Преображенски чуварски полк

Од Википедија, бесплатната енциклопедија

Одете во навигација Одете на пребарување
Полк на чувари на животот Преображенски
Полковска значка
Полковска значка
Години на постоење 1687 - 1918 година
Земјата
Вклучено во 1-ва гардиска пешадиска дивизија
Тип Животни стражари , гардиска пешадија
Дислокација Санкт Петербург (1-ви баталјон - во близина на Зимската палата , на аголот на улицата Милионаја и Зимскиот канал , остатокот од баталјоните - на улицата Кирочкаја
Прекар Преображение
Бои зелена (кафтан), црвена (чорапи)
март Марш на гардискиот полк на Преображенски : „Турците и Швеѓаните нè знаат ...“
Ознаки на извонредност Види подолу
Наследник 154-ти посебен командант Полк Преображенски
Команданти
Значајни команданти Види подолу
Лого на Wikimedia Commons Медиумски датотеки на Wikimedia Commons
Војник, наредник, офицер во 1695-1700 година.
Петар I во униформа на офицер на полкот Преображенски. Се гледа офицерска клисура .
Обер-офицер и наредник - мајор на полкот на гардата Преображенски, 1809-1810 година.
Пират К.К. Приватни полкови на Преображенски и Московски Животни гардисти, 1862 година. [еден]
Pirateskiy К. К. штабен офицер на Преображенски Живот гарда полк. 1865 година. [2]
Губарев П.К. Шеф и главен офицер на полкот Преображенски. 1872 година. [3]

Полкот за животна гарда Преображенски е пешадиски полк (чуварска пешадија) на Руската царска гарда , еден од најстарите и најпознатите полкови на гарда за живот создаден од Петар Велики .

Историја на полкот

Армијата на Петар I

Полкот бил формиран од императорот Петар I во 1691 година од забавното село Преображенски , од каде го добил своето име. Во 1692, Ју. Фон Mengden беше назначен полковник (полкот командант ) на полкот Преображенски, додека А. М. Головин стана генерал-мајор и обединета команда на сите "смешен" (што е, на Semyonovsky полк, како и ), па на 3 Московски изборен полк .

Во 1694 година, на полкот имаше два полкови ( баталјони , иако овој концепт се уште не се користи): првиот е под команда на полковник Ју Фон Mengden. И мајор I.I. Buturlin , вториот - половина - полковник A.I. Repnin и мајор A.A. Во овој состав, полкот учествуваше во маневрите Кожухов . За време на овие инженерски вежби, самиот цар дејствувал во вториот одред под псевдонимот Пјотр Алексеев во чин бомбардер [4] (во друг извор во ранг капетан на бомбардерска чета [5] ), веројатно командувал со инженери и артилерија.

Во 1695-1696 година пешадискиот полк учествувал во походите во Азов ; во Втората кампања на Азов ( 1696 ), полкот доби нов полковник - И. И. Блумберг, додека општата команда на двата гардиски полка остана со генерал-мајор А. М. Головин; А. И. Репнин, И. И. Бутурлин и И. Ју. Трубецкој беа наведени како потполковници.

На 20 јули, 1697 година, на полкот артилерија (бомбардер компанија) на реката Kagalnik особено се разликуваат, кога болјарските Shein поразен Kalgu-султанот, чија Арсенал во текот на изминатата зима беа навикнати во Москва од страна на Цезар полковникот де Grague до точни buckshot снимки , засега непознати за артилериците на полкот ...

Во 1698 година, на полкот веќе 16 fuseler компании (подоцна консолидирани во 4 баталјони), како и бомбардер и Гренадиер компании. До 1700 година, персоналот на полкот беше 3.454 луѓе.

Во 1700 година бил именуван како Полк за животна стража Преображенски . Полкот учествуваше во сите главни битки на Северната војна , во Прут (1711) и персиски кампањи (1722-1723) .

Полкот претрпе големи загуби во битката кај Нарва (1700), додека командантот, полковник Барон I. I. Bloomberg, се предаде. Покрај тоа, А.М. Головин беше заробен, како и руските генерали кои беа во полкот Преображенски: И.И. Бутурлин и И.Ј.Трубецкој . Сепак, нумеричките загуби, за разлика од полкот Семјонов, се непознати [6] . По поразот кај Нарва, двата гардиски полкови (Преображенски и Семјоновски) беа примени од генерал-мајор И. И. Чемберс (И. И. Блумберг беше наведен како командант на полкот неколку години).

Во 1702 година, за неговата дистинкција за време на опсадата на Нотебург, мајор Карпов бил унапреден во потполковник на полкот за животна гарда Преображенски (починал за време на опсадата на Нарва на 23 јуни 1704 година) [7] .

Во летото 1706 година, цар Петар ја презеде почесната функција полковник на полкот Преображенски, а неговиотмиленик, принцот А.Д. Вистинската команда на полкот беше вториот потполковник на полкот: во 1706-09 година - МБ фон Кирхен , во 1709-1818 година - В.В. Долгоруков . За да се нагласи посебната улога на полковите на гардата за живот, со декрет на Петар I од 20 август 1706 година, чиновите на гардата добија стаж еден чекор повисоко од армијата (подоцна оваа разлика беше зголемена на 2 скалила; во 1709 година, поручник Полковник на гардата В.В. Долгоруков доби чин генерал-мајор).

Во 1706 година, 4 баталјони беа командувани од мајори:

Во 1707 година, полкот Преображенски доби јавачки коњи за да може брзо да се движи на долги растојанија, што вроди со плод во битката кај Леснаја (1708).

Во 1715 година, баталјоните на полкот беа командувани од:

Персиската кампања беше последната воена кампања на полкот под Петар I.

По Петар I

По смртта на Петар I, полкот Преображенски зеде активно учество во устоличувањето на Катерина I (1725) и во сите последователни државни удари . Разбирајќи ја исклучителната положба на полкот, сите руски императори го презедоа покровителството на полкот.

Покрај учеството во интригите на палатата, единиците на полкот учествуваа во непријателствата: руско-турската војна од 1735-1739 година , руско-шведската војна од 1741-1743 година , руско-шведската војна од 1788-1790 година .

Во 1800 година, императорот Павле I наредил да се нарекува Животен гардиски полк на неговото царско височество , но под царот Александар I , на 14 март 1801 година, неговото поранешно име било обновено. Во 1805-1807 година, полкот учествуваше во војните со Наполеонова Франција ( Војната на Третата коалиција и Војната на четвртата коалиција ), а потоа учествуваше во Руско-шведската војна од 1808-1809 година .

Во 1812-1814 година, полкот учествуваше во патриотската војна од 1812 година и во странската кампања на руската армија .

Полкот учествуваше во руско-турската војна од 1828-1829 година , во задушувањето на полското востание од 1830 година и полското востание од 1863 година , во руско-турската војна од 1877-1878 година .

XX век

Учество во непријателства .
За време на Првата светска војна, полкот учествуваше во битката за Галиција , операцијата Варшава-Ивангород , битката кај Мазури , операцијата во Вилна , пробивот на Брусилов [8] , во битките кај Тарнопол за време на германската контраофанзива во јули 1917 година .

Полкот е активен учесник во битката кај Красностав во јули 1915 година [9] и во битката кај Лублин-Холмск во истиот месец [10] [11] .

Втората чета на резервниот баталјон на полкот Преображенски зеде активно учество во Февруарската револуција од 1917 година [12]

Во 1918 година, полкот беше распуштен, но потоа беше повторно создаден како дел од вооружените сили на југот на Русија . Во летото 1919 година, таа беше претставена од една компанија во 1-от консолидиран гардиски полк. Друга чета на полкот беше дел од Консолидираниот гардиски баталјон. На 12 октомври (всушност 6 ноември ) 1919 година, беше формиран баталјон (3 чети) во Консолидираниот полк на 1-та гардиска пешадиска дивизија. До 19 ноември, намалена на една компанија од 30-40 бајонети, укината на 3 декември ; во јануари 1920 година, на фронтот пристигна уште една компанија Преображенскаја, која преживеа до интернирањето на единиците на полкот во Полска. Во руската армија од август 1920 година, тој беше чета во првиот баталјон на Консолидираниот гардиски пешадиски полк. Освен оние што беа застрелани од болшевиците, само во борбите изгуби околу 10 офицери, вкупно 29 негови офицери беа убиени во граѓанската војна (42 во светската војна).

До 1930 година, повеќе од 120 луѓе живееле во егзил кои некогаш служеле во полкот. Здружението на полкот во егзил - „Сојуз на Преображенцев“ (Париз), како дел од Здружението на гардистите и РОВС . Во 1951 година здружението го сочинувале 47 луѓе и 10 почесни членови. Од јануари 1936 година до април 1939 година го објавил списанието „Преображенскаја хроника“ (објавени се 9 изданија), а потоа - до ноември 1959 година - „Известување на службата за комуникации на Сојузот на Преображенец“ (објавени се 4 изданија).

XXI век

На 12 декември 2012 година, во своето обраќање до Федералното собрание, рускиот претседател В.В. Путин ја објави потребата од заживување на полковите Преображенски и Семјоновски. [тринаесет]

На 9 април 2013 година, 154-от одделен командантски полк Преображенски беше именуван по легендарниот полк [14] .

Изглед

Не подоцна од 1860-тите. се појави традиција да се опреми полкот со практично највисоките регрути во Русија (само оние кои беа назначени во некои од компаниите на поморскиот екипаж на гардата беа повисоки) и, згора на тоа, со херојска фигура. Во однос на бојата на косата, Преобразувањата може да бидат темнокоса, темнокоса и црвена. Во исто време, брада се носеше во 3-та и 5-та компанија. [15]

Борбени разлики

 1. Транспарентот на полкот Свети Ѓорѓи со натпис „За делата направени во битката од 17 август 1813 година во Кулм “.
 2. Офицерски значки со натпис „1700, 19 ноември“ (за Нарва ).
 3. Значки на глави со натпис: „За Ташкисен, 19 декември 1877 година“

За цврстина во битката кај Нарва (1700) , каде што цврстината на полковите Преображенски и Семјоновски ја спаси руската војска од целосен пораз, Преображенски и Семјоновци добија црвени чорапи, како знак дека чуварите стоеле на крилата „до колена. во крв“. Неколку години, токму овој елемент на униформа ги разликуваше чуварите на живот од армиските полкови.

Особено за полкот Преображенски во 1743 - 1754, според проектот на Михаил Zemtsov , катедралата Преображение е изградена во Санкт Петербург (храмот не преживее - тоа беше целосно обновен по пожарот во 1825 година од страна на архитектот V.P. Stasov ) [ 16] .

Ознаки

Офицерски чинови

Опис Ознаки
Години 1857-1904 година 1880-1884 година 1857-1904 година
Еполети
1867ia-e06.png 1867ia-e07.png 1867ia-e08.png 1867ia-e09.png 1867ia-e10.png 1867ia-e11.png 1867ia-e12.png
Години 1857-1917 година
1904-1917 година
Еполети 1867gi-e06.png 1867gi-e07.png 1867gi-e09.png 1867gi-e10.png 1867gi-e11.png 1867gi-e12.png
1904i-e04.png 1904i-e06.png 1904i-e07.png 1904i-e09.png 1904i-e10.png 1904i-e11.png 1904i-e12.png
Опис Ознаки
Ремени за рамо
1904ic-p08.png 1904ic-p07.png 1904ic-p06.png 1880iac-06.png 1904ic-p05.png 1904ic-p04.png 1904ic-p03.png 1904ic-p02.png 1904ic-p01.png
Екслузивно
ранг / ранг
Генерал мајор полковник Потполковник [17] мајор Капетан Главен капетан поручник втор поручникЗнак [17]
Група генерали Службеници на штабот Главните офицери

Пониски чинови

Опис Ознаки од 1907-1917 година
Ремени за рамо
1906gi-pb-p16.png [осумнаесет] 1911gi-pb-p16.png [деветнаесет] 1906gi-p16.png [осумнаесет] 1911gi-p16.png [деветнаесет] 1867gi-pb-p17.png 1867gi-p18.png 1867gi-p19.png 1867gi-p20.png 1867gi-p21.png
Опис Ознаки од 1894-1917 година
Ремени за рамо
за 1-ва главна компанија
1906gi-pbck-p16.png [осумнаесет] 1911gi-pbck-p16.png [деветнаесет] 1906gi-ck-p16.png [осумнаесет] 1911gi-ck-p16.png [деветнаесет] 1894gi-pbck-p17.png 1894gi-ck-p18.png 1894gi-ck-p19.png 1894gi-ck-p20.png 1894gi-ck-p21.png
Воинское
ранг / Чин
Заповедник
наредник-мајор
Заповедник Фелдвебел Сениор
подофицер
Помладиот
подофицер
каплар Приватен
Група подофицери Војниците

март

Маршот на гардискиот полк на Преображенски беше создаден за време на животот на императорот Петар Велики од непознат композитор. Во тоа време немаше зборови, но подоцна се појавија неколку верзии на текстот, од кои најраспространета е „Турците и Швеѓаните нè знаат“ (XIX век) од непознат автор.

Готвачи

Николај II во униформа на гардискиот полк на Неговото Височество Преображенски

Началници или почесни команданти :

Команданти

Големиот војвода Сергеј Александрович. 1891 година (командант од 1887 до 1891 година)
Полковник Озеров Сергеј Сергеевич, 1891 година (командант од 1900 до 1904 година)

См. также

Примечания

 1. Илл. 387. Рядовые полков Лейб-Гвардии Преображенского и Московского. 4 августа 1862. (в парадной строевой форме) // Перемены в обмундировании и вооружении войск Российской Императорской армии с восшествия на престол Государя Императора Александра Николаевича (с дополнениями) : Составлено по Высочайшему повелению / Сост. Александр II (император российский), илл. Балашов Петр Иванович и Пиратский Карл Карлович . — СПб. : Военная типография, 1857—1881. — Тетради 1—111 : (С рисунками № 1—661). — 47×35 см.
 2. Илл. 433. Штаб-Офицер Лейб-гвардии Преображенского полка. (В городской парадной строевой форме) 20 мая 1865 года. // Перемены в обмундировании и вооружении войск Российской Императорской армии с восшествия на престол Государя Императора Александра Николаевича (с дополнениями) : Составлено по Высочайшему повелению / Сост. Александр II (император российский), илл. Балашов Петр Иванович и Пиратский Карл Карлович . — СПб. : Военная типография, 1857—1881. — Тетради 1—111 : (С рисунками № 1—661). — 47×35 см.
 3. Илл. 560. Л.Гв. Преображенский полк. Штаб-Офицер (воскресная) и Обер-Офицер (обыкновенная формы.) 22 Декабря 1872 // Перемены в обмундировании и вооружении войск Российской Императорской армии с восшествия на престол Государя Императора Александра Николаевича (с дополнениями) : Составлено по Высочайшему повелению / Сост. Александр II (император российский), илл. Балашов Петр Иванович и Пиратский Карл Карлович . — СПб. : Военная типография, 1857—1881. — Тетради 1—111 : (С рисунками № 1—661). — 47×35 см.
 4. Кожуховский поход // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона : в 86 т. (82 т. и 4 доп.). — СПб. , 1890—1907.
 5. Сайт адъютант.ру Составил штабс-капитан Карцов. История лейб-гвардии Семеновского полка. Кожуховский поход.
 6. П. О. Бобровский. История лейб-гвардии Преображенского полка: 1683—1900 : в 2 т. и 2 прил. — СПб. , 1900—1904.
 7. Боевые походы лейб-гвардии Преображенского полка.
 8. Тихомиров В. А., Чапкевич Е. И. Русская гвардия в первую мировую войну (недоступная ссылка)
 9. Битва Гвардий. Часть 1 . btgv.ru . Дата обращения: 5 сентября 2020.
 10. Люблин-Холмская битва 1915 г. Ч. 4. Роковой прорыв . btgv.ru . Дата обращения: 26 октября 2020.
 11. Люблин-Холмская битва 1915 г. Ч. 6. Третья армия в кровавом водовороте . btgv.ru . Дата обращения: 26 ноября 2020.
 12. Чапкевич Е. И. Русская гвардия в Февральской революции (недоступная ссылка)
 13. В российской армии возродятся Семеновский и Преображенский полки
 14. Отдельному комендантскому полку присвоено почётное наименование . Kremlin.ru (9.04.2013). Дата обращения: 17 апреля 2013. Архивировано 19 апреля 2013 года.
 15. Смирнов А. А. Индивидуальные черты частей русской гвардейской пехоты в начале ХХ в. // Пространство и Время : журнал. — 2017. — 27 декабря ( № 2-3-4 (28-29-30) ). — С. 147—166 . — ISSN 2219-4525 .
 16. Энциклопедия Санкт-Петербурга, В. В. Антонов
 17. 1 2 Только в военное время
 18. 1 2 3 4 1906–1911
 19. 1 2 3 4 1911–1917
 20. Андоленко С. П. Преображенцы в Великую и Гражданскую войны. 1914—1920 годы. / Сост. А. А. Тизенгаузен и С. Б. Патрикеев. — СПб.: «Славия», 2010. — С. 304.

Литература

Ссылки

Преображенский марш