Претседателски избори во Бразил (1918)

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување

Претседателските избори во Бразил во 1918 година се одржаа на 1 март 1918 година [1] . Победата беше освоено од страна на кандидат од Републиканската партија на државата Сао Паоло Rodrigis Alvis , кој доби 99,1% од гласовите. [2] Сепак, уште пред неговата инаугурација, Алвис се разболел од шпански грип и починал на 16 јануари 1919 година, во врска со што потпретседателката Делфин Мореира ја презела функцијата претседател, а предвремените избори биле распишани на 13 април 1919 година.

резултати

Кандидат Пратката Гласајте %
Родригис Алвис Републиканската партија на државата Сао Паоло 386 467 99.1
Неилу Песања Републиканската партија на државата Рио де Жанеиро 1.258 0.3
Руј Барбоса Независен 1014 година 0.2
Други кандидати 1394 година 0,4
Расипани / празни гласачки ливчиња -
Вкупно 390.131 Сто

Белешки (уреди)

  1. Нолен, Дитер (2005) Избори во Америка: прирачник за податоци, том II , стр. 173 ISBN 978-0-19-928358-3
  2. Нолен, стр. 229