција за време на диктатурата на Гетулио Варгас , го промени своето име во Социјалистичка народна партија на Бразил во 1992 година и, како и Бразилската социјалдемократска партија, ги напушти левичарските ставови. Малцинство нејзини членови, вклучително и архитектот Оскар Нимаер , ја оживеа партијата на идеите на марксизам-ленинизмот .

На левата страна, Работничката партија (ПТ) во 1980 година обедини различни општествени движења , синдикати, марксистички активисти и застапници на ослободителната теологија кои заедно се бореа против диктатурата. Досега таа стана една од водечките социјалистички партии во Латинска Америка. Претседателите Лула да Силва и Дилма Русеф ја претставуваат Работничката партија, која ја предводи владејачката коалиција од 2002 година и постигна значителен напредок во искоренувањето на сиромаштијата. Подоцна, како што партијата се приближуваше кон мејнстримот, претставниците на порадикални, главно троцкистички , тенденции се одвоија од ПТ, создавајќи ја Лабуристичката партија (во 1995 година) и Партијата за социјализам и слобода (во 2004 година).

Покрај Партијата за бразилско демократско движење, Работничката партија повремено беше поддржана од помали левичари ( Зелената партија на Бразил , Социјалистичката партија на Бразил , Демократската работничка партија, поранешна маоистичка комунистичка партија на Бразил ), како и центристичките ( Христијански работници Партијата на Бразил , Христијанско-социјалистичката партија на Бразил , Националната лабуристичка партија, Републиканската партија на Бразил ). Сите тие, со исклучок на Партијата на зелените, станаа дел од коалицијата Дилма Русеф „За Бразил да продолжи да се менува“ ( Para o Brasil Seguir Mudando ), на која неофицијално се приклучи и Прогресистичката партија.

Сепаратистички движења постојат на повеќе места. Во етно-културниот регион на југ, имаше обиди да се прогласи [1] Република Гаучо Пампас во државата Рио Гранде до Сул (историски веќе поранешната самопрогласена република ) и движењето на Југот е мојата земја [ 2] Сојузна Република Пампас низ целиот регион. ( види mk ) Во економски најразвиената држава Сао Паоло, таква идеја е изнесена од Движењето на Република Сао Паоло и Движењето за независност на Сао Паоло.

Надворешна политика

Бразил има големо политичко и економско влијание во Латинска Америка и е важен играч на светската сцена.

Бразил се ангажира во мултилатерална дипломатија во рамките на Организацијата на американските држави и Обединетите нации и ги подобрува врските со земјите во развој во Африка и Азија .

1. од Движењето за слободна пумпа
  2. O Movimento (непристапна врска) . Преземено на 12 август 2012 година. Архивирана на 8 февруари 2012 година.