Српска репрезентација во крикет

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Србија
Пиктограм на крикет.svg
Статус Придружен член на МКС [1]
Купени 2015 година
федерација Крикет Федерација на Србија (инг.)
Тренер Питер Чизмен
Капетан Владимир Нинкович
Комплет десна рака.svg
Комплет панталони долги.png
Комплет лева рака.svg
Форма
Тело на комплетот.svg
Форма
тест натпревари
Комплет десна рака.svg
Комплет панталони долги.png
Комплет лева рака.svg
Форма
Тело на комплетот.svg
Форма
ODI
Комплет десна рака.svg
Комплет панталони долги.png
Комплет лева рака.svg
Форма
Тело на комплетот.svg
Форма
T20I

Националната репрезентација на Србија во крикет е националниот спортски тим што ја претставува Србија на меѓународните натпревари во крикет . Од 2017 година, тој е придружна членка на Меѓународниот совет за крикет [1] ; се приклучи на МКС во јуни 2015 година како придружна членка.

Дебито на српската репрезентација во крикет се случи во 2009 година против клубот Межица од Словенија, кое заврши со пораз од Србите; во август 2011 година Србите стигнаа до полуфиналето на Европското првенство Т20 во Будимпешта [2] .

Во април 2018 година, Меѓународниот совет за крикет донесе одлука дека почнувајќи од 1 јануари 2019 година, натпреварите помеѓу репрезентациите членки на МКС, кои се одржуваат во форматот Twenty20 , ќе имаат официјален меѓународен статус, што важи и за Србија. [3]

Белешки (уреди)

  1. 1 2 Ирска и Авганистан МКС најновите полноправни членки во услови на широка реформа на владеењето . Меѓународен совет за крикет (22 јуни 2017 година). Датум на лекување: 1 септември 2018 година.
  2. Архивирана копија (непристапна врска) . Преземено на 20 јули 2019 година. Архивирана на 2 април 2012 година.
  3. Сите T20 натпревари помеѓу членовите на ICC за да добијат меѓународен статус . Меѓународен совет за крикет (26 април 2018 година). Датум на лекување: 1 септември 2018 година.

Врски