Уништувањето на Киев (1416)

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Уништување на Киев од Едигеј
Главен конфликт: Литванско-татарски војни
Збирка хроника на предната страна: „Истата година Татарите дојдоа во Киев, го ограбија и запалија манастирот Печерск“
Збирка хроники од предната страна : „Истата година Татарите дојдоа во Киев, го ограбија и го запалија манастирот Печерск“
датум пролет 1416 година
Место Киев и други градови од регионот Киев
Исход Победа на Златната орда
Противниците

Тамга Менгу-Тимур.png Златна орда

Herb Lytwa (Alex K) .svg Големото Војводство Литванија

Команданти

Едигеј

непознат

Опсадата на Киев во 1416 година - заземање и уништување на Киев од страна на трупите на Златната орда Емир Едигеј . Татарската војска го нападнала градот и речиси целосно го изгорела. Подил и горниот град беа заробени и уништени, Киевско-Печерскиот манастир беше уништен.

Единствениот дел од Киев што Татарите не можеа да го заземат беше замокот Киев , кој се наоѓа на ридот на замокот . Во архивските документи се споменува дека заедно со Киев настрадале и голем број соседни села.

Следната година, Едигеј изврши разорен напад на Подилија .

исто така види