Руска гарда

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Франц Кругер . Фрагменти од сликата Руска гарда во Царско Село во 1832 година . 1841 година, Галерија Камерон , Пушкин

Руската гарда , или Руската царска гарда , или живата гарда ( италијанска гардија ), е најселективниот и најпривилегираниот дел од руската царска армија и морнарица , најобучениот и најефикасен [1] .

Стражарските формации , поради нивната привилегирана положба и близината со императорот, одиграле одлучувачка улога во државните удари во палатата во 18 век ; главната сила на државниот удар што ја донесе Елизабета I на власт беше четата на гренадиер на полкот за чувари на Преображенски , Катерина II - полковите Измаиловски и Семјоновски , а повеќето од учесниците во заговорот што заврши со убиството на Павле I беа чувари. офицери (особено, командантите на полковите Семјоновски , коњаницата и Преображенски ).

Од 1800 година, во гардата е воспоставен систем на началници на полкови ( почесни команданти ). Царот, царицата и големите војводи станале началници на неколку гардиски полкови. Така, императорот бил наведен како началник на полковите на Преображенски, Јегер , Павловски , 1-ви и 4-та пешадија , полковите на Неговото Височество Кујрасиери и Коњски гардисти , царицата била началник на коњаничката гарда и Нејзиното височество режими и чувари на режимот, на. Началниците на полковите ја добија привилегијата да носат униформа на полкот „подреден“ на нив, а беа направени специјални униформи за царици и принцези .

Со зголемувањето на бројот на единиците во гардата во 1813 година, таа беше поделена на „ стари “ и „ млади “.

Стражарот бил близок до царското семејство и, соодветно на тоа, имал привилегирана позиција во споредба со армиските единици на руската царска армија, морнарица и така натаму, колку што е можно стаж и награди: во 1883 година, потребен бил армиски офицер повеќе од 30 години да го достигне чинот полковник , чувари - од 15 до 18 години, во исто време во трите најпривилегирани гардиски полкови - 10 години.

До крајот на 19 век, гардиските офицери се состоеле главно од наследни благородници : во гардиската коњаница 96,3%, во гардиската пешадија 90,5%. Во исто време, само 39,6% од офицерите биле наследни благородници во армиската пешадија. Браковите на гардиските офицери беа строго контролирани: бракот со ќерката на трговец, банкар, сточар, иако со мираз од многу илјади, подразбираше напуштање на гардискиот полк.

На почетокот на Првата светска војна, руската царска гарда беше консолидирана во четири гардиски пешадиски дивизии, две гардиски коњанички дивизии и голем број одделни гардиски единици и подединици на полкот - баталјон ( дивизија ) - компанија под команда на генерал-адјутант , врховен командант на трупите на гардата и генералот на воениот округ Санкт Петербург од коњаницата на големиот војвода Николај Николаевич а.

Под Петар I

Претходниците на руската гарда беа забавните трупи на Петар I , кои беа обучени во „странски ред“ . За прв руски гардист се смета Сергеј Леонтиевич Бухвостов , кој прв се запишал на забавно во 1683 година .

Во 1692 година, забавните беа сведени на третиот изборен полк во Москва под команда на А.М. Головин (веќе поделен на два полка: Преображенски и Семјоновски ). Во 1700 година, двата од овие полкови станале познати како чувари на животот .

Во 1700 година, во битката кај Нарва, овие два гардиски полкови три часа, и покрај општата паника и хаос и повредата или предавањето на сите штабни офицери, со неспоредлива храброст и цврстина го спречија налетот на Швеѓаните (кој го спаси Русинот армија од целосно уништување), за што на главните офицери на овие полкови им беше доделена офицерска значка со натпис: „1700, 19 ноември “ и палмини гранки (во шведската армија, овие гранки беа поставени само на значките на штабовите офицери) . Како знак дека чуварите се бореле „до колена во крв“, Петар I наредил да ги замени нивните чорапи од зелени во црвени.

Во почетниот период на Северната војна, гардиските полкови беа користени како главна ударна сила на руската армија: за време на опсадата на Нотебург (1702) , Ниенсканс (1703) , Нарва (1704) , во битките кај Добри и Леснаја. (1708). Во 1701-1706 година, руските гардиски полкови беа командувани од I. I. Chambers , од 1706 година - од принцот M. M. Golitsyn .

Со декрет на Петар I од 20 август 1706 година, чиновите на гардата добија стаж еден чекор повисоко од армијата; според Табела на рангови (1722), оваа разлика е зголемена на 2 чекори.

Петар I ги користел гардиските полкови како лична заштита, нарекувајќи ги „царски заштеди“, а исто така постојано испраќал гардиски офицери да истражуваат злоупотреби, да ги следат правните постапки и да ги спроведуваат воените договори.

Така, за Царевич Алексеј, капетанот на полкот Преображенски беше испратен во странство, а во 1721 година императорот дури испрати војник од полкот Семјоновски во провинциите Киев и Ориол „да ги принуди гувернерите, вицегувернерите, војводите, коморите, комесари а другите владетели да собираат секакви пари.за 1719, 1720, 1721 и 1722 година“ [2] .

Менинг на гардата

Војник и офицер на Животниот полк , од 1727 до 1730 година [3] .

За време на владеењето на Петар I, гардата била надополнета главно од благородници ; дури по значителни загуби во битките почнале да дозволуваат трансфери од војската и прием на регрути во неа .

Секој благородник што стапил во воена служба, пред да стане воен офицер, морал да започне да служи како војник во еден од гардиските полкови и да служи во овој понизок ранг додека суверенот не го одобри неговиот избор за офицер, на кој се базирала продукцијата на тоа време.ранги. Така, службата во стражата го замени во тоа време студирањето во воените училишта.

За обука на офицери за армиски коњанички полкови , во 1721 година бил формиран змејскиот полк Кроншлотс, на кој му било наредено да се состои само од благородници и да се нарекува Животен полк. Овој полк, иако служеше како основа за формирање на коњаницата на Животната гарда , но под Петар Велики ги немаше правата и предностите што ги уживаа гардиските полкови.

Под Петар I, благородниците биле обврзани да служат во стражарите како војводи пред да добијат офицерски чин. Со текот на времето, многу благородници почнуваат масовно да го избегнуваат ова, пријавувајќи се за фиктивни позиции во ранг и датотека уште во детството. Во некои случаи, благородник бил „запишуван“ како приватен во стражарот уште пред неговото раѓање, кога се уште не се знаело дали ќе се роди момче или девојче.

Во 1744 година, царицата Елизавета Петровна наредила благородните нигарди кои имале имоти да бидат доделени во гардиските полкови од 12-годишна возраст, дозволувајќи им да останат со своите родители три години кога биле млади, под услов да ги научат науките и систем дома. Мемоаристот гроф А.Ф. Ланжерон напишал дека благородниците или лицата кои уживале покровителство речиси никогаш не служеле во чиновите на главни офицери : веќе на нивниот роденден биле запишани како наредници во гардата; на 15-16 години се офицери, но живеат дома; ако се во Санкт Петербург , тие тешко се ангажирани во службата; конечно, откако се „издигнаа“ до ранг на капетани, тие се пензионираат како бригадири или во армијата како полковници. Стражарските полкови имаа од 3 до 4 илјади надбројни наредници кои никогаш не служеле [2] .

Важен чекор беше сертификатот за заслуги на благородништвото од 1785 година, кој конечно ја консолидира ексклузивната позиција на благородништвото.

Под Катерина И

За време на царицата Екатерина I , беше формирана коњаничка гарда , а покрај тоа, на гардата беше додаден баталјонот на Московскиот животен гарди, лоциран во Москва и составен од офицери на гардиските полкови неспособни за служба.

Под Ана Јоановна

За време на царицата Ана Јоановна, полкот Леиб беше преименуван во Коњанички полк за животна гарда и беше формиран гардиски пешадиски полк, именуван Измаиловски .

Посебен чувари одред учествувал во кампања против Турците во 1735-1739 .

Под Елизабета

Самата царица Елизавета Петровна го прифати чинот полковник на сите гардиски полкови, а гренадиерската чета на Преображение, која го олесни нејзиното доаѓање на престолот, беше избркана од полкот, нарекувајќи го Животна кампања со статус на посебна единица.

Под Петар III

За време на императорот Петар III, животната кампања беше укината.

Под Катерина II

Под царицата Катерина II, Московскиот баталјон на чувари на живот беше расформиран, заменет со неважечки тим во Муром , именуван како Инвалиден тим на чувари на живот Муром ( 1764 ).

Гардата зеде активно учество во руско-шведската војна .

Под Павле I

Царот Павле I го зголемил бројот на гардиските полкови, вклучувајќи ги во нивниот состав и единиците на трупите што биле со него во Гачина ( трупите на Гачина ) пред неговото доаѓање на тронот; Беше формиран и артилериски баталјон на гардата за спасување ( Павел I повторно ја одвои четата на бомбардери за животна стража од полкот Преображенски во артилерискиот баталјон на гардата за спасување, 9 ноември 1796 година), баталјонот за животна стража Јегер и полковите: Животна стража) Хусар ( 1796 година ) и чуварите на животните козаци ( 1798 ), а гарнизонскиот баталјон за чувари на животот беше формиран од пониските гардиски чинови неспособни за теренска служба. Укината е и предноста на гардиските чинови во однос на армиските чинови.

Императорот Павле I се обиде да ги „среди работите“ во стражарите и во војската со отпуштање од офицери кои само номинално беа во штабот, но со години не се појавуваа во единиците. Овој чекор (како и многу други, како што е воведувањето физичко казнување за благородништвото) сериозно ги наруши интересите на благородништвото и придонесе за соборување на Павле I. До крајот на 18 век, рангираните позиции во гардата главно се пополнувала со регрути од имотите што плаќале данок.

Под Александар I

За време на императорот Александар I , бил формиран полкот за животна стража Јегер од баталјонот за спасувачи Јегер; во 1806 година, баталјон за царска милиција беше формиран од апанажни селани на имотите најблиску до Санкт Петербург , кои ги добија правата на гардата за нејзината разлика во војната од 1808 година; во 1811 година, од него беше формиран полкот на Лајф Гарди Финска . Во истата година, еден баталјон беше одвоен од полкот Преображенски за да се формира литванскиот полк за животна стража, преименуван во 1817 година во Московска животна гарда , во истата 1817 година во Варшава беа формирани полкови: Литванската гарда за живот и гардата на Волински .

Во 1810 година, екипажот на гардата беше основан во морнарицата, а во 1812 година, баталјонот за чувари на животната стража .

На 3 април 1812 година беше формиран гардискиот корпус , во декември 1829 година беше преименуван во Одделен гардиски корпус. Од 3 февруари 1844 до 1856 година, корпусот на гренадирите исто така беше подреден на командантот на Одделниот гардиски корпус, штабот на корпусот беше реорганизиран во штаб на врховниот командант на гардата и корпусот на гренадирите, од 1849 година - на врховниот командант на гардата и гренадиерскиот корпус. Во 1856 година, беше обновен штабот на Одделниот гардиски корпус. Под штабот на корпусот имало комисии: гардиска касарна комисија (1820-1836) и комисија за поправка на коњаница (1843-1860). Корпусот бил укинат во август 1864 година со воведувањето на одредбата за воената област администрација (реформа на Миљутин). Седиштето на корпусот беше претворено во Штаб на гардиските трупи и воен округ Санкт Петербург .

Во 1813 година, полковите Леиб-Гренадиер и Павловски беа прикачени на гардата поради нивната разлика, а нивните офицери добија предност од еден чин пред армијата; Овие полкови формираа нова, или Млада гарда , за разлика од која поранешните полкови се нарекуваа Стара гарда . Офицерите на Младата гарда во општеството почнаа да се нарекуваат чувари.

Во 1809 година, на животот драгун гарда полк и Живот гарда Ulansky полкот беа формирани , а во 1814 година - на животот гарда коњ Џегер полк .

Во Варшава , во 1817 година беа формирани чуварите на животните чувари на полкот Подолск Куирасиер и полкот за животна стража Улански на Неговото Височество Царевич , а во 1824 година (како млад чувар) - Животните гардисти Гродно хусари . Дополнително, беа формирани и жандармската полу-ескадрила ( 1815 ), ескадрила за пионерски коњи за животна стража ( 1819 ) и инвалидска бригада за чувари на живот ( 1824 ).

За разликата дадена во војната со Французите , ( 1813 ) на Младата гарда беше додаден полкот за животна стража на Неговото Височество Куирасие . Во 1805 година, беше формирана Коњската артилерија за чувари на животот , во 1811 година - артилериска бригада за животна стража во 1816 година, поделена на 1 и 2 бригада.

Во 1817 година, во Варшава беше формирана компанија за гардиски батерии, која стана дел од комбинираната гарда и артилериска бригада на гренадиер во 1821 година .

Стражата учествувала во сите војни кои се воделе за време на царот Александар I , освен турската и персиската . Токму за време на Наполеонските војни, руските чувари ја вратија својата репутација на воена елита, која беше тешко оштетена од ерата на државните удари. За разлика од Старата гарда на Наполеон, руската гарда учествуваше во скоро сите главни битки од оваа ера, покажувајќи примери на храброст, посветеност и издржливост пред лицето на супериорниот непријател - познатиот напад на коњички гардисти во Аустерлиц , Фридланд, Бородино, Кулм. Во исто време, благодарение на постојаните непријателства, руските чувари стекнаа непроценливо борбено искуство, што го направи гардискиот корпус до крајот на војните со Наполеон најсилната воена формација во Европа, а можеби и во светот.

При Николае I

Московский отряд Гвардейского корпуса (март-ноябрь 1826 года ) сформирован в марте 1826 года для участия в коронации императора Николая I . Состоял из двух бригад пехоты, образованных из батальонов гвардейских полков , особого кавалерийского отряда, трёх батарейных рот и взвода жандармов . Командир отряда великий князь Михаил Павлович , начальник штаба отряда генерал-майор А. К. Геруа . Расформирован в ноябре 1826 года.

При императоре Николае I, в 1829 году к составу Молодой гвардии причислен Финский учебный стрелковый батальон с переименованием в Лейб-гвардии Финский стрелковый батальон . Полкам лейб-гвардии Гренадерскому и Павловскому дарованы в 1831 году за отличия в Польской кампании права Старой гвардии. Тогда же Санкт-Петербургскому короля Фридриха Вильгельма III и Кексгольмскому императора Австрийского гренадерским полкам повелено состоять при Гвардейском корпусе.

В 1827 году сформированы Лейб-гвардии Крымско-татарский эскадрон и Лейб-гвардии Кавказско-горский эскадрон .

В 1831 году Лейб-гвардии Кирасирский Его Величества полк соединён с Лейб-гвардии Подольским кирасирским под общим названием Лейб-гвардии Кирасирский Его Величества и с правами Старой гвардии. Одновременно с этим дарованы права: Старой гвардии — полкам Лейб-гвардии Конно-егерскому и Гродненскому гусарскому, а Молодой гвардии — Атаманскому казачьему . Лейб-гвардии Драгунский полк переименован в Лейб-гвардии Конно-гренадерский , а Лейб-гвардии Конно-егерский — в Лейб-гвардии Драгунский .

В 1830 году сформирована Лейб-гвардии Донская конно-артиллерийская рота, a в 1833 году все артиллерийские роты переименованы в батареи. В том же 1833 году гвардия была разделена на два корпуса: Гвардейский пехотный (из пехоты и пешей артиллерии ) и Гвардейский резервный кавалерийский (из кавалерии и конной артиллерии ).

В царствование императора Николая I гвардия участвовала в турецкой и польской войнах.

При Александре II

Пиратский К. К. Рядовой и Горнист Л.-Гв. Стрелковых батальонов в парадной форме. 1856 год. [5]
Пиратский К. К. Рядовой Л.-Гв. Гарнизонного батальона. 1860 год [6] .

При императоре Александре II в 1856 году во всех гвардейских пехотных полках были сформированы стрелковые роты, по одной на батальон, и тогда же сформированы вновь Лейб-гвардии 1-й и 2-й стрелковые батальоны. Первый из них в 1858 году назван Лейб-гвардии 1-м стрелковым Его Величества батальоном.

В 1856 году к составу гвардии (на правах Молодой гвардии) причислен Лейб-гвардии Стрелковый Императорской Фамилии батальон , сформированный во время Восточной войны 1853—1856 годов из удельных крестьян. Батальоны эти в 1870 году соединены вместе с лейб-гвардии Финским стрелковым батальоном в одну гвардейскую стрелковую бригаду. Финские стрелки получили права Старой гвардии за подвиги в Русско-турецкой войне 1877—1878 гг.

Гвардейская инвалидная бригада расформирована в 1859 году . Из Лейб-гвардии Гарнизонного батальона в 1873 году сформирован кадровый батальон Лейб-гвардии резервного пехотного полка.

В 1856 году Лейб-гвардии Кирасирскому Её Величества полку дарованы права Молодой гвардии; для Собственного Его Величества Конвоя сформированы 3 лейб-гвардии казачьих эскадрона (1 — на службе, 2 — на льготе), а лейб-гвардии Крымско-татарский эскадрон расформирован.

При императоре Александре II гвардия участвовала в походе для подавления Польского мятежа 1863 года и в русско-турецкой войне 1877—1878 гг . По окончании этой войны 17 апреля 1878 года Лейб-гвардии Атаманскому Наследника Цесаревича полку дарованы права Старой гвардии, а в 1884 году те же права получили Лейб-гвардии Кирасирский Её Величества полк и Лейб-гвардии 4-й стрелковый Императорской Фамилии батальон .

С 1864 по 1874 годы гвардия не объединялась в корпус или корпуса, в 1874 году восстановлен Гвардейский корпус.

Гвардейский отряд почётного конвоя Его Величества ( 18771878 года ) сформирован 11 мая 1877 года для охраны Главной квартиры во время пребывания Александра II в действующей армии в период русско-турецкой войны 1877—1878 годов . После его отъезда из армии в декабре 1877 года отряд состоял при главнокомандующем Действующей армии . В отряд входили две роты пехоты, полуэскадрон кавалерии, полурота сапёров и пеших артиллеристов из гвардейских и подшефных императору армейских частей. Командовали отрядом флигель-адъютанты П. С. Озеров , К. А. Рунов , П. П. фон Энден . Отряд расформирован 29 ноября 1878 года.

Дислокация гвардии в начале XX века

 • Санкт-Петербург : 1-я и 2-я пехотные дивизии (полки Лейб-гвардии: Преображенский, Семёновский, Измайловский, Егерский, Московский, Гренадерский, Павловский, Финляндский), два полка тяжёлой кавалерии (Кавалергардский, Лейб-гвардии Конный), Гвардейская артиллерия (1-я и 2-я бригады пешей артиллерии, Гвардейская конная артиллерия), Гвардейский флотский экипаж, Лейб-гвардии 3-й стрелковый батальон, Лейб-гвардии Сапёрный батальон. Также полки: Лейб-гвардии Казачий, Атаманский, Сводно-Казачий, Собственный Его Императорского Величества Конвой.
 • Царское Село : кавалерийские полки (Лейб-гвардии Кирасирский Его Величества, Лейб-гвардии Гусарский), 1-й, 2-й и 4-й стрелковые батальоны.
 • Гатчина : Лейб-гвардии Кирасирский Её Величества полк.
 • Петергоф : кавалерийские полки (Лейб-гвардии Конногренадерский, Уланский, Драгунский).
 • Варшава : пехотные полки 3-й гвардейской пехотной дивизии (Лейб-гвардии Литовский, Кексгольмский, Санкт-Петербургский, Волынский), Лейб-гвардии Гродненский гусарский полк, Лейб-гвардии Уланский Его Величества полк, Лейб-гвардии 3-я Гвардейская и Гренадерская артиллерийская бригада.

Российская Императорская гвардия к 1917 году

Военная форма. Лейб-гвардии Павловский полк (1914)

1-й гвардейский корпус [7]

2-й гвардейский корпус

Гвардейский кавалерийский корпус

Вне состава корпусов:

Личный состав

Большую часть офицеров гвардии составляло богатое потомственное дворянство : на конец XIX века в гвардейской кавалерии их было 96,3 %, в гвардейской пехоте — 90,5 % (в армейской пехоте потомственных дворян среди офицеров было лишь 39,6 %). Офицеры гвардии должны были полностью содержать себя, включая приобретение оружия и верховых коней. Традиции и правительство требовали от них особого блеска: расходы на букеты полковым дамам и императрице, подарки выходящим в отставку товарищам, товарищеские ужины, обязанности брать самые дорогие кресла в театре, ездить на извозчиках-лихачах и т. п. В 1902 г. было запрещено выпускать в гвардейские полки юнкеров недворянского происхождения, хотя бы и получивших высший выпускной балл и имевших право на выбор полка. Строго контролировались браки гвардейских офицеров: они должны были жениться лишь на дворянках, даже женитьба на дочери богатого купца влекла для них необходимость покинуть гвардию. [8]

В гвардию новобранцев-солдат отбирали по внешнему виду. В Преображенский полк — самых высоких и русых, в Семёновский — блондинов, в Измайловский — брюнетов, в лейб-егеря — лёгкого сложения с любым цветом волос. Лейб-гвардии Московский полк — рыжие, Гренадерский — брюнеты, Павловский — рыжие и курносые, Финляндский — как егеря.

Кавалергардский полк — самые высокие блондины, гнедые лошади, лейб-гвардии Конный — брюнеты и вороные лошади, Кирасирский Его величества — рыжие на рыжих лошадях, Кирасирский Её величества — блондины на караковых (тёмно-гнедых) лошадях [9] .

Участвовавший в «разбивке» новобранцев в Михайловском манеже А. А. Игнатьев так описал её в своих мемуарах :

При входе в манеж строился добрый десяток новобранцев «1-го сорта», то есть ребят ростом в одиннадцать вершков и выше. Как желанное лакомство, их разглядывали командиры и адъютанты гвардейских полков. Однако самые высокие и могучие доставались гвардейскому экипажу, чтобы с достоинством представлять флот на вёсельных катерах царских яхт. Рослые новобранцы видом погрубее попадали в преображенцы, голубоглазые блондины — в семёновцы, брюнеты с бородками — в измайловцы, рыжие — в московцы. Все они шли на пополнение первых, так называемых царёвых рот.

Русская гвардия в Белом движении

В 1918 году вместе с расформированием Русской императорской армии были упразднены и гвардейские части. В начавшейся Гражданской войне многие гвардейские офицеры поступили на службу в Добровольческую армию , став белогвардейцами , где на их кадре и были сформированы роты и батальоны, названные по полкам русской императорской гвардии, например, Преображенский батальон, Кексгольмская рота и т.д., которые были сведены в Сводно-гвардейские полки [10] , объединенные в Сводно-гвардейскую дивизию [11] . Они воевали на Кубани , под Киевом , участвовали в знаменитом Бредовском походе .

Отдельные гвардейские подразделения смогли отойти в Крым, где из них был сформирован Гвардейский отряд, участвовавший в обороне Крыма . В апреле 1920 этот гвардейский отряд был влит 3-м батальоном в 136-й Таганрогский пехотный полк , принимал участие в боях в Северной Таврии в корпусе генерала Слащева .

20 августа 1920 года этот гвардейский батальон был выделен из Таганрогского полка и в него были влиты прибывшие из Польши сводно-гвардейские части генерала Бредова. Был опять сформирован Сводно-Гвардейский полк - 1-й батальон из чинов 1-й Гвардейской дивизии, 2-й батальон из чинов 2-й Гвардейской дивизии, 3-й батальон из чинов 3-й Гвардейской дивизии, 4-й батальон из Гвардейской стрелковой дивизии. Состав полка - 800 солдат при 350 офицерах [12] . Полк участвовал в Северно-Таврийской операции , в обороне Крыма . В ноябре гвардейцы с оружием в руках покинули Россию .

В Севастополе на транспорт Саратов погрузились более 600 гвардейцев, половина из них - офицеры. В Галлиполи приказом Главнокомандующего от 4/17 ноября 1920 года за №4731 остатки Сводно-Гвардейского полка были влиты в Алексеевский полк .

По окончании Гражданской войны русскими гвардейцами-эмигрантами были созданы Гвардейское объединение и объединения полков Русской императорской гвардии, вошедшие в состав Русского общевоинского союза .

Примечания

 1. РОССИЙСКАЯ ИМПЕРАТОРСКАЯ ЛЕЙБ-ГВАРДИЯ • Большая российская энциклопедия - электронная версия . bigenc.ru . Дата обращения: 29 октября 2020.
 2. 1 2 Л. В. Беловинский . Русская гвардия в XVIII—XIX веках. // Вопросы истории , 1983, № 9. — С. 94-105.
 3. Илл. 231. Рядовой и Офицер Лейб-Регимента, с 1727 по 1730 год // Историческое описание одежды и вооружения российских войск, с рисунками, составленное по высочайшему повелению : в 30 т., в 60 кн. / Под ред. А. В. Висковатова . — Т. 2.
 4. Илл. 24. Обер-офицеры Лейб-Гвардии Кирасирского Его Величества и Лейб-Кирасирского Её Величества полков. (В парадной форме.) 15 марта 1855. // Перемены в обмундировании и вооружении войск Российской Императорской армии с восшествия на престол Государя Императора Александра Николаевича (с дополнениями) : Составлено по Высочайшему повелению / Сост. Александр II (император российский), илл. Балашов Петр Иванович и Пиратский Карл Карлович . — СПб. : Военная типография, 1857—1881. — Тетради 1—111 : (С рисунками № 1—661). — 47×35 см.
 5. Илл. 224. Рядовой и Горнист Л.-Гв. 1-го и 2-го Стрелковых батальонов. (В парадной форме) 31 Марта 1856. // Перемены в обмундировании и вооружении войск Российской Императорской армии с восшествия на престол Государя Императора Александра Николаевича (с дополнениями) : Составлено по Высочайшему повелению / Сост. Александр II (император российский), илл. Балашов Петр Иванович и Пиратский Карл Карлович . — СПб. : Военная типография, 1857—1881. — Тетради 1—111 : (С рисунками № 1—661). — 47×35 см.
 6. Илл. 328. Рядовой Л.-Гв. Гарнизонного батальона, 21 мая 1860. (В парадной форме). // Перемены в обмундировании и вооружении войск Российской Императорской армии с восшествия на престол Государя Императора Александра Николаевича (с дополнениями) : Составлено по Высочайшему повелению / Сост. Александр II (император российский), илл. Балашов Петр Иванович и Пиратский Карл Карлович . — СПб. : Военная типография, 1857—1881. — Тетради 1—111 : (С рисунками № 1—661). — 47×35 см.
 7. Распределение по корпусам дано по: «Боевое расписание армий Западного фронта к 26 июня (9 июля) 1916 г.»
 8. Беловинский Л. В. Русская гвардия в XVIII—XIX веках
 9. Волков В. А. , Перевезенцев С. В. Русская армия в XVIII столетии
 10. Историк С.В. Волков — Белое движение в России - организационная структура — Сведения на «Самурский полк ... — Сводный полк 31-й пехотной ...» . swolkov.org . Дата обращения: 29 октября 2020.
 11. Историк С.В. Волков — Белое движение в России - организационная структура — Сведения на «Самурский полк ... — Сводный полк 31-й пехотной ...» . swolkov.org . Дата обращения: 29 октября 2020.
 12. Голеевский М. М. Материалы по истории гвардейской пехоты и артиллерии в гражданскую войну 1917-1922 г.. — Белград : Тип. «Меркур», 1922, Кн. 3, С. 57.

Литература

Ссылки