Фудбалска репрезентација на Србија (У17)

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете на навигација Одете на пребарување
Репрезентација на Србија (У17)
Лого
Конфедерација УЕФА
Федерација Фудбалскиот сојуз на Србија
Главен тренер Дејан Бранкович
ФИФА код SRB
Формата
Комплет шорцеви srb18h.png
Комплет шорцеви.svg
Комплет чорапи long.svg
Комплет десна рака srb18h.png
Комплет десна рака.svg
Комплет лева рака srb18h.png
Комплет лева рака.svg
Формата
Комплет тело.svg
Главниот
Комплет шорцеви srb18a.png
Комплет шорцеви.svg
Комплет чорапи long.svg
Комплет десна рака srb18a.png
Комплет десна рака.svg
Комплет лева рака srb18a.png
Комплет лева рака.svg
Формата
Комплет тело.svg
Гостин
Првата игра
Југославија У17 Социјалистичка Федеративна Република Југославија 1: 0 Бугарија Бугарија У17
( Зајечар , Југославија ; 28 октомври 1980 година)
како Србија
Србија У17 Србија 2: 0 Малта Малта U17
(17 ноември 2006 година)
Најголемата победа
Србија У17 Србија 7: 0 Белгија Белорусија У17
( Инџија , Србија ; 30 септември 2012 година)
Србија У17 Србија 7: 0 Гибралтар Гибралтар U17
( Стара Пазова , Србија ; 18 октомври 2017 година)
Најголемиот пораз
Југославија У17 Социјалистичка Федеративна Република Југославија 1: 5 Сојузна Република Германија (1949-1990) Германија (до 17)
( Хајлброн , Германија ; 3 мај 1984 година)
Југославија У17 Југославија 1: 5 Израел Израел
( Ашкелон , Израел ; 4 март 1997 година)
Југославија У17 Југославија 1: 5 Шпанија Шпанија У17
( Наксков , Данска ; 1 мај 2002 година)
Светско првенство до 17 години
Учество 0
Европско првенство до 17 години
Учество 15 ( прв пат во 1982 година )
Постигнувања 2 место Сребрен медал icon.svg : 1990 година

Србија национален фудбалски тим U17 ( Србин. Fudbalska застапеност Србије U17) е национален фудбалски тим претставува Србија во меѓународни младински турнири и пријателски натпревари. Играчите на возраст од 17 години и под нив имаат право да играат за него. Контролирано од Фудбалскиот сојуз на Србија .

Репрезентацијата двапати се квалификуваше за Европското првенство до 17 години [1] . Репрезентацијата не играше на светските првенства (до 16 години / под 17 години) [2] .

Статистика за изведба

Европско првенство (У16 / У17)

Национален тим Година Тркалезна И В H * НС МЗ Пратеник
Југославија / Југославија СР Југославија Италија 1982 година 3 -то место 2 0 1 1 1 2
Сојузна Република Германија (1949-1990) 1984 година 4 место 2 0 0 2 1 6
Унгарија 1985 година Групна фаза 3 1 1 1 2 3
Грција 1986 година Не се квалификуваше
Франција 1987 година Групна фаза 3 0 1 2 1 7
Шпанија 1988 година Групна фаза 3 0 1 2 1 3
Данска 1989 година Групна фаза 3 2 1 0 4 0
Демократска Република Германија 1990 година 2 место 5 4 0 1 десет 4
Швајцарија 1991 година Групна фаза 3 1 0 2 5 7
Република Кипар 1992 година Групна фаза 3 2 0 1 4 5
Турција 1993 година Не се квалификуваше
Ирска 1994 година Се повлече од турнирот
Белгија 1995 година Не се квалификуваше
Австрија 1996 година
Германија 1997 година
Шкотска 1998 година
Чешки 1999 година
Израел 2000 година
Англија 2001 година
Југославија / Србија и Црна Гора Србија и Црна Гора Данска 2002 година Четвртфинале 4 2 0 2 десет десет
Португалија 2003 година Не се квалификуваше
Франција 2004 година
Италија 2005 година
Луксембург 2006 година Групна фаза 3 0 1 2 2 7
Србија Србија Белгија 2007 година Не се квалификуваше
Турција 2008 година Групна фаза 3 1 1 1 2 1
Германија 2009 година Не се квалификуваше
Лихтенштајн 2010 година
Србија 2011 година Групна фаза 3 0 1 2 3 7
Словенија 2012 година Не се квалификуваше
Словачка 2013 година
Малта 2014 година
Бугарија 2015 година
Азербејџан 2016 година Групна фаза 3 0 1 2 2 5
Хрватска 2017 година Групна фаза 3 1 0 2 2 4
Англија 2018 година Групна фаза 3 0 0 3 0 6
Ирска 2019 година Не се квалификуваше
Естонија 2020 година Турнирот е откажан
Република Кипар 2021 година За да се утврди подоцна
Вкупно 16/37 46 Четиринаесет девет 23 40 77

* Нерешените резултати вклучуваат натпревари кои завршуваат по изведувањето пенали .

исто така види

Забелешки (уреди)

Линкови