Шмит, Сигурд Отович

Сигурд Отович Шмит
С.О.Шмит дава автограм на Меѓународниот саем на книгата во Москва (2007).
Родено име Сигурд Отович Голосовкер
Дата на раѓање 15 април 1922 година ( 1922-04-15 )[1][2]
Место на раѓање Москва , РСФСР
Датум на смрт 22 мај 2013 ( 2013-05-22 ) ( 91 год.)
Место на смртта
Земјата
Научна сфера историја на Русија , изворна студија
Место на работа РСУХ , ИРИ РАС , Институт за славистика РАС
Алма матер Историски факултет, Московски државен универзитет
Академска диплома Доктор по историски науки
Академско звање професор , академик на Руската академија за образование
странски член на ПАН
научен советник M. N. Тихомиров
Студенти В.И. Галцов ,
В.А. Муравјов ,
М.М. Мухамеџанов ,
Г.П.Присенко ,
Е. В. Старостин ,
С.Б.Филимонов ,
С.В.Чирков ,
Е.Н. Швејковскаја
Познат како историчар , етнограф
Награди и награди
Орден на честа Пушкин медал
Почесен научник на РСФСР.png Награда на Владата на Руската Федерација во областа на образованието Значка на разлика „За услуги во Москва“
Лого на Викицитат Цитати на Викицитат
Разговор со С.О. Шмит, снимен од В.Д. Дувакин и В.Ф. Тадер. Оригинал на веб-страницата на Фондацијата за орална историја

Сигурд Отович Шмит (првично го носеше името на неговата мајка Голосовкер [3] ; 15 април 1922 година , Москва - 22 мај 2013 година , Москва ) - советски и руски историчар и етнограф , специјалист во областа на проучувањето на изворите и историјата на Русија во на XVI-XIX век. Доктор по историски науки, професор, академик на Руската академија за образование [4] , странски член на ПАН .

Биографија

Роден во семејството на познатиот научник Ото Јулиевич Шмит и литературниот критичар Маргарита Емануиловна Голосовкер ( 19 април 1889 - 8 ноември 1955 година ) [5] , подоцна раководител на секторот за уметничка илустрација на Институтот за светска литература на Академијата на СССР. науки ; Внук на филозофот Ја. Е. Голосовкер , автор на „Логиката на митот“, „Изгорениот роман“ и „Легендата за титаните“. Под влијание на неговата мајка и нејзиниот брат, Сигурд Отович разви интерес за хуманитарната сфера , руската култура и историја.

Целиот свој живот од раѓањето, Сигурд Отович живееше во куќата број 12 на патеката Кривоарбатски и беше горд на тоа. С.О.Шмит беше еден од најголемите експерти во Арбат и Приарбат. Многу од неговите дела се посветени на овие места [6] [7] . Врз основа на „Арбатството“ расте неговото пријателство со Булат Окуџава . Познавајќи ја историјата на Арбат , Шмит создаде историски и културен водич за областа која има единствен статус за руската интелигенција од времето на Пушкин до 20 век.

Од ноември 1941 до јули 1943 година бил на евакуација во Ташкент , каде што бил студент на Историско-филолошкиот факултет на Централноазискиот универзитет[8] . Дипломирал на одделот за историја на Московскиот универзитет во 1944 година. Работел под раководство на академик Михаил Николаевич Тихомиров , а во февруари 1949 година започнал да предава во Московскиот историски архивски институт . Учениците се сеќаваат на татковскиот став на Шмит уште од првите години на наставата.

Од 1956 година, тој работеше со скратено работно време во Институтот за историја на Академијата на науките на СССР (сега Институт за руска историја на Руската академија на науките ), од 2001 година - на Институтот за славистика на Руската академија на науките. Науки . Доктор по историски науки (1965), професор (1970). Во 1968-2002 година, тој беше претседател на Археографската комисија на Академијата на науките (Комисијата на Институтот за славистика на Руската академија на науките за археографија, архивски студии и сродни дисциплини), подоцна, до неговата смрт, беше нејзина почесен претседавач.

Од 15 јуни 1992 година - полноправен член - основач на Руската академија за образование (Оддел за образование и култура), од 1997 година - странски член на Полската академија на науките . Советник на Руската академија на науките , почесен доктор на Рускиот државен хуманитарен универзитет [9] .

Според В.Ф. [ извор неодреден 1468 дена ] . На 27 април 1990 година, Шмит беше избран за претседател на Руската унија за регионални студии ; подоцна - почесен претседавач. Тој постојано ги водеше серуските читања за локалната историја (последното од нив, седмото, се одржа во мај 2013 година), одговори на стотици барања од локални историчари од цела Русија за помош и поддршка, пишуваше и зборуваше многу за локалните историја, нагласувајќи дека не е можно понатамошно заживување без локалната историја.земјата и развојот на нејзината култура [10] . Еден од иницијаторите за составување и објавување на два локални историски алманаци „Арбат Архив“ (1997, 2009).

Бил член на Државниот совет при претседателот на Руската Федерација за особено вредни предмети од културното наследство на народите на Руската Федерација, многу научници и научни совети, уреднички одбори, претседател на Серуското друштво за локална историја, претседател на жирито на наградата Анциферов , извршен уредник на „ Археографски годишник “, „ Мосовска енциклопедија “, голем број периодични списанија. Бил заменик-претседател на уредувачкиот одбор на библиотеката „Историја на Москва од античко време до денес“, раководител на Образовниот и научниот центар за историско локално учење и московски студии, од 1949 година постојано го води студентскиот научен круг на изворно проучување на руската историја [7] .

Починал на 22 мај 2013 година [11] . Погребан е на гробиштата Введенское до неговата мајка (15-та учебна година) [12] .

Научна дејност

Сигурд Отович Шмит говорејќи на научна конференција (1998)

Првите публикации на С. О. Шмит беа посветени на ерата на Иван Грозни , а потоа на „ Избраната Рада “ и нејзиниот водач А. Ф. Адашев . Во 1960-тите, историчарот се сврте кон проучувањето на Елизавета Петровна , ерата на државните удари од 18 век. Во исто време, тој формулираше нова дефиниција за историскиот извор [ појасни ] .

Во 1970-тите, Шмит направи огромна организациска работа како претседател на Археографската комисија (1968), како и главен уредник на Археографскиот годишник и Консолидираниот каталог на словенско-руски ракописни книги складирани во СССР.

Во 1980-тите, научникот се занимава со методологија на историјата , проблемите на истражување и зачувување на руската култура, регионални студии, семејна историја, некропола . Паралелно, тој истражуваше историски теми во делото на А.С. Пушкин, московските страници од биографијата на поетот.

Во 1990-тите дојде делото на Шмит на Арбат, а во врска со 850-годишнината од Москва, тој го водеше објавувањето на образовниот комплекс „Москваведение“ (објавено од Издавачкиот центар „Москваведение“ на чело со В.Ф. Козлов и беше награден со Државна награда на Руската Федерација ) ... На крајот на XX-XXI век, Шмит размислуваше за хуманистичкото значење на историјата и локалната историја, земајќи ги предвид активностите на Н.М. Карамзин , В. О. Кључевски , С.Ф. Платонов . Тој го систематизира наследството на неговиот учител М.Н. Тихомиров во Москва и локалната историја. Од 1994 година се објавуваат книги за В.А.Жуковски , за антинаучниот концепт на А.Т.Фоменко , а подготвена е и обемна монографија посветена на О.

Од 2000 година, Шмит го режираше проектот Московска енциклопедија, кој тој самиот го нарече „прв московски биографски речник“: колекцијата од пет тома вклучуваше биографии на околу 12 илјади луѓе, а потоа, под водство на Сигурд Отович, работата започна на 6-ти. , дополнителна книга на енциклопедијата. Заменик-главниот уредник А.И. Музикантскиј рече: „Се добива впечаток дека Сигурд Отович лично ги познавал речиси сите ликови“, како што фигуративно ги карактеризирал нивната личност, изглед и однесување. [10] Навистина, Шмит лично се познавал и се сретнал со многу лица вклучени во енциклопедијата, а тоа се културни личности (Тихомиров, С. В. Бахрушин , С. Б. Веселовски , А. Н. Толстој , Б. Ш. Окуџава итн.), советски водачи ( IV. Сталин , Л. Б. Каменев , Н. И. Ежов , А. И. Микојан и други), познати поларни истражувачи и пилоти ( В. П. Чкалов , И. Д. Папанин , М. Т. Слепнев и други).

СОШмит, како научник, развил и применил иновативни истражувачки методи, создавајќи цели научни насоки кон кои ги ориентирал студентите, давајќи им можност да развијат отворени патишта - да истражуваат извори кои први биле воведени во научната циркулација, да го проучуваат историографското наследство на научниците од минатото, да истражуваат проблеми и да ги подобрат методите, исто така создадени за прв пат од него.

Како и познатиот Кључевски, С.О.Шмит формулирал афоризми:

• „Извор е сè што зрачи со информации корисни за историчарот“.
  • „Локалната историја е секогаш љубов кон регионот.

До крајот на својот живот, тој стана автор на повеќе од 1000 научни публикации (книги, збирки, статии, критики, осврти, предговори итн.) за историјата на културата, историографијата , археографијата , архивските студии итн. неговите дела беа отпечатени на истата машина за пишување , стана легенда на Рускиот државен универзитет за хуманистички науки (за 85-тиот роденден на Сигурд Отович, на универзитетот беше поставена кратка хумористична претстава „Машината на Шмит“).

Наставни активности

Од 1949 година, С. О. Шмит трајно го води студентскиот научен круг за проучување на изворите на руската историја на Институтот за историја и архиви, кој стана, според академик Д. граѓанско однесување“. Кругот, првично составен од директни ученици на С. О. Шмит, на крајот стана еден од најсилните центри на привлечност за учениците на другите наставници, акумулирајќи ги и збогатувајќи ги сите негови учесници со колективно истражувачко искуство [7] . Овде се формираше широко признатата „Шмит школа“ - школа за изворни студии од висока класа. За кругот постои обемна литература [13] . Меѓу учениците на Шмит: Дописни членови на РАС В. И. Буганов и С. М. Каштанов ; Д- S. Алексеев , AA Амос , S. Zhuravlev , СС Илизаров , IV Kurukin , Ј Леонтиев , VA Мравките , EV Starostin , C B. Filimonov , E. N. Shveikovskaya ; V. Ју. Afiani, I. L. Belenky, V. I. Galtsov , А. В. Zaitsev, А. D. Zaitsev, S. E. Knyazkov, V. F. Козлов , М. P. Lukichev, А. В. Melnikov, B. N. Морозов, В. В. Морозов, К. E. Novokhatsky, G. P. Prisenko , ES Sizov, VE Tumanov , С. В. Чирков , Л. И. Shokhin, M.F.Shumeiko, S.V.Shumikhin, L.A. Yuzefovich , италијански историчар Џузепе D'Amato и други.

Шест децении, Шмит создал изворно студиско училиште во Институтот за историски архиви, кое дејствувало како студентски круг [10] . Научникот верувал дека педагошката работа е поважна од истражувачката работа, бидејќи печатените дела застаруваат, а учениците го продолжуваат она што го започнал наставникот. [ извор неодреден 1468 дена ] . Шмит многу го сакаше и често ги цитираше парафразираните зборови на поетот од првата линија Евгениј Винокуров : „Учителе, образувај го студентот за да има од кого да учи подоцна“.

Оценки на перформансите

За Сигурд Отович Шмит се зборуваше како познат истражувач-историчар од широки размери, организатор на науката, едукатор на научната младина, јавна личност која посветува многу време на заштитата на историските и културните споменици и ракописното документарно наследство.

Тој е најдобриот експерт за извори за историјата на Русија во 16 век денес.

- академик Д. С. Лихачев [14]

...

„Во широчината на неговите научни интереси, С.О.Шмит можеше да се споредува со најразновидните научници од минатото - В.О.Кључевски, С.Ф. Платонов, М.К. последните децении од неговиот живот“, вели еден од студентите на Шмит, кандидат за историски науки, уредник главен на алманахот за историски и регионални студии „Подмосковни хроничар“ Сергеј Шокарев [10] .

Главни работи

• Формирање на руската автократија. Проучување на општествено-политичката историја од времето на Иван Грозни. - М .: Mysl , 1973 .-- 358 стр.
  • Руската држава во средината на 16 век: архивата на царот и фацијалните хроники од времето на Иван Грозни. - М .: Наука , 1984 .-- 277 стр.
  • Археографија. Архивски студии. Монументологија. Дигест на статии. - М .: Издавачка куќа на Рускиот државен универзитет за хуманистички науки, 1997 година .-- 362 стр.
  • Патот на историчарот: Избрани дела за проучување на изворите и историографијата. - М .: Издавачка куќа на Рускиот државен универзитет за хуманистички науки, 1997 година .-- 612 стр.
  • Русија на Иван Грозни. - М .: Наука, 1999 .-- 556 стр.
  • Социјална свест на руската благородна класа: XVII - прва третина од XIX век. - М .: Наука, 2002 .-- 363 стр.
  • „Фоменко-феноменот“ во контекст на проучувањето на современата јавна историска свест . - М .: Наука, 2005 .-- 71 стр.
  • Споменици на пишан јазик во културата на познавање на историјата на Русија
    • T. 1: Pre-Petrine Rus. Книга. 1. — М.: Языки славянской культуры , 2007. — 480 с.
    • Т. 1: Допетровская Русь. Кн. 2. — М.: Языки славянской культуры, 2008. — 406 с.
    • Т. 2. Кн. 1. От Карамзина до «арбатства» Окуджавы. — М.: Языки славянской культуры, 2009. — 576 с.
    • Т. 2. Двадцатое столетие. Кн. 2. — М.: Языки славянских культур, 2012. — 496 с. ISBN 978-5-9551-0464-5
  • Историк С. Ф. Платонов — учёный и педагог (К 150-летию со дня рождения). — М., 2010. — 147 с.
  • Московский историк Михаил Николаевич Тихомиров. Тихомировские традиции — М.: Языки славянских культур , 2012. — 464 с.
  • История Москвы и проблемы москвоведения. М., 2013. Кн. 1-2.

Примечания

1. Шмидт Сигурд Оттович // Большая советская энциклопедия : [в 30 т.] / под ред. А. М. Прохорова — 3-е изд. — М. : Советская энциклопедия , 1969.
  2. Bibliothèque nationale de France Sigurd Ottovič Šmidt // идентификатор BNF (фр.) : платформа открытых данных — 2011.
  3. ШМИДТ • Большая российская энциклопедия - электронная версия
  4. Российская академия образования — 22 мая 2013 г. (недоступная ссылка) . Дата обращения: 27 мая 2013. Архивировано 23 октября 2013 года.
  5. Шмидт С. О. О Маргарите Эммануиловне Голосовкер // Проблемы теории, истории и методики музейной работы. Музей современной истории России в прошлом и настоящем / Государственный центральный музей современной истории России. — М., 2007. — С. 152—162.
  6. Эпоха по имени Шмидт . Российская газета (11 апреля 2012). Дата обращения: 29 декабря 2015.
  7. 1 2 3 Академику Сигурду Шмидту исполнилось 90 лет . Телеканал «Культура» (16 апреля 2012). Дата обращения: 29 декабря 2015.
  8. Ульянова, 2013 .
  9. Информация на сайте РГГУ Архивировано 27 ноября 2010 года.
  10. 1 2 3 4 Слово о Сигурде Оттовиче (рус.) . Дата обращения 7 июня 2017. (недоступная ссылка)
  11. Ушёл из жизни выдающийся ученый Сигурд Шмидт . Телеканал «Культура» (22 мая 2013). Дата обращения: 29 декабря 2015.
  12. Могилы знаменитостей
  13. Источниковедение и историография: Специальные исторические дисциплины. — М., 1980. С. 199—200. См. также: Лаврова К. По средам, тридцать лет подряд. // Студенческий меридиан. 1981. № 12. С. 16. Она же: Отвечаю за всё. — М., 1983 ( Новое в жизни, науке, технике . Научно-популярная серия «Молодёжная»). С. 39—47. «Счастье и удача юности» Воскресные встречи. — М., 1987. С. 34—46.
  14. Краткий очерк научной, педагогической и общественной деятельности С. О. Шмидта // Мир источниковедения», М. — Пенза, 1994
  15. Указ Президента Российской Федерации от 6 октября 1997 года № 1091 «О награждении государственными наградами Российской Федерации работников акционерных обществ, предприятий, учреждений и организаций города Москвы»
  16. Указ Президента Российской Федерации от 4 июня 1999 года № 700 «О награждении медалью Пушкина» (недоступная ссылка)
  17. Постановление Правительства Российской Федерации от 26 августа 1999 года № 956 «О присуждении премий Правительства Российской Федерации в области образования за 1998 год»
  18. Указ мэра Москвы от 12 апреля 2007 г. «О награждении Шмидта С. О. знаком отличия „За заслуги перед Москвой“»
  19. Распоряжение Правительства Москвы от 4 апреля 2002 года № 441-рп «О награждении Почётной грамотой Правительства Москвы»
  20. ЦАО Информ :: Лауреатом премии «Триумф» стал знаменитый арбатец Сигурд Шмидт (недоступная ссылка) . Дата обращения: 19 декабря 2009. Архивировано 28 июля 2012 года.