Приватен

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Приватен
Russia-Army-OR-1-2010.svg Russia-Airforce-OR-1-2010.svg
Ремен за рамо SV VKS лента за рамо
Земјата Русија
Создаден 1716 година
Виш ранг каплар
Аналози Морнар
Војник и офицер на животниот полк , од 1727 до 1730 година [1] .

Приватен , во воени работи :

 1. најнизок, прв воен (специјален) ранг во вооружените сили (структури на моќ) на Русија и повеќето други држави (во некои држави - втор најнизок ранг по регрутирањето ), што се однесува на составот на војници ( морнари ).
 2. војник со таков воен (посебен) чин.

Руската империја

Во вооружените сили на Руската империја - најнизок воен чин во линиската пешадија, инженерските трупи и во некои други гранки на војската. Се користеше и како генерализирачки концепт на сите пониски воени чинови.

Покрај чинот на приватен во вооружените сили на Руската империја, се користеа и други соодветни воени чинови: во пешадијата - гранадиер (во полковите на гранадерите), стрелец (во единиците за пушки), ловец (во полковите Џегер); во коњаницата - змејови (во полкови на змејови ), лансери (во полкови на лансери), хусари (во полкови на хусар), курасиер (во полкови куирасиер), во артилерија - стрелец ; во неправилните трупи - Козакот (во козачките монтирани и пешки единици), козачкиот ловец (во козачката артилерија), коњаникот (во националните единици); во морнарицата - морнар од втора класа, пожарникар од втора класа , машинист од втора класа , кормилар, сигналист итн. , неборци - неборец од понизок ранг .

Покрај тоа, питомците на воените училишта беа изедначени со приватните.

Ознаките на војските биле прерамки за воена единица (институција) без ознаки (ленти) за воен чин.

Следниот воен чин каплар и изедначен со него

СССР

Во вооружените сили на СССР, чинот бил воведен во 1946 година [2] (пред тоа бил војник на Црвената армија ).

- Војник на Црвената армија - - Приватен -
RA A-cav R1RA-Sol col 1943.jpg Ознаки за чин на војник на Советската армија.svg Ознаки за чин на припадник на советските воздухопловни сили.svg
знак на ревер
пешадија
(1924-1935)
...
коњаница
(1924-1943)
...
пешадија
(1935-1940)
...
пешадија
(1940-1943)
лента за на рамо
(1943-1946)
теренска лента за рамо (1946-1955) лента за на рамо
моторизирани трупи НЕ
(1969-1994)
воздухопловни трупи , воздухопловни сили и авијација за воздушна одбрана
(1969-1994)

Русија

Редоследот на воените воени чинови
помлад воен чин:
бр

Грб на Руската Федерација.svg
Приватен
виш воен чин:
каплар

Пред воениот чин на војник кој врши воена служба во стражарска воена единица , на чуварски брод , се додава зборот „чувар“ .

Зборовите „правда“ или „медицинска служба“ се додаваат на воениот чин на војник или граѓанин во резерва , кој има специјалитет за воена регистрација од правен или медицински профил, соодветно.

Зборовите „резерва“ или „пензиониран“ се додаваат на воениот чин на граѓанин во резерва или во пензија, соодветно.

Во категоријата војници од составот на бродот на руската морнарица , чинот на припадник одговара на поморскиот воен чин морнар .

Учениците од воените училишта се нарекуваат „ питомци “. За време на обуката им се доделуваат воени чинови на приватен или морнар, а во случај на успешно завршување на воена образовна институција веднаш се унапредуваат во офицерски чин помлад поручник или поручник , во зависност од училиштето.

Ознаки за периодот 1994-2010 година

Ознаките на воените чинови во вооружените сили на Руската Федерација во периодот 1994-2010 година се ознаки за воени чинови што ги носеле воениот персонал од 1994 до 2010 година (откажан со указ на претседателот на Руската Федерација од 11 март 2010 година бр. 293).

- кадет - - Приватен -
RAF ABTr R7Kursant 2010.png RAF A R1Kursant 2010 field.png Russia-army-private.png RFAF - Приватно - Секој ден green.png RFAF - Приватно - Секој ден green.png Руско приватно поле.svg
Сошиена лента за на рамо
до дневната униформа на кадет ,
во ранг на приватен , во авијацијата на воздухопловните сили , Воздухопловни сили
...
на теренот
униформа
лента за на рамо
на секојдневието и
униформа за облекување
Руски вооружени сили
...
ВКС, КВ, ВДВ
...
БиБиСи
ремени за рамо
на теренот
униформа

Германија

Во вооружените сили на ФРГ ( Бундесвер , германски Бундесвер ) има чинови на приватен ( германски Солдат ), тие се нарекуваат во Копнените сили (СВ), во зависност од видот на трупите :

Солдат (S) - Војник

во копнените сили (СВ):

 • Funker (Фу) - радио оператор
 • Гренадиер (Грен)) - гранадиер
 • Џегер (Jg) - ловочувар
 • Каноние (Кан) - стрелец
 • Panzerschütze (PzSchtz) - тенк стрелец
 • Panzergrenadier (PzGren) - тенковски гранадиер
 • Panzerfunker (PzFu) - тенковски радио оператор
 • Panzerjäger (PzJg) - ловец на тенкови
 • Panzerkanonier (PzK) - тенк стрелец
 • Panzerpionier (PzPi) - цистерна водач
 • Пиониер (Пи) - Сапер
 • Sanitätssoldat (SanSdt) - уреден
 • Schütze (Schtz) - стрелец

во воздухопловните сили (воздушни сили):

во морнарицата :

Италија

Италијанските вооружени сили имаат чин на приватен (soldato (semplice)).

САД

Во вооружените сили на САД, постојат следниве чинови, аналог на руски приватен (приватник (војник), маж):

Фолклор

Поговорки :

 • Седумдесет службеници, еден приватен , а тој не е свој. [3]

Песна

Војникот Борисов! - "ЈАС СУМ!" - „Ајде, како беше! [4]

- Владимир Висоцки , војник Борисов! .. Албум: Сите воени песни, 2008 година .

исто така види

Белешки (уреди)

 1. Ил. 231. Војник и офицер на Леиб-полкот, од 1727 до 1730 година // Историски опис на облеката и оружјето на руските трупи, со цртежи, составени по највисок ред : во 30 тома, во 60 кн. / Ед. А.В.Висковатова . - Т. 2.
 2. Повелба на внатрешната служба на вооружените сили на СССР, 1946 година
 3. Мокиенко В.М., Никитина Т.Г., Николаева Е.К. Голем речник на руски поговорки : Околу 70.000 поговорки. - М .: ZAO OLMA Media Group, 2010. - 1024 стр. - BBK 84 (2Ros-Rus) 6 . - ISBN 978-5-373-03250-6 .
 4. Текст. (недостапна врска) . Преземено на 16 мај 2012 година. Архивирана на 22 февруари 2014 година.

Врски