П-7

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете на навигација Одете на пребарување
П-7
GRAU индекс: 8K71
Одбрана на САД и ознака на НАТО: СС-6 Сапвуд
Првите ICBM R-7A и R-7 дизајнирани од С.П. Королев
Првите ICBM R-7A и R-7 дизајнирани од С.П. Королев
Тип на ICBM , двостепен, течен
Статус отстранет од услуга
Инвеститорот Сојуз на советските социјалистички републики NII-88 / OKB-1
Главен дизајнер Општо земено: С. П. Королев
ДВ : В.П. Глушко
SU : M. S. Ryazansky , N. A. Pilyugin
НО : В.П. Бармин
КП : В.И. Кузнецов
Години на развој Р -7: 10 мај 1954 година -
Р -7А: 2 јули 1958 година -
Почеток на тестот Р -7: 15 мај 1957 година - ноември 1959 година
P -7A: Декември 1959 година - јули 1960 година
Усвојување за услуга Р-7: 20 јануари 1960 година
P-7A: 12 септември 1960 година
Производител Сојуз на советските социјалистички републики Фабрика број 88
Фабрика " Напредок "
Години на производство 1957 година -
Главните оператори Сојуз на советските социјалистички републики Стратешки ракетни сили
Модификации R-7A (8K74)
Простор : Спутник, Спутник-3 , Лет , Месечина , Восток, Восток-2, Восток-2М , Восход , Молња , Молнија-М, Сојуз , Сојуз-Л, Сојуз-М, Сојуз-У , Сојуз-У2, Сојуз- ФГ , Сојуз-2
Главни технички карактеристики

 • Максимален дострел : 8000-9500 км
 • Маса на боеви глави / Тежина за фрлање: 5400-3700 кг
 • Број и капацитет на ББ : 1 × 3 Mt
 • Точност : ± 10 км
 • Гориво : керозин + течен кислород
↓ Сите спецификации
Лого на Викимедија Комонс Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

Р-7 (колоквијален „седум“; индекс ГРАУ - 8К71 ) е двостепена интерконтинентална балистичка ракета со одвојлива боева глава тешка 3 тони и опсег на летови од 8 илјади километри. Првата интерконтинентална балистичка ракета во светот која беше успешно тестирана и испорача боева глава на интерконтинентален дострел (21.08.1957 година).

Модификацијата Р-7А со дострел зголемен на 11 илјади километри беше во служба на Стратешките ракетни сили на СССР од 20 јануари 1960 година до крајот на 1968 година . Во Министерството за одбрана на САД и НАТО, ракетата ја доби ознаката СС-6 Сапвуд , Главната ракетна и артилериска управа на Министерството за одбрана на СССР го користеше индексот 8К74 .

Врз основа на Р -7, создадено е целото семејство на возила за лансирање средна класа, кои дадоа голем придонес во истражувањето на вселената -многу сателити беа лансирани во вселената на лансирните возила на семејството Р -7 , почнувајќи со првиот, и сите советски и повеќето руски космонаути, почнувајќи од првиот космонаут на Земјата Ју А. Гагарин .

Историја на развој

Прелиминарните истражувања за создавање интерконтинентална балистичка ракета започнаа во 1950 година : На 4 декември 1950 година, со Уредба на Советот на министри на СССР, беше поставена сеопфатна истражувачка работа на тема Н3 „Проучување на изгледите за создавање разни видови ракетни мотори со опсег на летови од 5-10 илјади км со маса на боева глава од 1-10 т “.

Вклучени работата OKB-456 ( V.P. Glushko ), НОИ-885 ( M.S. Ријазански , N.A. Pilyugin ), НОИ-3 (V.K.Shebanin), НОИ-4 ( A.I. Соколов ), TsIAM , TsAGI ( А. А. Dorodnitsyn , В. В. Struminsky ), НОИ -6 (Воротов), NII-125 ( Б. П. ukуков ), NII-137 (В. А. Костров) и NII -504 (С. И. Карпов), НИИ-10 ( В. И. Кузнецов ) и НИИ-49 ( Н. А. Шарин ), Математички институт именуван по VI А.Н.Стеклова ( М.В. Келдиш ), број на фабрика 586 , итн. При пополнување на темата, беа истражени широк спектар на проблематични прашања и беа прикажани начините за нивно решавање, се докажа фундаменталната можност за создавање композитни балистички ракети кои работат на компоненти. кислород - керозин ", со носивост од 3-5 тони. Беше извршен детален избор на распоредот на ракетата, неговите оптимални параметри, бројот на фази, почетната маса, нафрлање на моторот и други карактеристики.

Во 1953 година, беше развиен прелиминарен дизајн за двостепена балистичка ракета со голем дострел со тежина до 170 тони со одвојлива боева глава со тежина од 3 тони за дострел од 8 илјади километри. Во 1954 година, прелиминарниот дизајн беше завршен. За прв пат во историјата на развојот на идејниот дизајн на фирмата Сергеј Павлович Королев , беше создаден волумен, кој го доби бројот на волуменот број 14 . Овој волумен беше развиен под раководство на Аркадиј Илич Осташев и е посветен на организација на ракетни тестови.

Во октомври 1953 година, по насока на заменик -претседателот на Советот на министри на СССР В.А. , ракетата може да обезбеди дострел од 5,5 илјади км).

На 20 мај 1954 година, Централниот комитет на КПСС и Советот на министри на СССР ја усвоија резолуцијата за создавање интерконтинентална балистичка ракета. Работата беше доверена на ОКБ-1 . СП Королев, кој го предводеше ова биро , доби широки овластувања да привлече не само специјалисти од различни индустрии, туку и да ги искористи потребните материјални ресурси. За тестирање на тактички и технички карактеристики на ICBM, лансирање сателити со вештачка земја, изведување истражувачки и експериментални работи на тема ракетна и вселенска технологија, почнувајќи од февруари 1955 година, беше создаден опсег за тестирање за истражување број 5 на Министерството за одбрана на СССР (НИИП бр. 5 МО СССР) во Казахстан во близина на железничката станица Тиура-Там (сега космодром Бајконур ).

На 1 март 1956 година, беше усвоена Резолуцијата на Президиумот на Централниот комитет на ЦПСУ „За ракетата со долг дострел Р-7“ [1] :

1. Да се ​​земе предвид пораката на главните дизајнери на проектили со долг дострел Р-7 и министерот за одбранбена индустрија на СССР дека тие ќе обезбедат лансирање на ракета со долг дострел Р-7 оваа година.

2. Поучувајте другари. Сабуров, Хруничев, Устинов, Рјабиков, Калмиков, Носенко и Неделин во рок од една недела да изготват распоред за работа за да се обезбеди лансирање на ракетата со голем дострел оваа година и да се разгледаат неопходните мерки за да им се помогне на организациите што работат на оваа ракета.
3. Упатство com. Сабуров, Устинов, Калмиков, Фурцева, Носенко и Рјабиков, во рок од една недела, да најдат простор за сместување на истражувачки институт за гироскопска стабилизација со повлекување на организации чие присуство во Москва не е потребно.
4. Да му наложи на другарот Первухин, земајќи ја предвид размената на мислења на состанокот на Президиумот на Централниот комитет, да подготви нацрт -соопштение за печатот за создавање интерконтинентална ракета во СССР

Првата верзија на Р-7, тестирана во 1957 година

Во почетокот на 1957 година, ракетата, означена со Р-7, беше подготвена за тестирање. Во април истата година, беше подготвен комплексот за лансирање. Првото лансирање, закажано за 19:00 часот по московско време на 15 мај, беше неуспешно - речиси веднаш откако помина командата за стартување на погонскиот систем, избувна пожар во одделот за опашки на еден од страничните блокови. По 98 секунди контролиран лет поради губење на потисокот, оваа единица беше разделена и следеше наредба за исклучување на моторите.

Закажано за 11 јуни 1957 година, следното лансирање на „седумката“ не се случи поради дефект на моторите на централната единица. Неколку обиди за стартување на моторите не успеаја, автоматиката издаде команда за итно исклучување. Беше одлучено да се исцеди горивото и да се отстрани ракетата од местото на лансирање. Беа потребни специјалисти под водство на водечкиот дизајнер Д.И. На 12 јули, ракетата полета, но по неколку десетици секунди лет, таа почна да отстапува од дадена траекторија, а малку подоцна мораше да биде разнесена. Како што подоцна дознавме, причината е прекршување од 32 -та секунда на ракетната контрола долж каналите за ротација и наклон.

Првата серија тестови покажа присуство на сериозни недостатоци во дизајнот на Р-7. При анализа на податоците за телеметрија, беше откриено дека во одреден момент, кога резервоарите за гориво беа испразнети, се појавија флуктуации на притисокот во линиите за проток , што доведе до зголемени динамички оптоварувања и, на крајот, до уништување на структурата.

Лансирана на 21 август 1957 година во 15:25 часот по московско време на истражувачкото место број 5 на Министерството за одбрана на СССР, ракетата целосно го исполни планираниот план за летање, боевата глава стигна до полигонот во Камчатка . На 27 август, во советските весници се појави извештај на ТАСС за успешното тестирање на повеќестепена ракета со ултра долг дострел. Всушност, тестот откри некои проблеми:

Останатите [ Воскресенски , Мишин , Јурасов , Калашников и Охапкин ] рекле [за време на болеста на Черток , за време на која се случи лансирањето] дека во ова победничко лансирање боевата глава не била пронајдена во Камчатка. Нема траги од падот, како и да изгледаа, не беа пронајдени. Според сите индикации, главата изгоре и се распадна во густи слоеви [на атмосферата], многу блиску до Земјата. Телеметријата е изгубена 15-20 секунди пред проценетото време за да стигне до површината на Земјата.

...

[Според Игор Јурасов] Веднаш по разделбата на боевата глава, беше снимен нејзиниот судир со телото на централниот блок.

- Борис Черток , „Ракети и луѓе. Фили-Подлипки-Тјуратам “, поглавје 3.

Од мемоарите на Леонид Слабки :

Анализата на паднатите структурни елементи на боевата глава овозможи да се утврди дека уништувањето започнало од врвот на боевата глава, а во исто време да се разјасни големината на носењето на нејзиниот слој за заштита од топлина. Ова овозможи да се финализира документацијата за боевата глава, да се појасни распоредот, дизајнот и пресметките на силата и да се направи што е можно поскоро за следното лансирање.

- V. E. Gudilin , L. I. Slabkiy , "Ракетни и вселенски системи (Историја. Развој. Изгледи)", Поглавје 2.

На 4 октомври и 3 ноември истата година, во Советскиот Сојуз беа лансирани првите сателити со вештачка земја со помош на ракетата носач Спутник , направена врз основа на Р-7.

Создавање нуклеарна боева глава за Р-7

Првично, R-7 ICBM имаше за цел да опреми термонуклеарен полнеж од типот RDS-6s со капацитет од 1,5 Mt и тежок 3,4 тони.Сепак, како резултат на тестирањето на хидрогенската бомба во ноември 1955 година , беше изградено врз основа на нов принцип на намалување , за да се идентификуваат можностите за создавање на полнежи Р -7 со капацитет од околу 2 Mt и тежина од 2,9 тони, намалувањето на тежината овозможи да се зголеми опсегот на летање на ракетата Р-7 за 200-300 км На Според Уредбата на Централниот комитет на КПСС и Советот на министри на СССР од 21 април 1956 година, оваа опција беше избрана.

Полнењето за ракетата Р-7 беше тестирано во телото на воздушна бомба на полигонот Новаја Землија на 6 октомври 1957. Резултирачката моќност на термонуклеарниот полнеж од 2,9 Mt ја надмина пресметаната за 20%.

Во процесот на развивање на дизајнот на боевата глава (боева глава) на ракетата Р-7, беа извршени тестови за дизајн на летови со цел да се утврди состојбата на неговата структура, температурниот ефект врз него, поместувања и деформација на јазлите под услови на вистински преоптоварувања и температури за време на летот на боевата глава. Тестовите за летање го покажаа интегритетот на боевата глава и дизајнот на полнење; вредностите на преоптоварувања, температурни ефекти и поместувања на структурните единици беа во рамките на дозволените вредности. Општо земено, ова ни овозможи да заклучиме дека ракетната боева глава Р-7 е многу сигурна [2] .

Дизајн

Р-7 беше развиен од ОКБ-1 под водство на главниот дизајнер Сергеј Павлович Королев . Главен дизајнер: Сергеј Сергеевич Криуков [ изворот не е наведен 939 дена ] . Тој беше дизајниран во шема "серија". Првата етапа се состои од четири странични блокови, секој долг 19 метри и 3 метри во максимален дијаметар.Тие се наоѓаат симетрично околу централниот блок (втора фаза) и се поврзани со него со горните и долните појаси на приклучоците за напојување. Дизајнот на блоковите е ист. Блокот се состои од конус за поддршка, резервоари за гориво, прстен за напојување, оддел за опашка и погонски систем . Сите блокови беа опремени со течни RD -107 мотори со пумпање на компоненти за гориво. Моторот е направен на отворено коло и се состои од шест комори за согорување . Покрај тоа, два од нив беа користени како кормилари. Ракетниот мотор разви удар од 78 тони на земја.

Втората фаза (централен блок) на ракетата се состоеше од оддел за инструменти, резервоари за оксидатор и гориво, прстен за напојување, оддел за опашки, погонски мотор и четири управувачки единици. Тој беше опремен со ракетен мотор РД-108 , сличен по дизајн со РД-107, но имаше 4 управувачки комори. Тој разви удар од 71 тон на земја, се вклучи истовремено со моторите од првата фаза (с still уште на почетокот) и работеше, соодветно, подолго од првиот степен мотор со течно гориво.

Лансирањето на сите мотори од двете фази на почетокот беше извршено од причина што во тоа време развивачите на ракетата немаа доверба во можноста за сигурно палење на моторите од втората фаза на голема надморска височина. Американските дизајнери на ракети се соочија со сличен проблем, создавајќи истовремено Атлас ICBM.

Сите мотори користеа двокомпонентно гориво: оксидатор - течен кислород , гориво - керозин Т -1. За возење на турбо -пумпни склопови на ракетни мотори, се користеше топол гас, формиран во генераторот на гас за време на каталитичкото распаѓање на водород пероксид , и компресиран азот се користеше за притисок на резервоарите. За да се постигне потребниот опсег на летање, беше инсталиран автоматски систем за регулирање на режимите на работа на моторот и систем за синхроно празнење на резервоарите (SSS), што овозможи да се намали гарантираното снабдување со гориво. Структурната и шемата за распоред R-7 обезбедија стартување на сите мотори при стартување (вклучително и далечински управувач на централната единица) користејќи специјални уреди за пиро-палење инсталирани во секоја од 32-те комори за согорување.

Крстаречките ракетни мотори со течно гориво имаа висока енергетска и масовна карактеристика за своето време, како и голема сигурност.

Р-7 имаше комбиниран систем за контрола. Автономниот потсистем обезбеди аголна стабилизација и стабилизација на центарот на масата во активниот дел од траекторијата . Подсистемот за радио инженерство го поправи страничното движење на центарот на масата на крајот од активниот дел од траекторијата и издаде команда за исклучување на моторите. Извршните тела на контролниот систем беа ротирачки комори на управувачките мотори и кормило на воздух .

За радио корекција, изградени се две контролни столбови (главни и огледални), лоцирани на 276 километри од местото на лансирање и 552 километри едни од други. Мерењето на параметрите на движење на Р-7 и пренос на команди за контрола на ракети беше извршено со импулсна повеќеканална комуникациска линија. Таа работеше во опсег од 3 сантиметри бранова должина со кодирани сигнали. Специальное счётно-решающее устройство, находившееся на главном пункте, позволяло совершать управление по дальности полёта, оно давало команду выключения двигателя второй ступени при достижении заданной скорости и координат.

После успешных пусков 8К71 как баллистической ракеты она была использована в 1957 году для запуска первых в мире искусственных спутников Земли. С тех пор ракеты-носители семейства Р-7 активно применяются для запуска космических аппаратов различного назначения, а с 1961 года эти ракеты-носители широко используются в пилотируемой космонавтике.

На основе Р-7 было создано целое семейство ракет-носителей. С 1957 по 2000 год выполнены запуски более 1800 ракет-носителей на базе Р-7, из них более 97 % стали успешными. [3]

Разработку и выпуск первых экземпляров ракеты осуществило в 1956—1957 годах подмосковное предприятие ОКБ-1.

С 1958 года и по настоящее время все ракеты семейства Р-7 производит ЦСКБ-Прогресс , город Самара .

Глава НАСА Чарльз Болден признал российскую ракету-носитель «Союз» и одноимённый пилотируемый космический корабль самыми надёжными в мире [4] .

Испытания

К 1956 году было изготовлено по два комплекта блоков А (центрального) и Б (одного из боковых) для стендовых испытаний и три макетных образца для наземной отработки. Одновременно был изготовлен первый летный образец, заводские контрольные испытания которого состоялись в филиале № 2 НИИ-88 (впоследствии НИИ-229), вследствие неготовности заводской контрольно-испытательной станции. Первый летный образец ракеты Р-7 в конце 1956 года отправили на полигон.

Во второй половине 1956 года было принято решение подключить к серийному изготовлению ракеты Р-7 Куйбышевский авиационный завод «Прогресс» . Первые ракеты на заводе «Прогресс» собирались из деталей и узлов, изготовленных на заводе НИИ-88. Впоследствии при заводе «Прогресс» организовали филиал ОКБ-1 во главе с заместителем Главного конструктора Д. И. Козловым .

Комплексная программа испытаний состояла из следующих этапов:

 • На ракете Р-5р вместо головной части установили контейнер с бортовой аппаратурой системы радиоуправления полетом ракеты Р-7. С 31 мая по 15 июня 1956 года было осуществлено три успешных пуска ракеты Р-5р.
 • На ракете М5РД на Главном центральном полигоне (ГЦП) в два этапа по пять пусков каждый испытали в реальных условиях полета системы регулирования ракеты Р-7: систему одновременного опорожнения баков центрального блока, систему регулирования воображаемой скорости, система нормальной и боковой стабилизации, телеметрической системы «Трал» и системы контроля «Факел». Первый этап пусков с 16 февраля по 23 марта 1956 года, второй этап — с 20 июля по 18 августа 1956 нрда. Испытания были успешными.
 • На Ленинградском металлическом заводе (ЛМЗ), где были бетонированные колодцы диаметром 19 м, предназначенные для изготовления орудийных башен, и два 300-тонных подъемных крана, которые позволяли поднимать заправленную ракету, испытали безударный выход ракеты из стартовой системы.

Испытание осуществляли с макетно-технологическим образцом ракеты Р7-СН, баки которого заправляли водой с антикоррозийной присадкой. Для этого ракета устанавливалась в отлаженную пусковую установку «Тюльпан», заправлялась до стартовой массы и поднималась для имитации взлета двумя кранами на специальной траверсе , закрепленной за силовые головки боковых блоков. При этом измерялись скорость движения и углы элементов пусковой установки, которые отходили от ракеты, опорных ферм, кабель-мачты и тому подобное. Пересчетом опытных данных, несмотря на недостаточно полную имитацию старта (разница в скоростях выхода ракеты с пускового устройства и другие параметры), было получено заключение о безударном выходе ракеты с пускового устройства при реальном запуске.

Испытания проходили с июня по сентябрь 1956 года, после чего пусковую установку и ракету Р7-СН разобрали для отправки на полигон для монтажа и настройки технического и стартового комплексов. В начале декабря 1956 года ракета Р7-СН прибыла на полигон.

 • Огневые испытания ракетных блоков и ракеты в целом происходили с июля 1956 года до марта 1957 года на стендовой базе филиала № 2 НИИ-88, построенной специально для испытания ракеты Р-7.

Состоялось пять огневых испытаний трех боковых блоков (15 августа, 1 и 24 сентября, 11 октября и 3 декабря 1956 года), три испытания центрального блока (27 декабря 1956 года блок 2ЦС, 10 и 26 января 1957года блок 1ЦС) и огневые испытания двух собранных в «пакет» ракет (20 февраля «пакет» 2С, 30 марта 1957 года «пакет» 4СЛ — летный вариант).

Огневые испытания трех боковых блоков состоялись удовлетворительно. Движущие установки запускались в соответствии с установленной циклограммой. При подготовке к огневым испытаниям первого центрального блока после заправки кислородом произошла авария: из-за гидроудара разрушилась туннельная труба подачи кислорода в двигатель и весь кислород вытек. Причиной аварии стал перегрев жидкого кислорода в туннельной трубе из-за ее большой длины. Для устранения этого недостатка ввели постоянное протекание кислорода из нижней точки трубопровода на выброс, который впоследствии заменили системой циркуляции. После ремонтно-восстановительных работ испытания продолжились и дали положительные результаты. Первое испытание ракеты длилось 20 сек. благодаря уменьшению заправки компонентами топлива. В следующих испытаниях продолжительность работы двигательных установок всех блоков соответствовала продолжительности их работы при полете, а бортовой системой управления полетом осуществлялись отклонения рулевых камер на максимальные углы.

Параллельно с огневыми испытаниями на специальном стенде отрабатывали отстыковку наземных коммуникаций и технологию обслуживания хвостовых отсеков ракеты на старте, по результатам которых скорректировали эксплуатационную документацию.

 • В филиале № 2 НИИ-88 проверили работу всех механизмов кабины обслуживания, методики ее проведения и отведения в нишу, а также проверили возможности и удобства обслуживания хвостовых отсеков ракеты с площадок кабины. Для этого собрали специальную установку, которая состояла из реальной кабины обслуживания и макетов хвостовых частей блоков ракеты. Во время испытаний кабина многократно выдвигалась из ниши, поднимались ее площадки, раскладывались и присоединялись к хвостовым отсекам ракеты заправочные шланги, а также сборка и эвакуация кабины в нишу. После окончания испытаний кабину отправили на полигон для монтажа на стартовой системе.
 • На специальной установке в филиале № 2 НИИ-88 испытали систему отделения боковых блоков ракеты от центрального для определения реальных характеристик и параметров системы разделения блоков. Результаты измерений показали, что система разделения функционирует нормально и ее параметры не превышают проектных значений.
 • Испытали технологию подготовки ракеты к запуску и взаимодействие служб полигона.

В декабре 1956 года на полигон доставили первую ракету Р-7-СН для наладочных работ. Испытания осуществлялись с декабря 1956 года по февраль 1957 года В рамках испытаний была произведена сборка ракеты, проверку герметичности всех магистралей ракеты, транспортирование ракеты, подъем в вертикальное положение и установку на пусковое устройство, выполнении всех предстартовых операций, залив и слив всех компонентов топлива.

В марте 1957 года на техническую позицию полигона доставили первую ракету Р-7 (№ 5) для летно-конструкторских испытаний (ЛКВ). 5 мая 1957 года ракету вывезли на стартовую позицию. Работы по подготовке ракеты к пуску на стартовой позиции, учитывая новизну и ответственность, затянулись на несколько дней, в частности заправка ракеты компонентами топлива предусматривалась на восьмой день.

Первый запуск состоялся 15 мая 1957 года в 19 часов 01 минуты по московскому времени. По визуальным наблюдениям полет проходил нормально до 60-й секунды, затем в хвостовом отсеке заметили изменения в пламени газов, которые вытекают из двигателей. Обработка телеметрической информации показала, что на 98-й секунде полета отвалился боковой блок Д и ракета потеряла устойчивость. Причиной аварии была негерметичность топливной магистрали горючего. Во время запуска были получены данные о динамике старта и управляемого полета 1 ступени [5] .

Второй запуск, назначенный на 11 июня 1957 года, не состоялся, несмотря на три попытки: при первых двух попытках из-за примерзания главного кислородного клапана блока В, на третьей попытке аварийно отключились движущие установки на режиме предварительной ступени из-за ошибки, допущенной на технической позиции при установке клапана азотной продувки магистрали окислителя центрального блока. Ракету сняли с пускового устройства и вернули на техническую позицию.

Третий запуск состоялся 12 июля 1957 года в 15:53. На 33-й секунде полета ракета потеряла устойчивость. Причиной аварии было замыкание на корпус цепей управляющего сигнала [5] .

Четвертый запуск 21 августа 1957 года в 15:25 состоялся успешно и ракета впервые достигла района цели. Во время запуска головная часть разрушилась в плотных слоях атмосферы на нисходящем участке траектории, экспериментальных данных о причинах этого разрушения не было, поскольку телеметрические записи прекратились за 15-20 секунд до падения головной части. Анализ элементов конструкции головной части, которые упали, позволил установить, что разрушение началось с наконечника головной части. Это позволило доработать документацию на головную часть, уточнить компоновку, расчеты конструкции и прочности, и изготовить ее в кратчайшие сроки для очередного запуска.

В средствах массовой информации 27 августа 1957 года опубликовали сообщение ТАСС, что в Советском Союзе испытали межконтинентальную баллистическую ракету .

Пятый запуск ракеты Р-7 7 сентября 1957 года преимущественно подтвердил результаты предыдущего запуска.

Положительные результаты полета ракет на активной части траектории позволили использовать их для запуска первых двух искусственных спутников Земли. Их носителями были ракеты № 1ОС и 2ПС (две ракеты из двенадцати, предназначенных для ЛКВ), которые доработали с учетом требуемых задач и опыта летного отработки. Вывод двух первых искусственных спутников Земли был успешным.

Принятие на вооружение

Для базирования этих ракет, в 1957 году, было принято решение о строительстве боевой стартовой станции ( объект «Ангара» ) в районе посёлка Плесецк ( Архангельская область ). В результате длительных доработок стартового комплекса и его высокой стоимости, официальное принятие ракеты на вооружение сильно затянулось. 15 декабря 1959 года первая боевая стартовая станция заступила на боевое дежурство, через два дня постановлением Правительства СССР был создан новый вид вооружённых сил (войск) — Ракетные войска стратегического назначения .

Постановлением ЦК КПСС и Совета Министров СССР № 192—20 от 20 января 1960 года МБР Р-7 была принята на вооружение. 16 июля 1960 года впервые в Вооружённых Силах было проведено два учебно-боевых пуска ракеты серийного производства со стартовой позиции. Перед стартом ракету доставляли с технической позиции на железнодорожном транспортно-установочном лафете и устанавливали на массивное пусковое устройство. Весь процесс предстартовой подготовки длился более двух часов.

Ракетный комплекс получился громоздким, уязвимым, очень дорогим и сложным в эксплуатации. К тому же в заправленном состоянии ракета могла находиться не более 30 суток. Для создания и пополнения необходимого запаса кислорода для развёрнутых ракет нужен был целый завод. Комплекс имел низкую боевую готовность. Недостаточной была и точность стрельбы. Ракета данного типа не годилась для массового развёртывания. Всего было построено четыре стартовых сооружения.

12 сентября 1960 года на вооружение была принята МБР Р-7А. Она имела несколько бо́льшую по размерам вторую ступень, что позволило увеличить на 500 км дальность стрельбы, новую головную часть и упрощённую систему радиоуправления. Но добиться заметного улучшения боевых и эксплуатационных характеристик не удалось. Очень быстро стало ясно, что Р-7 и её модификация не могут быть поставлены на боевое дежурство в массовом количестве. К моменту возникновения Карибского кризиса РВСН располагали всего несколькими десятками ракет Р-7 и Р-7А и лишь пятью готовыми пусковыми площадками; к концу 1968 года обе эти ракеты сняли с вооружения.

Семейство ракет-носителей, созданных на базе Р-7

Ракеты-носители на базе Р-7

Удачность и, как следствие, надёжность конструкции и очень большая для МБР мощность позволила использовать Р-7 в качестве ракеты-носителя. В процессе эксплуатации Р-7 в качестве РН выявлялись недостатки и производилась её модернизация для повышения выводимой полезной нагрузки, надёжности, увеличения спектра решаемых ею задач, что привело к появлению целого семейства ракет-носителей.

Ракеты-носители именно данного семейства открыли человеку космическую эру , ими, среди всего прочего, были осуществлены:

 • Вывод на орбиту Земли первого искусственного спутника .
 • Вывод на орбиту Земли первого спутника с живым существом на борту.
 • Вывод на орбиту Земли первого корабля с человеком на борту.
 • Вывод станции Луна-9 , выполнившей первую мягкую посадку на Луну . [6]

Ракеты-памятники

Имеются памятные монументы, представляющие собой полноразмерный макет ракеты P-7, установленный на пьедестале:

См. также

Примечания

 1. Президиум ЦК КПСС. 1954—1964. Черновые протокольные записи заседаний. Стенограммы. Постановления. Т. 2: Постановления. 1954—1958/ Гл. ред. А. А. Фурсенко. М.: «Российская политическая энциклопедия» (РОССПЭН), 2006. 1120 с.
 2. Решающий шаг к миру. Водородная бомба с атомным обжатием РДС-37
 3. Межконтинентальная баллистическая ракета Р-7(8К71) / Р-7А(8К74) . Информационная система «Ракетная техника» . Дата обращения: 30 марта 2011.
 4. NASA признало ракету и корабль «Союз» самыми надёжными в мире . Лента.ру (29 октября 2009). Дата обращения: 23 марта 2010.
 5. 1 2 Межконтинентальная баллистическая ракета Р-7. Досье . ТАСС . Дата обращения: 8 июня 2021.
 6. Луна-9 Архивная копия от 12 февраля 2010 на Wayback Machine на сейте НПО Лавочкина
 7. Дублирующая копия (не макет) гагаринской ракеты-носителя «Восток»

Ссылки