Србија на Универзијадите

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување

За прв пат Србија зеде независно учество на Универзијадата во Торино ( Италија ) во 2007 година . Пред тоа, српските студенти играа, почнувајќи од првата Универзијада во 1959 година , во екипите на Југославија и Србија и Црна Гора .

Домашни универзијади

Универзијада Градот датум Земји Број на спортисти Број на спортски дисциплини
Летна универзијада 2009 година Белград 1-12 јули 145 10000 15

Тест за медал

Медали за игри

Летни игри

Игри Злато Сребрена Бронза Вкупно Место
1959 - 2005 година учествуваше во репрезентациите на Југославија и С & Ц
2007 година , Бангкок 0 4 еден 5 49
2009 година , Белград 5 5 9 деветнаесет 10
2011 година , Шенжен 2 2 0 4 26
2013 година , Казан 0 еден осум 9 45
2015 г. , Гвангџу еден 2 4 7 32
2017 година , Тајпеј 4 0 0 4 деветнаесет
2019 година , Неапол 0 0 0 0 -
2021 година , Ченгду
2023 година , Екатеринбург
Вкупно 12 14 22 48 40

Зимски игри

Игри Злато Сребрена Бронза Вкупно Место
1960 - 2005 година учествуваше во репрезентациите на Југославија и С & Ц
2007 година , Торино 0 0 0 0 -
2009 година , Харбин 0 0 0 0 -
2011 година , Ерзурум 0 0 0 0 -
2013 година , Тренто 3 0 еден 4 тринаесет
2015 година , Гранада /
Штрбске Плесо
0 0 0 0 -
2017 година , Алмати 0 0 0 0 -
2019 година , Краснојарск 0 0 0 0 -
2021 година , Луцерн
2023 Лејк Пласид
Вкупно 3 0 еден 4 31

Медалисти

Летни игри

Медал Атлетичар Игри Вид на спорт Дисциплина
еден Злато 2009 година Белград
еден Злато 2009 година Белград
еден Злато 2009 година Белград
еден Злато 2009 година Белград
еден Злато 2009 година Белград
еден Злато 2011 Шенжен
еден Злато 2011 Шенжен
2 Сребрена репрезентацијата 2007 Бангкок Кошарка мажите
2 Сребрена Александар Петкович 2007 Бангкок Џудо Отворена тежина
2 Сребрена репрезентацијата 2007 Бангкок Одбојка жените
2 Сребрена 2007 Бангкок
2 Сребрена 2009 година Белград
2 Сребрена 2009 година Белград
2 Сребрена 2009 година Белград
2 Сребрена 2009 година Белград
2 Сребрена 2009 година Белград
2 Сребрена 2011 Шенжен
2 Сребрена 2011 Шенжен
3 Бронза Драгана Томашевиќ 2007 Бангкок атлетика Фрлање диск
3 Бронза 2009 година Белград
3 Бронза 2009 година Белград
3 Бронза 2009 година Белград
3 Бронза 2009 година Белград
3 Бронза 2009 година Белград
3 Бронза 2009 година Белград
3 Бронза 2009 година Белград
3 Бронза 2009 година Белград
3 Бронза 2009 година Белград

Исто така види