Шлиселбург

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Градот
Шлиселбург
Орешек (тврдина) поглед01.jpg
Знаме Грб
Знаме Грб
59 ° 56'31" с. НС. 31 ° 02′04 ″ источно г. H G Я O
Земја Русија
Предмет на федерацијата Ленинградска област
Општинска област Кировски
Урбана населба Шлиселбургское
Раководител на МО Лашков Максим Владимирович
Историја и географија
Основана во 1323 година
Поранешни имиња пред 1611 година - Орев
пред 1702 година - Нотебург
пред 1944 година - Шлиселбург
до 1992 година - Петрокрепост
Град со 1780 година
Плоштад 16,41 km²
Централна висина 15 м
Временска зона UTC + 3:00 часот
Популација
Популација 14 851 [1] луѓе ( 2021 година )
Густина 905 луѓе / km²
Катоиконим Шлиселбургери, Шлиселбургери,
шлиселбурженка
Дигитални идентификатори
Телефонски код +7 81362
Поштенски код 187320
OKATO код 41475
OKTMO код 41625102001

moshlisselburg.ru
Шлиселбург (Русија)
Точка
Шлиселбург
Точка
Москва
Шлиселбург (Ленинградска област)
Точка
Санкт Петербург
Точка
Кировск
Точка
Шлиселбург
Шлиселбург (округ Кировски (регион Ленинград))
Точка
Кировск
Точка
Шлиселбург
Лого на Wikimedia Commons Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

Шлиселбург ( германски Schlüsselburg - „ клучен град “) е град (од 1780 година) во областа Кировски во регионот Ленинград . Ја формира градската населба Шлиселбург.

Основана во 1323 година како Новгородска тврдина Орешек [⇨] ; сега музејот е филијала на музејот за историја на Санкт Петербург [⇨] .

Етимологија

Градот го основал Новгородскиот принц Јуриј Данилович во 1323 година, кој поставил дрвена тврдина на островот Орехови (тука растела многу леска - лешник ). Името го добил по островот Орешек . Во 1613 година тврдината била заземена од Швеѓаните и руското име Орешек било преобразено во Нетеборг ( шведски nõt - „орев“, борг - „тврдина“). Во 1702 година таа беше ослободена од руските трупи и во исто време беше преименувана во Шлиселбург , буквално - „клуч-тврдина“ ( германски Шлусел - „клуч“, Бург - „тврдина“); користен и поблизок до германскиот Шлуселбург од каде што е популарниот Шљушин . Петар I ја користел и формата Schlutelburch (од холандски. Sleutelburcht со исто значење „клуч-тврдина“). Сместено спроти тврдината на левиот брег на Нева, селото Спас-Городенка или Спас-на-Неве (именувано по црквата) во 1755 година било преобразено во окружен град и именувано по тврдината Шлиселбург , формирајќи единствена административна единица. со тоа. Во 1944 година, со цел да се елиминира германското име, градот бил преименуван во Петрокрепост ; во 1992 година, историското име Шлиселбург му било вратено[2] .

Историја

Градот е основан во 1323 година [⇨] , а во 1353 година Новгородците поставиле камена тврдина, подигнале ѕидови и кули.

Швеѓаните го опседнаа Орешек повеќе од еднаш, обидувајќи се да ја оттурнат Новгородската Република подалеку од морето, а тој постојано минуваше од рака на рака. Во 1613 година, за време на шведската интервенција , тврдината била заземена од Швеѓаните. Го преименувале во Нотебург ( швед . Nöteborg, Noteborg од швед . NÖT, не = орев, швеѓанец . Borg, borg - град-тврдина). Во јуни 1656 за време на руско-шведската војна (1656-1658) нарачки судии ПИ Потемкин успеа да се изгуби земјата во 1613 година, Vodskaya петтини и да го блокира Швеѓаните во тврдината, но самата тврдина, за разлика од Nyenschantz , и не е донесена [ 3] .

Во 1702 година, градот бил освоен од Швеѓаните од Петар I , кој му го дал сегашното име (друга верзија е Шљузенбург [4] , вообичаеното име е Шљушин [5] [6] , постои и варијанта на Шљусенбург [7 ] ). Во 1780 година, населбата на левиот брег на Нева била трансформирана во окружниот град Шлиселбург во провинцијата Санкт Петербург .

ШЛИСЕЛБУРГ (ШЛЈУШИН) - окружен град со тврдина на изворот на реката Нева од езерото Ладога;
од Санкт Петербург - 60 версти, од Москва - 664 версти, број на куќи - 392, број на жители: 3 240 м, 1609 железница. НС.;
Има четири православни цркви. Парохиско училиште и кантонистичко училиште. Поштенска и телеграфска станица. Фабрика за памук. Стан од 1 класа. (1862) [8]

Во предреволуционерните години, во тврдината на островот Орехови функционираше затвор, каде што се чуваа политички и криминални криминалци. По Февруарската револуција од 1917 година, тие беа ослободени. Меѓу нив е и анархистичкиот комунист Џастин Жук , кој се вработил во фабриката за барут во Шлиселбург како механичар и станал водач на работната комуна, која всушност воспоставила контрола врз фабриката и градот [9] . Во Шлиселбург, Жук организирал интернат за работнички деца. Како окружен комесар за храна, тој постојано патувал во неговите родни места во Украина, каде што добивал храна. Комуната Шлиселбург ги снабдувала петроградските револуционери со експлозиви, а Црвената гарда под команда на Жук учествувала во упадот на Зимскиот дворец и одбивањето на офанзивата на полкот Северна Ингерманланд под команда на И. Елфенгрен . Бубачката умрела во битка кај селото Гружино на 25 октомври 1919 година [10] , сега една од централните улици на Шлиселбург го носи неговото име.

Во 1920-тите и 1930-тите, Ленинградскиот ветеринарно-зоотехнички институт на островот извршил работа во областа на воената биологија - потрага по соодветни биолошки патогени на болести кај луѓето и животните. Меѓу другото, се работеше и со бактериите на антракс , жлезди , туберкулоза [11] .

За време на Големата патриотска војна, градот бил окупиран (8 септември 1941 година), додека самата тврдина држела херојска одбрана 500 дена, спречувајќи ги германските трупи да преминат на десниот брег на Нева . На 25 септември 1941 година, во областа на градот, слетаа бродовите на воената флотила Ладога и беше убиен десантот Шлиселбург . На 18 јануари 1943 година, за време на операцијата Искра, градот беше ослободен од единиците на 67-та армија на Ленинградскиот фронт : 86-та пешадиска дивизија , посебен оклопен баталјон на 61-та тенковска бригада и 34-та скијачка бригада. Веднаш по ослободувањето на градот, започна изградбата на привремен железнички премин преку Нева. Тој беше подигнат под постојано гранатирање од германска страна во рекордно време: изградбата на преминот со ледени купови траеше само 17 дена. Подоцна, преку Нева бил изграден дрвен мост на купови со висока вода [12] . Првиот воз со храна, минувајќи по гранката Шлиселбург - Полиани , пристигна во Ленинград на 7 февруари 1943 година. Во текот на ноќта преку мостот поминале 20-25 возови, подоцна - до 35 [13] .

Од 1944 до 1992 година градот го носел името Петрокрепост . На 23 март 1992 година, со декрет на Президиумот на Врховниот совет на РСФСР бр. 2568-1, градот беше вратен во неговото историско име Шлиселбург.

На 12 април 1993 година, со декрет на Президиумот на Врховниот совет на РСФСР бр. 4783-1, Шлиселбург беше доделен во категоријата градови на регионална подреденост [14] .

Во 1996 година, тој се отцепи од областа Кировски , станувајќи независен општински ентитет . На 1 јануари 2006 година, повторно влезе во областа Кировски како урбана населба .

До 2010 година, Шлиселбург имаше статус на историска населба, но со заедничка наредба на Министерството за култура и Министерството за регионален развој на Руската Федерација од 29 јули 2010 година бр. 418/339, градот беше лишен од овој статус [15] .

Географија

Градот се наоѓа во северозападниот дел на регионот на левиот брег на Нева на неговиот извор од езерото Ладога .

Автопатите 41K-128 (пристап до Шлиселбург) и 41K-127 (Шлиселбург - Назија ) започнуваат во градот.

Растојание до регионален центар - 6 km [16] .

Растојание до Санкт Петербург - 50 km [17] .

Популација

Популација
1825 година 1840 година 1847 година 1856 година [18] 1863 година 1867 година 1870 година
2693 2855 година 2690 3100 3491 година 6008 7892 година
1885 година 1897 година [18] 1910 година 1913 година [18] 1920 година 1923 година [18] 1926 година [18]
5542 5300 7752 6300 4615 5200 6300
1932 година 1933 година 1935 година 1939 година [19] 1945 година 1949 година 1959 година [20]
8500 8800 10 300 9715 2379 4758 7164
1970 година [21] 1979 година [22] 1989 година [23] 1992 година [18] 1996 година [18] 2000 година [18] 2001 година [18]
8466 10 212 12 589 12.500 11 900 12.000 12.000
2002 година [24] 2003 година [18] 2005 година [18] 2006 година [25] 2008 година [26] 2009 година [27] 2010 година [28]
12 401 12 400 12.500 12.500 12 600 12 795 13 170
2011 година [29] 2012 година [30] 2013 година [31] 2014 година [32] 2015 година [33] 2016 година [34] 2017 година [35]
13 316 13 776 14.248 14 554 14 803 14 756 14.763
2018 [36] 2019 година [37] 2020 година [38] 2021 година [1]
14.725 14 845 14 920 година 14 851

Промени за периодот од 1825 до 2020 година (илјада луѓе) [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [49] [50 ] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [1] [60] [61] :

Од 1 јануари 2019 година, според бројот на жители, градот бил на 793-то место од 1115 [62] градови на Руската Федерација [63] .

Локална влада

Раководител на МО „Урбана населба Шлиселбург“ од јануари 2020 година Лашков Максим Владимирович [64] .

Раководител на градската администрација е Артјом Александрович Желудов [65] .

Економија

Главното претпријатие на градот - фабриката за бродоградба и поправка на бродови Невски - е основана во 1913 година. Области на активност на претпријатието - изградба, поправка и одржување на возниот парк.

Транспорт

Шлиселбург е поврзан со Санкт Петербург со автобуски линии:

Има речна врска до тврдината „ Орешек “ и селото именувано по Морозов .

знаменитости

Со Уредба на претседателот на Руската Федерација од 20 февруари 1995 година бр. 176 „За одобрување на списокот на објекти од историско и културно наследство од федерално (церуско) значење“, следните се класифицирани како споменици на урбанистичко планирање и архитектура:

 • Ансамбл на Црвениот плоштад, XVIII-XIX век:
  • Катедралата на Благовештението, 1764-1818 година
  • Црквата Николскаја, 1770-1853 година
  • капела, 1864 година

Белешки (уреди)

 1. 1 2 3 Резидентно население на Руската Федерација по општини од 1 јануари 2021 година . Преземено на 27 април 2021 година. Архивирана на 2 мај 2021 година.
 2. Поспелов, 2008 , стр. 501.
 3. Неварен орев на гувернерот Питер Потемкин . www.ladoga-news.ru. Датум на лекување: 06.03.2018 година.
 4. Збирка Тихонрав К. Н. Владимир. Материјали за статистика, етнографија, историја и археологија на провинцијата Владимир. - М., 1857 .-- С. 19.
 5. Даловиот објаснувачки речник онлајн
 6. Комеморативна книга на провинцијата С. Петербург за 1905 година. - S. 483.
 7. Челишчев П. И. „Патување на северот на Русија во 1791 година“ . - СПб. , 1886 .-- 315 стр.
 8. Списоци на населени области на Руската империја, составени и објавени од централниот статистички комитет на Министерството за внатрешни работи. XXXVII. провинција Санкт Петербург. Од 1862 г. SPb. 1864, стр. 3
 9. Домашен документарен филм. Шлиселбург. Тврдината Орешек (2008) (16 септември 2016 година). Датум на лекување: 06.03.2018 година.
 10. М. Моршанскаја. Џастин Жук . - Ленинград: Сурфање, 1927 година.
 11. Федоров Л.А. Советско биолошко оружје: историја, екологија, политика . - MSEES, Москва. - 302 стр. - ISBN 5-88587-243-0 .
 12. Андреј Мартјанов . Како што изградија во 43-та (20170202T1506 + 0300Z). Датум на лекување 12 март 2018 година.
 13. Автопат Шлиселбург - железница на животот за опколениот Ленинград - Umorno.Ru (англиски) ... ymorno.ru. Датум на лекување: 12 март 2018 година.
 14. Административно-територијална поделба на Ленинградската област. - СПб. 1997. ISBN 5-86153-055-6. Стр. 197
 15. Наредба на Министерството за култура на Руската Федерација, Министерството за регионален развој на Руската Федерација од 29 јули 2010 година бр. 418/339 Москва „За одобрување на списокот на историски населби“
 16. Административно-територијална поделба на Ленинградската област. Архивирана на 17 октомври 2013 година. - СПб., 2007 .-- стр. 31.
 17. AutoTransInfo. Пресметка на растојание. СПб - Шлиселбург.
 18. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Народна енциклопедија „Мојот град“. Шлиселбург . Преземено на 13 јуни 2014 година. Архивирана на 13 јуни 2014 година.
 19. Попис на населението во Унијата од 1939 година. Бројот на достапното население на СССР по региони и градови . Преземено на 20 ноември 2013 година. Архивирана на 16 ноември 2013 година.
 20. Попис на населението од 1959 година. Големината на урбаното население на РСФСР, нејзините територијални единици, урбаните населби и урбаните области по пол . Неделник Демоскоп. Преземено на 25 септември 2013 година. Архивирана на 28 април 2013 година.
 21. Попис на населението од 1970 година Големината на урбаното население на РСФСР, нејзините територијални единици, урбаните населби и урбаните области по пол. . Неделник Демоскоп. Преземено на 25 септември 2013 година. Архивирана на 28 април 2013 година.
 22. Попис на населението од 1979 година Големината на урбаното население на РСФСР, нејзините територијални единици, урбаните населби и урбаните области по пол. . Неделник Демоскоп. Преземено на 25 септември 2013 година. Архивирана на 28 април 2013 година.
 23. Попис на населението од 1989 година. Урбано население . Архивирана на 22 август 2011 година.
 24. Серуски попис на населението од 2002 година. Волумен. 1, табела 4. Населението на Русија, федерални окрузи, составни ентитети на Руската Федерација, области, урбани населби, рурални населби - регионални центри и рурални населби со население од 3 илјади или повеќе . Архивирана на 3 февруари 2012 година.
 25. Административно-територијална поделба на Ленинградскиот регион: [референца] / под вкупно. ед. В. А. Скоробогатов, В. В. Павлова; комп. V. G. Кожевников. - СПб., 2007 .-- 281 стр. . Преземено на 26 април 2015 година Архивирана на 26 април 2015 година.
 26. Градови во регионот Ленинград (број на жители - проценка од 1 јануари 2008 година, илјади луѓе) . Преземено на 6 јули 2016 година. Архивирана на 6 јули 2016 година.
 27. Бројот на резидентно население на Руската Федерација по градови, населби од градски тип и региони од 1 јануари 2009 година . Преземено на 2 јануари 2014 година. Архивирани на 2 јануари 2014 година.
 28. Серуски попис на населението 2010 година. Ленинградски регион . Преземено на 10 август 2014 година. Архивирана на 10 август 2014 година.
 29. Населението на општините и урбаниот округ Сосновоборск во Ленинградската област од 1 јануари 2011 година . Дата обращения: 12 апреля 2014. Архивировано 12 апреля 2014 года.
 30. Численность населения Российской Федерации по муниципальным образованиям. Таблица 35. Оценка численности постоянного населения на 1 января 2012 года . Дата обращения: 31 мая 2014. Архивировано 31 мая 2014 года.
 31. Численность населения Российской Федерации по муниципальным образованиям на 1 января 2013 года. — М.: Федеральная служба государственной статистики Росстат, 2013. — 528 с. (Табл. 33. Численность населения городских округов, муниципальных районов, городских и сельских поселений, городских населённых пунктов, сельских населённых пунктов) . Дата обращения: 16 ноября 2013. Архивировано 16 ноября 2013 года.
 32. Таблица 33. Численность населения Российской Федерации по муниципальным образованиям на 1 января 2014 года . Дата обращения: 2 августа 2014. Архивировано 2 августа 2014 года.
 33. Численность населения Российской Федерации по муниципальным образованиям на 1 января 2015 года . Дата обращения: 6 августа 2015. Архивировано 6 августа 2015 года.
 34. Численность населения Российской Федерации по муниципальным образованиям на 1 января 2016 года (5 октября 2018). Дата обращения: 15 мая 2021. Архивировано 8 мая 2021 года.
 35. Численность населения Российской Федерации по муниципальным образованиям на 1 января 2017 года (31 июля 2017). Дата обращения: 31 июля 2017. Архивировано 31 июля 2017 года.
 36. Численность населения Российской Федерации по муниципальным образованиям на 1 января 2018 года . Дата обращения: 25 июля 2018. Архивировано 26 июля 2018 года.
 37. Численность населения Российской Федерации по муниципальным образованиям на 1 января 2019 года . Дата обращения: 31 июля 2019. Архивировано 2 мая 2021 года.
 38. Численность населения Российской Федерации по муниципальным образованиям на 1 января 2020 года . Дата обращения: 17 октября 2020. Архивировано 17 октября 2020 года.
 39. Статистическое изображение городов и посадов Российской империи по 1825 год. Сост. из офиц. сведений по руководством директора Департамента полиции исполнительной Штера. — СПб., 1829.
 40. Статистические таблицы о состоянии городов Российской империи. Сост. в Стат. отд. Совета МВД. — СПб., 1840.
 41. Статистические таблицы о состоянии городов Российской империи [по 1 мая 1847 года]. Сост. в Стат. отд. Совета МВД. — СПб., 1852.
 42. Статистические таблицы Российской империи, составленные и изданные по распоряжению министра внутренних дел Стат. отделом Центрального статистического комитета. [Вып. 1]. За 1856-й год. — СПб., 1858.
 43. Статистический временник Российской империи. Серия 1. Вып. 1. — СПб., 1866.
 44. Статистический временник Российской империи. Серия 2. Вып. 1. — Спб., 1871. — С. 182.
 45. Статистический временник Российской империи. Серия 2. Вып. 10. — СПб., 1875. — С. 99.
 46. Статистика Российской империи. 1: Сборник сведений по России за 1884—1885 гг. — СПб., 1887. — С. 25.
 47. Первая всеобщая перепись населения Российской Империи 1897 г.
 48. Города России в 1910 г. — СПб., 1914.
 49. 1 2 Города Союза ССР / НКВД РСФСР, Стат. отдел — М., 1927. — С. 44—45.
 50. Всесоюзная перепись населения 1926 года = Recensement de la population de L'URSS 1926 / Центральное статистическое управление СССР; Отд. переписи. Северный район. Ленинградско-Карельский район: народность, родной язык, возраст, грамотность. — М.: Изд. ЦСУ СССР, 1928. — С. 106.
 51. Административно-территориальное деление Ленинградской области. — Л., 1933. — С. 93.
 52. Административно-экономический справочник по Ленинградской области. — Л., 1936. — С. 20.
 53. РГАЭ, ф. 1562, оп. 336, д. 1248, лл. 83—96.
 54. Перепись населения СССР 1959 года Архивировано 20 ноября 2012 года.
 55. Перепись населения СССР 1970 года Архивировано 6 января 2012 года.
 56. Перепись населения СССР 1979 года Архивировано 12 сентября 2011 года.
 57. Всесоюзная перепись населения 1989 г. Численность городского населения РСФСР, её территориальных единиц, городских поселений и городских районов по полу
 58. Численность населения России, федеральных округов, субъектов Российской Федерации, районов, городских поселений, сельских населенных пунктов — райцентров и сельских населенных пунктов с населением 3 тысячи и более человек
 59. Том 1. Численность и размещение населения. 5. Численность населения России, федеральных округов, субъектов Российской Федерации, районов, городских населённых пунктов, сельских населённых пунктов – районных центров и сельских населённых пунктов с населением 3 тысячи человек и более // Итоги Всероссийской переписи населения . — 2012.
 60. Численность населения Ленинградской области в разрезе муниципальных образований по состоянию на 1 января 2018 года (недоступная ссылка) . Дата обращения: 28 октября 2019. Архивировано 19 июня 2018 года.
 61. Численность постоянного населения Ленинградской области в разрезе муниципальных образований по состоянию на 1 января 2019 года (недоступная ссылка)
 62. с учётом городов Крыма
 63. Численность населения Российской Федерации по муниципальным образованиям на 1 января 2019 года. Таблица «21. Численность населения городов и пгт по федеральным округам и субъектам Российской Федерации на 1 января 2019 года» (RAR-архив (1,0 Мб)). Федеральная служба государственной статистики .
 64. Официальный сайт Совета депутатов МО Шлиссельбург. Глава муниципального образования Шлиссельбургское городское поселение Кировского муниципального района Ленинградской области
 65. Глава администрации МО Город Шлиссельбург . Дата обращения: 9 января 2021.
 66. Книга памяти. Кировский район — 09037 г. Шлиссельбург, корабельные артиллерийские орудия

Литература

Ссылки