Дворјани

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете на навигација Одете на пребарување
Дворјанин од 17 век.

Дворјаните се слуги на кралскиот двор , на еден или друг начин му служат на монархот или членовите на неговото семејство.

Во античко време

Судскиот систем на древниот Исток , делумно поттикнат одтеократските гледишта, служеше на многу начини како пример во европските држави , а трагите од ова влијание можат да се следат уште во модерното време.

Во многу антички држави, немаше фундаментална разлика помеѓу органите на државната управа и органите на управување со приватните работи на суверениот . Така, судските службеници во исто време беа задолжени за различни гранки на власта.

Значи, под римските Цезари, највисоките воени водачи беа задолжени за дворскиот персонал на императорот. Византискиот дворски систем беше особено тежок.

Света римска империја

Во Западна Европа, веќе во дворот на франкискиот крал постоеле виш судски позиции: seneschal (Dapifer, Seneschalk, Truchsess - всушност kuhmeyster , тогаш главен слуга на монархот на чело на табелата, и сите на суд), Маршал , Чембрлен , Шенк (Бутикулариус).

Во Светата Римска Империја, соодветните должности им беа доделени на свечени прилики на империјалните кнезови ( германски: Рајхсферст ). Веќе на крунисување на Ото I ( 936 ), војводата Giselbert на Лорен дејствуваше како camerlegno, војводата одФранконија Еберхард како seneschal , Swabian војводата Херман како Шенк , а баварскиот војвода Арнулф дејствуваше како Маршал .

Од времето на Ото III, рангот на маршал постојано му бил доделен на војводата од Саксонија , рангот на сенешал на грофот Палатин од Рајна , рангот на камрелењо му бил даден на Марграв во Бранденбург , чин на Шенк - прв на војводата од Баварија , а под Хенри V - на кралот на Бохемија . На овие судски чинови им се придружија тројца архиепископи - канцелар , и сите заедно формираа колеџ на избирачи .

Од објавувањето на Златниот бик во 1356 година , највисоките судски чинови беа како што следува, распределени меѓу избирачите, тројца избирачи -архиепископи , кои се сметаат за арханцелар , електор Боем - ертсшенком (Архиперцерна), Палатин Рајна - ертсенешалем (Архидапифер, Ершрушес), електор на Саксонија - Ертсмаршом ( Archimarescallus), Бранденбург - ertskamerariem (Archikamerarius). Кога, за време на Триесетгодишната војна, Пфалц го загуби своето избирачко место, титулата Ержшенк беше пренесена на војводата од Баварија заедно со вториот; и кога, според Договорот од Вестфалија, Пфалц бил вратен во право на неговите избирачи, била воспоставена нова судска позиција за грофот палатинец - архиереј. Со доделувањето на правото на избирачот во Хановер (1692 година), беше воспоставена нова судска позиција на Ерспанерамт.

На дворот на германскиот император, с still уште имаше наследни судски позиции што не припаѓаа на избирачите: Марграв од Мајсен се сметаше за архиватор , принцот од Шварцбург беше не - Јегермајстер ( Субвентор ), а војводата од Мекленбург беше на царскиот forschneider. Специјални судски чинови постоеја и на дворот на германската царица: игуменот на Фулда се сметаше за нејзин првичен канцелар, агуменот на Кемптен беше архармаршал, игумен на Св. Максима (во близина на Трир ) - воздухоплов. Избирачите лично не ги исполнуваа должностите поврзани со нивните судски титули на дворот на царот, но имаа специјални претставници за ова; оваа претстава, исто така, стана наследна во познатите благородни семејства. Оттука и титулите на Ерб Маршал (Папенхајм), Ербсенешал ( Валдбург ), Ербакамерија ( Хоенцолернс ), Ербшацмајстер ( Зинзендорф ) итн.

Царот Конрад III им дозволи на царските кнезови да воспостават со нив дворски места по примерот на империјалните. Бројот на такви судски позиции, често комбинирани со значителни приходи, се умножи, и тие исто така станаа наследни во одредени семејства. Дури и моќните секуларни први напади не ги презираа да ги прифатат таквите позиции на духовните први судови; така, на пример, избирачот на Саксонски јазик се сметаше за главен гласноговорник на игуменот Кемптен. Наследните судски позиции останаа во Германија и Австрија до почетокот на 20 век. За администрирање на судски места во свечени прилики и за време на судски веселби, долго време се разви добро позната церемонијална или судска етика. Особено строг бонтон беше развиен во Шпанија, од каде што беше префрлен од Чарлс V во Германија и воспоставен на австрискиот суд.

Ново и модерно време

Со почетокот на ерата на апсолутизмот, францускиот крал Луј XIV го зголеми раскошот на кралскиот двор на ниво што претходно не можеше да се постигне. Цела Европа го имитираше Версајскиот суд, а француската бонтон стана модел за дворјаните во други земји. По падот на стариот поредок, Наполеон I создаде нов сјаен суд околу себе, барајќи на овој начин да ја легитимира својата власт.

Во деветнаесеттиот век, европските судови имаа организација која беше генерално иста, но различна по детали, во зависност од големината на судскиот персонал; истото важи и за кралските дворови во Европа кои опстојувале до денес. Судскиот персонал, кој беше под надлежност на Министерството за суд , се состоеше од судски чинови и судски службеници (судски келнери). Активната служба во судот ја вршеа само највисоките судски службеници задолжени за одредени гранки на управата на палатата и судските келнери, кои дејствуваа како слуги; повеќето од рангот на судот ( комори , џункери во комората ) уживаа само почесни титули. Судските чинови обично им се доделуваа само на благородниците, исто како што благородништвото историски се разви од судската служба.

Во минатото, само благородниците уживаа право да го посетат дворот, но во 19 век, истакнати научници, уметници, парламентарни лидери во Западна Европа добија официјални покани до судот. Посебна табела со судски чинови го определи стажот помеѓу лицата кои беа во судот. Строго се почитуваше воспоставената церемонија, за која имаше специјални чинови ( мајстори на церемонијата ). По пристигнувањето во судот, беше потребна специјална облека, чиишто детали беа специјално поставени за индивидуални прилики, на пример, за суд на жалост.

На дворот на германскиот император и прускиот крал, дворските чинови ( Хофхарген ) биле поделени на врховни ( Оберсте Хофхарген ), повисоки ( Оберхофарген ) и едноставни дворски чинови ( einfache Hofchargen ). Вработените во дворот, исто така, ги вклучуваа и генералниот директор на музиката на кралскиот двор, главниот лекар и приватната канцеларија на кралот. Во особено свечени прилики, почесните должности ги вршеа наследни судски службеници и, делумно, претставници на различни провинции. Судскиот персонал на царицата-кралица беше под општа јурисдикција на главниот Хофмајстерин ; ги вклучуваше дамите на судот, лекарот и секретарот, не сметајќи ги пониските слуги и слуги. Судовите на други европски суверени имаа слична структура.

Папскиот суд

Составот на дворскиот персонал на папата е формиран од свештенички и секуларни чинови. Рангиите на духовниот двор ги вклучуваат кардиналите на дворецот ( протоодар , секретар за издавање на бреве , секретар за примање петиции, државен секретар) и палатата прелати (оберхофмајстер и префект на палатата, врховен камерлењо , ревизор, велемајстор на апостолската палата), до секуларни светци - врховниот мајстор врховен комора, врховен коњичар и генерал поштар. Тука спаѓаат и шефовите на папската стража. Заедно со овие дворови на папскиот двор, претходно стоеја наследните чинови на „ црното благородништво “ (принцовите Колона и Орсини - помошници на престолот, принцот Чиги - маршал на римската црква и чувар на конклавата ). Веќе во средниот век, суверените добија дозвола од папите да имаат судски исповедници со нив. Суверените протестанти ги воспоставија позициите на судските проповедници и свештеници во нивните дворски цркви.

Русија

Старите руски принцови, апанажа и големи, беа опслужувани од таканаречените дворови кои го формираа „дворот на принцот“. Кралскиот двор е роден од дворот на Големиот војвода од Москва во 16 век. Кралицата имаше свој двор. Редот на Големата палата беше одговорен за економската поддршка на дворот. Оваа наредба ја предводеше батлер со патека .

Двор лица се следните редови : на болјарите ,дворјаните , батлери, благородниците Дума , клучар , Chashniki , правници , Sitnikov , домаќинот , штали , пехарник ,oruzhnichie , благајници , спиење postelnichim ,yaselnichie , апсењето , соколарот .

Петар Велики го замени кралскиот двор со империјален , а старите руски имиња на дворови со странски. Во табелата со ранг, тој исто така воведе машки судски чинови , утврдувајќи дека тие, како и цивилните чинови, се инфериорни во однос на војската. За жените службеници во судот беше составена посебна табела со рангот; на чело на нив беше поставен шефот на комората на Нејзиното Височество. Имаше и судски медицински титули .

Новата структура му ја даде на судскиот оддел царот Павле I , кој со декрет на 30 декември 1796 година [1], ја утврди следната судска состојба:

  1. главниот комора , кој беше задолжен за 12 комори , 12 комерцијални џункери и 48 страници , објавувајќи страници како и страници за јахти;
  2. Главниот Хофмајстер , на кого му беа подредени двајца Хофмајстери и Канцеларијата на Судот, која ги извршуваше функциите на судската каса и контролната институција;
  3. главниот маршал , на кого му беа подредени двајца маршали и канцеларии на Гоф-Интенданскаја, Суд и Камер-Цалмајтерскаја;
  4. Обер-Шенк , кој беше задолжен за визби и вина;
  5. главниот коњичар , кој со двајца коњаници, беше задолжен за целиот стабилен персонал, штали , вагони и стабилната канцеларија;
  6. главниот Јегермајстер , на кого му беа подредени Јегермајстер , Не-Јегермајстер и Канцеларијата Јегермајстер;
  7. Обер-гофмајстрина, која беше задолжена за гофмајстрин, 12 државни дами и 12 слугинки на честа .

До 1 јануари 1898 година, судскиот персонал на Неговото Височество се состоеше од 16 први редови на Судот (3 главни комори , 7 главни комори , 1 главен маршал , 1 главен шенк , 1 главен јавач , 2 главни јурмајстери и 1 главен форшнајдер ), 147 дворови на втор ред (41 Чемберлен , 22 мајстор на коњот , 9 Јегермајстер , 2 главни церемонии , 1 маршал , 21 лице на позициите Хофмајстер , 35 на позиции на коњи и 16 на позиции Јегермајстер ) 12 церемонии , 13 лица на позиции мајстори на церемонии , 176 во ранг на комори и 252 во ранг на камерни јункери .

Покрај дворските чинови (т.е. благородници ), многу дворски службеници од пониските класи работеа во палатата. Тие, пак, беа поделени во помал ( комора-lackeys , комора-козаци , брзина пешаци, пресуди , araps , итн) и повисоки ( комора-Фурие , GOF-fouriers , личен слуга , гласноговорници, кафе продавници , tafeldekers , пециво готвачи и главен келнер ) ...

Забелешки (уреди)

Линкови