Заповедник

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Заповедник
Russia-Army-OR-9a-2010.svg Russia-Airforce-OR-9a-2010.svg
Ремен за рамо SV VKS лента за рамо
Земја руска држава
Руската империја
СССР
Русија
Создаден 1649 година
Виш ранг Заповедник
Висок офицер за налог
Помлад ранг Наредникот мајор
Аналози Посредник

Знаме (од црковно-словенскиот знакзнаме “) - воен чин , категорија (претходно чин ) во вооружените сили и други структури на „ моќта “ на некои држави .

Офицери на налог - состав на воен персонал во Руската империјална армија , вооружените сили на СССР и Руската Федерација , други трупи, формации и тела утврдени со законите на Руското Кралство , Руската империја , СССР и Руската Федерација .

Руската империја

Редоследот на воените чинови и чиновите на копнените сили
Малиот грб на Руската империја.svg Помлад ранг: Заповедник Виш ранг:
Знак тој е
Занаетчија за бегство од мелницата
(рангот беше доделен само за време на мобилизацијата )
Примероци на ознаки на Ensign во Руската империја
Ознаки РИА

еполет
ремени за рамо
1904ir15-e13.png 1904gr14-13.png 1914ir018-pf13.png Russarm-08bb.png
Еполет
(1904)
Ремен за рамо
(1904)
...
(1914)
...
акции (1904)

Царски период

Каптенармус и заповедник на мускетарските чети на пешадискиот полк од 1763 до 1786 година [1]

Во руската армија, со декрет на царот Алексеј Михајлович во 1649 година, за првпат заповедниците почнаа да се нарекуваат заповедници , кои беа назначени од редот на најхрабрите војници, физички силни и тестирани во битките .

Петар I , создавајќи редовна армија , во 1712 година го вовел воениот чин заповедник како прв (помлад) чин на главен офицер во пешадијата и коњаницата [2] .

Воениот чин „заповедник“ во пешадијата на руската армија, во периодот од 1712 до 1796 година, одговарал на чинот бајонет-јункер во артилерија [3] .

Од 1884 година, првиот офицерски чин за дипломирани воени училишта беше втор поручник (корнет - во коњаницата), но чинот налог-офицер како прв офицерски чин беше задржан во кавкаските милиции за време на војната; [4] како и за офицерите за резервни налози [5] . Покрај тоа, чинот заповедник беше доделен на пониските чинови унапредени во офицери за воено одликување.

Според привремените прописи за налог офицери на резервниот пешадиски и коњаник од 1886 година, пониските чинови, кои уживаа бенефиции за образование од 1-ва категорија во согласност со воените прописи од 1874 година, имаа можност доброволно да го положат испитот за чин на налог службеник . Потоа, Привремената одредба од 1886 година беше проширена и на други видови оружје . Оние кои го положија испитот за чин заложник беа во резерва 12 години и требаше да поминат шестнеделна воена обука , која се одржуваше секоја година од 1893 година. По наредба на воениот оддел од 1895 година, бр. 171, овој испит е задолжителен за сите регрути кои уживаат бенефиции за образование од 1 категорија. По објавувањето на Редот за воениот оддел од 1899 година, бр. кои на овие состаноци требало да полагаат испити за чин заповедник .

Во 1905 година, за прв пат, пониските чинови кои беа во резерва беа повикани на двомесечна воена обука, што одговара на образовната квалификација од 2-ра категорија, кои доброволно изразија желба да ги отслужат овие такси за да го положат испитот. за чин заповедник [6] .

На 8 октомври 1912 година, императорот Николај II ја усвоил Регулативата за забрзано дипломирање при мобилизирање на војската од Корпусот страници на Неговото царско височество , воените и специјалните училишта, според која, во време на војна, времето за обука на офицерите во воените училишта се намалувало на 8 месеци, дипломираните студенти на такви забрзани курсеви го добија рангот на записникот .

Пред мобилизацијата во 1914 година, офицери биле сите кои биле на офицерски позиции во армијата и морнарицата или биле запишани во резерва или пензионирани по службата, имало и резервни офицери за налог [7] . По избувнувањето на Првата светска војна, распоредувањето трупи , од една страна, и огромните загуби во офицерскиот кор, од друга страна, бараа многу избрзани дипломи од воените училишта, а потоа и од училиштата за запишување [8] .

До 1917 година, чинот налог се доделуваше на лица кои завршиле забрзан курс во воени училишта или школи за налог офицери и полагале испити според одредена програма. Во време на војна, исто така, беше дозволено да им се додели чин налог-офицер за воено одликување (без испит) на подофицери кои имале високо или средно образование. Обично ознаките беа назначени од страна на вод команданти и на нивните позиции [2] .

Полошо беше со воените офицери. Повеќето од заповедниците - случаен елемент во ремените на офицерот - не успеаја правилно да се постават. Некои претпоставуваат неприфатена во руската армија ароганција и овој отфрлен војник. Други неповратно се уништија со блискоста , обидите да се популаризираат. Војникот во нив почувствувал лажни офицери.

- А.А. Керсновски , руска армија. Без вера, крал и татковина. Руската армија во третата година од војната.

По Октомвриската револуција од 1917 година, чинот „заповедник“ беше укинат во голем број бели армии , но сите офицери кои доброволно влегоа во редовите на армиите го носеа извесно време пред да бидат унапредени во втор поручник .

Во некои бели армии, како што се, на пример, Народната армија на Комуч и Сибирската армија на Сибирската Република , напротив, чинот на заповедник беше напуштен, но за него беа воведени сосема различни ознаки на ракавите.

СССР

Во 1917-1946 година. во Црвениот , а потоа до 1972 година во советската армија на рангот на знаме или слично не постои.

Во вооружените сили на СССР, чинот на заповедник беше воведен на 1 јануари 1972 година (истовремено со новите ознаки на чинот налог офицер , Уредбата на Президиумот на Врховниот Совет на СССР од 18 ноември 1971 година) [2] .

Со указ на Президиумот на Врховниот совет на СССР од 24 декември 1980 година N 3606-X во Советската армија, крајбрежните единици и авијацијата на морнарицата, граничните и внатрешните трупи на вооружените сили на СССР, воениот чин на постар налог беше воведен офицер (истовремено со воведувањето на чинот висок налог офицер во морнарицата на СССР).

Ремени на рамото на знамето на СССР и Руската Федерација (1971 - 1994)

Моторизирани пушки војници ,
комбинирани ленти за рамо за раце
копнените сили
Технички , инженерски ,
тенк , артилерија ,
проектил (вклучувајќи РВ на копнените сили
стратешки , противвоздушни проектили ),
автомобилски , градежни формации
Воздушни сили
Воздухопловни трупи
FSIN
Руско Министерство за вонредни ситуации
полицијата
Внатрешни трупи
Министерството за внатрешни работи на Русија
До целосен фустан униформа
(сошиена на)
До секојдневната облека
(зашиени и отстранливи)
од 1971 година
Државен амблем на Советскиот Сојуз.svg
од 1991 година
Амблем на Руската Федерација (1992-1993) .svg
Ознаки на чинот на Заповедник на Советската армија.svg Ознаки за чин на виш налог офицер на Советската армија.svg Ознаки за чин на налог офицер на советската морнарица.svg Ознаки за чин на виш офицер на налог на Советската морнарица.svg Ознаки на чинот на заповедникот на советските воздухопловни сили.svg Ознаки за чин на виш офицер за налог на советските воздухопловни сили.svg Russia-Police-OR-9a-2013.svg Russia-Police-OR-9b-2013.svg Знамен BB.gif Виш офицер за налог BB.gif
Заповедник
(1971-1994)
Висок офицер за налог
(1981-1994)
Заповедник
(1971-1994)
Висок офицер за налог
(1981-1994)
Заповедник
(1971-1994)
Висок офицер за налог
(1981-1994)
Заповедник Висок офицер за налог Знак BB
(1995 ⇒ ...)
Висок офицер за налог Б.Б
(1995 ⇒ ...)
Ознаки на ракавите
Значки за услуги
Виш офицер за налог / офицер за налог
(на левиот ракав до свечена и лежерна туника и капут)
Ракав
знак
nz 1969 година nz 1969 година Нзсс12.png nz 1969 година nz 1969 година nz 1969 година
10 години и повеќе 5-та до 9-та година 4-та година 3-та година 2-ра година 1-ва година
Доделување на Орден за храброст од страна на претседателот на Русија Владимир Путин на офицерот на милицијата Јуриј Зимин, 10 ноември 2001 година.

Руска Федерација

Редоследот на воените воени чинови
помлад ранг:
Наредникот мајор
Грб на Руската Федерација.svg
Заповедник
постар ранг:
Висок офицер за налог

Историја

Во современите вооружени сили на Руската Федерација (Руски вооружени сили), чинот на предреволуционерен залог одговара на рангот на помлад поручник .

Современите руски офицери (и потерници) претставуваат посебна категорија на воен персонал . Според нивната службена положба, должности и права, тие заземаат место блиску до помладите офицери, тие се нивни најблиски помошници и началници за војници (морнари) и наредници (надзорници) од истата единица .

Од почетокот на 2009 година, започна етапна ликвидација на институцијата налог-офицери и налог-офицери во вооружените сили на РФ. Се претпоставуваше дека заповедниците ќе бидат заменети со професионални наредници со договор , чијашто федерална целна програма за обука беше веќе одобрена [9] .

„Институтот на потерници, кој броеше 142 илјади луѓе, е ликвидиран во армијата“, - увери началникот на Генералштабот на руските вооружени сили, генералот на армијата Николај Макаров [10] . „Имавме 142 илјади потерници. Од 1 декември 2009 година, не остана ниту еден“. Назначени се околу 20 илјади наредници кои биле на командни позиции, а останатите биле отпуштени или префрлени на позициите на наредниците. [единаесет]

Според претпоставката, од декември 2010 година, во периодот јануари-март, лицата со чин налог-офицер или постар налог повеќе не биле прифатени на воена служба, а оние на кои сè уште не им бил истечен договорот, служеле во претходниот чин, задржувајќи нивниот чин и ознаки. [ извор неодреден 3484 дена ]

Во исто време, укинувањето на институтот на потерници не влијаеше на внатрешните трупи на Министерството за внатрешни работи, Граничната служба, ФСБ, ФСО, Министерството за вонредни ситуации и другите воени формации освен Министерството за Одбрана на Русија , покрај тоа, постои посебен чин на заповедник во агенциите за спроведување на законот. [ изворот не е наведен 3112 дена ]

Во армискиот жаргон, офицерот за наредба се нарекувал „парче“ [12] [13] , офицер на налог - „гради“ [14] .

На 27 февруари 2013 година, на проширениот колегиум на Министерството за одбрана на Руската Федерација, министерот за одбрана на Русија С.К.Шојгу го објави враќањето на институтот на потерници и налог-офицери во Вооружените сили на Русија. [15]

Министерството за одбрана на 1 јули воведе нова кадровска табела, на која за првпат по пет години се појавија посебни позиции за потерници и потерници. Според генерал-полковникот Виктор Горемикин, началник на Главниот персонал на дирекцијата (ГУК) на Министерството за одбрана, околу 100 позиции се распределени за налог-офицери и офицери, вклучително и само борбени - „нема магацини, нема бази“. главен услов на министерот за одбрана Сергеј Шојгу . Овие позиции генерално се поделени на командни (командант на услужен вод, командант на борбена група, борбено возило, борбено место) и технички (техничар на компанијата, шеф на радио станица, електричар, болничар, шеф на поправка, шеф на техничка единица, итн.). Од 1 декември 2008 година овие позиции се сметаат за подофицери. Државниот секретар на Министерството за одбрана Николај Панков рече дека местата на потерници бараат специјално образование, но „не стигнуваат“ до офицерите. [16]

Ремени за рамо

Прерамки на налог офицери на вооружените сили на Руската Федерација од 1994 година:

Грб на Руската Федерација.svg До секојдневната облека До теренската униформа
Копнени трупи Руски воздухопловни сили Авијација
копнени сили,
ВКС , КВ , ВВКО , ВДВ РФ
СВ , ВДВ , Стратешки ракетни сили , ВКС , КВ , ВВКО
маринци , крајбрежни трупи,
Воздухопловни сили и воздушна одбрана на морнарицата ,
Внатрешни трупи на Министерството за внатрешни работи на Руската Федерација , како и во редовите
внатрешна служба на федералните извршни власти,
во која се доделува ваква титула
Медицинска служба
1994-2010 година (зашиени и отстранливи) (сошиена)
RAF A W1Prap 2010.png RAF A W2SenPrap 2010.png RFAF - Praporschik - Секој ден сино.png RFAF - Сениорски прапоршик - Секој ден сино.png RAF ABTr W1Prap 2010.png RAF ABTr W2SenPrap 2010.png RAF A W1Prap 2010field.svg RAF A W2SenPrap 2010field.svg
Заповедник Висок офицер за налог Заповедник Висок офицер за налог Заповедник Висок офицер за налог Заповедник Висок офицер за налог
од 2010 година (сошиена на) (отстранлив)
Russia-Army-OR-9a-2010.svg Russia-Army-OR-9b-2010.svg Russia-Airforce-OR-9a-2010.svg Russia-Airforce-OR-9b-2010.svg Никој.svg Никој.svg 7prp.png 8stprp.png
Заповедник Висок офицер за налог Заповедник Висок офицер за налог Заповедник Висок офицер за налог

Аналози

ЗНД и словенските земји

Истите чинови (потерница и виш налог-офицер) со слични ознаки постојат во вооружените сили и органите за внатрешни работи на Украина и Белорусија.
Во Националната полиција на Украина, специјалниот чин „забележник“ беше укинат. Заповедниците на милицијата кои ѝ се придружиле на полицијата добиле посебен чин „виш полициски наредник“.

Офицерски ремени за рамо, Украина

Во вооружените сили на Словенија и Чешка има слични чинови, како и поразновидни институции на потерници.

Ознаки на потерници на ремени на рамо, Словенија

Во вооружените сили на Чешката Република, категоријата на заповедници ( praporčický sbor, praporčíci ) вклучува

Ремени за рамо на воен персонал од категоријата налог-офицери, Чешка:

Во некои словенски земји - корнет (од банер ), на пример:

Ремени за рамо и ознаки на корнет, Полска

Ранг Помлад корнет
( Młodszy chorąży )

mł.чор.

Корнет
( Чорąży )

хор.

Сениор корнет
( Starszy chorąży )

st.chor.

Старший хорунжий штабовый
( Starszy chorąży sztabowy )

st.chor.szt.

код по классификации НATO OP-7 OP-8 OP-9 OP-9
Погоны к повседневной и парадной форме (нашивные)
CB Army-POL-OR-07.svg Army-POL-OR-08.svg Army-POL-OR-09b.svg Army-POL-OR-09a.svg
BBC Rank insignia of młodszy chorąży of the Air Force of Poland.svg Rank insignia of chorąży of the Air Force of Poland.svg Rank insignia of starszy chorąży of the Air Force of Poland.svg Rank insignia of starszy chorąży sztabowy of the Air Force of Poland.svg
Знаки различия к полевой форме (на берете и съёмных погонах)
Mlodszychorazy m.svg Chorazy m.svg Starszychor m.svg Starszychorszt m.svg

В Сербии аналог прапорщика — «заставник» [sr] от «застава» — флаг.

Англоязычные страны

В ряде англоязычных стран близким эквивалентом званию «прапорщик» является звание уорент-офицер . Так же как и в случае звания франкоязычных стран, общая этимология происхождения звания указывает на ношение знамени. Ближайшим аналогом следует считать энсина .

Франкоязычные страны

Во франкоязычных странах — аспирант ( aspirant (фр.) ) . Это чин для кандидатов на занятие вакантной офицерской должности с присвоением соответствующего младшего офицерского чина. Если следовать общей этимологии происхождения названия звания, указывающей на ношение знамени, более близким аналогом следует считать ансеня .

Испаноязычные страны

В Испании и странах Латинской Америки наиболее этимологически близким званием может считаться альферес ( исп. alférez ).

Португалоязычные страны

В Португалии (и ранее в Бразилии ) русское звание прапорщика соответствует алферешу ( порт. alferes ) — знаменосцу, занимающему ступень старше аспиранта (кандидата в офицеры) ( порт. aspirante a oficial ), но младше лейтенанта ( порт. tenente ). Термин происходит от заимствованного во времена реконкисты араб. الفارسal-fāris ( порт. cavaleiro рыцарь , порт. escudeiro оруженосец ) [17] . Данное звание младшего офицерского состава не следует путать с высшей воинской должностью главного знаменосца пиренейских королевств Средних веков , ставшего позднее почётным титулом, как, например, алфереш-мор Португалии , исчезнувшим с упразднением монархии и провозглашением Первой Португальской республики в 1910 году.

Германоязычные страны

Вооружённые силы ФРГ ( Бундесвер )

 • В Бундесвере — Оберштабсфельдфебель (de: Oberstabsfeldwebel (OR-9); НАТО ранг код OP-9 [18] ; самое старшее из унтер-офицерских званий) или
 • Оберфенрих (de: Oberfähnrich ; НАТО ранг код OФ-Д [19] ; обычно кандидат в офицеры, в том числе, в Бундесвере — курсант в ранге сержанта).
Знаки различия

Вооружённые силы ГДР ( Национальная народная армия (HHA))

В Ландштрайткрефте и Фольксмарине ВС ГДР существовал институт фенрихов, где помимо звания фенрих ( Fähnrich ) (нем.) существовали оберфенрих (Oberfähnrich), штабсфенрих (Stabsfähnrich), штабсоберфенрих (de: Stabsoberfähnrich ), а также курсант школы фенрихов (Fähnrichschüler) .

Знаки различия ННА ГДР

В искусстве

Можно выделить две традиции изображения прапорщиков. Лев Толстой в рассказах «Набег» и «Севастополь в августе» показывает прапорщиков молодыми, талантливыми офицерами. В обоих рассказах прапорщики гибнут. Напротив, Чехов (рассказ «Упразднили!») изображает героя- прапорщика мелочным и тщеславным. [ источник не указан 3112 дней ]

Начиная с 1914—1915 гг. в России складывается другое восприятие слова «прапорщик» . Поскольку во время Первой мировой войны ускоренные курсы военных училищ и школы прапорщиков окончили около 220 000 человек, понятие «прапорщик» зачастую стало насмешливым обозначением недалёкого, плохо образованного офицера из «низов». Появились частушки: «Раньше был я дворником, звали все Володею, а теперь я прапорщик — ваше благородие!» [20] . В связи с поспешностью военно-воспитательной и военно-учебной подготовки их шутливо определяли словами: «Курица — не птица, прапорщик — не офицер» [8] .

В армейском фольклоре советского и постсоветского периода прапорщик, как правило, — недалёкий, грубый, вороватый тип, служащий на должности, связанной с заведованием материальными ценностями и активно эти ценности присваивающий и распродающий («Ни у рот, ни у частей нет подобных запчастей. Я на складе, в арсеналах рылся в книгах и в журналах. Там — у бублика дыра: всё толкнули прапора!» (пьеса в стихах «Командно-штабная игра», автор неизвестен)). Подобный стереотип часто находит отражение в искусстве и средствах массовой информации, например, в сериале «Солдаты» — образы прапорщиков Анатолия Даниловича Данилюка и Олега Николаевича Шматко [21] (даже фамилия которого содержит аллюзию к презрительному прозвищу: « шмат » по-украински означает «кусок»). Однако в том же сериале старший прапорщик Жанна Семёновна Топалова показана честной и доброй женщиной, воевавшей в «горячих точках». Также в сериале фигурировал прапорщик Соколов, бывший в первом сезоне рядовым, который показан умным человеком, но со слишком мягким характером. Также время от времени в сериале проявляются и человеческие качества прапорщика Шматко, что придаёт его образу особый колорит.

Сатирически -зло, практически издевательски прапорщик ярко представлен в юмористических телесериалах « Осторожно, модерн! 2 », « Осторожно, Задов! » и «Zадов in Rеалити» (прапорщик Василий Петрович Задов в исполнении Дмитрия Нагиева ). Таким же примером является «дикий прапор» Казаков из фильма « ДМБ » (роль исполняет Сергей Арцибашев ).

Совсем по-другому показан прапорщик в популярнейших советских художественных фильмах « В зоне особого внимания » и « Ответный ход », одним из главных персонажей которых является гвардии прапорщик воздушно-десантных войск Волентир , олицетворяющий в себе сочетание всех положительных качеств настоящего военного и являющийся полной противоположностью персонажей указанных выше современных сериалов на армейскую тематику. Он своим личным примером воспитывает рядовой состав срочной службы и, будучи старше по возрасту и житейски мудрее, помогает в профессиональном и личностном становлении молодому офицеру, только-только пришедшему из военного училища (в которые большинство будущих офицеров поступали по окончании школы, миновав срочную службу в Вооружённых Силах).

В подобной же форме, но с более трагическим акцентом реализованы образы прапорщиков в фильмах «Блокпост» (прапорщик Ильич) и «9 рота» (прапорщик Дыгало). Не отрицая положительных качеств военного, эти образы демонстрируют человека, деформированного войной в горячих точках, принёсшего в жертву этому делу все возможные личные перспективы (у них нет и не может быть семьи, гражданской профессии в силу отсутствия представления о гражданской жизни и своего места в ней).

Положительный образ прапорщика в постсоветский период показан и в сериале « Спецназ » на примере прапорщиков спецназа Хрусталёва (позывной «Хруст»), Шахмаметьева (позывной «Шах») и Кобрина (позывной «Змей») (роли исполняют Игорь Лифанов , Андрей Зибров и Александр Носик ). Полной противоположностью в сериале являются прапорщики Фунтасов и Агапцев (появляются в серии «Сломанная стрела»).

См. также

Примечания

 1. Илл. 497. Каптенармус и подпрапорщик мушкетёрских рот пехотного полка с 1763 по 1786 г // Историческое описание одежды и вооружения российских войск, с рисунками, составленное по высочайшему повелению : в 30 т., в 60 кн. / Под ред. А. В. Висковатова . — Т. 4.
 2. 1 2 3 СВЭ, 1978 , С. 498−499.
 3. ЭСБЕ
 4. Прапорщик // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона : в 86 т. (82 т. и 4 доп.). — СПб. , 1890—1907.
 5. Прапорщик // Малый энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона : в 4 т. — СПб. , 1907—1909.
 6. Кунжаров Е. М. Подготовка офицеров запаса в Российской империи в конце XIX - начале XX вв. (на материалах Восточной Сибири) // «Проблемы социально-экономического развития Сибири» — ISSN 2224-1833 . — 2010. — № 2 . — С. 75—80 .
 7. Исторический Архив Омской области: официальный сайт . iaoo.ru. Дата обращения: 13 июля 2016.
 8. 1 2 Месснер Е. Э. Отрицательный миф // «Вестник Первопоходника» : Двухмесячный журнал, посвящённый Первому Кубанскому походу и истории Белых армий. — Los Angeles, октябрь — ноябрь 1966. — № 61−62. — С. 36−40.
 9. Sweet!. Прапорщиков не будет … (недоступная ссылка) . // Сайт «GBNews» (gobish.net) (18.01.2009). Дата обращения: 15 сентября 2009. Архивировано 23 августа 2011 года.
 10. Генштаб ВС РФ: завершён переход к новому облику армии . — © Программа «ВЕСТИ» ( ВГТРК ) // Сайт интернет-газеты «Вести» (VESTI.RU). Дата обращения: 21 декабря 2009.
 11. Ошаров Роман. Армия лейтенантов . // Деловая газета «Взгляд» . «ВЗГЛЯД.РУ» (21.12.2009). Дата обращения: 21 декабря 2009.
 12. Никитина, 2007 , с. 123.
 13. [russian_argo.academic.ru/5888/кусок Кусок] // Словарь русского арго / В. С. Елистратов // «ГРАМОТА.РУ», 2002.
 14. [russian_argo.academic.ru/12369/сундук Сундук] // Словарь русского арго / В. С. Елистратов // «ГРАМОТА.РУ», 2002.
 15. Гуськов А. В российскую армию возвращаются прапорщики // Телерадиокомпания «Петербург» , 1 июля 2013.
 16. Минобороны утвердило должности для прапорщиков // Известия
 17. Alferes (порт.) . Dicionário infopédia da Língua Portuguesa . Porto Editora. Дата обращения: 1 мая 2018.
 18. Значение сокращения "ОR" обосначает "Other Ranks / fr: sous-officiers et militaires du rang / ru:другие ранги, кроме офицероф"
 19. Значение сокращения "OФ-Д/ОF-D" обосначает Шаблон:EnS , в смыселе кандидат в офицеры; в Бундесвере — курсант в ранге сержанта.
 20. Ганин А. В. Русский офицерский корпус в годы Гражданской войны. Противостояние командных кадров. 1917–1922 гг. — М.: Центрполиграф , 2019. ISBN 978-5-227-08672-3
 21. Каменев А. И. Правда Драгомирова и „кривда“ Толстого (HTML). // Сайт имени Владимира Григорьева «ArtOfWar» Творчество ветеранов последних войн (artofwar.ru) (17 февраля 2009). Дата обращения: 4 сентября 2011.

Литература