Револуција од 1930 година во Бразил

Револуција од 1930 година
пристаниште. Revolução од 1930 година
Гетулиу Варгас (во средината) и неговите поддржувачи во Итарара, непосредно пред пристигнувањето во Рио де Жанеиро
Гетулиу Варгас (во средината) и неговите поддржувачи во Итарара , непосредно пред пристигнувањето во Рио де Жанеиро
Место
датум 3 октомври - 3 ноември 1930 година
Причина Економска и политичка криза во земјава, незадоволни од хунтата
главната цел Соборување на Вашингтон Луис
Исход Ликвидација на првата република , воспоставување на диктатурата на првата хунта и на крајот режимот на Гетулиу Варгас
Организатори Гетулиу Варгас
движечки сили Либерален сојуз

Револуција од 1930 година во Бразил ( пристаниште. Revolução de 1930 ) - воен удар, извршен во октомври-ноември 1930 година во Бразил . Револуцијата кулминираше со соборувањето на бразилскиот претседател Вашингтон Луис и доаѓањето на власт на Гетулио Варгас како привремен претседател.

Предуслови за револуција

Криза и конфронтација во државата

Во 1929 година, Бразил беше зафатен од економска криза што предизвика огромна штета на националната економија. Цените на бразилското кафе драстично паднаа, индустриското производство се намали, а многу жители, градски и рурални, останаа без работа и останаа без егзистенција. Економската криза предизвика зголемување на класните противречности и поделби во бразилското општество: работниците излегоа на штрајкови , изразувајќи незадоволство од владеењето на олигархијата „кафе“ и барајќи радикални промени. Врвот на несогласувањето падна на сцената на подготовките за претседателските избори, кои беа закажани за 1 март 1930 година .

Во почетокот на 1930 година, беше прекршен традиционалниот договор меѓу државите Сао Паоло и Минас Жераис за последователна ротација на кандидатите за претседател на Бразил, попознат како „Политика за кафе со млеко“ . Тогашниот претседател на Вашингтон, Луис Переира ди Соса , номиниран во 1926 година од Сао Паоло, одби да го именува својот наследник од Минас Жераис, кој требаше да стане гувернер на државата Антонио, Карлус Рибеиро де Андрада . Воедно, претседателот се осврна на фактот дека во услови на големата депресија што ја зафати светската економија, владата треба да преземе вонредни мерки за санирање на состојбите, а улогата на шефот на државата во вакви услови ја доверува на гувернерот на Сао Паоло Хулио Престиис . Во овој поглед, во предвечерието на претседателските избори во Бразил, беа формирани две непријателски политички групи: Конзервативната концентрација, која ги бранеше интересите на земјопоседниците и плантажите, и Либералната алијанса , која ја претставуваше буржоазијата .

Според резултатите од изборите, претседател стана Хулио Пресис, кој победи со 1.091.000 гласови наспроти 742.000 против кандидатот на опозицијата Гетулиу Варгас . Претседателските избори ја поделија земјата на два дела. Поразениот опозициски кандидат Варгас, кој ја предводеше државата Рио Гранде до Сул , ја формираше Либералната алијанса, во која беа вклучени претставници на цивилната опозиција и млади офицери, главно учесници во тенентистичките востанија од 1920-тите . Објавувајќи ја својата „победа“, претставниците на алијансата ја обвинија владата за фалсификување и започнаа подготовки за вооружено востание.

Социјалистичка реакција

На 10 мај 1930 година, во Буенос Аирес се одржа состанок на бразилските емигранти револуционери. Луис Карлос Престес, кој зборуваше на него, прогласи недозволиво учество на социјалистите во борбата заедно со либералите. Според него, револуционерите морале да дејствуваат независно, барајќи длабоки социо-економски трансформации во Бразил. Сепак, останатите учесници на состанокот се спротивставија на овој предлог, бранејќи ја старата политичка линија. Се случи раскол во таборот на револуционерите.

На 29 мај, Престес го објави Мајскиот манифест, во кој им се обраќа на работниците и селаните од Бразил, повикувајќи ги да се борат и да се жртвуваат во име на суштински промени во државата. Манифестот ја критикуваше ограничената програма на Либералната алијанса, која, според Престес, не одговараше на интересите на работниците. Таа беше против програмата на „вистинска народна револуција“, која требаше да го ослободи Бразил од големата земјопоседница и влијанието на англо-американските империјалисти . Оправдувајќи ги своите тврдења, Престес напиша:

Се бориме за целосна еманципација на руралните работници од секаква феудална и колонијална експлоатација, за бесплатно предавање на земјиштето на оние што го обработуваат. Се бориме за ослободување на Бразил од јаремот на империјализмот, за конфискација и национализација на транспортот, комуналните услуги, рудниците и банките, за укинување на сите надворешни долгови! Ние се бориме за создавање влада формирана од работниците од градот и земјата, која ќе придонесе за развојот на револуционерното движење во другите земји од Латинска Америка и ќе може да ги уништи сите привилегии на владејачките класи и поддршка. програмата на револуцијата. Вака ќе победиме!

Завршни подготовки

На крајот на јуни, секретарот за внатрешни работи на државната влада на Рио Гранде до Сул , Освалдо Аранха , кој активно се залагаше за вооружено соборување на владата на Вашингтон Луис и одржуваше блиски врски со заговорниците, поднесе оставка. Својата одлука ја мотивирал со неможноста да се продолжи отпорот под водство на толку слаб водач каков што, според него, бил Гетулио Варгас.

На 26 јули 1930 година, во Ресифе , беше убиен кандидат за потпретседател на Бразил од Либералната алијанса, најблискиот сојузник на Варгас Жоао Песоа , гувернерот на бразилската држава Параиба. И покрај фактот дека убиството никогаш не беше разрешено, тоа предизвика огромна резонанца во општеството и предизвика бран на масовни протести против властите. Алијансата почна да ги мобилизира своите сили.

Револуцијата

Околу два месеци пред регулираниот крај на мандатот на Вашингтон Луис ( 15 ноември ), антивладините протести значително се интензивираа. Востанието официјално започна на 3 октомври , а истиот ден, гувернерите лојални на владата беа соборени во 8 држави. Следниот ден, воена состојба беше прогласена во три држави во земјата - Рио Гранде до Сул, Санта Катарина и Парана .

На 10 октомври, Гетулиу Варгас и неговите најблиски соработници патувале со воз до тогашниот главен град на Бразил, Рио де Жанеиро . Владините сили имаа задача да го запрат Варгас со блокирање на патиштата кон Рио де Жанеиро. Како резултат на тоа, во Кватигви , на границата на државите Сао Паоло и Парана, се случија серија судири меѓу владата и револуционерните сили. Голема битка меѓу нив можеше да се случи во Итарар , но тоа беше спречено со настаните што се случија во главниот град на државата: на 23 октомври главниот град гарнизонот се побуни, принудувајќи го претседателот Луис да ја напушти функцијата, а следниот ден , 24 октомври , генералите Тасу Фрагоса и Мена Барето , како и адмиралот Исајас ди Нороња , создале воена хунта . Нивниот триумвират влезе во историјата како хунта од 1930 година и номинално владееше со Бразил до 3 ноември истата година, кога бунтовничките трупи пристигнаа во главниот град, предводени од „врховниот водач на револуцијата“ Гетулио Варгас, кој официјално ги презеде овластувањата. на привремениот претседател.

Еден ден откако Варгас пристигна во Рио де Жанеиро, во градот беше формирана привремената влада на Бразил. Во државата започна ерата на Варгас , која траеше до 1945 година .

исто така види