претседател на Гвинеја

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Претседател на Република Гвинеја
фр. Претседател на Република Гвинеја
Грб на Република Гвинеја
Грб на Република Гвинеја
Алфа Конде - Годишен состанок на Светскиот економски форум 2012.jpg
Позицијата држи
Алфа Конде
од 21 декември 2010 година
Позиција
Води Гвинеја
Престој Претседателска палата [г]
Мандатот 7 години, не повеќе од 2 мандати
Се појави 2 октомври 1958 година

Претседателот на Република Гвинеја ( fr. Président de la République de Guinée ) е шеф на Република Гвинеја .

Според Уставот, на 23 декември 1990 година е избран со народно гласање за мандат од 5 години со право на реизбор за втор мандат. По уставниот амандман во 2001 година, претседателот беше избран за мандат од 7 години со право на реизбор неограничен број пати. Претседателот на Република Гвинеја е врховен командант на вооружените сили и формира и раководи со владата. Претседателот го назначува и премиерот на Гвинеја , иако таква функција не е предвидена во Уставот.

Историја

Функцијата претседател на Република Гвинеја беше утврдена со Уставот на 10 ноември 1958 година . Со неа беше договорено и со измените усвоени во следните години, претседателот на Република Гвинеја беше избран со општо и непосредно гласање за мандат од 7 години. Тој беше шеф на државата, шеф на владата (Кабинетот на министри, кој се состоеше од министри и државни секретари), и врховен командант на вооружените сили, а исто така ја претставуваше земјата во странство. Претседателот именуваше и смени министри и други цивилни и воени службеници. Првиот претседател со формулацијата „ од власта на владата “ беше на 10 ноември 1958 година, Ахмед Секу Туре , кој беше официјално избран на оваа функција на првите општи претседателски избори на 15 јануари 1961 година . Пред тоа, од моментот на прогласувањето на независноста на 2 октомври 1958 година до усвојувањето на Уставот, претседателот на владиниот совет на Гвинеја, Ахмед Секу Туре, исто така беше на чело на државата и владата и официјално беше именуван за претседател на Републиката. на Гвинеја. Тој беше реизбран за претседател на Републиката во 1968 , 1974 и 1982 година .

Претседателката на Република Гвинеја Лансана Конте беше назначена на оваа функција во 1984 година со одлука на Воениот комитет за национална преродба . По усвојувањето на Уставот од 1990 година , тој беше избран за претседател на Републиката на повеќепартиските избори на 19 декември 1993 година . Тој беше реизбран на 14 декември 1998 година и 21 декември 2003 година (важи до декември 2010 година ).

Лансана Конте ненадејно почина на 22 декември 2008 година и, според Уставот, неговите должности беа префрлени на претседателот на Националното собрание (односно, на претседателот на парламентот) Абубакар Сомпара , кој требаше да одржи избори за нов претседател на Републиката во рок од 60 дена. Сепак, на 24 декември 2008 година, должностите на претседателот на Републиката беа префрлени на капетанот Мус Дади Камара со договор меѓу владата на премиерот Ахмед Тидијан Соаре и војската, која го создаде Националниот совет за демократија и развој . Мандатот на Муса Дади Камара е определен на две години, до крајот на декември 2010 година , кога треба да се одржат слободни избори.

Список на претседатели

Претседател на Република Гвинеја ( fr. Président de la République de Guinée )
бр. Претседателот Слика Претседателски мандат Времетраење на владеењето
Започнете Крај
1 Ахмед Секу Туре

(1922 - 1984)

Секу Туре usgov-83-08641.jpg
10 ноември 1958 година 26 март 1984 година 9268 дена
-

и околу.

Луис Лансана Беавоги

(1923 - 1984)

Bundesarchiv B 145 Bild-F017682-0016, Bonn, AA, Schröder mit Außenminister von Guinea ретуширан (отсечен) .jpg
27 март 1984 година 3 април 1984 година 7 дена
2 Лансана Конте

(1934 - 2008)

Лансана Конте 27 јули 2001-1 (отсечен) .jpg
5 април 1984 година 22 декември 2008 година 9027 дена
3 Муса Дади Камара

(р. 1964)

Муса Дадис Камара 2009-08-08.jpg
24 декември 2008 година 3 декември 2009 година 344 дена
-

и околу.

Секуба Конате

(р. 1966)

3 декември 2009 година 21 декември 2010 година 383 дена
4 Алфа Конде

(р. 1938)

Алфа Конде - Годишен состанок на Светскиот економски форум 2012.jpg
21 декември 2010 година Актуелен претседател 3910 дена