Шавирин, Виктор Николаевич

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Виктор Николаевич Шавирин
Дата на раѓање 3 август 1951 година ( 1951-08-03 ) (70 години)
Место на раѓање Со. Лаврово, област Ефремовски, област Тула
Државјанство СССР Русија
Занимање новинар , прозаист , етнограф
Години на креативност од 1967 година
жанр приказна , приказна , скица

Виктор Николаевич Шавирин (роден на 3 август 1951 година , село Лаврово , област Ефремовски, област Тула ) - советски и руски новинар и писател , етнограф .

Лауреат на книжевните награди именувани по И. В.В. Овечкин , М. Горки, Л.Н. Толстој.

Живее и работи во Тула .

Биографија

1967 година - првите дела беа објавени во весникот „Млад комуњар“.

1973 година - дипломирал на Литературниот институт. А.М.Горки . Работел како новинар за обласни и регионални весници.

1987 година - во Тула беше објавена првата книга „Muravsky Shlyakh“.

1988 година - во Москва беше објавена втората книга на писателот „Населување“.

1989 година - член на Сојузот на писателите на СССР .

1991 – Колумнист на весникот „Тула Известија “.

1997 година - објавено во списанието „Руска провинција“, Твер (уредник и издавач - М. Г. Петров ).

Есеи

 • Шавирин В. Н. Куликово поле. На земјата на Јаснаја Полјанскаја: Приказни, песни, приказни. - Тула, 1978 година.
 • Шавирин В.Н. Муравски шлјах: Приказни од историјата на регионот Тула / Ед. N. N. Завалишин ; Говорник: А. В. Скалон , В. И. Крутиков ; Уметник. Т.С. Прокуратова. - Тула: Приок. книга издавачка куќа , 1987 година .-- 208 стр. - 15.000 примероци
 • Шавирин В.Н.Городишче : Есеи за локалната историја и локалната историја. - М .: Млада гарда , 1988 година .-- 96 стр. - (Библиотека на списанието на Централниот комитет на Сојузната ленинистичка млада комунистичка лига „Млада гарда“, бр. 46 (360)). - 75.000 примероци
 • Од Тохтамиш до Горбачов // Тула Известија. 04.02.1997 година.
 • Неделливо поле: (На локацијата на полето на битката кај Куликово) // Родина . 1997 година, бр.3-4. S. 94-95.
 • Мир и музеј: Билтен на Здружението на руски музеи. Тула, 2002. бр. 1-2 (7). (Тема на изданието: Музеи на регионот Ориол):
  • Орловото гнездо.
  • Историјата ја згрозува несериозноста.
  • Пет имиња и сто проблеми.
  • Дом на просветители.
  • Тургенев започнува од детството
  • На Фет.
  • Лесков - што беше и остана.
  • Скици за Мценск .
  • Приказната на Болхов , раскажана од самиот себе.
  • Отколку Ливни е чудесен.
  • Успенски еднодворови.
  • Хрониките на нашето време.
  • Кроми е пограничен град.
  • Изворите на регионот Ориол.
  • Животни и птици.
  • На улиците на Курск во Орел.
  • Пробив на Зуша .
  • Почеток на театарската хроника.
  • Играчка Плешковскаја.
  • Песна на Полесие.
  • Потковица од Барон Роџерс.
  • Влезете: декласифициран.
 • Мир и музеј: Билтен на Здружението на руски музеи. Тула, 2004. Бр. 1-2 (10). (Тема на изданието: Музеи на регионот Перм):
  • Дијамантска светлина.
  • Каде живее птицата Сирин.
  • Патиштата на регионот Кама.
  • Нејзиното Височество Велики Перм.
  • Зошто на ученикот му е потребен Анубис ?
  • Ѕверска атомска патека.
  • Како се запознале Пугачов и Беринг.
  • Книги и книжници.
  • Заврши и започне повторно.
  • Каде летаа бувовите.
  • Музејот како архива.
  • На вашиот брег (За историскиот музеј на реката Чусоваја)
  • Одење по Мотовилиха.
  • Челик Lysva .
  • Каде што Чајковски никогаш не бил.
  • Театарот започнува со музеј.
  • Еп со името Чердин .
 • Здраво, Куќа Бунин! // Млади комуњари. 3 март 1981 година. (На отворањето на книжевниот огранок на Локалниот музеј Ефремов во куќата на Бунинс во Ефремов).
 • Новомосковск. Градот на потеклото на Дон / текст од В. Н. Шавирин; фотографија од В. П. Дворецки, И. В. Каретников, П. В. Роготнев; уредувачки одбор Н. Минаков, Н. Еремина, Е. Богатирев, В. Назарова, В. Рогов. - Тула: [Бизнис-Прес], 2005. - 232 стр.