Стратешки ракетни сили на Руската Федерација

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Стратешки ракетни сили на Руската Федерација
Амблем на стратешки ракетни сили на Русија.svg
Знаме на стратешките ракетни сили.png
Голем амблем на стратешките ракетни сили на Русија. Знаме на стратешки ракетни сили
Години на постоење 19.08.1992 [1] - денес v.
Земја Русија
Подреденост Амблем на генералштабот на руските вооружени сили.svg Генералштаб на руските вооружени сили
Вклучено во Среден амблем на вооружените сили на Руската Федерација (27.01.1997-сега) .svg Воена единица
Тип на посебна гранка на војската
Функција нуклеарно одвраќање
Број на 60.000 (2016) [2]
Дел Министерството за одбрана на Русија
Дислокација Власиха (Одинцово-10) (команда)
Опрема RK R-36M , UR-100N , RT-2PM , RT-2PM2 , RS-24
Претходник Стратешки ракетни сили на СССР
Команданти
В.д командант Генерал полковник С. В. Каракаев
Значајни команданти види список
Сајт structure.mil.ru
Лого на Wikimedia Commons Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

Стратешки ракетни сили на Руската Федерација ( Стратешки ракетни сили на Руската Федерација ) - до 2001 година, еден вид трупи , по 2001 година и до денес, посебна гранка на вооружените сили на Руската Федерација , директно подредена на Генералштабот на вооружените сили на Руската Федерација , главната компонента на стратешките нуклеарни сили на Руската Федерација ...

Војници со постојана борбена готовност [3] , дизајнирани за нуклеарно одвраќање од можна агресија и пораз како дел од стратешките нуклеарни сили или независно масивни, групни или единечни нуклеарни ракетни напади на стратешки објекти лоцирани во една или неколку стратешки насоки и ја формираат основата на воените и воено-економските непријателски потенцијали [4] . Главното вооружување на стратешките ракетни сили се сите руски мобилни и копнени ICBM базирани на силоси со нуклеарни боеви глави .

Главниот штаб на стратешките ракетни сили се наоѓа во селото Власиха, Московскиот регион. Командант на стратешките ракетни сили - генерал полковник С. В. Каракаев .

Комеморативниот ден на стратешките ракетни сили беше одреден на 17 декември .

Шифрата на регистарската табличка за возилата на Стратешките ракетни сили на вооружените сили на Русија е 23 [5] .

Историја

Стратешките ракетни сили на Русија беа создадени по распадот на СССР врз основа на формациите, формациите и воените единици на стратешките ракетни сили на СССР , кои ги доби во процесот на поделба на вооружените сили на СССР .

PU 15U175M PGRK RS-24 "Yars" на 54-та гардиска ракетна дивизија за време на последната фаза од натпреварот за стратешки ракетни сили за стратешки цели.
Борбениот железнички ракетен систем RT-23 UTTH "Molodets" , кој беше на борбена должност од 1987 до 2005 година.

1992-1995 година - колапс на СССР и обединетите вооружени сили. Во овој период беа отстранети нуклеарни боеви глави од територијата на Украина, Казахстан и Белорусија, како и елиминација на ракетните системи во овие држави. Формирање на структурата на руските стратешки ракетни сили [6] [7] .

Во раните 1990-ти, намалувањето на стратешките ракетни сили беше придружено со распаѓање на СССР и обединетите вооружени сили и формирање на независни држави со свои вооружени формации. На 30 декември 1991 година, на состанокот на шефовите на држави на ЗНД во Минск , беа потпишани голем број документи за воени прашања, според кои требаше да се ликвидира Министерството за одбрана на СССР, а наместо него, главната команда на Создадени се здружени вооружени сили на ЗНД. Земјите на ЗНД добија право да создадат свои вооружени сили врз основа на единиците на вооружените сили на СССР, кои беа стационирани на територијата на овие држави, со исклучок на оние од нив кои беа признати како „стратешки сили“ и беа да остане под обединета команда на ЗНД [7] .

Во првите месеци од постоењето на ЗНД, лидерите на главните синдикални републики разговараа за прашањето за формирање обединети вооружени сили на ЗНД, но овој процес не се разви, Министерството за одбрана на СССР функционираше како главна команда на Здружени вооружени сили на ЗНД до декември 1993 година. До мај 1992 година, по оставката на советскиот претседател Михаил Горбачов, т.н. нуклеарната актовка била кај министерот за одбрана на СССР Евгениј Шапошников [8] .

Покрај поранешните стратешки ракетни сили на СССР, Стратешките сили на Здружените вооружени сили на ЗНД ги вклучија нуклеарните сили на поранешната авијација со долг дострел на СССР и морнарицата на СССР . Поранешниот командант на стратешките ракетни сили на СССР, генералот на армијата Јуриј Павлович Максимов, беше назначен за командант на стратешките сили.

Монета на Банката на Русија 2011 година - Серија: Вооружени сили на Руската Федерација: Стратешки ракетни сили. 1 рубља сребро, рикверц.

Владата на Украина одби да го разгледа концептот на заеднички стратешки сили на ЗНД сојузниците и 5 април 1992 година да ги префрли под украинска јурисдикција врските на 43-та ракетна армија и 46-та воздушна армија на стратешките , кои беа стационирани на територијата на Украина. Како резултат на таквите чекори на украинските власти, ниту една од воените единици распоредени во Украина и вооружени со стратешко нуклеарно оружје не беше вклучена во Стратешките сили на Здружените вооружени сили на ЗНД [9] . Всушност, поранешните стратешки ракетни сили на СССР беа поделени на Стратешки ракетни сили на Руската Федерација и 43-та ракетна армија на Украина [10] [11] . Според руски извори, 43-та ракетна армија била преназначена во Министерството за одбрана на Украина на 31 декември 1992 година [6] .

Недостигот на напредок во воената интеграција на земјите од ЗНД го натера раководството на Руската Федерација, покрај создавањето на Вооружените сили на Руската Федерација, да го преиспита прашањето за сопственоста на Стратешките сили на Здружените вооружени сили. на ЗНД [12] . Во летото 1992 година беа формирани Стратешките ракетни сили на вооружените сили на Руската Федерација ( Стратешки ракетни сили на вооружените сили на Руската Федерација ), чиј прв командант на 19 август 1992 година беше назначен за генерал-полковник Игор Дмитриевич Сергеев [1] . Под водство на ИД Сергеев, кој не ја занемари борбената готовност на ракетните формации што останаа надвор од Русија поради распадот на СССР, се случи создавањето и формирањето на Стратешките ракетни сили на вооружените сили на РФ [13] [14] [15] .

Вооружените сили на Руската Федерација беа формирани со указ на претседателот на Руската Федерација Борис Елцин од 7 мај 1992 година бр. 466 „За создавање на вооружените сили на Руската Федерација“ [16] . Во руската армија, стратешките ракетни сили станаа посебна гранка на вооружените сили [7] .

Во времето на потпишувањето на Беловежските договори, советското нуклеарно оружје беше распоредено на територијата на четири сојузни републики: Русија, Украина, Белорусија и Казахстан. Заедничките дипломатски напори на Русија и Соединетите Американски Држави доведоа до фактот дека Украина, Белорусија и Казахстан се откажаа од статусот на нуклеарни сили и го пренесоа на Русија целиот воен нуклеарен потенцијал што се покажа дека е на нивна територија. Во исто време, само нуклеарни боеви глави демонтирани од проектили беа пренесени во Русија за отстранување. Сите ICBM на територијата на Украина, Белорусија и Казахстан се уништени на лице место. Исто така, во овие држави, на наше место беа распуштени сите формации на поранешните стратешки ракетни сили на СССР. Исклучокот влијаеше само на еден комплекс на 43-та ракетна армија (49-та гардиска ракетна дивизија), која постепено беше повлечена на руска територија и исто така распуштена до крајот на 1995 година [17] . 43-та ракетна армија која се повлекла во Украина била распуштена во август 2002 година [18] [19] . Според експертите, за неа биле изгубени сите формации на поранешните стратешки ракетни сили на СССР, распоредени надвор од територијата на Руската Федерација [20] .

PU 15U175M RS-24 "Yars" на 39-та гардиска ракетна дивизија за време на командна пост вежба на 29 септември 2017 година.

1996 година - почеток на повторно опремување на стратешките ракетни сили со нови ракетни системи со стационарни ракети Топол-М од 5-та генерација [7] .

Во 1995 година, со указ на претседателот на Руската Федерација, беше воспоставен денот на Стратешките ракетни сили [21] . Истата година, Светата великомаченичка Варвара била прогласена за небесна покровителка на Стратешките ракетни сили [22] .

Во 1997 година, во текот на воената реформа , воените вселенски сили и ракетните и вселенските одбранбени трупи од распуштените сили за воздушна одбрана беа вклучени во Стратешките ракетни сили. Од 1997 до 2001 година , покрај ракетните армии и дивизии, Стратешките ракетни сили вклучуваа и воени единици и институции за лансирање и контрола на вселенски летала, како и здруженија и формации за ракетна и вселенска одбрана. На 1 јуни 2001 година, вселенските сили беа одвоени од Стратешките ракетни сили во посебна гранка на војската. Во исто време, стратешките ракетни сили беа трансформирани од гранка на војската во независна гранка на централната команда [7] .

2001-2009 година - модернизација и оптимизација на борбениот состав на ракетната група со истовремено спроведување на структурни трансформации на Стратешките ракетни сили, земајќи ги предвид договорните обврски меѓу Русија и Соединетите држави [7] .

2009-2010 година - големи мерки за подобрување на ракетната групација: ракетните полкови вооружени со новиот мобилен копнен ракетен систем Топол-М (PGRK) со ракетата RT-2PM2 се ставени во состојба на готовност, ракетните полкови вооружени со „тешки“ проектили R-36M UTTH [7] .

Колона со воена опрема на 29-та гардиска ракетна дивизија на теренски излез на 2 февруари 2017 година.

Во моментов, стратешките ракетни сили, во согласност со меѓународните обврски преземени од Русија, спроведуваат планирано намалување на ракетната група, а истовремено преземаат мерки за нејзино одржување во состојба на борбена готовност и доследно модернизирање. Ракетните полкови вооружени со мобилниот копнен ракетен систем Јарс се ставени во состојба на готовност, се работи на создавање нови ракетни системи и подобрување на системот за борбена контрола [7] .

Стратешките ракетни сили се вооружени со шест типа ракетни системи, поделени по типови бази на стационарни и мобилни. Основата на стационарната групација ја сочинуваат РК со ракети „тешки“ (РС-20В „Воевода“) и „лесни“ ( РС-18 „Стилет“, РС-12М2 „Топол-М“). Групата базирана на мобилни телефони ги вклучува Топол ПГРК со проектилот РС-12М, Топол-М со моноблок проектилот РС-12М2 и Јарс ПГРК со проектилот РС-12М2Р и повеќе боеви глави во мобилни и стационарни базични варијанти [7] .

Стратегијата за развој на стратешки ракетни сили предвидува зголемување на уделот на мобилни ракетни системи и ставање во употреба на комплексите Топол-М и Јарс , способни да ги надминат модерните и перспективни системи за ракетна одбрана .

Во 2015 година, стратешките ракетни сили добија од индустријата 35 нови силос и мобилни проектили Јарс , пуштени во употреба со шест ракетни полкови, кои презедоа борбени задачи во ракетните дивизии Тагил, Новосибирск и Козелск [23]

Во 2016 година, со овој комплекс ќе бидат повторно опремени уште пет полкови - во Иркутск, Јошкар-Ола, Нижни Тагил, Новосибирск и Козелск. Овие проектили ќе ги заменат ракетите РС-12М Топол и РС-18 Стилет. До 2020 година се планира целосно да се заменат застарените ракетни системи со комплексите Јарс, Рубеж и Сармат . Можеби усвојувањето на нов борбен железнички ракетен систем (BZHRK) „ Баргузин[23] . Во 2013 година, заменик-министерот за одбрана Јуриј Борисов најави продолжување на експерименталното проектирање од страна на Московскиот институт за топлинско инженерство за создавање на нова генерација железнички ракетни системи [24] [25] [26] . На 2 декември 2017 година, програмата на БЖРК беше скратена на неодредено време. Можно е работата на борбениот железнички комплекс да продолжи и по 2030 година. [27]

Раководството на Стратешките ракетни сили на Русија

50 години стратешки ракетни сили. Поштенска марка на Русија , 2009 година, ( TsFA [АД „Марк“] # 1381; Mi # 1613)

Врховни команданти (1992-2001), команданти (од 2001 година)

Началници на Генералштабот на стратешките ракетни сили (Началници на Генералштабот на стратешките ракетни сили од 2001 година)

Војници на 39-та гардиска ракетна дивизија за време на командна и контролна операција на 29 септември 2017 година

Состав

Во моментов, стратешките ракетни сили го вклучуваат штабот на стратешките ракетни сили (стационирани во селото Власиха во близина на Москва) и штабот на три ракетни армии , кои организациски вклучуваат дванаесет ракетни дивизии [7] . Покрај тоа, стратешките ракетни сили имаат во својот состав: Државниот централен меѓуспецифичен опсег ( Капустин Јар ), полигонот (во Казахстан ), посебна научна станица за тестирање во Камчатка (префрлена на Вселенските сили во 2010 година и стана дел на Воздухопловните сили во 2015 година), Четвртиот централен истражувачки институт и Воената академија Петар Велики во Балашиха , како и Воениот институт на ракетните сили Серпухов, кој е негова посебна поделба. Стратешките ракетни сили, исто така, вклучуваат арсенали и централни поправки, база за складирање оружје и воена опрема.

По данным на конец 2011 года , в составе РВСН находился 381 ракетный комплекс, способный нести 1277 ядерных боезарядов. В настоящее время на вооружении РВСН находятся: 58 тяжёлых ракетР-36МУТТХ и Р-36М2 (SS-18, Satan), 70 ракет УР-100Н УТТХ (SS-19), 171 подвижных грунтовых комплексов РТ-2ПМ «Тополь» (SS-25), 56 комплексов РТ-2ПМ2 «Тополь-М» шахтного базирования (SS-27), 18 мобильных комплексов РТ-2ПМ2 «Тополь-М» (SS-27) и 15 мобильных комплексов РС-24 «Ярс» [31] .

По данным на 18 января 2012 года , Россия располагала уже 391 развёрнутым ракетным носителем, способным доставить 1299 боезарядов [32] . По официальным данным РВСН на 2014 год , количество новых МБР «Тополь-М» и «Ярс» в общей доле ракетных комплексов превышало 1/3: из 311 МБР к относительно «новым» относились — 111 ракет.

Вдобавок, в 2014 - 2015 годах Россия развернула купленные у Украины в 20022004 годах 30 комплектов ракет УР-100Н УТТХ, хранившихся на складах в незаправленном состоянии. По заявлению тогдашнего главкома РВСН РФ Н. Соловцова, эти ракеты могут простоять на боевом дежурстве, по меньшей мере, до 2020 года , а как максимум — до 2030 года .

В течение следующих 1,5 лет количество исправных ракетных комплексов, однако, снизилось, и по сведениям иностранных наблюдателей, на начало 2017 года составляло всего 286 ракетных носителей различных типов, оснащённых 958 ядерными боеголовками. По данным других зарубежных экспертов, в составе РВСН России на 28 февраля 2017 года находилось всего 316 ракетных носителей, оснащённых 1076 ядерными боезарядами [33] .

По данным на июль 2018 года , в составе РВСН находилось около 300 носителей, оснащённых примерно 1200 ядерными боеголовками. По состоянию на январь 2020 года, РВСН имели на вооружении 320 носителей, оснащённых 1181 ядерной боеголовкой [34] . При этом количество относительно новых МБР в общей доле ракетных комплексов составило более 3/5: 188 из 300.

Ожидается полное перевооружение с «Тополей» на «Ярсы» в Барнаульской и Бологовской ракетных дивизиях с 2020 года [35] .

Все соединения РВСН в перспективе будут переоснащены на ракетные комплексы «Авангард», «Сармат» и «Ярс» [36]

Ракетный комплекс Количество Боезарядов
на технике
Всего
боезарядов
Места дислокации
Р-36М / Р-36М2 46 [37] 10 460 Домбаровский, Ужур
УР-100Н УТТХ 2 [37] 1 2 Татищево
РТ-2ПМ «Тополь» 45 [37] 1 45 Сибирский, Выползово
РТ-2ПМ2 «Тополь-М» (шахтного базирования) 60 [37] 1 60 Татищево
РТ-2ПМ2 «Тополь-М» (мобильного базирования) 18 [37] 1 18 Тейково
РС-24 «Ярс» (мобильного базирования) 135 [37] 4 540 Тейково, Новосибирск, Нижний Тагил
РС-24 «Ярс» (шахтного базирования) 14 [37] 4 56 Козельск
Всего 320 [37] 1181 (стоящие на боевом дежурстве ЯББ) [37]

Состав и численность РВСН

Динамика изменения состава РВСН с 1990 по 2010 годы
Носители Количество возможных боезарядов по годам
1990 июл.97 июл.98 июл.99 июл.00 июл.01 июл.02 июл.03 июл.04 окт.05 июл.06 янв.07 янв.08 янв.09 июл.09 дек.10
РС-10 326 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
РС-12 40 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
РС-16 188 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
РС-20 [~ 1] [ источник не указан 2970 дней ] 3 080 1 860 1 800 1 800 1 800 1 660 1 480 1 160 1 080 850 800 760 750 680 590 580
РС-18 [~ 1] 1 800 1 020 1 008 960 900 900 900 780 780 774 756 738 660 432 420 420
РС-22Ш 560 100 100 100 100 60 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
РС-22Ж 330 360 360 360 360 360 360 150 150 0 0 0 0 0 0 0
РС-12М 288 360 360 360 360 360 345 333 315 291 254 243 213 180 174 171
РС-12М2 0 0 0 10 20 24 30 36 36 40 42 44 48 50 49 52
РС-12М2 мобильный 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 3 6 15 15 18
РС-24 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 18
Всего 6 612 3 700 3 630 3 590 3 540 3 364 3 115 2 429 2 331 1 955 1 852 1 788 1 677 1 357 1 248 1 259

Ракетные армии и входящие в них дивизии

Нарукавная нашивка РВСН

Ракетные войска стратегического назначения — единственный род войск в ВС РФ, в котором целиком сохранена армейско-дивизионная структура [38] , видоизменённая либо упразднённая в остальных видах и родах войск в течение 1990—2000-х годов.

Расформированы:

В 2002 году 52-я ракетная дивизия была расформирована, а на её основе 1 декабря 2002 года создана 1328-я база хранения и перегрузки элементов БЖРК (в/ч 12264). В сентябре 2007 года, во исполнение директивы Министра обороны России от 28 ноября 2006 года № 030 1328-я база хранения и перегрузки элементов БЖРК была расформирована.
Расформирована в 2005 году . Её расформирование произошло по договору между Россией и США о сокращении стратегических вооружений. В конце июля 2005 года была взорвана последняя шахтная пусковая установка межконтинентальной баллистической ракеты Р-36М УТТХ .
БТР-70М 54-й гвардейской ракетной дивизии на финальном этапе конкурса РВСН «Стратегическое многоборье» 4 июля 2016.

Полигоны

Космодромы

 • Пусковая база « Ясный »
 • 261-й научно-испытательный центр (в/ч 15646) на полигоне Капустин Яр

Авиация РВСН

Ракетные войска стратегического назначения эксплуатируют 7 аэродромов и 8 вертодромов. На вооружении авиации РВСН состоят вертолёты Ми-8 всех модификаций, самолёты Ан-24 , Ан-26 , Ан-72 , Ан-12 [40] .

На начало 2011 года авиация РВСН насчитывала около 80 воздушных судов. 1 апреля 2011 года авиацию РВСН планировалось передать в состав Военно-воздушных сил РФ [41] .

Ракетные арсеналы

В состав частей центрального подчинения входят три ракетных арсенала: 21-й (дислоцируется в посёлке Хризолитовый ), 27-й (село Суроватиха ) и 29-й (посёлок Балезино-3 ) [42] .

Инженерные части

РВСН имеет в своём составе инженерные части, на оснащении которых имеются машины инженерного обеспечения и маскировки (МИОМ), машины дистанционного разминирования (МДР) и « Листва », путепрокладчик КДМ. [43]

Машина дистанционного разминирования « Листва » на командно-штабном учении 39-й гвардейской ракетной дивизии 29 сентября 2017.

Подразделения противодиверсионной борьбы

Штатные части (подразделения) и нештатные формирования ракетных объединений, соединений и частей, предназначенные для защиты объектов (командных пунктов, боевых стартовых позиций, пунктов управления, линий управления войсками, объектов системы электроснабжения ракетных комплексов и связи и др.) от нападения диверсионно-разведывательных формирований, десантов и других специальных формирований противника. Состав штатных сил определён организационно-штатной структурой РВСН, а состав нештатных формирований определяется командующим (командиром), исходя из складывающейся обстановки и возможностей войск. Кроме того, для противодиверсионной борьбы РВСН (ракетным объединениям, соединениям, частям) могут придаваться во временное подчинение силы и средства сил территориальной обороны. [44]

Будни военнослужащих РВСН в зимнем периоде обучения [45]

В РВСН противодиверсионной борьбой занимаются батальоны охраны и разведки, группы по борьбе с диверсионно разведывательными группами, подвижные резервы, противодиверсионные группы, разведывательные группы и караулы. [46]

История создания

В 1990 году в составе РВСН, при штабах ракетных армий, создаются специализированные подразделения противодиверсионной борьбы. В числе основных задача новых подразделений — охрана и защита СПУ, командных пунктов (КП), кабелей боевого управления (КБУ), поиск и уничтожение РДФ противника в позиционных районах РВСН. Подразделения противодиверсионной борьбы были сформированы на основании решения МО СССР от 2.12.1989 и директивы ГШ ВС СССР 314/4/0910 от 6.6.1990, а также директивы ГК РВ № 432/3/00381 от 22.5.1990 и приказа ГК РВСН № 0106 от 29.6.1990. Штатное расписание отдельных рот противодиверсионной борьбы (ОРПДБ) были утверждены приказом ГК РВСН от 21.05.1990. ОРПДБ формировались при каждой из пяти ракетных армии, а также в Одинцово был сформирован 1730-й отдельный батальон противодиверсионной борьбы (ОБПДБ), находившийся в непосредственном подчинении Главкома РВСН.

Формирование офицерского состава новых подразделений предписывалось осуществлять из числа специалистов ВДВ и СВ и запрещался отрыв личного состава батальона и рот противодиверсионной борьбы на все виды работ, не связанных с учебным процессом (Директива ГK РВ 43213/00381). Военно-учётные специальности (ВУС) военнослужащие новых подразделений получили «в наследство» от ВДВ, что в сочетании с офицерами пришедшими оттуда же, определило направленность дальнейшего развития подразделений ПДБ. Военнослужащие подразделений ПДБ имели хорошую огневую, физическую и специальную тактическую подготовку. Среди офицеров проводилась парашютно-десантная и водолазная подготовка.

Всего в роте по штату состояло 122(70) человек, 13(9) БТР 70 , 8(6) транспортных Газ-66 , 4(2) «Василька» на базе Газ-66 (Миномётного взвода) Стрелковое оружие в роте на вооружении состояло следующее: АГС-17 — 8(4), РПГ-16 (РПГ-7Д) — 12(8), РПКС-74 — 12(8), СВД — 12(8), АКС-74 — 110(53), ПМ — 12(9).

С 1997 по 2001 гг. все штатные армейские противодиверсионные силы были расформированы [47] .

В соответствии с директивой МО РФ № Д-05 от 31.01.2005 были сформированы отдельные батальоны охраны и разведки (ОБОР).

Отдельные батальоны охраны и разведки предназначены: [48]

 • для охраны и обороны объектов соединения;
 • обеспечения комендантской службы;
 • сопровождения воинских колонн со специальными грузами;
 • борьбы с диверсионно-разведывательными формированиями противника;
 • ведения разведки в позиционном районе соединения.

В состав одного батальона входят:

 • Рота охраны и разведки (РОиР)
 • Рота противодиверсионной борьбы и разведки (ПДБиР).

С 25 ноября 2011 года в связи с реформой в Вооружённых силах Российской Федерации отдельные батальоны охраны и разведки были приданы в штат ракетных соединений и переименованы в батальоны охраны и разведки (БОР). [49]

На вооружении противодиверсионных подразделений РВСН находятся бронеавтомобили Камаз-43269 «Выстрел» и противодиверсионные машины «Тайфун-М» [50] [51]

Учебные заведения РВСН

См. также

Ракетные войска стратегического назначения СССР .

Примечания

Комментарии
 1. 1 2 Приведённые в таблице данные могут не совпадать с данными, заявленными при обмене данными в рамках СНВ-1, так как выведенные из боевого состава комплексы могут продолжать числиться развернутыми в рамках правил засчета СНВ-1.
Источники
 1. 1 2 Указ Президента РФ №16 от 26 января 2019 года . www.kremlin.ru. Дата обращения: 14 августа 2019.
 2. Личный состав ракетных войск РФ будет сокращен до 60 тыс. человек // РБК
 3. Страж безопасности державы. 17 декабря — День Ракетных войск стратегического назначения
 4. Ракетные войска стратегического назначения
 5. Коды номерных знаков ТС ВС России
 6. 1 2 Коллектив авторов. Статьи «Ракетные войска стратегического назначения» и «Ракетная армия». Приложение «Хронология основных событий истории РВСН» // «Военный энциклопедический словарь Ракетных войск стратегического назначения» / Под ред. Сергеева И. Д. . — М. : Большая Российская Энциклопедия , 1999. — С. 437, 449, 630. — 634 с. — ISBN 5-85270-315-X .
 7. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Ракетные войска стратегического назначения // Сайт министерства обороны РФ
 8. Павел Грачёв: «Меня назначили ответственным за войну» , «Труд», № 048, 15.03.2001.
 9. Чрезвычайный и Полномочный Посол Российской Федерации Юрий Дубинин . Ядерный дрейф Украины // Россия в глобальной политике : журнал с периодичностью выпуска один раз в два месяца. — Москва: Фонд исследований мировой политики, 2004. — № 2 . — ISSN 2618-9844 .
 10. Мураховский Анатолий. «День рождения — грустный праздник у ракетчиков 43-й ракетной армии» . www.zn.ua (16 декабря 1994). Дата обращения: 6 мая 2019.
 11. Кандидат исторических наук Фёдоров Юрий Вадимович. Ядерная политика Украины // «Обозреватель-Observer» : Ежемесячный журнал. — М. : Автономная некоммерческая организация Институт диаспоры и интеграции (Институт стран СНГ), 1993. — № 26 . — ISSN 2074-2975 .
 12. Генерал-полковник Сергеев И. Д. Ракетные войска стратегического назначения проблемы строительства и реформирования // Военная мысль : Ежемесячный журнал. — М. : «Красная Звезда», 1993. — № 6 . — С. 12—18 . — ISSN 0236-2058 .
 13. Коллектив авторов. статья «Ракетные войска стратегического назначения» // Военная энциклопедия / Под ред. Иванова С. Б. . — М. : Воениздат , 2003. — Т. 7. — С. 170—173. — 735 с. — 10 000 экз.ISBN 5-203-001874 -X.
 14. Коллектив авторов. Введение // «Ракетный щит Отечества» / под ред. Яковлева В. Н. . — М. : Издательство РИСИ , 2000. — С. 10—11. — 246 с.
 15. Захаров В. М. Глава 3. «Раздел советских вооружённых сил». Раздел 1. «Разрешение проблемы появления новых ядерных держав» // «Военное строительство в государствах постсоветского пространства». — М. : Издательство РИСИ , 2011. — С. 42—44. — 380 с. — ISBN 978-5-7893-0118-0 .
 16. Указ Президента Российской Федерации от 7 мая 1992 года № 466 «О создании Вооружённых Сил Российской Федерации» (недоступная ссылка) . Дата обращения: 14 января 2016. Архивировано 20 июня 2015 года.
 17. 49-я гвардейская ракетная Станиславско-Будапештская Краснознаменная дивизия . www.rvsn.info. Дата обращения: 13 мая 2019.
 18. Украина осталась без ракетных войск . www.lenta.ru (20 августа 2002). Дата обращения: 6 мая 2019.
 19. Николай Филатов. Ракетный щит державы (43-я ракетная армия) . www.versii.com (17 августа 2012). Дата обращения: 14 мая 2019.
 20. Феськов В.И., Голиков В.И., Калашников К.А. Глава 3. «Ракетные войска стратегического назначения Вооруженных Сил СССР» // «Советская Армия в годы «холодной войны» (1945-1991)». — Томск: Издательство Томского университета, 2004. — С. 167—174. — 246 с. — 500 экз.
 21. Указ Президента РФ от 10.12.1995 № 1239 «Об установлении Дня ракетных войск стратегического назначения и Дня военно-космических сил» (недоступная ссылка) . Дата обращения: 19 ноября 2008. Архивировано 19 января 2010 года.
 22. Н. В. Герасименко. Варвара // Православная энциклопедия . — М. , 2003. — Т. VI : « БондаренкоВарфоломей Эдесский ». — С. 558-563. — 752 с. — 39 000 экз.ISBN 5-89572-010-2 .
 23. 1 2 От армии-2015 к армии-2016 // ИТАР-ТАСС, 25.12.2015
 24. В России началось воссоздание железнодорожных ракетных комплексов . Дата обращения: 23 апреля 2013. Архивировано 28 апреля 2013 года.
 25. Россия воссоздает боевые железнодорожные ракетные комплексы . Дата обращения: 23 апреля 2013. Архивировано 28 апреля 2013 года.
 26. В России вновь появятся боевые железнодорожные ракетные комплексы . Дата обращения: 23 апреля 2013.
 27. Разработка боевых железнодорожных комплексов нового поколения прекращена , Российская газета (2 декабря 2017). Дата обращения 10 июля 2018.
 28. 1 2 . Командующим РВСН назначен генерал-лейтенант Андрей Швайченко. (рус.) , interfax.ru (3 августа 2009). Дата обращения 3 августа 2009.
 29. Назначен новый командующий ракетными войсками стратегического назначения , ИД «Комерсантъ» (22 июня 2010). Дата обращения 23 июня 2010.
 30. Командующий ракетными войсками стратегического назначения (недоступная ссылка) . ЦИО МО РФ. Дата обращения: 23 июня 2010. Архивировано 29 марта 2007 года.
 31. Последние данные по ракетным войскам стратегического назначения Сайт «Стратегическое ядерное вооружение России»
 32. Lenta.ru: Оружие: США опережают РФ по числу стратегических межконтинентальных ракет
 33. Kristensen Hans M., Norris Robert S. Russian nuclear forces, 2017 // Bulletin of the Atomic Scientists. — 28 Feb 2017. — P. 116.
 34. Стратегическое ядерное вооружение России. Состояние стратегических сил [04.01.2020]
 35. В Минобороны рассказали, когда в Барнаульской ракетной дивизии старые «Тополи» заменят на «Ярсы»
 36. Все соединения РВСН переоснастят на комплексы "Авангард", "Сармат" и "Ярс"
 37. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Стратегическое ядерное вооружение России. Ракетные войска стратегического назначения.
 38. Структура РВСН // Сайт МО РФ
 39. Сайт войсковой части 34159 (г. Алейск)
 40. В РВСН начались сборы авиаторов (недоступная ссылка) . Дата обращения: 14 января 2009. Архивировано 6 февраля 2009 года.
 41. Авиация РВСН передается в состав ВВС России
 42. Части центрального подчинения . Коммерсантъ (14 декабря 2009).
 43. Инженерные подразделения РВСН вновь получат рекордное число новой техники. . ria.ru . РИА Новости (21 января 2017). Дата обращения: 17 января 2017.
 44. Противодиверсионные силы Ракетных войск стратегического назначения : Министерство обороны Российской Федерации . encyclopedia.mil.ru. Дата обращения: 22 января 2018.
 45. Министерство обороны Российской Федерации. Будни военнослужащих РВСН в . Министерство обороны Российской Федерации.
 46. Противодиверсионная борьба : Министерство обороны Российской Федерации . encyclopedia.mil.ru. Дата обращения: 22 января 2018.
 47. Подразделения противодиверсионной борьбы Ракетных войск . (2.02.2016). (Проверено 26 января 2017)
 48. Батальон охраны и разведки предназначен: (недоступная ссылка — история ) .
 49. [ http://rvsn.ruzhany.info/54rd_16.html Гвардейская ордена Кутузова II степени ракетная дивизия (О 54-й ракетной дивизии - г.Тейково)] . rvsn.ruzhany.info. Дата обращения: 18 декабря 2017.
 50. Автомобильный парк Ракетных войск стратегического назначения активно обновляется : Министерство обороны Российской Федерации . function.mil.ru. Дата обращения: 22 мая 2018.
 51. В РВСН поступают новейшие боевые противодиверсионные машины «Тайфун-М» : Министерство обороны Российской Федерации . function.mil.ru. Дата обращения: 22 мая 2018.
 52. 161 школа техников РВСН . 161sht.mil.ru . Дата обращения: 15 июля 2020.
 53. 90-й Межвидовый региональный учебный центр РВСЕ (Ярославская область) . structure.mil.ru . Дата обращения: 15 июля 2020.
 54. Краснодарское высшее военное командно-инженерное училище ракетных войск . Военный энциклопедический словарь . Дата обращения: 15 июля 2020.
 55. Кафедра РВСН . mai.ru . Дата обращения: 15 июля 2020.
 56. Военный учебный центр при Сибирском государственном университете науки и технологий имени академика М.Ф. Решетнева . СибГУ им. М. Ф. Решетнева . Дата обращения: 15 июля 2020.
 57. Пермское суворовское военное училище МО РФ . psvu.mil.ru . Дата обращения: 15 июля 2020.

Литература

 • Ракетные войска стратегического назначения: истоки и развитие / Под ред. Н. Е. Соловцова. — М.: ЦИПК, 2004. — 320 с.,

Ссылки