Мировниот договор во Сан Франциско

Мировниот договор во Сан Франциско
Шигеру Јошида потпишува договор
Вид на договор мировен договор
датум на потпишување 8 септември 1951 година
Место на потпишување САД Сан Франциско
Влегување во сила 28 април 1952 година
Забави

Империја на Јапонија

Јазици англиски , јапонски , француски , шпански
Лого на Викиизвор Текст во Викиизвор

Мировниот договор во Сан Франциско е договор меѓу некои од земјите на антихитлеровата коалиција и Јапонија. Потпишан е во Сан Франциско на 8 септември 1951 година [1] . Договорот стави крај на воената состојба меѓу сојузниците потписнички и Јапонија, воспостави процедура за исплата на репарации на сојузниците и компензација на земјите погодени од јапонската агресија. Претставниците на Советскиот Сојуз, Чехословачка и Полска, кои учествуваа на конференцијата, одбија да ја потпишат. Шефот на советската делегација, првиот заменик-министер за надворешни работи на СССР А.А. Громико го сметаше договорот како посебен мир и истакна дека претставниците на НР Кина не биле поканети на конференцијата, а текстот на договорот не ги содржи територијални права на Кина наТајван , островите Пескадор и Парацел , како и суверенитетот на СССР над Јужен Сахалин и Курилските острови [2] .

За време на дискусијата за Договорот во Сенатот на САД, беше усвоена еднострана резолуција, која содржи клаузула дека условите од Договорот нема да значат признавање за СССР на какви било права или претензии на територијата што и припаѓа на Јапонија на 7 декември 1941 година. што би ги оштетило правата и правните основи на Јапонија.на овие територии, како и нема да признае никакви одредби во корист на СССР во однос на Јапонија, содржани во Договорот од Јалта [3] [4] .

Според условите на мировниот договор во Сан Франциско, Јапонија ја призна загубата на нејзиниот суверенитет над Тајван и Пескадорите, островите Парасел и островите Спратли, над Кореја, се откажа од „сите права, правни основи и претензии кон Курилските острови и тој дел на островот Сахалин и во непосредна близина на него острови, суверенитет над кој Јапонија го стекнала според Договорот од Портсмут од 5 септември 1905 година“ [1] .