Репрезентација на Србија во хокеј на мраз

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Србија
Лого
Прекари Бели Орлови
федерација Хокеј на мраз Федерација на Србија
Тренер Србија Никола Бера
Капетан {{{Капетан}}}
Најмногу од сите игри Милош Бабиќ (39)
Бомбардер Марко Ковачевиќ (43)
Првиот натпревар
Знамето на Србија (2004-2010) Србија 6: 4 Турција Турција
( Загреб , Хрватска ; 11 април 2007 г. )
Најголема победа
Србија Србија 17:0 Нов Зеланд Нов Зеланд
( Рејкјавик , Исланд ; 18 април 2012 година )
Најголем пораз
Австрија Австрија 17:0 Србија Србија
( Тилбург , Холандија ; 19 април 2010 година )
Украина Украина 15: 2 Србија Србија
( Тилбург , Холандија ; 22 април 2010 година )
Комплет десната рака хокеј на мраз.svg
Комплет шорцеви хокеј на мраз.svg
Комплет лева рака хокеј на мраз.svg
Формата
Тело на комплетот.svg
Главниот
формата
Комплет десната рака хокеј на мраз.svg
Комплет шорцеви хокеј на мраз.svg
Комплет лева рака хокеј на мраз.svg
Формата
Тело на комплетот.svg
Гостин
формата
Светско првенство
Учество 4 ( Прв пат 2007 година )
Достигнувања 27. место ( 2010 (I дивизија) )

Српската репрезентација во хокеј на мраз ( српски. Representation Srbije u hokeju na ledu / Reprezentacija Srbije u hokeju na ledu ) ја претставува Србија на меѓународните турнири во хокеј на мраз . Управувана од Српската хокеарска асоцијација. Рангирана на 32 место во рангирањето на IIHF .

Во 2009 година, српската репрезентација го зазеде првото место во Втората дивизија и за прв пат во својата историја влезе во Првата дивизија . Но, во 2010 година, откако заврши на последното место во Првата дивизија, таа повторно заврши во Втората.

Тимски факти

  • Боите на тимот се црвено-сино-бело.
  • Од меѓународните натпревари, 34 завршија со победа на Србија, 7 беа нерешени, а 43 загубени.
  • Разлика во мијалник: 352-420.

Композиции

Состав на Светското првенство 2009 година (втора дивизија) [1]

Поз бр. Играч Команда
ГК 1 Милан Луковиќ Србија HC Нови Сад
ГК дваесет Федор Араники Србија РЦ Војводина
Д 2 Даниел Џејкоб Србија РЦ Војводина
Д 6 Филип Миркович Србија РЦ Војводина
Д 7 Горан Ристиќ Србија HC Нови Сад
Д 12 Иван Тумбас Србија РЦ Војводина
Д 16 Стефан Илиќ Србија РК Црвена Звезда
Д 19 Марко Ковачевиќ Србија РЦ Војводина
Д 24 Бранко Мамиќ Србија HC Нови Сад
Ф 3 Бојан Јанковиќ Србија РК Партизан (Белград)
Ф 4 Богдан Јанкович Србија РК Партизан (Белград)
Ф 5 Милош Бабиќ Србија РЦ Војводина
Ф девет Марк Фуриниер Србија РЦ Војводина
Ф десет Марко Прокиќ Србија РК Партизан (Белград)
Ф единаесет Чаба Прокиќ Шведска HC Pantern
Ф 13 Ирос Брастович Србија РЦ Војводина
Ф Четиринаесет Борис Габрич Србија РК Партизан (Белград)
Ф 17 Марко Сретовиќ Србија РЦ Војводина
Ф осумнаесет Фредерик Перун Србија РЦ Војводина
Ф 21 Дејан Пајач Србија РЦ Војводина
Ф 22 Александар Косиќ Србија РК Црвена Звезда
Ф 23 Марко Милавонич Србија РК Партизан (Белград)

Состав на Светското првенство 2010 година (1 дивизија) [2]

Позиција Играч Висина Тежината Дата на раѓање Место на раѓање Команда
В Милан Луковиќ
173
75
12 декември 1986 година Белград , Србија Знаме на Србија Црвена Звезда Белград
В Ѕвездан Видаковиќ
190
97
7 март 1989 година Суботица , Србија Знаме на Србија Спартак Суботица
З Даниел Џејкоб
198
98
20 јули 1980 година Сен-Жан-сур-Ришелје , Канада Знаме на Србија Партизан Белград
З Никола Бибич
189
90
17 јули 1984 година Знаме на Србија Црвена Звезда Белград
З Горан Ристиќ А
185
87
28 декември 1974 година Нови Сад , Србија Знаме на Србија Војводина Нови Сад
З Иван Тумбас
183
86
12 јануари 1987 година Нови Сад , Србија Знаме на Србија Војводина Нови Сад
З Стефан Илиќ
186
84
27 март 1990 година Белград , Србија Знаме на Србија Партизан Белград
З Бранко Мамиќ А
180
88
24 август 1980 година Нови Сад , Србија Знаме на Србија Војводина Нови Сад
Н Филип Миркович
186
84
7 октомври 1988 година Нови Сад , Србија Знаме на Србија Партизан Белград
Н Милош Бабиќ
193
96
15 април 1988 година Ливно , Босна и Херцеговина Знаме на Србија Војводина Нови Сад
Н Немања Јанковиќ
173
80
7 февруари 1988 година Белград , Србија Знамето на САД Универзитетот Финска
Н Марк-Андре Фурние
178
90
5 април 1979 година Свети Никола , Канада Знаме на Србија Партизан Белград
Н Марко Прокиќ
183
80
8 јули 1984 година Белград , Србија Знаме на Србија Спартак Суботица
Н Марко Миловановиќ
185
85
31 декември 1988 година Белград , Србија Знаме на Србија Партизан Белград
Н Борис Габрич
195
98
13 септември 1983 година Суботица , Србија Знаме на Србија Партизан Белград
Н Немања Вучеревич
181
80
20 април 1991 година Нови Сад , Србија Знамето на Словенија Олимпија Љубљана
Н Марко Сретовиќ
183
85
10 август 1987 година Белград , Србија Знаме на Србија Партизан Белград
Н Фред Пероне
187
78
26 јануари 1978 година Шербрук , Канада Знаме на Србија Војводина Нови Сад
Н Марко Ковачевиќ
183
103
8 јуни 1985 година Белград , Србија Знаме на Србија Партизан Белград
Н Марко Бркушанин
186
90
21 јуни 1990 година Белград , Србија Знаме на Србија Црвена Звезда Белград
Н Александар Ќосиќ К
185
90
28 декември 1972 година Белград , Србија Шпанско знаме Барселона
Н Павле Огризович
188
95
20 март 1990 година Белград , Србија Знаме на Србија Партизан Белград

Статистика за натпревари

Земја И В Н НС Цели ±
Австралија Австралија 2 2 0 0 15 - 4 +11
Австрија Австрија 1 0 0 1 0 - 13 -13
Белгија Белгија 6 2 2 2 21-17 +4
Бугарија Бугарија 12 осум 1 3 65 - 32 +33
Унгарија Унгарија 3 0 0 3 2 - 31 −29
Германија Германија 1 0 0 1 0 - 14 −14
Израел Израел 5 3 0 2 15 - 14 +1
Ирска Ирска 1 1 0 0 13 - 1 +12
Исланд Исланд 2 2 0 0 19 - 3 +16
Шпанија Шпанија девет 5 2 2 39-20 +19
Италија од Италија 1 0 0 1 0 - 13 −13
Кина Кина 2 0 0 2 2 - 13 −11
Демократска Народна Република Кореја НДРК 2 2 0 0 14 - 3 +11
Република Кореја Република Кореја 4 1 0 3 6 - 13 −7
Литванија Литванија 7 0 0 7 11 - 51 −40
Луксембург Луксембург 1 1 0 0 13-0 +13
Мексико Мексико 2 2 0 0 32-0 +32
Холандија Холандија 1 0 0 1 2 - 3 −1
Нов Зеланд Нов Зеланд 1 1 0 0 20 - 2 +18
Норвешка Норвешка 1 0 0 1 0-21 −21
Полска Полска 1 0 0 1 2 - 13 −11
Романија Романија 5 0 0 5 9 - 41 −32
Словенија Словенија 2 0 0 2 3 - 18 −15
Турција Турција 1 1 0 0 6 - 4 +2
Украина Украина 3 0 0 3 5 - 51 −46
Хрватска Хрватска 4 0 2 2 4 - 10 −6
Јужна Африка Јужна Африка 3 3 0 0 40-10 +30
Јапонија Јапонија 1 0 0 1 0 - 5 −5
Вкупно 84 34 7 43 352 - 420 -62

Најнови резултати

Светско првенство во хокеј на мраз 2007 година. 2-ра дивизија.

Резултат: 4 место.

Србија 6 - 4 Турција
Србија 0 - 2 Хрватска
Србија 12 Белгија
Србија 7 - 1 Бугарија
Србија 4 - 7 Шпанија

Светско првенство во хокеј на мраз 2008 година.2-ра дивизија.

Резултат: 3 место.

Србија 13 - 1 Ирска
Србија 0 - 10 Романија
Србија 4 - 1 Израел
Србија 4 - 5 (PS) Белгија
Србија 11 - 2 Бугарија

Светско првенство во хокеј на мраз 2009 година. Втора дивизија.

Резултат: 1 место.

Србија 5 - 4 (PS) Естонија
Србија 5 - 3 Кина
Србија 12 - 1 Израел
Србија 6 - 1 Исланд
Србија 12 - 2 НДРК

Квалификациски циклус за Олимписките игри 2010 година.

Резултат: 4 место.

Србија 19 Унгарија
Србија 2 - 7 Литванија
Србија 15 Хрватска

Светско првенство во хокеј на мраз 2010. 1 дивизија. [3]

Резултат: 6 место

Србија 0 - 13 Австрија
Србија 0 - 5 Јапонија
Србија 2 - 15 Украина
Србија 4 - 10 Литванија
Србија 2 - 3 (ОТ) Холандија

Белешки (уреди)

  1. Список на Србија . [1] (30 април 2009 година). Преземено на 19 април 2010 година. Архивирана на 9 април 2012 година.
  2. Србија (инг.)
  3. Хокеј. Светско првенство 2010, прва дивизија - WildIce

Врски