Наредник мајор на Армијата на Соединетите Држави

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Наредникот на американската армија мајор Мајкл Гринстон

Наредник мајор на Армијата на САД ( Eng. Sergeant Major of the Army, кратенка «SMA») - уникатен чин и позиција на подвозници во Армијата на САД .

Носителот на овој чин е командант на сите наредници во армијата и е назначен да ги брани нивните интереси и да биде нивен претставник во највисокото раководство на вооружените сили на САД .

Наградата е основана во 1966 година , со началникот на Генералштабот на Армијата на САД, Харолд Кит Џонсон [en] . Првиот наредник мајор на американската армија бил Вилијам Вулдбриџ [en][1] .

Кенет Престон ја имаше оваа функција најдолго - повеќе од 7 години (од 15 јануари 2004 година до 28 февруари 2011 година ). Сегашниот наредник мајор на американската армија Мајкл Гринстон [en] е на оваа позиција од 9 август 2019 година, градот

Функции

Наредникот мајор на американската армија е главен советник и помошник на началникот на Генералштабот на американската армија за прашања на подофицери. Точните одговорности варираат од началникот на Генералштабот, иако поголемиот дел од неговото работно време го поминува патувајќи до единиците и канцелариите на американската армија, набљудувајќи обуки и разговарајќи со војниците и нивните семејства.

Наредникот мајор на американската армија му дава на началникот на Генералштабот на Армијата на САД информации за проблемите на ангажираниот и подофицерскиот персонал во исполнувањето на барањата од упатствата, стандардите за професионален развој, при нивната обука, примање плати, унапредување, како и информации. за квалитетот на животот на војниците, наредниците и членовите на нивните семејства. Дополнително, наредникот мајор на американската армија нуди решенија за овие проблеми.

Наредник мајор на американската армија веднаш ќе ги информира подредените војници и наредниците за сите проблеми и задачи со кои се соочуваат подофицерите на американската армија. Преку медиумите го информира американскиот народ за целите и задачите на Армијата на САД, достигнувањата на војниците и идните насоки на развој.

Наредник мајор на американската армија ги насочува наредниците на американската армија преку командниот наредник мајор преку писмени и усни наредби. Исто така, еден водник мајор на американската армија го претставува гледиштето на подофицерите во Конгресот , дисциплинските совети и комитети, се состанува со воени и цивилни организации за да разговараат за прашања поврзани со подофицерите и ги прима и ги застапува подофицерите на соодветни церемонии.[2]

Правила на однесување на официјални настани

На официјални настани, церемонии и состаноци, наредникот-мајор на американската армија зазема место по протокол зад генерална позиција со четири ѕвезди („ генерал “) или еквивалентна цивилна позиција. Меѓутоа, доколку е присутен директорот на штабот на армијата [3] , наредникот мајор на американската армија мора да седне зад директорот на Армискиот штаб.

Покрај церемонијалниот протокол, важат и прописите за складирање, транспорт и паркирање на Армијата на САД. На настаните на Армијата на САД, доколку истовремено се присутни претставници од највисоките нареднички чинови од различни гранки на војската, приоритетот се одредува според стажот на воените гранки.

Кога наредникот мајор на американската армија ги посетува воените команди, директоратите, воените институции, локалниот команден наредник мајор мора да го консултира за сите дејства и правила наведени во протоколот.

Поранешните водници мајор во американската армија го задржуваат чинот наредник мајор во Армијата на САД и мора да се придржуваат до истиот воен бонтон како вршител на должноста наредник мајор во Армијата на САД. Доколку актуелен и поранешен наредник мајор на американската армија е присутен во исто време на официјален настан, приоритет има сегашниот наредник, а поранешните наредници на армијата на САД се лоцирани според датумот кога биле унапредени во чинот. Ако наредникот мајор на американската армија кога бил назначен на позицијата имал чин команден наредник мајор , тогаш се избира датумот на неговото назначување за наредник мајор на американската армија[4] .

Во хиерархијата на владините и воените позиции во Соединетите Држави, позицијата „Наредник мајор на Армијата на САД“ е рангирана на 153 ( ВИП код: 4) и е во групата позиции со „три ѕвезди“. За споредба, првото место на оваа листа му припаѓа на претседателот на САД , позициите „ генерал-полковник “ и „ вицеадмирал “ се на 156 позиции, а градоначалниците на градовите со население помало од 1 милион луѓе се на 167 позиции[5] .

Ознаки

Ознаката на наредникот мајор на американската армија на јаката е заштитниот дел од ознаките на јаката на аѓутантот на началникот на Генералштабот на американската армија без орел. Амблемот е поставен на стандарден диск со јака во златна боја за приватен и подофицер, со дијаметар на дискот 2,54 cm (1 инч ). Развиена од полковникот Џаспер Џ. Вилсон и одобрена на 4 јули 1966 година[6] . Еден водник мајор на американската армија ги носи овие ознаки на секоја страна од јаката, наместо ознаките на војската и буквите „US“, кои обично ги носат подофицери и приватници[8].

Во моментов, наредникот мајор на американската армија ги носи следните ознаки:

 1. На капакот на главата. Ознаката е американскиот грб во венец, висок 1-15 / 16 инчи (??? cm) и е направен од позлатен метал[9] .
 2. Закрпа за ракави. Ознаката се состои од три шеврони над 3 лака, во центарот е орел со Големиот печат на САД . Орелот е центриран помеѓу 2 петкратни ѕвезди, ѕвездите се центрирани хоризонтално помеѓу шеврони и лакови [10] .
 3. Амблем на јака. Тоа е позлатен штит од 1,9 cm (¾”) поделен дијагонално од горе лево кон доле десно. Горниот дел од штитот е црвен, долниот дел е бел. Во центарот на штитот е американскиот грб помеѓу 2 бели ѕвезди со пет краци на врвот на штитот и 2 црвени ѕвезди со пет краци на дното на штитот. Штитот е поставен на позлатен диск од 2,54 cm (1 инчи) [11] .

Ознаката на високиот ангажман и подофицер на претседателот на началниците на Генералштабот , одобрена на 2 февруари 2006 година, е заснована на ознаката на наредникот мајор на американската армија и е штит со амблем на аѓутантот на претседател на началниците на Генералштабот без орел на позлатен диск.

Началникот на воздухопловните сили наредникот ја носи истата значка на капата како и мајорот наредник на американската армија, но во сребрен метал.

Список на наредници во Армијата на Соединетите Држави

N p / стр Полно име, години од животот [12] . Ја презеде функцијата Крај на мандатот Време на канцеларија
еден
Вилијам Вулдриџ.jpg
Вилијам Вулдбриџ [ен] (1922-2012) јули 1966 година август 1968 година 2 години 1 месец
2
Џорџ Данавеј.jpg
Џорџ Данавеј [en] (1922-2008) септември 1968 година септември 1970 година 2 години
3
Slias Copeland.jpg
Силас Коупленд [ен] (1920-2001) октомври 1970 година јуни 1973 година 2 години 8 месеци
4
Leon Van Autreve.jpg
Leon Van Autrive [en] (1920-2002) јули 1973 година јуни 1975 година 1 година 11 месеци
5
Вилијам Г Бејнбриџ.jpg
Вилијам Бејнбриџ [en] (1925-2008) јули 1975 година јуни 1979 година 3 години 11 месеци
6
Вилијам А Конели.jpg
Вилијам Конели [en] (1931-2019) јули 1979 година јуни 1983 година 3 години 11 месеци
7
Глен Морел.jpg
Глен Морел [en] (роден во 1936 година) јули 1983 година јули 1987 година 4 години
осум
SMA Џулиус Гејтс.jpg
Џулиус Гејтс [en] (роден во 1941 година) јули 1987 година јуни 1991 година 3 години 11 месеци
9
Ричард А. Кид.jpg
Ричард Кид [en] (роден во 1943 година) јули 1991 година јуни 1995 година 3 години 11 месеци
10
Џин Мекини.jpg
Џин Мекини [en] (роден во 1950 г.) јули 1995 година октомври 1997 година 2 години 3 месеци
единаесет
Роберт е сала.jpg
Роберт Е. Хол [en] (роден во 1947 година) октомври 1997 година јуни 2000 година 2 години 8 месеци
12
Џек Тили.jpg
Џек Тили [en] (роден во 1948 година) јуни 2000 година јануари 2004 година 3 години 7 месеци
тринаесет
Kennth Preston 2010.jpg
Кенет Престон (роден 1957 година) јануари 2004 година март 2011 година 7 години 2 месеци
14
Чендлер 2012.jpg
Рејмонд Чендлер [13] (роден 1962 година) март 2011 година јануари 2015 година 3 години 10 месеци
15
Даниел А. Дејли.jpg
Даниел Дејли [14] [15] (роден 1969 година) јануари 2015 година август 2019 година 4 години 7 месеци
шеснаесет
Мајкл А. Гринстон SMA.jpg
Мајкл Гринстон [en] [16] [17] (роден 1968) август 2019 година Ги исполнува должностите До сега

Белешки (уреди)

 1. Водич за подофицер на армијата (FM 7-22.7), 2002 година , стр. 1-15.
 2. Водич за подофицер на армијата (FM 7-22.7), 2002 година , стр. 2-19.
 3. Директорот на штабот на Армијата на САД е помошник на првиот заменик началник на Генералштабот на Армијата на САД ( en: Заменик началник на Генералштабот на Армијата )
 4. Памфлет на Одделот за армијата 600-60, 2001 година , стр. 24.
 5. Памфлет на Одделот за армијата 600-60, 2001 година , стр. 41.
 6. 1 2 Mages, 2013 , стр. 7.
 7. Крај на униформата за зелена служба: 1954-2015 (5 мај 2016 година).
 8. Регулатива за армијата 670-1, 2005 година , стр. 209.
 9. Регулатива за армијата 670-1, 2005 година , стр. 178.
 10. Регулатива за армијата 670-1, 2005 година , стр. 195.
 11. Регулатива за армијата 670-1, 2005 година , стр. 223.
 12. Mages, 2013 година .
 13. Sgt. мајор. од армијата Рејмонд Ф. Чендлер се пензионира по 34-годишна кариера . Датум на лекување: 30.11.2018 г.
 14. Прашања и одговори за њусмејкер: Даниел Дејли, наредник мајор на армијата , Утринскиот повик (21 март 2015 година).
 15. Ремпфер, Армијата на Кајл „пред предвиденото“ во интегрирањето на жените во борбени оружја, вели SMA во заминување додека заминува Army Times (16 август 2019 година). Датум на лекување: 1 ноември 2019 година.
 16. Пренесување дискусија за расната пристрасност во војската на социјалните медиуми . CBS News (14 јуни 2020 година).
 17. Ремпфер, Кајл Запознајте го следниот наредник мајор на армијата . Army Times (11 јуни 2019 година).

Врски