Santa Maria degli Angeli и dei Martiri

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Видот
Santa Maria degli Angeli и dei Martiri
Црквата Санта Марија Дегли Ангели. Портал
Црквата Санта Марија Дегли Ангели. Портал
41 ° 54'11" с. НС. 12 ° 29'49 ″ инчи. г. H G Я O
Земја
Локација Рим[2]
Деноминација католицизмот
Епархија Римска епархија
Архитектонски стил барокна архитектура
Архитект Луиџи Ванвители
Сајт santamariadegliangeliroma.it
104 од „Рим и сес споменици. Guide du voyageur catholique dans la capitale du monde chrétien ... Avec cinquante-et-un plans annotés' (11074518256) .jpg
Лого на Wikimedia Commons Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

Базилика Santa Maria degli Angeli e dei Martiri ( италијанска Santa Maria degli Angeli e dei Martiri ), посветена на Светата Дева Марија на Ангелите и Светите маченици во Рим . Сместено во центарот на градот, на Плоштадот на Републиката , во зградите на некогашните термални бањи на Диоклецијан . Се однесува на „кардиналската титула на малата базилика“ во Рим [3] . Од 1896 година е државна црква. На 20 јули 1920 година, папата Бенедикт XV ја издигнал црквата на ранг на мала базилика [4] .

Иконографија и историја на создавањето на храмот

За време на периодот на контрареформација , според декретите на Советот во Трент (1545-1563), многу цркви биле обновени според нови плански шеми со простран, широк кораб и голема купола над средниот крст. Тие се обидоа да ги уништат старите, пагански згради или да ја „осветат“ реконструкцијата во ораториумот, капелата и црквата.

Бањите на античкиот римски император Диоклецијан , дотогаш дотраени, морале да се трансформираат според христијанската иконографија. Диоклецијан бил еден од најзлобните гонители на христијаните. Според традицијата, царот наредил да се соберат четириесет илјади римски христијани за изградба на термалните бањи, од кои многумина загинале од прекумерна работа и глад. Во 1561 година, папата Пиј IV одлучил да ги претвори мрачните урнатини во осветено место, давајќи ги во ќелиите на манастирот Картузија и да изгради прекрасен храм во манастирот. Изворите посочуваат дека на оваа одлука и претходела барање на Антонио дел Дука, сицилијански свештеник и вујко на верниот ученик на Микеланџело, Јакопо дел Дука.

Антонио Дел Дука пријавил визија што го посетила во летото 1541 година, кога видел „светлина посветла од бел снег“ (luce più che neve bianca), која изникна од Термето на Диоклецијан со седум маченици во центарот (Сатурнино, Киријако, Ларго, Смарагдо, Сисинио, Трасоне и папата Марчело). Визијата го убедила во потребата да се изгради храм посветен на седумте ангели, па ги напишал имињата на седумте ангели на колоните внатре во фригидариумот [5] .

Во 1543 година, Антонио дел Дука создаде слика на која е прикажана Мадона меѓу седум ангели (копија од мозаикот на базиликата Сан Марко). Сликата моментално се наоѓа во центарот на апсидата на базиликата Santa Maria degli Angeli e dei Martiri. На 27 јули 1561 година, папата Пиј IV издаде бик наречен „Beatissimae Virgini et omnium Angelorum et Martyrum“ (латински; Пресвета Богородица и сите ангели и маченици). Така, за иницијацијата беше избрана тема која беше карактеристична за уметноста од периодот на контрареформацијата: „Голрификацијата на Мадона“ ( лат. Mater Gloriosa ) или „Поклонувањето на ангелите“. На олтарните слики на оваа тема, Дева Марија (Асунта) се вознесува на небото беше прикажана, опкружена со ангели кои ја слават. Оттука и необичното име на црквата [6] .

Папата му го довери развојот на проектот на Микеланџело , кој во тоа време веќе имаше 86 години. Ова било последното архитектонско дело на големиот мајстор [7] . Микеланџело направи поголемиот дел од ѕидовите на стариот бањи, формирајќи полукружна порталот на фасадата на црквата од фрагмент од круг сала - exedra caldaria (соби за топли бањи). Поранешниоттепидариум (сала за бањи со топла вода, според друга верзија била нимфа) го формирал пронаосот (предворјето) на црквата, а потоа од просториите била направена внатрешност со план во форма на грчки крст. на салата . Во овој случај, подот беше подигнат за 2 метри. Фригидариумот бил претворен во презвитериум , каде бил поставен главниот олтар . Микеланџело додаде две симетрични капели на страните и го покри целиот простор со вкрстени сводови . Така, се појави пространа внатрешност од необичен тип на сала . Во времето на Микеланџело, покрај главниот, од страните на трансептот во црквата имало уште два влеза.

Во 1564 година, по смртта на Микеланџело, изградбата ја продолжил архитектот Луиџи Ванвители . Изградбата била завршена во 1749 година. На почетокот на 20 век, прекрасната барокна фасада создадена од Ванвители беше скршена, враќајќи ја идејата на Микеланџело за фасада во форма на едноставен ѕид од тули [8] .

Внатрешност

Внатре црквата остава свечен впечаток. Светлината тече од големите, високи термални или „диоклецијанови“ прозорци на трансептите и окулусот во центарот на куполата. Висината на попречните сводови достигнува 29 метри. Просторот е украсена со осум моќен гранит столбови на античка потекло висина од 17, 14 метри (заедно со бази и перваз), со дијаметар од - 1,62 метри на крај ѕидот на трансепт Л. Vanvitelli разубавуваа илузионистички слики во стилот на " tromploy " ( fr. Trompe-l'œil) - уметникот ги прикажа истите колони, како да го продолжува просторот на салата од двете страни.

Ѕидовите се украсени со реконституирани мермерни пиластри имитирајќи го црвениот мермер Котанело, меѓу нив има осум оригинални слики од базиликата Свети Петар. Многу мурали и слики од италијански уметници од 17 век подоцна биле заменети со слични мозаици на предлог на Ванвители. Органот се наоѓа, невообичаено, во левиот трансепт на црквата.

Во црквата има погреби на познати личности од Италија. Во предворјето лево е надгробната плоча на сликарот Салватор Роза , кој починал во 1673 година. На десната страна е надгробната плоча на сликарот и архитект Карло Марата , дизајниран од самиот тој, кој извршил работа на реконструкција на црквата и кој починал во 1713 година. Има статуа на св. Бруно , основач на Декартовиот ред, од францускиот скулптор Жан-Антоан Худон , кој работел во Рим четиринаесет години. Во нишата спротивна е статуата на Јован Крстител, исто така од Хаудон. Од другата страна е споменикот на кардиналот Франческо Алчати. Се става во едикула со тимпан поддржан од јонски столбови. Хероите од Првата светска војна се погребани во јужниот премин: маршалот Армандо Дијаз, адмиралот Паоло Таон ди Ревел, како и министерот Виторио Емануеле Орландо и папата Пие IV.

Голем меридијан

На подот на десната рака на трансептот, дијагонално е нацртан гномон : „големиот меридијан“ ( италијански Il grande meridiano ), линија долга околу 45 метри точно долж еклиптиката (небесен екватор). За најдобро осветлување, античките римски бањи биле изградени под агол од 45 ° до меридијанот (оттука и необичната насока). Круг на сонцето: Светлината што паѓа од посебна дупка во сводот допира до точниот центар на подот на црквата напладне за време на двете рамноденици: есен и пролет. Во 1702-1846 година, сите часовници на Рим биле проверени по меридијанот на црквата. Во текот на годината, точката на вкрстување на зракот на светлината и меридијанот се поместува, што е означено со мозаичните цртежи на подот што ги прикажуваат знаците на зодијакот и латинскиот натпис: „Terminus Paschae“, бидејќи гномонот се користел за броење на годишен циклус и да се одреди точниот датум на празнувањето на христијанскиот Велигден , како и да се покаже исправноста на Грегоријанскиот календар .

Гномон е создаден од архитектот Џузепе Барбери со помош на астрономите Франческо Бјанкини , Џакомо Филипо Маралди и Џан Доменико Касини по наредба на папата Климент XI за годишнината 1700 година на Католичката црква [9] .

Титуларна црква

Црквата Santa Maria degli Angeli e dei Martiri е титуларна црква , кардиналниот свештеник со титулата на црквата Santa Maria degli Angeli e dei Martiri од 28 јуни 2017 година , е шведскиот кардинал Ларс Арборелиус .

Галерија

исто така види

Белешки (уреди)

  1. archINFORM (германски) - 1994 година.
  2. 1 2 dati.beniculturali.it - 2014 година.
  3. ^ Базилики Италија, држава Ватикан, Сан Марино (# 189). - URL: http://www.gcatholic.org/churches/data/basITX.htm
  4. Кардиналска титула на С. Марија Дегли Ангели
  5. Писани Р, Валери Г. - Roma, Il cigno GG Edizioni, 2008. - Стр. 7-9
  6. Власов В.Г. Santa Maria degli Angeli // Власов В.Г. Нов енциклопедиски речник за ликовни уметности. Во 10 тома - SPb .: ABC-Classic. - T. VIII, 2008. - P. 533 / Глорификација на Мадона // Нов енциклопедиски речник за ликовни уметности. - T. VII, 2007. - S. 805-808
  7. ^ Pevsner N., Honor H., Fleming J. Lexikon der Weltarchitektur. - München: Prestel, 1966 .-- S. 425
  8. Рим. - Париз: Michelin et Cie, 1997. - стр. 178-179
  9. Рома Сакра. - Рома: Бонечи Едизиони, 1975. - Стр. 63

Литература

  • Хајнц-Јоаким Фишер: Рим. Zweieinhalb Jahrtausende Geschichte, Kunst und Kultur der Ewigen Stadt. DuMont Buchverlag, Köln 2001, ISBN 3-7701-5607-2 .

Врски