Компанијата

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Значката на командното место на компанијата на воените топографски карти усвоени во СССР / Русија.
Приближна кратенка:
8. mcr - 8. моторизирана пушкарска чета
Симболи за назначување на пешадиска чета во НАТО
Почесна стражарска компанија PLA .

Рот ( полски. Rota од германски Rotte „толпа, одред“), архитект. компанија ( англиска компанија , француски compagnie , германски kompanie од латински compania, првично „придружници“ [1] ) е тактичка единица во вооружените сили на многу држави.

Тие се дел од баталјон ( полк ) или можат да бидат одвоени . Одделни компании се организациски независни тактички и административно-економски единици ( воени единици ).

Во зависност од намената на четата се издвојуваат: пушка (моторизирана пушка), пешадија (моторизирана пешадија), тенк, минофрлач, радиотехника, инженер-сапер, автомобил, маринци, стражари, персонал и други [2] .

Историја

Првото спомнување на компаниите датира од крајот на 15 - почетокот на 16 век, кога тие се појавија во платеничките војски на Западна Европа. Во руското кралство, компаниите се појавија во 30-тите години на 17 век (во пешадијата, коњаницата и артилеријата) со појавата на таканаречените „полкови на нов ред“ („полкови за странска наредба“), создадени врз основа на Германско воено училиште [3] .

На почетокот на 18 век во Руската империја наместо терминот чета, во коњаницата почнал да се користи терминот ескадрила . Од 1833 година, терминот батерија се користи во артилерија наместо терминот компанија . Во мирно време, пешадиската чета на руската армија броела 100-150 луѓе, а во време на војна 200-215 луѓе. До Првата светска војна, во многу држави, персоналот во пешадиските чети достигна 200-250 луѓе. Во врска со заситеноста на пешадијата со автоматско оружје до почетокот на Втората светска војна, бројот на четите е намален на 120-150 луѓе.

Во различни држави, пешадиските чети, по правило, се состоеја од 2-3 пушки (пешадиски) водови, минофрлачки, митралески водови, економски оддел и команден оддел. За време на Втората светска војна, пушките (пешадија) и тенковските компании станале главни борбени единици кои се бореле како дел од баталјон [2] .

Состав и команда

Со четата раководи офицер на позицијата командант на четата . Множеството функционери кои со воената повелба ги обдарува со одредени права и одговорности за управување со единиците на компанијата се нарекува управување со компанијата [4] . Овие, на пример, во вооружените сили на РФ вклучуваат командант на четата , неговиот заменик, заменик за воспитно-образовна работа, заменик за технички дел и оружје (или техничар на чета ), надзорник на четата [5] .

Четата се состои од неколку водови и одреди . Бројот на персоналот на компанијата зависи од неговиот тип. На пример, во советската армија на крајот на 80-тите, компаниите, во зависност од дестинацијата, ја имаа следната сила [6] :

 • компанија за моторизирана пушка (на БМП / оклопни транспортери ) - 103-110 луѓе;
 • воздухопловна компанија за напад (на БМД ) - 75 лица;
 • тенковска компанија (полк со моторизирана пушка) - 40;
 • тенковска компанија (тенковски полк) - 30;
 • извидничка чета - 55;
 • инженер-инженерско друштво - 60;
 • компанија за поправка - 65;
 • компанија за материјална поддршка - 90;
 • компанија за комуникации - 50.

Во сегашната историска фаза, моторизираните пушки (моторизирана пешадија) и тенковските компании во армиите на различни држави се приближно исти [2] .

Во руските вооружени сили, моторизирана пушка компанија се состои од командна и контролна единица и 3 моторизирани пушки водови . Компанијата е вооружена со автоматско мало оружје, фрлачи на гранати, противвоздушно оружје, оклопни возила (борбени возила на пешадија, оклопни транспортери). Тенк чета вклучува команда на четата и 3 тенковски водови. Компаниите за моторизирани пушки и тенкови се наменети и за операции како дел од баталјон и за извршување на независни борбени мисии ( безбедност , извидување , итн.). Според советските и руските борбени прирачници, за време на офанзива, на компаниите со моторизирана пушка и тенкови им се доверува линија на фронтот широк до 1 километар. Во текот на одбраната четата зазема силна точка широка до 1,5 километар и длабочина до 1 километар [7] . Слични показатели се користат и во странските армии [8] .

Во Армијата на САД, на моторизираната пешадиска единица се состои од команда (11 лица), 3 моторизирани пешадиски водови (35 луѓе секоја) команда Компанијата се состои од три дела (. Поделби ): делот на командантот на компанијата (3 лица), заменик- Одделот на командантот на четата (3 лица) и одделот за надзорници (5 лица). Моторизираниот пешадиски вод се состои од команден дел и 3 моторизирани пешадиски одреди. Персоналот на моторизираната пешадиска чета е 116 лица. Четата има на располагање 14 пешадиски борбени возила , 9 противтенковски системи и друго мало оружје. Тенк чета се состои од команда (14 лица) и 3 тенковски водови (4 тенковски екипажи). Персоналот на тенковската компанија е 62 лица [8] . Компанијата за поддршка на пожари вклучува извидувачки, минофрлачки, противтенковски вод и 3 секции (контрола, радар и MANPADS). Персоналот на четата за пожарна поддршка достигнува 145 луѓе и е вооружен со 4 самоодни минофрлачи, 12 противтенковски системи, 5 MANPADS, 4 радари и 13 оклопни транспортери [2] [9] .

Во Бундесверот, моторизирана пешадиска чета се состои од команда (16 лица) и 4 моторизирани пешадиски водови (по 27 лица). Моторизираниот пешадиски вод се состои од команден дел и 2 моторизирани пешадиски одреди. Персоналот на моторизираната пешадиска чета е 124 лица. Компанијата располага со 13 пешадиски борбени возила , 13 фрлачи на противтенковски гранати, 4 противтенковски системи и друго мало оружје. Тенк чета се состои од команда (12 лица) и 3 тенковски водови (4 тенковски екипажи во 2 секции). Персоналот на тенковската компанија - 60 луѓе [8] [9] .

Во ПЛА, моторизирана пешадиска чета се состои од команда, 3 моторизирани пешадиски водови, вод за оружје и вод за оклопни транспортери. Моторизираниот пешадиски вод (38 лица) се состои од команден оддел и 3 моторизирани пешадиски одреди [8] .

исто така види

Белешки (уреди)

 1. GRAMOTA.RU - референтен и информативен Интернет портал „Руски јазик“ | Помош | Речник на тешкотии Архивиран на 21 октомври 2013 година.
 2. 1 2 3 4 Автори. Том 7, статија „Компанија“ // Воена енциклопедија / Ед. П.В. Грачев . - М .: Воено издаваштво , 2003 .-- S. 282-283. - 735 стр. - 10.000 примероци. - ISBN 5-203-001874 -X.
 3. Гришински А.С. Николски В.П. Кладо Н.Л. Поглавје VII. XVII век // „Историја на руската армија и морнарица“ / Ед. Елчанинов А.Г. ... - М .: „Образование“, 1911. - С. 69-74. - 192 стр.
 4. „Некои основни одредби од нацрт-борбениот прирачник на копнените сили“. Точка 43. Весник за воена мисла . бр.1, 2002 година
 5. Колектив на автори. Поглавје III. Должности на командантите (началниците) и главните службеници на полкот (брод) Членови №144-151, 154-155 // „Повелба на внатрешната служба на вооружените сили на Русија“. - М .: Воено издаваштво, 2007 година.
 6. Колектив на автори. Дел „Структура на полк со моторизирана пушка“ // Теренски прирачник бр. 100-2-3 „Советската армија: трупи, организација и опрема“ / Ед. Карл Е. Вуоно [en] . - Вашингтон : Канцеларија за печатење на Владата на САД, 1991 година. - S. 32-66. - 456 стр.
 7. „Борбени прописи за подготовка и спроведување на борба со комбинирано оружје. Дел II. Баталјон, чета“. - М .: Воениздат , 2006 .-- S. 73-74, 179 .-- 701 стр.
 8. 1 2 3 4 Bayramukov Yu. B. Drabatulin E. A. „Општи тактики. Копнени поделби на армии на странски држави“. Учебник / Ед. Вејсова ЛИ .. - Краснојарск: Центар за печатење на Сибирскиот федерален универзитет , 2011. - стр. 4-5, 23-24,. - 80 стр. - 100 примероци. - ISBN 978-5-7638-2423-0 .
 9. 1 2 Grishin S. V. Tsapenko N. N. Поглавје II. Организација на единици на копнените сили на армиите на САД и ФРГ // „Формации и единици во битка“ / Ед. Ивлев С.Н .. - М .: Воено издаваштво , 1985. - С. 51-75. - 279 стр. - 37.000 примероци

Литература

 • Гришин С.В.Цапенко Н.Н.Поглавје II. Организација на единиците на копнените сили на армиите на САД и ФРГ // „Формации и единици во битка“ / Ивлев С.Н .. - Москва: Воено издаваштво , 1985. - стр. 51-75. - 279 стр. - 37.000 примероци

Врски