Шаблон: Тековни настани на насловната страница

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Алфа Конде
Документација
Тековни настани на почетната страница
Дискусии
Пријавете се на учесниците!
Архиви за дискусија
Во вестите . Руско издание
„Тековни настани“ ја поддржува главната цел на Википедија да создаде целосна енциклопедија

 • „Во вестите“ е еден од најстарите проекти и рубрики, кој беше на насловната страница на англиската Википедија веќе во 2002 година. По „Во вестите“ се појавија „Избрана статија“, „Дали знаевте“, „Овој ден“ и „Слика на денот“. За да дознаете повеќе…
 • Руската Википедија создаде шаблон , вики проект , неговите нацрт-правила и приближни одговори на ЧПП , кои бараат ажурирање и елаборирање. Во случај на прашања, погледнете ги оригиналните принципи на проектот на англиски јазик и подобрете ги од заедницата на страниците за разговор .
 • Правила и упатства. Во моментов, во проектот „Тековни настани“ се развиени следните привремени принципи на работа:
 1. „Најнови настани“. Откриен свеж енциклопедиски значаен настан (има малку такви настани, како што покажува практиката), најпрво се додава на страницата „ Портал: Тековни настани / Неодамнешни настани “ со задолжително наведување на авторитетен извор (подоцна овие снимени настани се важни хронолошки статии ), поставени се внатрешни врски, црвените врски не само што се прифатливи туку и пожелни за пишување статии, идна употреба и кохезија на Википедија.
 2. Википедија. Тоа е целосно опционално, но можете брзо да напишете вести (вестите и ORISS се забранети на Википедија) во сестринскиот проект Википедија (има голем број други правила, на пример, оригиналните извештаи се јасно дозволени) и да се поврзете до неа од написот на Википедија (како и сите сестрински проекти, Викивести - не ВИ за VP, што не ве спречува да ставате обични врски на нив). Веста треба да биде напишана така што, на пример, веднаш или подоцна да не се преполни написот со не-енциклопедиски информации, како и за можно идно копирање од Википедија на VP (компатибилна со лиценца, но не во спротивна насока) и проучување мали детали, кои заедно со нивните извори дури подоцна можат да бидат важни за Википедија (но повеќе не треба да ги барате).
 3. „Главните настани“. Доколку се открие дека се случил настан од глобално или национално значење, тогаш треба да поднесете апликација за објавување на настанот во шаблонот „Вистински настани“ (на порталот се гледа како „Главни настани“). Доколку настанот добие поддршка и ќе се усогласи со правилата на проектот „Тековни настани“ , тој се става во шаблонот (во моментот, според привремените правила, еден глас на иницијаторот веќе си дозволува самиот да го објави настанот пред првото гласање „против“, кога веќе се води детална дискусија) без употреба на црвени врски и со задолжителна ознака со задебелени букви на една важна статија, а самиот CO на овој член е означен со посебен образец и на тој начин категоризиран . Авторитетните извори за настанот ќе бидат наведени на страницата Портал: Тековни настани / Неодамнешни настани (задолжителен услов да се влезе во шаблонот), како и во написот за главниот настан, кој е означен со задебелени букви. Со зголемената популарност на овој проект, најверојатно ќе се воведе забрана за објавување настан без да се дополни главната статија со неколку реченици за овој настан (како што се бара да се дополни на англиски, додека учесниците си помагаат меѓу себе).
 4. „Тешки теми“. Делот „ Теми во тренд“ е исполнет со линкови до прилично очигледни написи кои се релевантни за краток временски период, но не можат да станат најава во списокот на актуелни настани поради обемот на темата или други причини. Бројот на релевантни теми во шаблонот не може да биде поголем од 5 . Во оваа линија не треба да додавате воени конфликти кои траат подолг временски период (наместо тоа, подобро е да додадете линкови до написи за најновите судири или важни настани во овие воени конфликти), долгорочни избори и други информации кои сè уште не може или не може да биде релевантно. Темите во тренд може да се најдат на страницата „ Портал: Тековни настани / Неодамнешни настани “, во шаблоните на другите секции ( германски , англиски - „Тековни настани“ ) или во уредувањата на тековните и очекуваните настани од нашиот дел.
 • Бројот на релевантни настани не треба да биде поголем од 4-6 . Критериуми за вклучување - истовремено:
 1. Огромното медиумско покривање како жешка тема на денот. Настаните мора да бидат од глобално или национално значење.
 2. Присуство на напис или написи за самиот настан и / или неговите учесници. Текстот во шаблонот треба да се поврзе со написот што го споменува овој настан.
Можете да прочитате повеќе за критериумите за вклучување на страницата со правила .
Доколку бараните написи не постојат, тие мора да се напишат однапред.
 • Можете да додадете една слика по тема, со разумна големина (на пр. 85 пиксели).
 • Има смисла да се следи оваа шема во други јазични делови (види интервики).