Религија во Бразил

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување

Федеративна Република Бразил е секуларна земја во која црквата е официјално одвоена од државата. Уставот на земјата (член 5) ја гарантира слободата на совеста и верското уверување.

Официјални празници во земјата се Божиќ , Пепел среда , Велики петок , Воскресението , празникот на телото и крвта Христови , Денот на Пресвета Богородица Апарецида, Денот на споменот на мртвите и Денот на евангелските христијани. Некои региони, исто така, го слават Денот на Свети Себастијан , Денот на Свети Јован, Денот на Свети Ѓорѓи, Денот на Богородица Кармен, Денот на Успение на Богородица и празникот на безгрешното зачнување .

Мнозинството бразилски граѓани се христијани (90,9%, 2010 [1] ).

христијанството

Богослужба во Пентекосталната црква во Рио де Жанеиро

Првите христијани стапнале на брегот на сегашен Бразил во 1500 година; половина век подоцна, језуитски мисионери, предводени од Мануел да Нобрега, започнале мисионерска работа меѓу домородните жители на земјата. По прогласувањето на независноста на Бразил (1822), Римокатоличката црква била прогласена за држава; во тоа време огромното мнозинство Бразилци беа католици.

Во 19 век, брановите на европска емиграција донесоа протестантски верници во земјата, кои основаа свои цркви. Првиот Англиканската црква се појави во 1819 година, Лутеранска - во 1823 година, презвитерианец - во 1862 година, Крстител - во 1871 година Од страна на пресметување на 1872 година имаше 9.902.712 католиците (8.391.906 слободни, 1.510.806 робови) [2] . Во 1910 година, пентекосталните мисионери почнаа да служат во Бразил; во 1930-тите, моќната пентекостална преродба започна во земјата и продолжува до денес.

Најголемата црква во земјата останува римокатоличката (123 милиони верници, вклучувајќи ги и источните католички цркви ). Бразил има и голем број католички цркви кои ги прекинаа врските со Рим; најголемата од овие организации е Бразилската католичка апостолска црква (561 илјади).

Бројот на пентекосталците и харизматиците достигна 35 милиони [3] (или околу 85% од сите протестанти [4] ). Земјата има и големи протестантски заедници на баптисти (2,784 милиони [5] ), адвентисти од седмиот ден (1,2 милиони [6] ), лутерани (951 илјади [7] ). Има неколку поддржувачи на различни маргинални христијански движења во земјата, пред се тие се Јеховини сведоци (1,393 милиони [8] ). Вкупниот број на православни и верници на древните источни православни цркви е 131,6 илјади луѓе.

будизмот

Будистички храм во Сао Паоло

Бразил е дом на најголемата будистичка заедница во Латинска Америка. На пописот од 2010 година, 244.000 Бразилци се изјасниле како будисти [8] . Овој голем број будисти се должи на големата јапонска дијаспора во земјата. Меѓу Јапонците, училиштата Сото-шу , Ничирен-шу , Хонмон Буцурју , Сока Гакаи , Џодо-шиншу и Зен се широко распространети . Тибетскиот будизам (во традициите на Гелуг , Кагју , Ниингма и Сакја ) се здобива со популарност во земјата; меѓу кинеската дијаспора, будизмот Чан е широко распространет, меѓу корејската - традицијата на спиење .

Земјата, исто така, има следбеници на небудистички групи како што е Кјодан на апсолутна слобода .

исламот

Првите муслимани биле донесени во Бразил од Африка како робови од средината на 18 век. Од крајот на 19 век, муслиманската заедница во земјата се надополнува со имигранти од Блискиот Исток и Југоисточна Азија. Првата џамија била отворена во 1929 година во Сао Паоло [1] .

Џамија во Сао Паоло

Според бразилскиот попис во 2010 година, во земјата имало 35.000 муслимани. Самите муслимани ги оспоруваат овие бројки, тврдејќи дека Бразил е дом на 1,5 милиони следбеници на исламот. Сепак, податоците од пописот изгледаат потценети; Енциклопедија на религиите на Џ. Мелтон броела 204 илјади муслимани во земјата во 2010 година [1] ; слична бројка е содржана во извештајот на Pew Research Center [9] .

Значајни муслимански заедници се наоѓаат во градовите Сао Паоло , Рио де Жанеиро , Куритиба и Фоз до Игуаку , како и во помалите градови во државите Парана , Рио Гранде до Сул , Сао Паоло и Рио де Жанеиро . По етничка припадност, мнозинството бразилски муслимани се Арапи и Турци .

Најголемиот дел од следбениците на исламот се сунити ; Шиитите се мал дел од имигрантите од Азија. Од 1986 година, движењето Ахмади е активно во земјата.

јудаизмот

Синагога „Бетел“ во Сао Паоло

Првите еврејски доселеници во Бразил биле Маранос , кои пристигнале на почетокот на 16 век со Португалците. Според извештаите на инквизицијата, многу бразилски Марранос биле осудени за тајно почитување на еврејските традиции. Во 17 век во холандски Бразил , на Евреите од Маррано им било дадено право отворено да се вратат во јудаизмот. Во 1636 година, првата еврејска синагога на американскиот континент била изградена во Ресифе . Со протерувањето на Холанѓаните, и Евреите биле принудени да го напуштат Бразил. Нова страница во историјата на бразилскиот јудаизам започна со независноста на Бразил и прогласувањето на слободата на религијата. На почетокот на 19 век, значителен број марокански сефарди мигрирале во Бразил. Во 1824 година во Белене била повторно изградена синагога. До избувнувањето на Првата светска војна, во Бразил живееле 5-7 илјади Евреи; за време на масовната емиграција од Европа во 1920-тите, овој број значително се зголемил. Емигрантите од Полска, Русија, Украина и Белорусија биле Ашкенази .

Според Еврејската конфедерација на Бразил, денес во земјата живеат над 125.000 Евреи; 65 илјади од нив се концентрирани во државата Сао Паоло и 40 илјади во Рио де Жанеиро [10] . Според нивниот социјален статус, мнозинството бразилски Евреи припаѓаат на средниот и горниот слој на општеството. Во земјата функционираат православни , конзервативни и реформистички синагоги.

хиндуизам

Според „Енциклопедијата на религиите“ во 2010 година, во земјата живееле 11 илјади Хиндуси [1] . Се верува дека првите Хиндуси во Бразил биле Синдите , кои пристигнале во земјата во 1960 година од Суринам . Во 1970-тите, ним им се придружија значителен број африкански Хиндуси кои емигрираа од поранешните португалски колонии (првенствено од Мозамбик ). Од Индија во Бразил беа поканети и наставници, професори, инженери и информатичари. Земјата има и следбеници на неохинду движењата, од кои најголеми се Харе Кришна .

Афро-бразилски религии

Кандомбле обред

Робовите донесени во Бразил ги зачувале африканските традиционални култови, кои, испреплетени со католицизмот, спиритуализмот и индиските верувања, се претвориле во нови синкретички религии во Бразил. Долго време овие религии беа забранети, дури од крајот на 19 век добија некои слободи. Во државата Баија, култот Кандомбле е широко распространет; во државата Рио де Жанеиро - култот на макумба (а неговата форма е кимбанда и умбанда ); во северниот дел на земјата - Шанго . Други религии вклучуваат батуке , култ на Ифа , ентарија , ксанјо .

Свештениците и свештеничките од афро-бразилските религии се нарекуваат татко и мајка на боговите. Честопати свештениците живеат во посебни простории на тереирос - култните храмови на овие религии. Во олтарната соба на тереиросот се чуваат пагански идоли на кои редовно се носи храна. Неодамна, terreiros се повеќе дејствуваат како социјални центри каде што може да се добијат информации за здравјето, образованието и граѓанските права. Многу африкански богови многу често се поистоветуваат со католичките светци: громогласниот бог Шанго со Џером или Барбара ; неговата сопруга Ошун - со Богородица на Пречистата и Богородица на светлината; богот на војната Огун - со Антониј ; божица на морето Јемаја со Пресвета Богородица ; божицата на ловот Ошоси - со св. Ѓорѓи; божеството на Земјата Омолу - со Бенедикт ; патронот на близнаците Ибеги - со светците близнаци Козма и Дамјан ; а Ешу е со сатаната . Сепак, идентификацијата може да варира од култ до култ и од држава до држава.

Според пописот од 2010 година, најголемите афро-бразилски религии биле Умбанда (407.000 [8] ) и Кандомбле (167.000 [8] ); бројот на приврзаници на други религии од овој тип беше 14 илјади луѓе.

Локалните верувања

И покрај фактот што повеќето од домородните народи на Бразил беа успешно христијанизирани до почетокот на 21 век, земјата сè уште ги задржува локалните индиски верувања и религии (310 илјади [1] ). Меѓу народите, кои се доминирана од страна на локалните верувања се племиња apurinan, бар, Borôro , zhamamadi, Canela kambiva, Kanamaru, kapinava, cocama јазик, Кулина, Makushi, potigvara, Tariana јазик, Terena , Tremembé, Трук, Toucan, tupinikini, труп уамуе, хупда, шакријаба, шоко карири и јаномамо .

Од 1930-тите, во бразилските градови се шират култови засновани на употреба на ајахуаска .

Друго

Бразилска федерација на духовници

Од средината на 19 век, под влијание на делото на Алан Кардек , практиката на спиритизам се рашири во Бразил. Во моментов, 3,8 милиони Бразилци се класифицираат како спиритуалисти [8] .

Бахаи верата навлезе во Бразил во 1919 година; во 1928 година, Бахаите го основале Локалното духовно собрание на Бразил. Според Светската христијанска база на податоци во 2005 година, заедницата на Бахаи броела 42.000 во земјата [11] .

Во Бразил, неопаганизмот и движењето Њу Ејџ (првенствено Вика и неодруидизам ) исто така оживуваат. Други религии ги вклучуваат приврзаниците на кинеската народна религија (46 илјади [1] ), шинтоизмот (8 илјади [1] ) и растафаријанците .

На пописот од 2010 година, 15 милиони Бразилци (8% од населението) се изјасниле како неверници; вклучувајќи 615 илјади атеисти и 124 илјади агностици .

Белешки (уреди)

 1. 1 2 3 4 5 6 7 Френк Усарски. Бразил // Религиите на светот: сеопфатна енциклопедија на верувања и практики / Ј. Гордон Мелтон , Мартин Бауман. - Оксфорд, Англија: ABC CLIO, 2010 .-- S. 390 .-- 3200 s. - ISBN 1-57607-223-1 .
 2. Голема енциклопедија на Бразил . 1901 година.
 3. Џејсон Мандрик. Бразил // Операција Свет: Дефинитивен водич за молитва за секоја нација . - 7-ми изд. - InterVarsity Press, 2010 .-- 978 стр.
 4. ЕА Вилсон. Бразил // Нов меѓународен речник на пентекосталните и харизматичните движења, The / Стенли М. Бурџис, Едуард М. Ван Дер Маас. - Гранд Рапидс, Мичиген: Зондерван; Издание Exp Rev, 2002. - S. 35-42. - 1328 стр. - ISBN 0310224810 .
 5. Флавиј Раслау. Баптистичкиот свет: Дел 2: Каде сме ние? (Англиски) (врската е недостапна) (13 мај 2011 година). Преземено на 15 март 2014 година. Архивирана на 18 мај 2013 година.
 6. Адвентистички атлас - Бразил (инж.) (недостапна врска) . Адвентистички атлас (2011). Преземено на 6 јуни 2014 година. Архивирана на 19 март 2014 година.
 7. 2011 година Детали за членство Офлајн Лутерански свет (инж.) ... Лутеранска светска федерација (15 јануари 2012 година). Преземено на 15 март 2014 година.
 8. 1 2 3 4 5 Топ 10 мајорски религии во Бразил (цензода 2010) (пристаниште) ... O Топ 10 повеќе. Преземено на 13 јуни 2014 година.
 9. од The ​​of Future of the Global a Muslim the Population (инг.) (недостапна врска) . Истражувачки центар Пју (јануари 2011 година). Преземено на 7 март 2014 година. Архивирана на 11 февруари 2014 година.
 10. Бразил (инг.) ... Меѓународен извештај за верските слободи за 2012 година . Биро за демократија, човекови права и труд. Преземено на 13 јуни 2014 година.
 11. Повеќето бахаи нации (2005 ) ... Здружението на архиви на податоци за религија. Датум на лекување: 07.03.2014 година.

исто така види