Прекрасен шах

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување

Fairy chess ( англи. Fairy chess ) [1] - секција шаховски состав . Во делата на овој дел, има промени во некои од општоприфатените правила на играта или материјал [2] (се применуваат невообичаени правила, фигури, табли со необична форма, целите на играта се менуваат, на пример, целта на играта може да биде ќор-сокак , итн.).

Опис

Распространета во XX век во Англија , Унгарија , Германија , Холандија . Томас Досон даде голем придонес во создавањето на нови форми на чудесниот шах.

Во советската шаховска литература беа објавени само некои чудесни сорти: цилиндричен шах , максимален , проблеми со нови фигури (коњаник, крикет, махараџа ). Немаше големи чудесни шаховски натпревари во СССР.

Некои практикувани шахисти ги третираа остро негативно, на пример, Михаил Ботвиник ги нарече „квинтесенција на конфузијата “ („Конфузија во композиција“ коавторство со Л.Ф. Спокојни [3] ). Како и да е, советските проблемисти имаа големи достигнувања во поединечни чудесни шаховски натпревари (на пример, Јуриј Гордијан ). Во полето на чудесниот шах се испроба Владимир Набоков , кој се гордееше со својата задача „Белите го враќаат движењето назад“, посветена на Евгениј Зноско-Боровски и објавена во емигрантскиот весник „ Последни вести “ во Париз [4] .

Во 1988 година, списанието „ 64 - шаховски преглед “ направи обид да ги систематизира чудесните жанрови на шаховска композиција:

 1. всушност неортодоксни жанрови (кооперативни и инверзни матирање) [5]
 2. максимална мерка
 3. циркус (вклучувајќи сорти)
 4. медреси
 5. патролен шах
 6. цилиндричен шах
 7. решетка одбор
 8. магичен шах (два вида - магични полиња и магични фигури)
 9. шах со неутрални фигури
 10. шах со нови или дополнителни (имитатор, призма, билијард бискупи) фигури (штурци, коњаници и сл. - особено популарни се фигурите од типот на витез)
 11. Аугсбург шах
 12. Андернах шах
 13. франкфуртски шах
 14. кинески шах
 15. промени во правилата за движење на познати фигури (на пример, Беролина е пион што се движи дијагонално и удира напред вертикално)
 16. дуел шах
 17. квантен шах
 18. треперлив шах
 19. Шах од 100 ќелии

Сепак, оваа листа не е исцрпна.

Во денешно време, чудесниот шах е задолжителен дел на Светското екипно првенство [6] и во Русија во шаховски состав. Сите водечки модерни публикации за шаховскиот состав, вклучително и руските, имаат прекрасен дел во нивниот состав.

исто така види

Белешки (уреди)

 1. Кодекс на шаховски состав Гл. II, член 7, точка 13 (анг.)
 2. Кодекс на шаховски состав Гл. II, член 7, точка 12 (анг.)
 3. Botvinnik M. M., Calm L. F. Конфузија во составот . // „Шахот во СССР“, 1936 година, бр. 3. Преземено на 1 август 2015 година.
 4. Nabokov V. Speak, Memory.- NY: A Wideview / Perigee Book.- 1966.- стр. 15
 5. Во моментов, неортодоксните жанрови се независни делови од шаховскиот состав, заедно со самовилскиот шах.
 6. Правила за Светското екипно првенство во шаховски состав (анг.)

Литература

 • Шах: Енциклопедиски речник / гл. ед. А. Е. Карпов . - М .: Советска енциклопедија , 1990 година .-- стр. 360 .-- 621 стр. - 100.000 примероци - ISBN 5-85270-005-3 .
 • Прекрасен шах // Игри и забава / Комп. Л.М. Фирсова. - Книга. 2. - М .: Млада гарда, 1990. - С. 83-86. - 234 стр.