Шепелев, Агеј Алексеевич

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете на навигација Одете на пребарување
Агеј Алексеевич Шепелев
Датум на смрт 1688 ( 1688 )
Припадност Русија
Ранг Општо
Командувано 1 -ви Московски изборен војник полк

Агеј Алексеевич Шепелев (почина во 1688 година ) - првиот генерал на Дума ,околничи , командант на „избраниот“ редовен полк на воена формација . Брои предокот на Мавра Шепелева и (преку неа) Шувалов .

Тој се истакна во битка против Турците на планината Стрелковаја за време на вториот поход на Чигирин на руската армија, го придружуваше патријархот Никон во егзил во манастирот Ферапонтов . За време на бунтот Стрелтси, тој со својот полк ја чуваше принцезата Софија и малолетните цари Петар и Иван во манастирот Троица .

Биографија

Потекнува од семејството Шепелев . Првпат се споменува во 1658 година во списокот на благородници од Москва. Во исто време, тој беше и командант на 1 -от московски изборен полк на војничкиот систем . Во истиот 1658 година, кога грузискиот крал Тејмураз дојде во Москва, Шепелев го сретна со неговиот полк надвор од земјениот град.

Во 1661 година, на Шепелев му беше доделена награда за неговата услуга: сребрена лепак , 40 самури и 450 ефимки за купување имот.

Во декември 1666 година, тој го придружуваше патријархот Никон , кој беше осуден од катедралата , во манастирот Ферапонтов .

Во 1671 година, Шепелев бил во војводството во Свијажск , каде собирал благородници и бојарски деца и ја сочинувал локалната и монетарната плата на Новиците.

Во 1676 година тој веќе беше споменуван како кревет, а во 1678 година беше унапреден во генерал на Дума и беше испратен во Киев, каде што започнаа непријателските дејствија против Турците и Кримските Татари во тоа време. Генералот Шепелев учествуваше во битката против Турците на планината Стрелковаја за време на вториот поход на Чигирин на руската армија во 1678 година под команда на принцот Григориј Ромодановски . Откако ја помина целата кампања во близина на Киев и Чигирин, Шепелев се врати во Москва на крајот на војната и тука во 1682 година учествуваше на советот за укинување на парохијализмот и потпиша спореден акт за тоа.

На 8 јуни 1682 година, Шепелев им беше доделен на благородниците од Дума со задржување на рангот на генерал на Дума и му беше наредено да го напише веднаш под опкружувањето, пред се другите благородници на Дума.

За време на бурниот бунт од 1682 година, А.А. Шепелев им остана верен на малолетните цареви, Петар и Иван Алексеевич и принцезата Софија, и ги придружуваше со неговиот одред при нивното бегство во манастирот Троица Сергиј . Откако се смири бунтот, „беа објавени кралски услуги за сите редови што се собраа да ги бранат суверените. И во спомен на овој инцидент, беше исфрлен медал , кој го примија дворот на бојарот и чуварот на заштеди Василиј Василиевич Голицин и Аги Алексеевич Шепелев “. Историскиот музеј во Москва содржи лимен лим од медалот на Шепелев.

Во 1686 година, Шепелев беше еден од воените гувернери во Мала Русија што ја заштити од Кримските Татари и Турци, а следната година доби наредба да се собере со воени луѓе во Ахтирка и учествуваше под команда на принцот В.В. Голицин во првата Кампања на Крим. Во истата година, како награда за кампањата, Шепелев му беше доделен на околничи и доби кафтан на самури, златна чаша и 60 рубли, покрај платата за услугата.

Извори на

  • „Забелешки за древни услуги на руски јазик. благородна. породување “(Man. Imp. Publ. Bibl.) XII, 136-137
  • Историски акти, V, 17, 56; Додатоци на историски акти VIII, 290, IX, 115, 116, 138, 195, 252, X 95, 101, 102, 104
  • Дигитална книга, том II (по индекс); Руска историска библиотека VIII, 1292 година
  • Збирка државни повелби и договори IV, 330, 410, 546, 569; Античка руска библиотека XX, 149, 425.

Линкови