Роза и Силва, Франциско ди Асис

15 ноември 1898 година - 15 ноември 1902 година
Претходник Мануел Виторино Переира
Наследник Афонсо Пена

Раѓање 4 октомври 1856 година ( 1856-10-04 )
Ресифе , Пернамбуко , Бразилска империја
Смртта 1 јули 1929 година ( 1929-07-01 ) (72 години)
Рио де Жанеиро , Бразил
Место за погреб
Пратката Федерална републиканска партија

Франциско де Асис Роза е Силва ( пристаниште на Франциско де Асис Роса ан е Силва; 4 октомври 1856 година , Ресифе , Пернамбуко , Бразилска империја - на 1 јули 1929 година , Рио де Жанеиро , Бразил ) - бразилска државна и политичка фигура, потпретседател на Бразил во 1898-1902 година.

Рана кариера

Роза и Силва, Франциско ди Асис.

Во 1877 година дипломирал на Правниот факултет во Ресифе, во 1879 година го добил својот докторат. Во 1879-1881 година живеел во странство. Враќајќи се во Ресифе, тој започна политичка кариера со тоа што им се придружи на конзервативците .

Во 1882-1887 година тој беше трипати избран за заменик на покраинскиот законодавен дом, во 1886-1889 година седеше во Претставничкиот дом на Бразил. Извесно време во 1889 година служел како министер за правда во царскиот кабинет на Педро II .

Тој го поддржа прогласувањето на републиката, беше член на законодавните тела на Бразил, во 1894-1896 година беше на чело на Комората на пратеници. Во 1895 година бил избран за сенатор од Пернамбуко и останал на оваа позиција до 1898 година.

Заменик претседател

Роза и Силва, Франциско ди Асис.

Во 1897 година, заедно со Кампус Салис, тие беа номинирани на местата на потпретседател и претседател на Бразил, соодветно. На изборите одржани во март 1898 година, тие победија. На 15 ноември истата година тој официјално ја презеде функцијата потпретседател. Во исто време беше и претседател на бразилскиот Сенат.

Од 17 октомври до 8 ноември 1900 година , за време на патувањето на Салис во Аргентина , тој беше вршител на должноста претседател [1] .

Завршување на кариера

По завршувањето на неговиот потпретседател се вратил во Сенатот каде ја завршил својата политичка кариера. На 1 јули 1929 година, тој починал од бронхопневмонија и бил погребан на гробиштата Санто Амаро во Ресифе.

1. Низ светот. Бразил (непристапна врска) . Преземено на 28 јуни 2011 година. Архивирана на 21 август 2013 година.

Извори на