Прохоров, Александар Михајлович

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Александар Михајлович Прохоров
Александар Прохоров.jpg
Дата на раѓање 11 јули 1916 година ( 1916-07-11 )[1][2][3] [...]
Место на раѓање Атертон , Квинсленд ,Австралија
Датум на смрт 8 јануари 2002 година ( 2002-01-08 )[1][2][3] […] (стар 85 години)
Место на смртта
Земјата
Научна сфера физика
Место на работа ФИАН , ГПИ РАС
Алма матер Државниот универзитет во Ленинград
Академска диплома Доктор на физичко-математички науки ( 1952 )
Академско звање професор ,
Академик на Академијата на науките на СССР ( 1966 година ),
Академик на РАС ( 1991 )
научен советник В. В. Мигулин , С. М. Ритов
Студенти Н.Г. Басов , Е.П. Велихов ,
Е. М. Дијанов , Н. В. Карлов ,
В.В. Осико , П.П. Пашинин
Познат како еден од основачите на квантната електроника
Награди и награди
Лого на Wikimedia Commons Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

Александар Михајлович Прохоров ( 11 јули 1916 година , Атертон , Квинсленд ,Австралија - 8 јануари 2002 година , Москва ) - советски и руски физичар , еден од основачите на најважната област на модерната физика - квантна електроника , добитник на Нобеловата награда во физика за 1964 година (заедно со Николај Басов и Чарлс Таунс ), еден од пронаоѓачите на ласерската технологија. Академик на Академијата на науките на СССР (1966).

Биографија

Роден на 11 јули 1916 година воавстралискиот град Атертон ( Квинсленд ) во семејството на рускиот работник- револуционер Михаил Иванович Прохоров (1882-1941), кој побегнал од прогонот на царскиот режим , и Марија Ивановна Михајлова ( 1882-1944) [4] . Руски [5] [6] . Во 1923 година, семејството се вратило во татковината. Член на Комсомол од 1930 до 1944 година . Во 1939 година, тој дипломирал со почести на Катедрата за физика на Државниот универзитет во Ленинград и влезе во постдипломски курс на Институтот за физика на Академијата на науките на СССР . По избувнувањето на Втората светска војна, тој отиде на фронтот, се бореше во пешадијата , во извидување, беше награден. Во 1944 година, откако бил тешко ранет, бил демобилизиран и вратен на научната работа. Кандидат за физичко-математички науки (1947). Член на КПСС (б) од 1950 година [7] [8] , во 1952 година ја одбранил својата докторска дисертација.

Од 1946 до 1982 година работи во ФИАН, од 1954 година ја води Лабораторијата за осцилации, од 1968 година е заменик директор. Во 1982 година бил назначен за директор на Општата физика на Академијата на науките на СССР , со која раководел до 1998 година, а потоа бил почесен директор. Раководител на Лабораторијата за радиоспектроскопија, Истражувачкиот институт за нуклеарна физика, Московскиот државен универзитет (1954-1961). Во исто време предавал на Московскиот државен универзитет (од 1959 година како професор ; во 1980-1988 година бил раководител на Катедрата за оптика и спектроскопија на Факултетот за физика ) и МИПТ , каде што раководел од 1971 година .

На 10 јуни 1960 година е избран за дописен член на Академијата на науките на СССР на Катедрата за физичко-математички науки, а на 1 јули 1966 година - академик на Катедрата за општа и применета физика. Дваесет години (1973-1993) беше академик-секретар на Катедрата за општа физика и астрономија, беше член и на крајот од својот живот советник на Президиумот на Академијата на науките . Тој создаде голема школа на физичари, образуваше многу истакнати научници (академици Ж.И. Алферов , Г.А.Месјатс , Е.П. Велихов , В.Е. Фортов , В.В. Осико , Е.М.Дијанов и други) [9] . Од 2002 година, Институтот за општа физика на Руската академија на науките го носи името на Прохоров.

Во 1973 година, тој стана еден од научниците кои потпишаа писмо до весникот Правда во кое го критикуваа академик А.Д. Сахаров [10] [11] . Заедно со академици А. А. Dorodnitsyn , Г. К. Скрјабин и А. Н. Tikhonov, тој потпиша писмо " Кога ќе се изгуби честа и совеста " (Правда, 2. јули 1983; Известија , 3 јули, 1983) ги осудува работа Сахаров е "опасност од термонуклеарна војна" [12 ] .

Бил претседател на научната редакција на издавачката куќа „ Големата руска енциклопедија “ (1969-2001) и главен уредник на третото издание на Големата советска енциклопедија . Бил главен уредник на Физичка енциклопедија и Физички енциклопедиски речник , а во 1991 година раководел со создавањето на Големиот енциклопедиски речник .

Бил главен уредник на меѓународното списание Ласерска физика (англиски) , член на уредувачкиот одбор на списанието Surface: Physics, Chemistry, Mechanics.

Починал на 86- годишна возраст на 8 јануари 2002 година во Москва, а бил погребан на гробиштата Новодевичи [13] . Бистата за надгробната плоча е создадена од скулпторот М. Д. Народицки [14] .

Поштенска марка на Русија во 2016 година, на 100-годишнината од научникот ( TsFA [ АД „Марк“ ] бр. 2143)

Научна дејност

Научните трудови се посветени на радиофизика , физика на акцелератори , радио спектроскопија , квантна електроника и нејзини апликации, нелинеарна оптика . Во неговите рани дела, тој го истражувал ширењето на радио брановите по површината на земјата и во јоносферата . По војната, тој активно се занимава со развој на методи за стабилизирање на фреквенцијата на радио генератори , кои ја формираа основата на неговата докторска теза . Тој предложи нов начин на генерирање милиметарски бранови во синхротрон , ја утврди нивната кохерентна природа и, врз основа на резултатите од оваа работа, ја одбрани својата докторска дисертација (1951).

Додека развојот на квантната фреквенција стандарди , заедно со Н. Г. Basov, тој формулирани основните принципи на квантната засилување и генерација (1953), кој се спроведува при создавањето на првата квантната генератор ( Мазер ) базирани на амонијак (1954). Во 1955 година, тие предложија шема на три нивоа за создавање на инверзна популација на нивоа , која најде широка примена во масери и ласери . Следните неколку години беа посветени на работа на парамагнетни засилувачи, микробранови , во кои беше предложено да се користат низа активни кристали како што е рубинот , детално проучување на својствата на кои се покажа како исклучително корисно за создавање на рубин ласер (Eng .) ...

Извесно време се занимавал со микробранова технологија, но потоа решил да се префрли на ласери и го принудил тимот да се потчини на неговата одлука, кршејќи ги уредите во лабораторија според старата тема. Скандалот што следеше го лиши тимот од половина од вработените (отказ), но останатите почнаа да се занимаваат со нов бизнис за себе. Како резултат на тоа, Нобеловата награда беше доделена токму за ласери [15] .

Во 1958 година, Прохоров предложи користење на отворен резонатор за создавање квантни генератори. За основните нивната работа во областа на квантната електроника , што доведе до создавање на ласерски и Мазер, Прохоров и Н. Г. Basov беа наградени со Лениновата награда во 1959 година , а во 1964 година, заедно со В. Х. TOWNES , на Нобеловата награда за физика .

Од 1960 година, тој создаде голем број ласери од различни типови: ласер базиран на две-квантни транзиции (1963), голем број cw ласери и ласери во IR-регионот , моќен гас-динамичен ласер (1966). Тој ги истражувал нелинеарните ефекти кои произлегуваат од ширењето на ласерското зрачење во материјата: мултифокална структура на бранови зраци во нелинеарна средина , ширење на оптички солитони во оптички влакна , возбудување и дисоцијација на молекулите под дејство на инфрацрвено зрачење, ласерско генерирање на ултразвук , контрола на својствата на цврста и ласерска плазма под дејство на светлосни зраци. Овие случувања најдоа примена не само за индустриско производство на ласери , туку и за создавање на вселенски радио комуникациски системи со долг дострел , ласерска термонуклеарна фузија , фибер-оптички комуникациски линии и многу други.

Прохоров е автор на научното откритие „Светло-хидрауличен ефект“, кое е заведено во Државниот регистар на откритија на СССР под бр. 65 со приоритет од 28 февруари 1963 година со следнава формулација:

„Претходно непознатиот феномен на појава на пулс на хидрауличен удар кога светлосниот зрак на квантен генератор се апсорбира во течност е експериментално утврден“ [16] .

Семејство

 • Сопруга - Галина Алексеевна (Шелепина) (1913-1993, мажена од 1941 година) [4]
  • Син - Кирил (р. 1945)
   • Внук - Александар (р. 1973) [17]
   • Внука - Дарија (р. 1986) [17]

Награди

Филмови

Во 1985 година, филмското студио Ленаучфилм го објави популарниот научен филм Beam Designers (режисер - А. Слободској, снимател В. А. Петров ). Филмот е посветен на достигнувањата на Институтот за општа физика на Академијата на науките на СССР , предводен од академик Прохоров, особено за работа на ласерски зраци . Филмот користи интервју со академик Прохоров и ја прикажува работата на вработените во Институтот.

Меморија

Гробот на А.М.Прохоров на гробиштата Новодевичи во Москва
Споменик на А.М. Прохоров.jpg
Споменик на А.М. Прохоров на перспективата на Универзитетски
 • На 1 март 2012 година, авиокомпанијата Аерофлот го именуваше Ербас А321 кој стапи во употреба во чест на А. Прохоров [23] .
 • Институт за општа физика А.М. Прохоров на Руската академија на науките.
 • Инженерска академија на Руската Федерација именувана по А.М. Прохоров.
 • Златен медал именуван по А.М. Прохоров РАС .
 • Споменик на академик Прохоров на Универзитетски проспект во Москва (отворен на 9 јули 2015 година). Памятник выполнен по архитектурно-художественному проекту скульптора Екатерины Казанской и архитектора Алексея Тихонова [24] [25] .
 • Площадь Академика Прохорова в Москве в Гагаринском районе (названа в октябре 2016 года).

Статьи

См. также

Примечания

 1. 1 2 Bibliothèque nationale de France идентификатор BNF (фр.) : платформа открытых данных — 2011.
 2. 1 2 Aleksandr Mikhaylovich Prokhorov // Encyclopædia Britannica (англ.)
 3. 1 2 Alexander Michailowitsch Prochorow // Энциклопедия Брокгауз (нем.)
 4. 1 2 Г.Н. Михайлова, В.В. Осико. К 90-летию со дня рождения академика А.М. ПРОХОРОВА
 5. Прохоров Александр Михайлович. Сайт «Герои страны».
 6. Прохоров Александр Михайлович. Сайт Международного объединённого биографического центра.
 7. Прохоров, Александр Михайлович — статья из Большой советской энциклопедии .
 8. Беседа академика А. М. Прохорова с сотрудниками ИИЕТ РАН А. Б. Кожевниковым и М. М. Мокровой
 9. «Нельзя заставлять учёного заниматься тем, чем он не хочет» (Беседа академика А. М. Прохорова с А. Б. Кожевниковым и М. В. Мокровой) // Вопросы истории естествознания и техники . — 2003. — № 4. — С. 105—127
 10. АНТОЛОГИЯ САМИЗДАТА :: Материалы о Сахарове из «Хроники текущих событий» (недоступная ссылка) . Дата обращения: 24 февраля 2018. Архивировано 15 января 2018 года.
 11. Письмо членов Академии наук СССР
 12. Текст письма академиков ; Письмо А. Д. Сахарова
 13. Могила А. М. Прохорова на Новодевичьем кладбище
 14. Михаил Давидович Народицкий . naroditsky-m.livejournal.com . Дата обращения: 17 июня 2021.
 15. Медведев Ю. Успех или Нобель // « Российская газета » № ? (4542) от 13 декабря 2007.
 16. Научные открытия России.
 17. 1 2 ОСНОВНЫЕ ДАТЫ ЖИЗНИ И ДЕЯТЕЛЬНОСТИ АКАДЕМИКА А.М. ПРОХОРОВА
 18. Постановление Правительства Российской Федерации от 16 февраля 2004 г. № 85
 19. Распоряжение Президента Российской Федерации от 2 марта 2000 года № 65-рп «О поощрении Прохорова А. М.»
 20. Международные научные связи
 21. List of Members
 22. Membrii Academiei de Ştiinţe a Moldovei: Dicţionar (1961—2006) / Ch.: Î.EP Ştiinţa, 2006
 23. Аэрофлот ввёл в эксплуатацию лайнер А321 «А. Прохоров»
 24. В Москве открыт памятник выдающемуся отечественному учёному — физику Александру Прохорову // 9 июля 2015
 25. В Москве открыт памятник Нобелевскому лауреату академику Александру Прохорову , «Научная Россия» — наука в деталях! (12 июля 2015). Дата обращения 25 ноября 2016.

Литература

Ссылки