Висококомандна резерва

Од Википедија, бесплатната енциклопедија

Одете на навигација Одете на пребарување

Резерва на Врховната Висока команда, порано позната како „Резервна команда“ [1] (резерва на оклоп. Резерво - да се спаси, да се складира) - формирање на вооружени сили и вооружени служби на силите, одредени видови војници ( сили) и специјалните сили на државата, заштедија одреден временски период и дизајнирани да ги зајакнат формациите на активната армија и морнарицата .

Резервата на Врховната висока команда вклучуваше формирани и новоформирани формации , како и единици повлечени во резерватот од линијата на фронтот и лоцирани во резерватот на Врховната или Високата команда .

Во вооружените сили на СССР , исто така, беа создадени одделни формации , формации и единици, подредени директно на седиштето на Врховната команда. Скратено име ( кратенка ) - RVGK и RGK .

Во литературата, постои друго име - Стратешки резерви [2] , резервни трупи на Високата команда [2] .

Историја

Концептот на високи командни резерви ( „rèserves générales“ ) реагира првенствено на идејата за економија, или, со други зборови, на идејата за извлекување максимална ефикасност од ограничените ресурси. Оваа идеја се роди за време на Светската војна , околу 1916 година; во тоа време, високата команда сакаше да има на располагање некои сили што имаат своја организација, независно од големите оперативни формации и можат да бидат насочени кон оние сектори на копнениот фронт каде што нивното присуство се сметаше за најпотребно. Овие општи резерви вклучуваа авијација , тенкови и некои артилериски единици.

- Пјер Вотије . Воената доктрина на генералот Дуаи [3]

Предвоен и воен период

Оклопни сили

Од своето основање, оклопните сили се РГК. Значи, посебна тенковска ескадрила , стационирана во Москва, беше директно подредена на Претседателот на Револуционерниот воен совет и Народниот комесар за воени и поморски работи на СССР и беше оперативно-тактичка резерва на главната команда на Црвената армија. Во исто време, служеше и како моќна образовна и научна база за обука на команда, команда и командно-технички персонал за постојните единици на оклопните сили на Црвената армија , а подоцна и за новоформираните авто-оклопни и тенковски полкови , бригади и дивизии на вооружените сили на Унијата. Бидејќи нивните формации беа екипирани со производи од одбранбената индустрија на Унијата, тие се истурија во трупите и силите на РГК. Првично, оклопни сили од тенкови беа примени за услуга со МС-1 , подоцна почнаа да пристигнуваат БТ , Т-26 , Т-37 и БХМ . Кировски Завод во Ленинград го зголеми производството на главните средни тенкови Т-28 . Фабриката во Харков ( Фабрика за локомотива на пареа во Харков именувана по Коминтерната ( ХПЗ )) ги произведе главните тешки тенкови Т-35 . Тенковите беа испорачани за опремување на тенковските полкови на РГК. Подоцна, со акумулација на борбени возила во огранокот на РГК, во периодот од 1931 до 1935 година, во оклопните сили на Црвената армија беа формирани пет одделни тешки тенкови полкови на РГК, со локации во населби:

Подоцна, организационата и персоналната структура на индивидуалните полкови на РГК се смени неколку пати. На крајот на 1935 година, Ottp RGK се состоеше од штаб, три тенковски баталјони, по 30 главни тенкови и други формации. Нивното главно вооружување доби средни тенкови Т-28, а 5-тиот одделен полк, покрај тоа, тешки тенкови Т-35А. Во согласност со Уредбата на Советот на народни комесари на СССР, од 12 декември 1935 година, но врз основа на RGK ottp, беа распоредени одделни тешки тенковни бригади на RGK (RGK ottbr). Така, на 12 декември 1935 година, врз основа на посебен тренинг -тенков полк во ХВО во градот Харков, започна формирањето на 5 -та одделна тешка тенк -бригада на РГК. Полковникот Михаил Сергеевич Факторович беше назначен за командант на бригадата [4] .

По наредба на Народниот комесар за одбрана на Сојузот, од 21 мај 1936 година, одделни бригади беа распределени на Резервата на Високата команда на Црвената армија , за квалитативно зајакнување на пушки и тенкови формации при пробивање на зајакнатите непријателски одбранбени зони На До крајот на 1938 година, како дел од РГК на Вооружените сили на Унијата, имаше четири одделни тешки бригади за тешки тенкови од оклопните сили (АБТВ) на Црвената армија. Две од ОТБР: 10-ти и 20-ти учествуваа во воените дејствија на Карелскиот истмус, за време на советско-финската војна од 1939-1940 година.

До 1939 година, единиците на Високиот команден резерват вклучуваа полкови и бригади на главните средни и тешки тенкови на АВТВ на Црвената армија.

Артилерија

Во предвоениот период, артилеријата на РГК требаше да има делови од копнена и противвоздушна артилерија . Создавањето на противтенковски единици на РГК не беше предвидено. Формирањето на 10 противтенковски артилериски бригади започна кон средината на мај 1941 година во воените области на западната граница. Крајниот рок за конечна подготвеност за повеќето од нив беше поставен до 1 јули 1941 година, што беше едноставно нереално: единиците немаа доволно пиштоли и возила. Поради недостаток на противтенковски пиштоли, противвоздушни пиштоли од 76 мм и 85 мм почнаа да се снабдуваат со вооружување на формираните формации. Пред војната, артилеријата на РГК имаше 60 хаубици и 14 топовски артилериски полкови, 10 противтенковски артилериски бригади и неколку одделни дивизии . Формирањето на нови и модернизација на постојните поделби продолжи во текот на војната. Ако во почетниот период артилеријата на РВГК вклучуваше 6% од вкупниот број артилериски парчиња, тогаш на крајот на војната - веќе 20%. Штабот на Високата команда, широко маневрирајќи ги артилериските формации на РВГК, во вистинско време ги зајакна фронтовите и армиите со артилерија, што обезбеди значително зголемување на густината на артилеријата во одбранбени и офанзивни операции.

Формирање

Подолу се дадени некои од артилериските формации РВГК :

Инженерски трупи

Во инженерските трупи , врз основа на наредбата на НКО на СССР од 17.08.1942 година, во септември 1942 година, беше формирана гарда бригада на рудари на РГК (на 24 јули 1943 година, таа беше реорганизирана во Прва гарда инженер-напаѓачка бригада на РГК), како и 12 одделни чувари баталјони на рудари (од 6-ти до 17-ти).

Авијација

Во воздухопловните сили на Црвената армија, разни видови авијациски формации и здруженија се користеа како резерва на Врховната висока команда за време на Големата патриотска војна. Во предвоениот период, беа формирани специјални авијациски армии , кои се сметаа за главна резерва на Штабот во авијацијата. Како што се стекнуваше искуството од војната, ставовите на Штабот за користењето резерви се сменија, а новоформираниот воздушен корпус стана главен тип на резерва на Штабот [5] .

Други видови војници

Покрај единиците и формациите кои всушност имаат статус на постојано „членство“ во РВГК, на пример, како што се артилериски дивизии или чувари на тешки тенковски бригади, обични формации со комбинирано оружје, на пример, пушки дивизии и бригади, исто така, може да бидат наведени во Резервата на Врховната команда. Така, сите воени формации и формации, воени единици од сите гранки на армијата , кои се привремено или трајно подредени на Штабот на Врховната команда, се смета дека припаѓаат на Врховниот команден резерват.

Вкупно

На 1 јуни 1944 година, резервниот штаб на Врховната команда се состоеше од две комбинирани оружја, еден тенк и една воздушна армија , околу 30 пушки и коњанички дивизии, 8 тенкови и 7 механизирани корпуси , 11 артилериски и минофрлачки дивизии и 11 одделни бригади, кои имаа околу 650 илјади луѓе, 9,5 илјади пиштоли и минофрлачи , 2 илјади тенкови и самоодни пиштоли и 3 илјади авиони [6] .

Повоен период

Во првата половина на 1950-тите години, врз основа на Уредбата на Советот на министри на СССР бр. 3540-1647 "За специјални формации и специјална конструкција во Министерството за војна на СССР ", од 19 септември 1951 година, беа формирани четири специјални бригади како дел од Вооружените сили на СССР РВГК .

Првата ракетна формација, вооружена со балистички ракети со долг дострел, беше создадена на 15 август 1946 година, како дел од Групата советски сили во Германија, 72-та инженерска бригада за специјални намени на резерватот на високата команда (командувана од генерал-артилерискиот мајор ТВ Тверецки ), која беше повлечена една година подоцна. Во Унијата на полигонот Капустин Јар . Потоа, бригадата беше преместена во селото Медвед во близина на Новгород и, конечно, во Гвардејск во регионот Калининград. Во декември 1950 година, беше формирана втората бригада за специјални намени РВГК. Во 1951 - 1955 година, беа создадени уште 5 такви бригади, од 1953 година тие добија ново име - инженерски бригади на РВГК. До 1955 година, тие беа вооружени со балистички ракети Р-1 и Р-2 со дострел од 270 километри и 600 километри, опремени со боеви глави со конвенционален експлозив (генерален дизајнер С.П. Королев). Овие бригади беа дел од артилеријата на РВГК и беа подредени на командантот на артилеријата на Советската армија. Тие беа надгледувани од специјален оддел на артилерискиот штаб на Советската армија на вооружените сили на Унијата. Во март 1955 година, беше воведена функцијата заменик -министер за одбрана на СССР за специјално оружје и авионска технологија ( Маршал на артилерија М.И. Неделин ), според која беше создадено седиштето на авионските единици.

Борбената употреба на инженерските бригади беше одредена по наредба на Врховната команда, чија одлука предвидуваше доделување на овие формации на фронтовите . Командантот на фронтот беше задолжен за инженерските бригади преку командантот на артилеријата.

Модерноста

Воздушните трупи се единствената резерва на Врховниот врховен командант-претседателот на Руската Федерација.

Во модерна Русија, единствената резерва на Врховниот врховен командант се Воздухопловните сили [7] . Повеќето воени единици на Воздухопловните сили вклучени во Резервата на Врховниот врховен командант се исто така чувари [8] . Во однос на руските воздухопловни сили, како резерва на Врховниот врховен командант, официјално се користат два во голема мера еквивалентни термини: резерва и средства [7] -вториот го одразува инструменталниот статус на војниците меѓу множеството други воени и невоени мерки за спроведување на државната власт со кои располага врховниот водач на земјата. Специфичниот статус е дека Воздухопловните сили, како резерва на Врховниот врховен командант, се секогаш подготвени да ја исполнат секоја наредба на претседателот на Русија и министерот за одбрана на Руската Федерација ,-нагласи командантот на воздухопловните сили. Сили, генерал-полковник В. А. Шаманов [9] ,- во исто време, како што нагласи командантот, во светлината на реформите и структурните трансформации во воениот оддел [10] (за време на преминот од воените области во системот на оперативна стратешки команди), статусот на воздухопловните сили и нивната улога остануваат непроменети, нивната независност како посебна гранка на војската останува: „Ние остануваме оперативно-стратешка резерва на министерот за одбрана и врховниот командант на Вооружени сили на Руската Федерација “, рече командантот на воздухопловните сили [11] . Како резерва на Врховниот врховен командант, војниците ќе бидат дизајнирани да спроведуваат независни акции во избрани области, како и да го зајакнат копненото групирање, врз основа на одлуките донесени од Генералштабот [12] .

Воздушните трупи отсекогаш биле резерва на Врховниот врховен командант [13] . Важнейшим, но не единственным фактором, который делает ВДВ резервом Верховного Главнокомандующего, является их мобильность — обеспечить оборону столь масштабной территории, каковую имеет Россия, возможно только с использованием аэромобильных соединений , которые в любое время могут быть десантированы на любой театр военных действий . Для выполнения этой задачи более всего подходят ВДВ [14] , которые de facto выполняют функцию сил быстрого реагирования [15] .

Применительно к ВДВ ВС России часто употребляется понятие элитные войска [16] , но это понятие является публицистическим , в то время, как официальным термином, закрепляющим особый статус того или иного рода войск, является сам факт принадлежности к резерву Верховного Главнокомандующего. «Воздушно-десантные войска — это особый род войск, стоящий на особом счету у Минобороны, у руководства страны. ВДВ всегда были и должны оставаться резервом Верховного Главнокомандующего», — отметил в своём выступлении Председатель Совета Федерации С. М. Миронов [17] .

Примечания

Источники

 1. Вотье, Пьер (Vauthier, Pierre), Военная доктрина генерала Дуэ, — М. : Воениздат НКО СССР, 1937.
 2. 1 2 Сайт ноо-журнал.ру, Резервы.
 3. Вотье П. Военная доктрина генерала Дуэ . — М. : Воениздат НКО СССР , 1937.
 4. 5-я тяжёлая танковая бригада, с 1939? 14-я тяжёлая танковая бригада. // Сайт «Механизированные корпуса»
 5. А. Г. Первов. Опыт использования авиационных резервов ВГК в годы Великой Отечественной войны и его значение в современных условиях = Материалы IX военно-научной конференции ВВС. Сборник. Роль Военно-воздушных Сил в Великой Отечественной войне 1941-1945 / Военно-воздушные силы. — Москва: Министерство обороны СССР, 1986.
 6. Стратегический очерк Великой Отечественной войны 1941—1945 гг. стр. 663, 664; История второй мировой войны 1939—1945. М., 1978. Т. 9. стр. 19, 21.
 7. 1 2 Воздушно-десантные войска — Официальный сайт Министерства обороны Российской Федерации .
 8. Воздушно-десантные войска отмечают День Российской гвардии (3 сентября 2012) — Официальный сайт Министерства обороны Российской Федерации .
 9. Воздушно-десантные войска отмечают 83-ю годовщину со дня образования (2 августа 2013) — Официальный сайт Министерства обороны Российской Федерации .
 10. Коротченко И. Звезда генерала Шаманова // Военно-промышленный курьер : Общероссийская еженедельная газета. — М. : ООО «Издательский дом «ВПК-Медиа», 2009. — № 21 (286) . — С. 4 . — ISSN 1729-3928 .
 11. Шаманов В. А. Лето будет жарким // Армейский сборник : Научно-методический журнал МО РФ . — М. : Редакционно-издательский центр МО РФ, 2010. — № 7 (194) . — С. 3 . — ISSN 1560-036X .
 12. Чепур А. В. Никто кроме нас! Воздушно-десантным войскам России – 80 лет // Армейский сборник : Научно-методический журнал МО РФ . — М. : Редакционно-издательский центр МО РФ, 2010. — № 10 (197) . — С. 11 . — ISSN 1560-036X .
 13. Шаманов В. А. Комплексное перевооружение войск позволит решать любые задачи… // Ориентир : Журнал Министерства обороны Российской Федерации . — М. : Издательский дом «Красная звезда», 2013. — № 8 . — С. 20. Тираж — 8345 экз .
 14. Алёхин Р. В. Воздушно-десантные войска: история российского десанта . — Справочное издание. — М. : ЭКСМО , 2009. — С. 388. — 416 с. — (Энциклопедия спецназа). — 4000 экз.ISBN 978-5-699-33213-7 .
 15. Луканов М. Генералу Шаманову отдали весь десант // Труд : Ежедневная общественная газета. — М. : Издательский дом «Труд», 26 мая 2009. — № 92 (25750) . — С. 4. Тираж — 220 тыс. экз . — ISSN 1025-11898 . (недоступная ссылка)
 16. Перспективы «крылатой пехоты» // Военно-промышленный курьер : Общероссийская еженедельная газета. — М. : ООО «Издательский дом «ВПК-Медиа», 2013. — № 30 (498) . — ISSN 1729-3928 .
 17. Сергей Миронов: «Десантники всегда впереди» (20 апреля 2008) — Официальный ресурс Совета Федерации Федерального Собрания Российской Федерации.

Литература

 • Приказ Народного комиссара обороны Союза ССР № 0028, от 21 мая 1936 года.
 • Вотье, Пьер (Vauthier, Pierre) Военная доктрина генерала Дуэ, — М. : Воениздат НКО СССР , 1937.
 • Решение ГКО СССР, от 16 июля 1941 года «О подготовке резервов в системе НКО и ВМФ»
 • Стратегический очерк Великой Отечественной войны 1941—1945 гг. стр. 663, 664; История второй мировой войны 1939—1945. М., 1978. Т. 9. стр. 19, 21.

Ссылки