Програма за развој на Обединетите нации

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете на навигација Одете на пребарување
Програма за развој на Обединетите нации
Лого слика
Седиште Знаме на САД Newујорк , САД
Тип на организација Интернационална организација
официјални јазици Англиски , шпански , руски , француски , кинески , арапски
Водачи
Администратор Знаме на Бразил Знаме на Германија Ахим Штајнер
Заменик администратор Знаме на Етиопија Тегневорк Гету
Претседател на Извршниот совет Знаме на Маурициус Јагдиш Кунџул
База
Основање на УНДП 1965 година
Воспоставување на Програма за проширена техничка помош на ОН 1949 година
Формирање на Специјалниот фонд на ОН 1958 година
Индустријата меѓународни владини или невладини организации [г][1]
Родителска организација Генерално собрание на ОН
Подружници Центар за глобална политика за еластични екосистеми и пустинизација [г]
Веб -страница undp.org
Лого на Викимедија Комонс Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

Програма за развој на Обединетите нации (UNDP Eng. Програма за развој на Обединетите нации) - глобална мрежа на Обединетите нации за да обезбеди бесплатна и неполитичка помош на своите земји -членки во областа на развојот. УНДП работи во 177 земји и територии и работи во три главни области: (1) одржлив развој , (2) демократско владеење и градење мир , (3) отпорност на климата и катастрофи . [2] Програмата, исто така, промовира ефективна привлечност и употреба на развојна помош. Во сите свои акции, УНДП посветува посебно внимание на родовата еднаквост и заштитата на човековите права .

Главната правна рамка за активностите на УНДП од 2015 година е: (1) Агендата за одржлив развој до 2030 година (Агенда 2030) [3] , усвоена од Генералното собрание на ОН во 2015 година, (2) Стратешки план на УНДП [4] , усвоен од Извршен одбор на Програмата во 2017 година за период од четири години и усогласен со Агендата за 2030 година , (3) Социјални и еколошки стандарди на УНДП [5] , (4) Стратегија „МАПС - вклучување, активирање и политичка поддршка на Агендата за 2030 година[6] .

Секоја година од 1990 година, УНДП изработува два документи во кои се сумирани главните активности на Програмата, прикажани успешни приказни за проекти и операции на терен и содржат детални извештаи за изворите на финансирање и расходите: (1) Извештај за човечки развој [7] и (2) Онлајн извештај „УНДП во фокус“ [8] .

Историја на создавање

Програмата за развој на ОН е основана на 22 ноември 1965 година како резултат на спојување на Проширената програма за техничка помош и Специјалниот фонд на ОН, која е зацртана во Резолуцијата А / ОИЕ / 2029 (XX) [9] на Генералната ОН Собрание .

Проширената програма за техничка помош на ОН е воспоставена на 15 август 1949 година со резолуција Е / ОИН / 222 (IX) [10] на Економско -социјалниот совет на ОН и одобрена со резолуцијата А / ОИЕ / 304 (IV) [11] од Генералното собрание на ОН за економска и политичка помош неразвиени земји во зајакнување на нивните национални економии и обезбедување повисока и поодржлива благосостојба на нивните граѓани. [12]

Социјалниот фонд на ОН е основан на 14 октомври 1958 година со резолуција А / РЕС / 1240 (XIII) [13] на Генералното собрание на ОН со цел да обезбеди техничка помош за помалку развиените земји, вклучително и проекти од областа на ресурсите и индустријата , земјоделство , транспорт, врски, градежништво итн.

Буџет

Проектите и операциите на УНДП се финансираат преку доброволни придонеси од земјите -членки и набудувачите на ОН , мултилатералните институции, приватниот сектор и други извори во форма на редовни придонеси или донации посветени на одреден регион, проект или развојна област. [14] Во 2017 година, 66% од буџетот на УНДП дојде од владите на земјите -членки, 33% од мултилатерални и меѓународни институции и 1% од приватниот сектор. [15]

Придонесите и донациите за УНДП изнесуваат околу 5 милијарди американски долари годишно и се 1/5 од сите придонеси и донации за системот на Обединетите нации . [16]

Редовните придонеси го формираат јадрото на буџетот на УНДП и се клучни за ефективноста на Програмата. Тие овозможуваат УНДП да ги поддржи најранливите сегменти на населението и да реагира брзо и флексибилно на кризи. Од 2017 година, редовните придонеси за УНДП ги водат:

Бр. Земја донатор Долар
1 Знаме на САД САД 79 804 287
2 Знаме на Велика Британија Обединето Кралство 72 559 367
3 Знаме на Шведска Шведска 70 525 392
4 Знаме на Јапонија Јапонија 66 301 590
5 Знаме на Норвешка Норвешка 64 241 114

Во 2017 година, Русија се рангираше на 24 -то место на листата на лидери во редовните придонеси за УНДП со индикатор од 1,1 милион долари [17] .

Транспарентност

Како дел од Стратешкиот план на Програмата за развој на Обединетите нации 2018-2021 [4], Извршниот одбор на УНДП, исто така, одобри нова Рамка за проценка на ресурси и резултати [18] , која отворено ја покажува распределбата на ресурсите и постигнатите резултати на УНДП и им овозможува на заинтересираните страни да го следат Перформанси на програмата: проучете ги научените лекции и сметајте дека организацијата е одговорна во случај на неправилна употреба на средствата обезбедени за неа. [2]

Во 2015 и 2016 година [19] , Индексот на транспарентност на помошта на УНДП ја рангираше УНДП како најтранспарентна развојна агенција во светот, [20] и АидДат двапати ја наведоа Програмата како партнер за развој што најчесто соработува со владите домаќини. [2]

Во 2011 година, УНДП ја отвори платформата Отворени податоци [21] , која секојдневно објавува и ажурира информации за буџетите и резултатите на Програмата, опфаќа 4.743 проекти и операции во 155 земји и територии. [2]

Меѓународни активности

Администратор

На меѓународен план, УНДП е предводен од администратор чиј ранг е идентичен со оној на заменик генералниот секретар на ОН . Администраторот на УНДП го именува генералниот секретар и го одобрува Генералното собрание на Обединетите нации за период од четири години. [22] Со цел да се координираат развојните активности на ОН, администраторот на УНДП истовремено служи како копретседавач на Групата за развој на ОН [mk] [23] .

Од 2017 година, функцијата администратор на УНДП го презема Ахим Штајнер [en] , кој во 2012-2016 година ја предводеше Програмата за животна средина на Обединетите нации . [24] Првиот програмски администратор беше назначен Пол Хофман , кој во годините 1948-1950 година од Шефот на американската администрација за економска соработка [en] и ја водеше имплементацијата на Маршаловиот план . [25]

Бр. Администратор Државјанство Период
девет Ахим Штајнер [mk] Знаме на Бразил Бразил / Знаме на Германија Германија 2017 -
осум Хелен Кларк Знаме на Нов Зеланд Нов Зеланд 2009 - 2017 година
7 Кемал Дервиш Знаме на Турција Турција 2005 - 2009 година
6 Марк Малох-Браун [mk] Знаме на Велика Британија Обединето Кралство 1999 - 2005 година
5 Jamesејмс Густав Спет [mk] Знаме на САД САД 1993 - 1999 година
4 Вилијам Хенри Драпер 1986 - 1993 година
3 Френк Бредфорд Морс [en] 1976 - 1986 година
2 Рудолф Петерсон [mk] 1972 - 1976 година
1 Пол Хофман 1966 - 1972 година

Извршен совет

Извршниот одбор на УНДП е основан на 20 декември 1993 година со резолуцијата А / РЕС / 48/162 на Генералното собрание на ОН [26] и, според резолуцијата, ги надгледува активностите на Програмата и нејзиниот администратор, обезбедувајќи навремени одговори на променливите потреби на земјите -членки. Извршниот совет е составен од претставници од 36 земји ратификувачи и се состанува годишно во три сесии - една годишна и две редовни [27] . Сите седници на Советот се одржуваат во нов формат без хартија . [27]

Членовите на Извршниот совет се избираат годишно од Економско-социјалниот совет на ОН со тригодишен мандат, со исклучок на западноевропската група, која има дефинирано своја внатрешна политика за ротација. [28] Резолуцијата А / РЕС / 48/162 [26] ја воспостави следната географска распределба на членовите на Извршниот совет: 8 од африканските држави, 7 од азиско-пацифичките држави, 4 од источноевропските држави, 5 од државите од Латинска Америка и Карибите и 12 од западноевропските држави. [27]

Документите на Извршниот совет се генерално ориентирани кон акција, концизни и не содржат преамбула. Од 1994 година, сите одлуки на Извршниот одбор на УНДП секогаш се носат со консензус . [28]

Президиумот на Извршниот совет се состои од еден претседател и четири потпретседатели, избрани годишно од редовите на членовите на Советот на првата редовна седница, земајќи ја предвид правичната географска застапеност. [29] Од 2001 година, Претседателството на Извршниот совет го водат претседатели од следните географски групи:

Бр. Година Регион
осумнаесет 2018 година Африка
17 2017 година Западна Европа
16 2016 година Источна Европа
15 2015 година Латинска Америка и Карибите
Четиринаесет 2014 година Азиско-пацифичка област
13 2013 година Африка
12 2012 година Западна Европа
единаесет 2011 година Источна Европа
десет 2010 година Латинска Америка и Карибите
девет 2009 година Азиско-пацифичка област
осум 2008 година Африка
7 2007 година Западна Европа
6 2006 година Источна Европа
5 2005 година Латинска Америка и Карибите
4 2004 година Азиско-пацифичка област
3 2003 година Африка
2 2002 година Западна Европа
1 2001 година Латинска Америка и Карибите

Во 2018 година, Извршниот совет го водат Јагдиш Куњул [en] ( Маурициус ), Потпретседатели: Чул- Парк ( Република Кореја ), Бесјана Кадаре [en] ( Албанија ), Тумаси Блер ( Антигва и Барбуда ) и Доминик Фавр (Швајцарија ) ... [30] Главните функции на Президиумот на Советот се подготовка и организирање состаноци на Извршниот совет, промовирање транспарентно донесување одлуки и олеснување на дијалогот во процесот на донесување одлуки. [триесет]

Секретаријатот на Извршниот совет ги придружува сите аспекти на работата на Советот, вклучително и навремено обезбедување на своите членови со информации и други услуги за поддршка, организирање три формални сесии, планирање и организирање на неформални консултации и брифинзи, состаноци на Бирото на Советот, координирање на посетите и обезбедување ефективен однос помеѓу Извршниот совет и релевантните структури на УНДП, како и Фондот за население на Обединетите нации (УНФПА) и Канцеларијата на Обединетите нации за проектни услуги (УНОПС). Дополнително, Секретаријатот на Извршниот совет обезбедува уредувачки услуги за целата документација поврзана со состаноците на Советот и ја одржува својата веб -страница. [31]

Инвестициски фонд за развој на Обединетите нации

На меѓународен план, УНДП е претставена и од Фондот на Обединетите нации за инвестиции во развој , кој од 1966 година им помага на земјите во развој да ги стимулираат своите економии преку дополнување на постојните извори на финансиска помош со сите видови грантови и заеми. Извршниот одбор на Програмата за развој на Обединетите нации е и Извршен одбор на Инвестициониот фонд за развој на Обединетите нации . [32]

Центри за глобална политика

Глобалните центри за политика на УНДП придонесуваат за меѓународните советодавни функции на Програмата преку обезбедување истражувачка поддршка во следните области: (1) идентификување на глобалните развојни приоритети и иновации, (2) мерење на перформансите на УНДП, (3) проценка и управување со ризик. [33]

Од 2018 година, постојат шест Центри за глобална политика во системот на УНДП [33] :

Бр. Центар Матична земја
1 Глобален центар за извонредност за државните службеници Знаме на Сингапур Сингапур
2 Глобален центар за одржливи екосистеми и пустинизација Знаме на Кенија Кенија
3 Глобален центар за развој на приватниот сектор Знаме на Турција Турција
4 Глобален команден центар Знаме на Норвешка Норвешка
5 Глобален центар за развојни партнерства Знаме на Република Кореја Република Кореја
6 Глобален центар за одржлив развој Знаме на Бразил Бразил

Глобална програма за волонтери на ОН

УНДП ја работи Глобалната програма за волонтери на ОН , која работи годишно во 130 земји за да го консолидира мирот и да промовира одржлив развој преку волонтерство.

Програмата за волонтери на ОН беше создадена на 7 декември 1970 година со резолуцијата на Генералното собрание на ОН А / РЕ / 2659 (XXV) [34] и, според резолуцијата, има двоен мандат: (1) мобилизира волонтери за системот на Обединетите нации и ( 2) ја промовира важноста на волонтирањето во развојот низ целиот свет.

Регионални активности

Регионални канцеларии

На региональном уровне ПРООН представлена пятью региональными Бюро ( Африка , Азия и Океания , Ближний Восток , Евразия , Латинская Америка и страны Карибского бассейна) [35] , расположенными в Нью-Йорке . Региональные Бюро обеспечивают эффективную, своевременную и оперативную поддержку, адаптированную к потребностям и приоритетам страновых Представительств ПРООН, быстро мобилизуя экспертное содействие как других страновых Представительств и региональных Бюро Программы, так и сторонних агентств в системе Организации Объединённых Наций .

Каждое региональное Бюро ПРООН возглавляет Директор, который назначается Генеральным Секретарём ООН и выступает его Помощником в области развития, а также Помощником Администратора всей ПРООН. [36]

По состоянию на 2018 год, Помощниками Администратора ПРООН и Директорами региональный Бюро Программы выступают:

Региональное бюро Директор Гражданство
1 Африканское региональное бюро Тегегневорк Гетту [en] Флаг Эфиопии Эфиопия
2 Азиатское региональное бюро Хаольянь Сю [en]Флаг Китайской Народной Республики Китай
3 Ближневосточное региональное бюро Мурад Вахба Флаг Египта Египет
4 Евразийское региональное бюро Чихан Султаноглу Флаг Турции Турция
5 Латиноамериканское региональное бюро Ленни Монтиель [en] Флаг Венесуэлы Венесуэла

Региональные Хабы

В самих же регионах в Эфиопии , Таиланде, Иордании , Стамбуле и Панаме Программой развития ООН учреждены пять региональных Хабов, которые способствуют реализации страновых проектов на местах, в частности, мобилизуя финансовые ресурсы. Руководит работой каждого регионального Хаба Глава, который также выступает Заместителем Директора соответствующего регионального Бюро. [37] [38] [39] [40] [41]

Правовые рамки

Правовые рамки деятельности каждого Хаба ПРООН в регионе, как правило, составляет Документ региональной программы, принимаемый Исполнительным Советом Программы сроком на четыре года. [42]

Деятельность на страновом уровне

Страновые Представительства

На страновом уровне ПРООН действует в 177 странах и территориях и встроена в систему Постоянного координатора Организации Объединённых Наций [en] (СПК ООН). Система Постоянного координатора учреждена 20 декабря 1977 года резолюцией A/RES/32/197 [43] Генеральной Ассамблеи ООН и, согласно резолюции, охватывает все организации ООН , представленные в стране, и играет центральную роль в координации операций и проектов Организации Объединённых Наций . [44]

Постоянный координатор назначается Генеральным Секретарём и является руководителем СПК и дипломатической миссии ООН в стране. Его ранг идентичен Послу иностранного государства . Как правило, Постоянный координатор ООН в стране одновременно исполняет обязанности Постоянного представителя ПРООН. [45]

Для утверждения кандидата на должность Постоянного представителя он или она должны соответствовать следующим требованиям: (1) наличие заверенной поддержки одного из подразделений ООН , (2) степень магистра в областях развития, международных отношений , политологии , экономики , социальных наук , прав человека или смежных областях, (3) должность уровня не менее P5 для внутренних кандидатов или 15 лет соответствующего опыта на международном уровне для внешних кандидатов, (4) профессиональное владение английским и другими языками Организации Объединённых Наций , (5) возможность осуществлять свои полномочия в любой стране по поручению Генерального Секретаря ООН и пр. [46]

Правовые рамки

Правовые рамки деятельности каждого страного Представительства ПРООН, как правило, составляют: (1) Соглашение между Правительством страны и ПРООН об оказании помощи и сотрудничестве (SBBA), (2) Документ Страновой программы (CPD), принимаемый Исполнительным Советом ПРООН сроком на четыре года, (3) Рамочная программа Правительства страны и ООН по оказанию помощи (DAF), согласуемая Правительством страны и ООН на основе CPD и реализуемая сторонами четыре года, (4) План действий Страновой программы (CPAP), согласуемый Правительством страны и ПРООН и также реализуемый четыре года. [47] [48] [49]

Деятельность на частном уровне

Мандат Программы развития ООН не позволяет ей предоставлять финансовую помощь на частном уровне — отдельным лицам, НКО или коммерческим компаниям. [50] ПРООН работает исключительно в сотрудничестве с Правительствами, по состоянию на 2018 год, реализуя 3617 [51] отдельных проектов и операций по искоренению нищеты и голода, обеспечению благополучия для всех, уменьшению неравенства и сохранению окружающей среды .

Однако в целях согласования отдельных операций и проектов с потребностями и приоритетами местного населения, а также получения устойчивых и долгосрочных результатов ПРООН тесно сотрудничает с бизнес-сектором, гражданским обществом и отдельными людьми, в частности, создаёт взаимовыгодные государственно-частные партнёрства . [52]

Послы доброй воли

Кроме того, для прямого мотивирования людей действовать в интересах улучшения своей жизни и жизни своих сограждан, а также ускорения достижения Целей в области устойчивого развития (ЦУР) на частном уровне ПРООН привлекает добровольческие услуги и поддержку отдельных видных лиц в качестве Послов доброй воли. [53]

Послы доброй воли ПРООН:

Результаты

Промежуточные результаты (2014—2016) [66]

Устойчивое развитие

 • 24,7 млн человек (51 % женщин) в 119 странах мира получили доступ к более благоприятным условиям жизни, в том числе через инициативы ПРООН по экономическим преобразованиям, внедрению эффективного управления природными ресурсами и быстрого восстановления после экономических кризисов .
 • В 98 странах мира создано более 2 млн новых рабочих мест (36 % для женщин).
 • 35 стран мира разработали Национальные планы действий по устранению незавершённых задач в области развития, сформулированных в Декларации тысячелетия , и перехода к ЦУР .
 • 94 страны мира внедрили меры по обеспечению низкого уровня выбросов парниковых газов и устойчивости к изменению климата .

Демократическое правление и миростроительство

 • Почти 40 млн новых избирателей зарегистрированы в 40 странах мира.
 • Более 3,2 млн человек (51 % женщин) в 35 странах мира получили доступ к услугам юридической помощи.
 • 2 млн человек в 22 странах получили доступ к антиретровирусному лечению .
 • 27,6 млн человек в 24 странах приняли участие в инициативах ПРООН по изменению характера поведения, связанного с опасностью ВИЧ / СПИДа .

Климат и устойчивость к стихийным бедствиям

 • 58 стран мира внедрили 1239 национальных планов по уменьшению опасности стихийных бедствий и адаптации к ним.
 • 38 стран мира приняли нормативные законы и правила для устранения рисков изменения климата и стихийных бедствий .
 • Более 5,3 млн человек в 50 странах мира получили доступ к электроэнергии .
 • В 30 странах на всех уровнях обществ были внедрены 240 систем раннего предупреждения о стихийных бедствиях .
 • 481 программ в 36 странах были заблаговременно проинформированы ПРООН о риске стихийных бедствий в различных опасных зонах на национальном и субнациональном уровнях.

ПРООН и Россия

15 июня 1993 года Министром иностранных дел Российской Федерации Андреем Козыревым и Генеральным секретарём ООН Бутросом Бутрос-Гали было подписано Соглашение об учреждении в России Объединённого представительства Организации Объединённых Наций, в том числе ПРООН [67] . Спустя пять месяцев, 17 ноября 1993 года, заместителем министра иностранных дел Сергеем Лавровым и администратором ПРООН Джеймсом Спет [en] подписано Соглашение о сотрудничестве Российской Федерации и Программы развития ООН [68] , определившее условия, на которых ПРООН начала оказывать помощь российскому Правительству в реализации проектов в трёх областях — энергетика и окружающая среда , развитие человеческого потенциала , партнёрство с частным сектором [69] .

Страновое представительство ПРООН в России было открыто в Москве в августе 1997 года. [70] С 1997 по 2011 годы Программа развития ООН реализовала в России более 150 проектов на сумму в 171 млн долларов. [69]

В начале 2011 года страновое Представительство Программы развития ПРООН в России было преобразовано в Офис по поддержке проектов ПРООН в связи с завершением Страновой программы на 2008—2010 годы и обретением Российской Федерацией статуса страны-донора международной помощи. Задачей Офиса по поддержке проектов ПРООН выступает техническая поддержка ряда проектов, финансируемых Россией . С 2011 по 2015 годы Российская Федерация выступила донором проектов Программы развития ООН в семи странах на сумму 22 млн долларов. [71]

Рамочное соглашение о партнёрстве и Трастовый фонд

23 января 2015 года Первым заместителем Председателя Правительства Российской Федерации И. И. Шуваловым и Администратором ПРООН Х.Кларк подписано Рамочное соглашение о партнёрстве [72] , в рамках которого Россия стала донором проектов по реализации Повестки 2030 в развивающихся странах , прежде всего в регионе СНГ . [73]

11 июня 2015 года Министром иностранных дел Российской Федерации С. В. Лавровым и Администратором ПРООН Х.Кларк подписано Соглашение о создании Трастового фонда [74] , куда в 2015—2019 годах на реализацию проектов Программы развития ООН Россия перечислит первоначальное финансирование в размере 25 млн долларов. [75] [71]

По состоянию на 2018 год, Российская Федерация способствует реализации 23 проектов ПРООН. [76]

ПРООН и Казахстан

ПРООН начала свою деятельность в Казахстане в 1993 году в рамках Стандартного базового соглашения об оказании помощи между Правительством Республики Казахстан и ПРООН. С того времени ПРООН оказала поддержку в реализации более 180 проектов по развитию на общую сумму более 72 миллионов долларов США. [77]

Офис ПРООН в Казахстане входит в систему агентств, фондов и программ ООН в Казахстане . Все агентства ООН, оказывающие поддержку Казахстану , работают под эгидой Рамочной программы ООН по оказанию помощи в целях развития (ЮНДАФ) на 2010—2015 годы. ЮНДАФ представляет собой комплекс совместно согласованных приоритетов, на которые система ООН в Казахстане направляет свои ресурсы. ЮНДАФ разрабатывается совместно с национальными институтами и подписывается всеми агентствами ООН и Министерством иностранных дел от имени Правительства Республики Казахстан. При определении приоритетов своей деятельности ПРООН полностью опирается на ЮНДАФ и вносит активный вклад в её реализацию посредством совместной деятельности с другими агентствами ООН. А также ПРООН в Казахстане сотрудничает с ОЮЛ «Национальная волонтёрская сеть» в реализации своей деятельности.

Другим аспектом работы Программы в Казахстане является защита окружающей среды и энергетика. ПРООН оказывает поддержку национальным партнёрам для внедрения Концепции устойчивого развития Казахстана до 2024 года, для улучшения защиты и охраны окружающей среды и распространяются инновационный опыт по водоиспользованию и эксплуатации земельных ресурсов. ПРООН также обеспечивает помощь усилиям страны противостоять проблемам глобального потепления путём стимулирования энергосбережения, более экономного использования водных ресурсов и мобилизации возобновляемых источников энергии, включая использование ветроэнергетики.

См. также

Примечания

 1. United Nations / Development Programme // 20th Century Press Archives — 1908.
 2. 1 2 3 4 UNDP. About us .
 3. Генеральная Ассамблея ООН. A/RES/70/L.1 "Преобразование нашего мира: повестка дня в области устойчивого развития на период до 2030 года" . documents-dds-ny.un.org (18.09.2015). Дата обращения: 6 мая 2018.
 4. 1 2 ПРООН. Стратегический план ПРООН на 2018–2021 годы (англ.) . undocs.org. Дата обращения: 6 мая 2018.
 5. UNDP. Social and Environmental Standards .
 6. UNDG. [ https://undg.org/wp-content/uploads/2016/10/MAPS-Concept-Note-Oct-2015-ENDORSED-BY-UNDG-on-26.10.15.pdf Mainstreaming, Acceleration and Policy Support for the 2030 Agenda] .
 7. UNDP. Human Development Reports (англ.) . hdr.undp.org. Дата обращения: 6 мая 2018.
 8. UNDP. In Focus (англ.) . UNDP in Focus 2015/2016. Дата обращения: 6 мая 2018.
 9. UN General Assembly. A/RES/2029(XX) "Consolidation of the Special Fund and the Expanded Programme of Technical Assistance in a United Nations Development Programme" . documents-dds-ny.un.org (1965). Дата обращения: 6 мая 2018.
 10. ЭКОСОС ООН. E/RES/222 (IX) "Экономическое развитие малоразвитых стран" (недоступная ссылка) (1949). Дата обращения: 6 мая 2018. Архивировано 7 мая 2018 года.
 11. UN General Assembly. A/RES/304 (IV) "Expanded progrannne of technical assistance for economic development of under-developed countries" (1949).
 12. Üner Kirdar. The Structure of United Nations Economic-Aid to Underdeveloped Countries (англ.) . — 1966. — doi : 10.1007/978-94-015-7537-9 .
 13. Генеральная Ассамблея ООН. A/RES/1240 (XIII) "Учреждение Специального фонда" (1958).
 14. UNDP. Funding Overview .
 15. UNDP. Funding Partners (недоступная ссылка) (2017). Дата обращения: 7 мая 2018. Архивировано 7 мая 2018 года.
 16. UNDP. Funding Channels .
 17. UNDP. Core Donors (2017).
 18. UNDP Executive Board. Special Session 2017 Advance Documentation (2017).
 19. Aid Transparency Index. Report 2016 (2016).
 20. Adam Cathro . UNDP tops global index for international aid transparency for second consecutive year , UNDP (12.04.2016). Архивировано 19 июня 2017 года. Дата обращения 8 мая 2018.
 21. UNDP Open Data. About us .
 22. UNDP. UNDP Recruitment and Selection Framework .
 23. UNDG Home (англ.) . undg.org. Дата обращения: 6 мая 2018.
 24. UNDP. Administrator (2017).
 25. Harry Bayard Price. The Marshall Plan and Its Meaning. — Governmental Affairs Institute. — 1955.
 26. 1 2 Генеральная Ассамблея ООН. A/RES/48/162 "Дальнейшие меры по перестройке и активизации деятельности ООН в экономической, социальной и смежных областях" (1993).
 27. 1 2 3 UNDP. Executive Board .
 28. 1 2 UNDP. Information note on the Executive Board .
 29. UNDP. Executive Board Bureau .
 30. 1 2 UNDP. Members of the Executive Board (2018).
 31. UNDP. Executive Board Secretariat .
 32. UNCDF. Executive Board .
 33. 1 2 UNDP. Global Policy Centres .
 34. UN General Assembly. A/RES/2659 (XXV) United Nations Volunteers (1970).
 35. UNDP. UNDP Organisational chart (2018).
 36. UNDP. Leadership (2018).
 37. UNDP. Regional Hub in Addis Ababa .
 38. UNDP. Regional Hub in Bangkok .
 39. UNDP. Regional Hub in Amman .
 40. UNDP. Regional Hub in Istanbul .
 41. UNDP. Regional Hub in Panama .
 42. UNDP. Regional Programme Document Format (2010).
 43. Генеральная Ассамблея ООН. A/RES/32/197 "Перестройка экономического и социального секторов системы Организации Объединенных Наций" (1977).
 44. Dag Hammarskjöld Library. UN Resident Coordinator .
 45. UNDG. UN Resident Coordinators .
 46. UNDG. Eligibility Criteria of the UN Resident Coordinator .
 47. UNDP in Armenia. Legal Framework .
 48. UNDP in Belarus. Legal Framework .
 49. UNDP in Tajikistan. Legal Framework .
 50. UNDP. Assistance .
 51. UNDP Open Data. Our Projects (2018).
 52. UNDP. Private Sector and Foundations Strategy for the Sustainable Development Goals 2016-2020 (недоступная ссылка) . 2016 . Дата обращения: 7 мая 2018. Архивировано 7 мая 2018 года.
 53. UNDP. Goodwill Ambassadors and Advocates (2017).
 54. UNDP. Goodwill Ambassador Antonio Banderas .
 55. UNDP. Goodwill Ambassador Bob Weir .
 56. UNDP. Goodwill Ambassador Cody Simpson .
 57. UNDP. Goodwill Ambassador Connie Britton .
 58. UNDP. Goodwill Ambassador Didier Drogba .
 59. UNDP. Goodwill Ambassador Prince Haakon Magnus of Norway .
 60. UNDP. Goodwill Ambassador Iker Casillas .
 61. UNDP. Goodwill Ambassador Misako Konno .
 62. UNDP. Goodwill Ambassador Michelle Yeoh .
 63. UNDP. Goodwill Ambassador Nikolaj Coster Waldau .
 64. UNDP. Goodwill Ambassadors Roca Brothers .
 65. 1 2 UNDP. Goodwill Ambassadors Alumni .
 66. UNDP. Results at a Glance (2016).
 67. Соглашение между Правительством Российской Федерации и Организацией Объединенных Наций об учреждении в Российской Федерации Объединенного представительства Организации Объединенных Наций (недоступная ссылка) (15.06.1993). Дата обращения: 7 мая 2018. Архивировано 7 мая 2018 года.
 68. Соглашение между Правительством Российской Федерации и Программой Развития Организации Объединенных Наций (недоступная ссылка) (17.11.1993). Дата обращения: 8 мая 2018. Архивировано 8 мая 2018 года.
 69. 1 2 Минэкономразвития России. Сотрудничество России и ПРООН .
 70. Анна Севортьян . В фокусе внимания - человек , Вестник благотворительности (1997).
 71. 1 2 Организация Объединенных Наций в России . Россия и ПРООН подписали соглашение о финансировании в интересах регионального и глобального развития (12.06.2015).
 72. Рамочное соглашение о партнерстве между Правительством Российской Федерации и Программой Развития Организации Объединенных Наций (недоступная ссылка) (23.01.2015). Дата обращения: 7 мая 2018. Архивировано 7 мая 2018 года.
 73. МИД России . О подписании Рамочного соглашения о партнерстве Россия-ПРООН (23.01.2015).
 74. Соглашение между Правительством Российской Федерации и Программой развития Организации Объединенных Наций о создании Трастового фонда Российская Федерация – Программа развития Организации Объединенных Наций в целях развития (недоступная ссылка) . Дата обращения: 7 мая 2018. Архивировано 7 мая 2018 года.
 75. МИД России . О подписании Соглашения о создании Трастового фонда Россия-ПРООН в целях развития (11.06.2015).
 76. UNDP Open Data. Donor Country Russia (2018).
 77. Нормативно-правовая основа . UNDP. Дата обращения: 1 августа 2019.

Ссылки