Родригес Алвес, Франциско

Родригес Алвес.jpg
Знаме
Избран претседател на Бразил
(не ја презеде функцијата)
Знаме
избран на 1 март 1918 година
Заменик претседател Делфин Мореира
Претходник Градници Венцеслав
Наследник Делфин Мореира
15 ноември 1902 година - 15 ноември 1906 година
Заменик претседател Силвијан Брандан , Афонсо Пена
Претходник Кампусот Салис
Наследник Афонсо Пена

Раѓање 7 јули 1848 година ( 1848-07-07 )
Гуартингета , држава Сао Паоло , Бразил
Смртта 16 јануари 1919 година ( 1919-01-16 ) (70 години)
Рио де Жанеиро
Пратката Републиканската партија на државата Сао Паоло
Автограм Автограм слика

Франциско де Паула Родригес Алвес ( пристаниште. Франциско де Паула Родригес Алвеш ; 7 јули 1848 г. , Гвартингета , Сао Паоло - 16 јануари 1919 г. , Рио де Жанеиро ) - бразилски државник, обвинител , петти претседател на Бразил (1902 г.)

Алвеш е првиот бразилски претседател кој е реизбран за втор мандат (но не ја презеде функцијата поради болест ).

Кариерски почеток

Роден во градот Гвартингета во државата Сао Паоло . Студирал во интернатот во Collegiu Pedro II во Рио де Жанеиро (1859-1865), дипломирал на Правниот факултет на Универзитетот во Сао Паоло (1865-1870).

Својата кариера ја започна како член на Градскиот совет на Сао Паоло . Во 1870 година станал обвинител . Од 1872 до 1879 година седел во Претставничкиот дом на Конгресот . Од 1887 до 1888 година бил на чело на провинцијата Сао Паоло .

По прогласувањето на републиката, тој двапати ја извршуваше функцијата министер за финансии ( 1891 - 1892 и 1894 - 1896 ), меѓу активностите во владата седеше во Сенатот. Во 1900 година тој повторно стана гувернер на Сао Паоло.

претседател

Во 1902 година, тој ја предложи својата кандидатура за функцијата шеф на државата и беше избран за претседател на Бразил.

Како претседател, тој посвети големо внимание на подобрувањето на главниот град на земјата - градот Рио де Жанеиро . Под него, градот конечно доби форма што доликува на главниот град. Покрај тоа, благодарение на неговите напори, во Рио де Жанеиро беа спроведени големи санитарни реформи: жолтата треска практично беше поразена во градот, од епидемии од кои секоја година умираа многу граѓани [1] [2] .

Последната територијална аквизиција на Бразил му припаѓа на периодот на неговото претседателствување: на 17 ноември 1903 година беше склучен договор меѓу Бразил и Боливија за трансфер на територијата на модерната држава Акре на Бразил во замена за 2 милиони фунти [3. ] .

Во текот на годините на неговото владеење, прво се појави јаз во економскиот развој на јужните и северните држави Бразил, и очигледно не е во корист на вториот. Водечката позиција ја зазедоа државите Сао Паоло и Рио де Жанеиро . Еклатантен пример за протекционистичката политика на владата кон овие држави беше таканаречениот „Договор Таубат “. Според овој договор, бразилската влада вети дека ќе го купи по фиксна цена целото вишок кафе од бразилските извозници што нема да можат да го продаваат на странскиот пазар. За овие цели беше земен дури и меѓународен заем во износ од 15 милиони британски фунти .

Номинација за втор мандат

Во 1912-1916 година тој беше гувернер на Сао Паоло по трет пат, по што беше сенатор. Во 1918 година, 12 години по завршувањето на неговиот прв претседателски мандат, тој повторно се кандидираше за претседател. Тој победи на изборите и требаше официјално да ја преземе функцијата на 15 ноември 1918 година , но не беше во можност да го стори тоа поради болест. На 16 јануари 1919 година, тој почина како жртва на епидемијата на шпански грип . Наместо тоа, потпретседателката Делфин Мореира ја презеде функцијата претседател.

Меморија

Општините Родригис Алвис во државата Акре и Президент Алвис во државата Сао Паоло се именувани по Алвес.

1. Бразилијада. Сите претседатели на Бразил. (недостапна врска) . Преземено на 6 мај 2011 година. Архивирана на 30 мај 2017 година.
  2. А.Б.Томас. Бразилска Република (1890-1930).
  3. History of Brazil Архивирана на 21 август 2013 година во Wayback Machine во енциклопедијата Around the World.