Шаблон: Нема целосни библиографски описи

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Документација

Шаблонот е поставен од бот во написи што содржат скршени викли-врски во фусноти. Фуснотите генерирани од шаблоните {{ sfn }} , {{ Харвард цитат }} и нивните аналози се скенирани, изгледаат како „ Иванов, 2000 година , стр. еден“.

Шаблонот обезбедува врска до фуснота со скршена виклинка. Статијата е ставена во категоријата Статии со неправилна употреба на системот за цитати на Харвард .

Ботот секојдневно ги проверува статиите за да го ажурира шаблонот. Ако фуснотата се коригира, тогаш шаблонот може да се отстрани рачно или ботот ќе го отстрани на следниот премин.

Причини за дефект

  • Фуснота се однесува на извор кој недостасува
  • Параметарот ref не е поставен во изворниот шаблон
  • ref референци за референци во фуснотата и изворниот шаблон
  • Годината се користи во фуснотата, но тоа не е наведен во библиографски дефиниција во соодветната год параметар.

Вообичаени грешки

Идентитетот на сидра во фуснота

Имајте предвид дека сидрата во шаблонот {{ sfn }} и во параметарот ref= на изворниот шаблон мора да бидат идентични , до празни места, украсни знаци или дијакритици. Во спротивно, врската ќе биде нефункционална, бидејќи е создадена според кодовите на користените симболи .

Примери на скршени врски:

  • {{sfn|Gallica Bibliothèque numérique}} и ref=Gallica Bibliotheque numerique}} - é и e разликуваат
  • {{sfn|Пупкин В. В.}} и ref="Пупкин В. В." - цитати не се потребни во шаблонот
  • {{sfn|Пупкин В. В.}} и ref=Пупкин В.В. {{sfn|Пупкин В. В.}} ref=Пупкин В.В. - простор
  • {{sfn|Пупкин В. В.}} и ref=Пупкин В. В. - во параметарот ref се користи {{sfn|Пупкин В. В.}} простор , визуелно идентичен со редовен простор

Дополнителни шаблони во параметри

Прекршувањето на фуснотите може да биде предизвикано од присуството на подшаблони во параметрите ref и год . На пример:

  • {{книга|автор=Пуговкин А. Б.|заглавие=Заглавие книги |год={{б. г.}} (около 1939)|ref=Пуговкин}}
  • {{sfn|Иванов {{нет в источнике}}|1968}}

Доколку навистина се потребни шаблони во фуснотите, се препорачува да се користи дополнителен шаблон за прицврстување { { h } } .