полковник

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
полковник
Russia-Army-OF-5-2010.svg Russia-Airforce-OF-5-2010.svg
Ремен за рамо SV VKS лента за рамо
Виш ранг Генерал мајор
Помлад ранг Потполковник
Аналози Ранг 1 Капетан

Полковник (од зборот полк - води полк , сличен на илјада луѓе - туменбаши ) - чин , воен чин на висок офицер или команден (команден) персонал во вооружените сили (AF) и други „моќни“ оддели на повеќето држави на светот.

Именуван:

Во вооружените сили на Монако, чинот полковник е највисок офицерски чин.

По држава

Во Велика Британија и САД, полковникот се нарекува Англичанец. Полковник , во Италија - италијански. Колонело , во Шпанија - шпански. Коронел .

Ознаката на американскиот полковник е сребрениот орел, кој, за разлика од орелот што се наоѓа на американскиот грб , гледа десно (од страната на гледачот). Покрај тоа, орелот на полковникот држи стрели во десната шепа, а гранка во левата, а не обратно, како на грбот.

Ознаката на еден полковник во Конфедеративната армија за време на Американската граѓанска војна беа три ѕвезди лоцирани надолжно на јаката.

Во британската армија, чинот на полковник е помеѓу потполковник (потполковник) и надзорник (бригаден). Круната на свети Едвард за него служи како знак за разлика, под која надолжно се наоѓаат две четириаголни ѕвезди. Овие ѕвезди популарно се нарекуваат "pips", а официјално - "Bath Stars" - ѕвездите на Редот на бањата. Сегашната лента за рамо беше претставена во 1855 година . Пред тоа, полковникот беше назначен со круна и една ѕвезда.

Русија

Полковник на карабинерските полкови на Руската империја (1793). [3]
Запорожје Козаци во 17 век, полковник. [4]
Полковник Л. В. Хабаров , додека служел во воениот округ Карпати , покажувал знаци на повреда .

Војводите понекогаш биле нарекувани и полковници, од составните делови ( полкови ) на армијата , рати ( Голем полк ).

Во стројната војска на Иван Грозни , беше воведена титулата на главата на стрелците . Во 1680 година (во друг извор, 1681 [5] ), главите на пушките биле преименувани во полковници, половина глави - во полуполковници , а стотниците - во капетани . Оттогаш, на високите команданти на пушките автоматски им беше доделен судски чин стјуард , по што нивното официјално име почна да звучи како „ стјуард и полковник “, „стјуарт и полуполковник“. Овој чин го добиваа искусни воени водачи, по правило, од благородничката класа.

Во 16 век, терминот „полковник“ се користел во Русија како име за лица кои раководат со полковите . Рангот (позиција-ранг) на полковник е воспоставен во Русија во 30-тите години на 17 век за командантите на полковите од „новиот поредок“ , на пример, полковникот Реитар - командант на полкот Реитар , полковник змеј - командантот на змејскиот полк и така натаму. По трансформацијата на строгите наредби во 1681 година во полкови, командантите на вторите, исто така, почнаа да се нарекуваат полковници (наместо чинот „шеф на редот“).

Командантите на нерегуларните полкови на Козаците, козачките трупи и Запорожје Сич биле наречени и полковници.

Во Руската империја, според Табелата на чинови воспоставена од Петар I во 1722 година, полковникот е чин од 6-та класа, постар офицер на штабот . Даде право на наследно благородништво (како и поморски чин капетан од 1 ранг ). До 1798 година, гардиските полковници се наоѓале во Табелата на чинови над армиските полковници.

Во 1827 година, тој добил чисти (без ѕвездички) офицерски еполети како обележја, како имитација на еполетите на француски полковник (модата за еполети дојде во Русија од Франција). Од 1854 година, ознаките на полковникот се чисти офицерски ремени на рамо со две празнини без ѕвезди. Поудобните ремени за рамо почнаа постепено да ги заменуваат архаичните еполети.

Во вооружените сили на СССР, воениот чин полковник беше воведен со декрет на Централниот извршен комитет и Советот на народни комесари на СССР од 22 септември 1935 година.

Во руските вооружени сили, тој се наоѓа помеѓу чиновите на потполковник и генерал-мајор . Во морнарицата, чинот полковник за офицери на бродови одговара на чинот капетан од 1-ви ранг . Полковникот припаѓа (припаѓа) на високиот команден и командант (подоцна на офицерскиот) персонал.

Пред воен чин на еден војник војска во една чувари воена единица, на стражарите брод , се додава зборот "стража" - чувар полковник. На воениот чин на војник со специјалност за воена регистрација од правен или медицински профил, се додаваат зборовите „правда“ или „медицинска служба“ соодветно - полковник на правдата , полковник на медицинска служба . На воениот чин на граѓанин во резерва или во пензија, се додаваат зборовите „резервен“ или „пензиониран“, соодветно, - резервен полковник, полковник во пензија .

Редоследот на воени чинови
Помлад воен чин:
Потполковник

Малиот грб на Руската империја.svg Значка на Црвената армија.svg Грб на Руската Федерација.svg
полковник
Виш воен чин:
Генерал мајор

Во Франција

Во француската кралска армија на стариот режим, многу полкови со сиот свој имот им припаѓале на приватни лица, богати аристократи, кои биле должни не само да вршат воена команда, туку и да ги одржуваат и снабдуваат; ги нахрани и облече војниците и им исплати плати. Таквите команданти се нарекувале о. Le Colonel Propriétaire , кој беше преведен на руски во официјалните документи како полковник и сопственик на таков и таков полк , или полковник на таков или таков сопствен полк [6] . Тие, по правило, останаа на функцијата доживотно, или додека сопственоста на имотот на полкот не беше законски пренесена на друг сопственик. Во отсуство на полковникот на полкот сопствените вештини на воено поле, или ако не можел да изврши директна команда од други причини, да му помогне одреден период од кралската наредба на именуван професионален војник на позицијата полковник- Командант ( fr. Le Colonel Commandant of the). Во овој случај, позицијата на полковник на неговиот сопствен полк беше прилично почесна, што приближно одговараше на рускиот началник на полкот . Сепак, значајни разлики меѓу началниците на руската империјална армија беа недостатокот на сопственост на воениот имот, кој беше во државна сопственост, и чинот генерал [7] .

Во современите вооружени сили на Франција, чинот полковник е означен со пет ленти. Има голем простор помеѓу третата и четвртата лента.

Во Германија, Австрија и Швајцарија

Во Германија и Австрија сличен наслов наречен Oberst ( it. Oberst). Се појави во 16 век , како ознака за теренски командант на неправилни формации . Првично звучеше како „Oberster Feldhauptmann“ ( германски: Oberster Feldhauptmann , „највисокиот теренски командант“) и последователно беше скратен на само Oberst. За време на Триесетгодишната војна, командантите на полковите составени од 10 фанови [de] беа наречени Оберст. Бројот на еден таков полк достигна 5.000 копно . Подоцна, овој чин почна да се поистоветува со англо-францускиот концепт на полковник , иако британските и француските колонијали командуваа со единици од 1000-1250 луѓе, а според оваа логика, прускиот Оберст требаше да се нарекува бригадир .

Во 19 век, еполетата на главниот офицер со две четирикраки ѕвезди служела како ознака на полковник на пруската армија. Во 1888 година, поради високата цена и кревкоста , еполетата беше заменета со лента за на рамо, извиткана со „прасичка“ од двојно бела врвка, која од 1903 година стана сребрена. Таа, како и еполетот, имаше две ѕвезди (а не три, како во современиот Бундесвер ), но тие беа лоцирани не попречно, како на еполетот, туку надолжно. Таков ремен за рамо е зачуван во Рајхсверот и Вермахтот , како и во ННА на ГДР . Меѓутоа, во второто веќе имаше три ѕвезди распоредени во триаголник.

Во Бундесверот, чинот полковник е означен со три надолжни сребрени ѕвезди, под кои има сребрен полусинџир, кој ја покрива долната ѕвезда.

Ознаки

Во руските вооружени сили од царскиот период, ознаката на службената положба на полковникот беше статусна бастун (види слика, на почетокот на статијата), што тој го нарачал на свој трошок, неговото лично оружје, униформа , шал , клисура , и така натаму. Подоцна се појавија еполети и ленти за рамо.

Руската империја, СССР и Руската Федерација

Примероци од ознаки на полковник во Руската империја, СССР и Руската Федерација (ОФ-5).

Знаци
разлики
Малиот грб на Руската империја.svg
РИА
Знаме на Црвената армија.svg
Црвена армија
Значка на Црвената армија.svg
Вооружените сили на СССР
Кабел
рамо
еполет
ремени за рамо
ревер
знаци
1908gus02-s09.png 1911-ab46-e15.png 1904ic-p07.png Советска Црвена ѕвезда Insignia.png RA I K9 1924v.jpg Црвена армија Полковник-1940 и Подполковник-1943v.png RA A F5-Polkovnik 1943v.png 1941p-k.png RA AF F5-Polkovnik 1943v.png RAF A F5Col од 2010 година par.svg RAF AF F5Col од 2010 година par.svg
RA OF5-Kompolka 1919v1.svg
кабелот
рамо
(1908-1917)
еполет
(пример
1911)
лента за на рамо
(пред 1917 г.)
регистратор
ревер
знак

(1919-1924)
...
CB
(1924-1935)
...
(1935-1940)
...
(1940-1943)
...
(1941)
...
Воздушни сили
(1940-1943)
лента за на рамо
CB
(1943-1955)
...
Поле
(1943-1955)
...
преден SV
(1955-1991)
...
Воздушни сили
(1955-1991)
Ознаки Среден амблем на вооружените сили на Руската Федерација (27.01.1997-сега) .svg
Вооружените сили на РФ
Ревер
знак

лента за на рамо
Russia-Airforce-OF-5-2010.svg Russia-Army-OF-5-2010.svg Полковник на морнарицата (сина ивица) .png Полковник на морнарицата (црвени цевки) .png Russia-Army-OF-5-1994-parade.svg 15Polk.png Russia-Police-OF-5-2013.svg Russia-Police-OF-5-2013вng.png
...
Воздушни сили
(од 2010 г.)
...
SV , стратешки ракетни сили
(од 2010 г.)
...
Морски
авијација

(од 2010 г.)
...
Крајбрежни
поморските сили

(од 2010 г.)
...
парада
SV, стратешки ракетни сили
(од 2010 г.)
...
Поле
(1994-2010)
...
полицијата
SMVCH
...
Росгвардија

Ознаки на други авиони

исто така види

Белешки (уреди)

  1. Кајмакам // Енциклопедиски речник Брокхаус и Ефрон : во 86 тома (82 тома и 4 дополнителни). - СПб. , 1890-1907 година.
  2. Running // Енциклопедиски речник Брокхаус и Ефрон : во 86 тома (82 тома и 4 дополнителни). - СПб. , 1890-1907 година.
  3. комп. Јакоб фон Луде, инж. Кристијан Гајслер . Сл. 6. Полковник на карабинерските полкови. // Слика на униформите на руско-империјалната армија, составена од 88 лица, осветлена 11 стр., [1] стр. напред, 88 литри. тиња - СПб. : Тип на. Земјиште. кадет. корпус, 1793 година.
  4. Ил. 209. Запорожје Козаци во 17 век, полковник // Историски опис на облеката и оружјето на руските трупи, со цртежи, составени по највисок ред / Ед. А.В.Висковатова . - Т. 2. - СПб. : Воена печатница при Главниот штаб, 1841-1862 година.
  5. Стрелецки се упатува на веб-страницата на Министерството за одбрана на Руската Федерација (Министерство за одбрана на Русија).
  6. Прв дел. Јавни акти // Документи за историјата на дипломатските односи меѓу Русија и западноевропските сили: од склучувањето на општиот мир во 1814 година, до Конгресот во Верона во 1822 година, објавен од Министерството за надворешни работи. - СПб. : Воена печатница на Главниот штаб на E. I. V., 1825. - T. 2. - P. 266, 597, 649, 687. - 719 стр.
  7. потполковник. Луис Батлер. Анали на Кралскиот пушки корпус на кралот : „60-ти: КРРЦ“: [ инж. ] . - L .: Џон Мареј, 1926. - Vol. III. - P. 1. - 374 стр.

Врски