Шаблон: Rq / Објаснувања

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување

Википедија има различни правила и традиции за пишување статии. На пример, за која било статија, пожелни се категории , извори , илустрации.

Во овие случаи, учесникот може да го снабди шаблонот {{ rq }} со потребните параметри, а статијата ќе се појави во посебна категорија што не е прикажана во списокот со категории под статијата: на пример, по инсталирањето на конструкцијата {{rq | img}} статијата ќе падне во категоријата Википедија: Статии без илустрации . Учесниците кои ги прелистуваат релевантните категории или едноставно наоѓаат статија со шаблонот {{ rq }} , можат да ги отстранат наведените недостатоци на статијата и да го отстранат овој шаблон или еден од параметрите на шаблонот.

Шаблонот {{ rq }} не е проценка на квалитетот на статијата , тој е само ознака за полесно да се подобри квалитетот на статиите на Википедија и да се координира работата на соработниците во вистинската насока. Ако сте ја виделе оваа шема во написот што сте го напишале, можете сами да ги отстраните посочените недостатоци или да почекате додека некој друг не ги поправи. Ако не се согласувате со присуството на шаблон во статијата, можете да напишете за тоа на страницата за дискусија на статијата.


исто така види