Наредник

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Наредник
Russia-Army-OR-5-2010.svg Russia-Airforce-OR-5-2010.svg
Ремен за рамо SV VKS лента за рамо
Други имиња виш подофицер
Земјата Русија
Создаден 1716 година
Виш ранг Штабниот наредник
Помлад ранг Ленс наредник
Аналози Главен на првиот член
Наредник на Воздухопловните сили на вежба во регионот Псков

Наредник ( ос . Sergent , од лат. Serviens - вработен ) - чин , воен чин на војник ( платеник ) на помладиот команден ( подофицер ) персонал на вооружените сили на многу земји во светот.

Во Франција и Германија, водници окупирана средната позиција меѓу главен наредник и телесно . Во Русија, уште од времето на Руската империја е наведено од страна на три хоризонтални обележја или попречно ленти на извршување .

Во пролетта 2019 година, се појавува нова позиција (не чин) во трупите на вооружените сили на Руската Федерација - главен наредник [1] . На оваа позиција ќе биде избран персонал од подофицерите на единицата .

Редоследот на воени чинови
Помлад воен чин:
Ленс наредник

Грб на Руската Федерација.svg
Наредник
Виш воен чин:
Штабниот наредник

Приказна

Наредник на пешадискиот полк на руската армија, од 1700 до 1720 година. [2] .

Првите спомнувања на наредниците датираат од почетокот на 11 век , во Англија во тоа време посебен општествен слој на земјопоседници кои ги чувале своите парцели под услов да вршат одредена услуга на кралот се нарекувале наредници (види Наредник ).

Во XII век во Англија наредници (Serjeant-AT-Arms е (инж.) ) Се нарекуваат и вработени кои вршат полициски функции.

Во редовната армија, чинот наредник првпат се појавил во 15 век во Франција , а потоа и во германската и англиската армија. Во француската армија, овој чин долго време се доделуваше на воени лица кои немаа право да добијат офицерски патент , но служеа како офицери (еден вид аналог на офицерско запрегнување во руската армија ).

Во средниот век , во западноевропските платеници и постојани трупи имало неколку степени на наредници:

 1. на одделот ( каплар / помлад наредник )
 2. кога вод (водник)
 3. со компанија ( наредник / постар наредник );
 4. со баталјон или ескадрила ( штаб наредник / наредник );
 5. под командантот на полкот (штаб трубач со чин наредник мајор , кој подоцна се претвори во мајор ), (во некои современи армии овој чин е зачуван и е еквивалент на наредник мајор ( наредник мајор ) илизаповедник );
 6. под врховен командант ( наредник-генерал-мајор , подоцна преименуван во должност генерал-мајор ).

Наредници во вооружените сили на Руската империја

Во Руската империја, чинот наредник бил воведен во 18 век во полковите на „новиот поредок“ ; во руската редовна армија постоела во периодот 1716 - 1798 година. Меѓу шефовите од пониските чинови, на прво место во компанијата беше окупирана од страна на две водници - еден знаме и captenarmus , кој имал "многу да се направи во компанијата"; На знаме имаше задача за замена назнаме на знаме, на captenarmus бил задолжен за оружје и муниција . Под царот Павле I, наместо чиновите наредник и постар наредник , беа воведени чиновите на постар подофицер и наредник мајор, кои постоеја во Русија до 1917 година, а потоа постоеја во Белата армија.

Наредници во вооружените сили на СССР и Руската Федерација

Во Советскиот Сојуз, воениот (специјален) чин наредник беше воведен по наредба на Народниот комесар за одбрана од 2 ноември 1940 година . Доделени се на: питомци кои завршиле обука во единици за обука во рамките на програмата за обука на наредници со одлични оценки; помлади наредници достојни за доделување на следниот воен чин и именувани на позиции за кои државите предвидуваат чин наредник или при префрлање во резерва. Редовната позиција е командант на одред , тенк , борбено возило (во историски контекст, позицијата одговара на капар на руската армија до 1798 година, помлад подофицер во 1798-1917 година ).

Регрутирање подофицери во вооружените сили на СССР

Поради фактот што советската воена доктрина се засноваше, меѓу другото, на универзална регрутација , чија главна задача беше да се обезбеди максимална покриеност на машката популација на СССР во воената обука, вооружените сили на СССР имаа свој систем на обука на наредници, која суштински се разликувала од прифатената.во војските на потенцијалниот непријател.
Нејзината главна карактеристика беше тоа што наредничкиот штаб не беше професионален, односно не се состоеше од редовен воен персонал, туку беше регрутиран од редот на воените регрути. Според планот на военото раководство, ова нагло ги зголеми резервите за мобилизација во случај на војна од големи размери, овозможувајќи брзо распоредување на дополнителни дивизии, кои би биле екипирани со приватници, подофицери и офицери повикани од резерва.
Сличен пристап беше тестиран во пракса во декември 1979 година, кога за краток период од две недели беше создадена голема армиска групација од резервните војници, воведени во Авганистан :

Влегување војници на територијата на Авганистан 6 :

„... При создавањето на групацијата на силите беа распоредени околу 100 формации, единици и институции. Повеќе од 50 илјади офицери, наредници и војници се повикани од резервата за екипирање на трупите ... “

Постојаниот стручен штаб на подофицери не дозволува зголемување на мобилизациската резерва на помладите команданти -

Време е да се започне со изградба на институтот на професионални помлади команданти 15 :

„... Договорната армија, на пример, не е способна за долги борбени операции. Британската платеничка армија, слетајќи се на Крим за време на Кримската војна и изгубијќи го најголемиот дел од својот персонал во првите битки, не беше во можност да го врати својот персонал и претрпе виртуелен пораз. Истото се случило во 1870 година со персонал од 250 илјади. од француската војска, која била поразена од Прусија кај Седан . Немајќи редовни подофицери , новорегрутираната француска армија не можеше да се бори...“

Од друга страна, ниското ниво на обука поврзано со недостатокот на време за обука се смета за сериозен недостаток на подофицерскиот персонал од регрутите:

Време е да се започне со изградба на институтот на професионални помлади команданти 15 :

„... Односно, во иднина, две третини од наредниците треба да бидат„ ослободени“ на докажан „старомодни“ начин, односно за четири месеци. Нема потреба да се докажува дека во ова време е невозможно да се обучи наредник на кој може да му се доверат тенкови вредни повеќе од еден милион долари и да го обучи екипажот. Бидејќи ниту СССР ниту денешна Русија не пресметале колку време е потребно за обука на наредник - специјалист за копнени сили, ќе се повикам на американските податоци. САД пресметаа дека ќе бидат потребни најмалку пет години за обука на наредник на копнените сили ... “

До почетокот на 1990-тите, вооружените сили на СССР имаа добро развиен систем за регрутирање подофицери од регрути.
Имаше два пристапи во исто време.
Првиот пристап е Академски. Ова е премин на служба во единици за обука за подготовка на помлади команданти и воени специјалисти. Во вообичаениот јазик, таквите единици за обука беа наречени „наредничка обука“ или „нареднички училишта“. Периодот на студирање траеше 4,5-5 месеци. За целиот овој период, по аналогија со повисоките воени образовни институции, запишаните чинови беа назначени на функцијата питомец . На крајот од периодот на обука, на војниците кои го завршиле, во зависност од нивните перформанси во различни видови борбена обука, им бил доделен чин помлад наредник или наредник , по што биле распределени меѓу воените единици. Имаше поделени за обука, полкови и баталјони за секој тип на војници.
На пример, помладите команданти на Воздухопловните сили беа обучени во 44-та дивизија за воздушна обука на Балтичкиот воен округ . еден
За артилериските трупи - во 20-та обука артилериска дивизија на Московскиот воен округ , која обучуваше артилериски наредници за сите вооружени сили на СССР, годишно испраќајќи 8 илјади помлади специјалисти во трупите. 2
За тенковите и трупите со моторизирана пушка, постоеја одделенија за обука во речиси секој воен округ . 7 8
За медицинската служба - обука на медицински баталјони , по правило, на тенкови за обука и дивизии за моторизирана пушка. На пример, во Tejen обука на медицински баталјон на 127 гарда резервоар полк на KTurkVO .
Внатрешните трупи на Министерството за внатрешни работи на СССР, исто така, имаа свои полкови за обука и баталјони кои обучуваа наредници. На пример, во дивизијата за внатрешни трупи Џержински, слична единица беше 60-тиот тренинг полк . 9
Во граница на војниците на КГБ на СССР, на обука на офицери беше спроведена во границата обука одред Bagrationovsky стационирани во градот Bagrationovsk и во граничните обука одред Ozersk стационирани во градот Ozersk , кои беа дел од Црвеното Банер Балтички пограничен округ, како и во училиштата на наредничкиот штаб (SHSS) во штабните структури на сите погранични области. 10 11
За железничките трупи, обуката на наредниците беше спроведена во 1-виот посебен тренинг железнички полк именуван по Ленин Комсомол , стациониран во селото Загорјански, Московскиот регион, и во 16-тиот посебен железнички полк за обука , стациониран во селото. Мулино, Нижни Новгородска област . 13 14 (непристапна врска) Обуката на наредниците на градежните трупи (воени градежни формации) се одржа во Московскиот воен округ на воената единица 02154, стационирана во градот Солнечногорск [1] (непристапна врска)
Вториот пристап е Advance. Слична традиција во вооружените сили на СССР датира од времето на Големата патриотска војна :

Управување со советската (Црвена) армија 12 :

„... Регрутирањето на наредници беше извршено со доделување нареднички чинови на вешти и докажани војници...“

Директно во трупите, командантот на четата / батеријата имаше можност да поднесе кандидат за чин помлад наредник на подреден војник / каплар кој служел повеќе од една година. Кандидатот беше избран од редовите на војската по следните критериуми - трудољубивост, немање службени казни, примерен воен рок, успех во борбена и политичка обука, високо или средно техничко образование. Честопати се практикувала практиката на доделување чин помлад наредник , заобиколувајќи го усвојувањето на службата со чин каплар . Кандидатурата беше одобрена од командата на баталјонот / дивизијата и само по соодветната наредба на командантот на полкот / бригадата , на службеникот му беше доделен чин на водник. Со овој пристап, доделувањето на чинови наредници обично беше темпирано да се совпадне со следниот советски државен празник - таканаречените „празнични наредби“ ( 23 февруари , Денот на победата , годишнината од Октомвриската револуција , 1 мај и така натаму) или на празникот што се слави во вооружените сили на СССР (Ден на сигналните трупи, Ден на морнарицата , Ден на граничните трупи, Ден на воздухопловните сили и така натаму). Исто така, „празничните наредби“ го извршија доделувањето на следниот воднички чин до највисокиот водник на наредникот мајор / главен наредник мајор . Посочениот чин можеше да се додели по наредба само од ниво на командант на дивизија / формација . 17
Во вооружените сили на СССР, регрутот со чин наредник / ситен офицер не мораше да ја зазеде позицијата на помлад командант (водач на одред, заменик командант на вод, командант на тенк, командант на екипажот за пиштоли и така натаму). [3] Имаше многу позиции на помлади воено-технички специјалисти во кадровските рутини на единиците во трупите за воздушна одбрана , сигналните трупи , морнарицата , радиотехничките трупи и артилериските трупи. Станува збор за оператори на компјутерски системи, радарски оператори, броеви на екипаж за фрлач на воздушна одбрана, ATGM оператори, оператори на комуникациски центри, броеви на артилериски екипаж за пиштоли со голем калибар, складиште (во морнарицата - баталјон ), компанија / санитарен инструктор за батерии итн. на. 17 18 Тие требаше да бидат окупирани од војници во чин наредник кои дипломирале од единици за обука. Во такви случаи, уделот на подофицери може да се спореди со уделот на воениот персонал во чинот на приватен / морнар .

Забелешка
 • ОП - го означува чинот на подофицери врз основа на специфичен код за ранг на НАТО [en] - инж. Други (наведени) чинови (ИЛИ) [4]

Наредници во САД

Американскиот поморски наредник ги поучува младите кадети

Во Армијата на САД, военото раководство ја смета кадровската политика за формирање на воднички корпус на вооружените сили како суштинска компонента на воениот развој, со цел задоволување на потребите на сите видови трупи во високопрофесионален водник. Наредничкиот кор на американската армија се карактеризира со присуство на различни професии, чинови, националности.

Армијата на САД има совети за наредници на компании, баталјони, полкови, бригади, бази, дивизии и команди. Токму советите на наредниците се прва и последна инстанца која ја одредува достојноста на одреден приватен кандидат за право да добие чин наредник.

По 1-2 години служба, лидерите се избираат од редот на војниците. Со одлука на советот на наредниците, четите се испраќаат на обука, а по шестмесечна обука, новопечениот водник се враќа во својата чета како водник . По три-четири години на водниците на баталјонот, Советот препорачува да се испрати до командантот на четата, наредникот да ги обучи најдобрите наредници на водот, а по осум месеци обука, тој се вратил во својата единица.

Подофицерите во Армијата на САД (2010) сочинуваат околу 40% од вкупниот број на вооружените сили. Из более чем 1 371 000 военнослужащих армии США 547 тыс. представляют американские сержанты. Из них: 241 500 — сержанты , 168 000 — штаб-сержанты , 100 000 — сержанты 1 класса , 26 900 — мастер-сержанты , 10 600 — сержант-майоры . Профессионализм таков, что сержанты-инструктора обучают не только солдат , но и вторых лейтенантов , которые не проходили действительную военную службу.
Все сержанты делятся на две деловые категории: строевых сержантов и технических специалистов.

С июля 1966 года введена сержантская должность советника начальника штаба США, который обязан давать советы Министру обороны и Начальнику штаба армии. Главный сержант армии США координирует и контролирует деятельность главных сержантов нижестоящих штабов.

Обучение сержантов армии США производится в 27 сержантских училищах. Главное из них — училище, готовящее главных сержантов, в форте Блисс в штате Техас , где в течение года обучаются 470 слушателей, из них 50 слушателей — представители национальной гвардии США. Курс обучения включает: проблемы человеческих отношений, проблемы руководства, доктрину воздушно-наземного боя, сбережение ресурсов, принципы национальной безопасности, тактику, основы руководства военным коллективом, основной и повышенные курсы подготовки сержантского состава.

Очередное воинское звания сержанта зависит от образовательного уровня. При этом определён первоначальный курс — для сержанта — четырёхлетний срок службы, из которых не менее 1-2 лет солдатом ; основной курс — для штаф-сержанта — 7 лет службы; повышенный курс — для сержанта первого класса — 12 лет службы; и курс главного сержанта — для получения звания «главный сержант» — 21 год службы. Требования для представления к сержантскому званию, очередному сержантскому званию в корпусе морской пехоты, сухопутных войсках и военно-морских силах США несколько различаются.

В каждой американской части имеется свой сержант-майор , являющийся прямым начальником всех сержантов данной части. В каждой казарме висят три портрета: министра обороны, главкома рода войск и сержанта рода войск [5] [6] .

Сержанты в Казахстане

Сержант ВС РК. Текст на нарукавной нашивке— каз. взвод сержанты ( рус. сержант взвода )

Начиная с 1998-го года в Вооружённых силах Республики Казахстан проводится реформа по созданию профессионального сержантского состава. В казахстанской армии принят институт сержантов, во многом схожий с системой, практикующейся в армии США . В подразделении всех уровней введена штатная должность заместителя командира по работе с сержантским составом. Начиная с должности сержанта взвода (он же и заместитель командира взвода ) и далее — сержант ротысержант батальонасержант полка/бригадысержант дивизии/базысержант округа /рода войсксержант Генерального Штаба/сержант Министерства Обороны .

На данный момент все сержанты в казахстанской армии являются контрактниками, прошедшими обучение в Кадетском Корпусе МО РК имени Чокана Валиханова , расположенного в городе Щучинск Акмолинской области .

Знаки различия в других ВС

См. также

Примечания

 1. В вооружённых силах России появилась должность главного сержанта ТАСС, 24 мая 2019 года
 2. Илл. 182. Сержант Пехотного полка с 1700 по 1720 год. Вид изображает Крепость Мариенбург в Лифляндии, покоренную Российскими войсками в 1702 году // Историческое описание одежды и вооружения российских войск, с рисунками, составленное по высочайшему повелению : в 30 т., в 60 кн. / Под ред. А. В. Висковатова . — Т. 2.
 3. Верно и обратное: военнослужащий срочной службы в звании рядового (но не получивший в учебке звание младшего сержанта/сержанта) мог занимать [сержантскую] должность, например, санинструктор , повар и тому подобное.
 4. The abbreviation «OR» stand for «other ranks / sous-officiers et militaires du rang» see: NATO glossary abbreviations used in NATO documents and publications / Glossaire OTAN des abréviations utilisées dans les documents et publications OTAN (фр.) . — 2010. — С. 237.
 5. 4
 6. 5 (недоступная ссылка) . Дата обращения: 21 апреля 2011. Архивировано 2 мая 2011 года.

Литература