Pwn

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Wydawnictwo Naukowe PWN SA
Бизнис центар Libra I i II.jpg
Тип на акционерско друштво , издавачка куќа
База 1951 ( 1997 )
Локација Полска : Варшава , ул. Објавено 18
Индустрија објавување
Сајт www.pwn.pl
Лого на Wikimedia Commons Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

PWN ( полски. Państwowe Wydawnictwo Naukowe - „Државна научна издавачка куќа“) е полска издавачка куќа со седиште во Варшава , основана во 1951 година , во современа правна форма ( акционерско друштво ) која работи од 1997 година . Целосно правно име - Wydawnictwo Naukowe PWN SA . Тоа е водечка компанија на холдингот Grupa Kapitałowa PWN , кој вклучува неколку десетици претпријатија, главно издавачки куќи.

Историја на објавување

Издавачката куќа се појави во Варшава во 1951 година под името Państwowe Wydawnictwo Naukowe („Државна научна издавачка куќа“), како независна издавачка куќа одвоена од WsIP ( Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne , „Училишни и педагошки издавачки куќи “). Името Państwowe Wydawnictwo Naukowe се користело до приватизацијата на издавачката куќа во 1991 година .

PWN првенствено се занимава со објавување:

Седиштето на издавачката куќа до 28 февруари 2009 година беше сместено во палатата Млоџијовски .

Активности на издавачката куќа

Најважните дела објавени од PWN:

Врски