Санитација (Полска)

Sanation ( полски. Sanacja од латински sanatio „подобрување на здравјето“) е заедничко име за политичко движење што настана во врска со прогласувањето од страна на Јозеф Пилсудски на слоганот „ морална санитација “ на јавниот живот во Полска , изнесен за време на подготовката и за време на државниот удар во мај 1926 година . Парламентот одигра помала улога. Политичката опозиција беше потисната.

Во сржта на движењето беа поранешни армиски офицери кои се згрозуваа од корупцијата во полската политика. Спасувачкиот пакет беше коалиција на различни политички сили со акцент на елиминирање на корупцијата и намалување на инфлацијата .

Главната политичка организација на реорганизацијата беше Непартискиот блок за соработка со Владата (1928-1935) ( полски: Bezpartyjny Blok Współpracy z Rządem Józefa Piłsudskiego (BBWR) ), а од 1937 година - Кампот на национално обединување .

Во август 1926 година, беа направени значителни измени на Уставот од 1921 година . Претседателот доби право предвремено да ги распушти Сејмата и Сенатот и да распише нови избори, да издава декрети кои имаат сила на закон додека не бидат одобрени или не одобрени од парламентот. Диетата почна да работи на сесија, а не на постојана основа. Само претседателот имаше право да ги отвора и затвора своите седници. Воведена е прелиминарна цензура на печатот.

Реорганизацијата воспостави авторитарно владеење, се бореше против комунизмот , објави тези за кризата на демократијата , потребата од силна влада и елиминација на опозициските партии. Во целина, режимот на Пилсудски беше од централно-десничарски , конзервативно - патерналистички карактер.

Примери за борба против опозицијата, меѓу другото, беа: создавањето на концентрационен логор во Береза-Картускаја , судењето во Брест , незаконско прогласување на Кампот на Голема Полска , како и Националниот радикален камп , ограничувања на слободата на печатот и собирањето. .

Во април 1935 година , непосредно пред смртта на Пилсудски, во Полска бил усвоен нов Устав, кој ги вклучувал основните принципи на Санација: силна централизирана држава со претседателски систем на владеење. Набргу по смртта на Пилсудски, движењето се соочи со голем број внатрешни проблеми и несогласувања: на крајот, се подели во три посебни насоки:

1. Левичарска реорганизација ( полски: Lewica sanacyjna ), со водач Валери Славек ( полски: Walery Sławek ), кој барал договор со опозицијата;
  2. Групата замок ( полски Замек ), формирана околу претседателот Игнатиус Моцицки (кој живеел во Варшавскиот замок - оттука и името) - центристи;
  3. Десничарската реорганизација ( полски: Prawica sanacyjna ), групирана околу Едвард Риџ-Смигла во сојуз со Кампот на национално обединување - националисти.

Првата од овие области набрзо го изгубила своето значење, додека другите две продолжиле да се борат за влијание до избувнувањето на војната .

На 17 март 1938 година, Полска, со поддршка на Германија, претстави ултиматум до Литванија со барање регионот Вилна , окупирана од Литванија во 1920 година, да биде признаен како составен дел на полската држава. Во спротивно, Полска се закани дека ќе ја окупира земјата. Полските трупи почнаа да ја гранатираат територијата на Литванија. На 19 март 1938 година, литванската влада го прифати барањето на Полска да ги отвори границите. Помеѓу Литванија и Полска беа воспоставени дипломатски односи .

Втората светска војна стави крај на владата за реорганизација, но нејзините водачи задржаа значајни врски со емигрантската влада и нејзините подземни структури во Полска. Идеологијата за реорганизација сега е поддржана од Конфедерацијата на независна Полска .

исто така види