Скриников, Руслан Григориевич

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Руслан Г. Скриников
Руслан Г. Скриников.jpg
Дата на раѓање 8 јануари 1931 година ( 1931-01-08 )
Место на раѓање Кутаиси
Датум на смрт 16 јуни 2009 година ( 2009-06-16 ) (78 години)
Место на смртта Санкт Петербург
Земјата СССР Русија
Научна сфера Руската историја
Место на работа LGPI , Државен универзитет во Санкт Петербург
Алма матер LSU (1953)
Академска диплома Доктор по историски науки (1967)
Академско звање Професор
научен советник В.Н. Бернадски ,
Б.А.Романов ,
I. I. Смирнов
Студенти А. И. Алексеев ,
В. Г. Вовина-Лебедева ,
А.Л. Корзинин ,
А.С. Лавров ,
А.Н. Лобин , А.П. Павлов ,
П.В. Седов ,
И. О. Тјуменцев ,
A. I. Фиљушкин
Награди и награди РУС Медал од Орден за заслуги за татковината лента од втор степен.svg
Почесни научници на Руската Федерација - 1997 година

Руслан Григориевич Скриников ( 8 јануари 1931 година , Кутаиси - 16 јуни 2009 година , Санкт Петербург ) - советски и руски историчар , специјалист за историјата на Русија во XVI-XVII век. Доктор по историски науки (1967), професор на Државниот универзитет во Санкт Петербург , почесен научник на Руската Федерација (1997).

Биографија

Роден во семејство на вработени. Неговиот татко, Григориј Иванович Скриников (1901-1946), инженер , потоа работел во хидроцентралата Рион . Мајка, Серафима Александровна (1900-1967), била наставничка по хемија. Како дете сонувал да стане физичар, но судбината го донела на Историскиот факултет . Во 1948 година се запишал на државниот универзитет во Ленинград , каде што специјализирал средновековна историја. Научен советник Skrynnikov на Факултетот беше Б. А. Романов , кој предизвика интерес на млад истражувач во ерата на Иван IV и oprichnina .

Во 1953 година, Скриников влезе во постдипломското училиште на Државниот педагошки институт Ленинград. А.И. Херцен , правеше извештаи и пишуваше научни написи за историјата на 15-16 век. Три години подоцна ја одбранил својата докторска теза „Економскиот развој на Новгородскиот имот на крајот на XV-XVI век“. Во 1960 година станал учител на Историскиот факултет, Државниот педагошки институт во Ленинград. Скриников ја комбинира наставата со научната активност, посветувајќи шест години на собирање материјали за нова монографија. Во 1966 година беше објавен „Почетокот на Опричнина“, во 1967 година Скриников ја одбрани докторската дисертација „Опришнина на Иван Грозни“ (официјални противници беа В. В. Мавродин , А. Л. Шапиро , С. О. Шмит ). Во 1969 година беше објавена монографијата „Теророт на опричи“.

Во делата од овој период, научникот целосно го ревидирал концептот на политичкиот развој на Русија во 16 век и докажал дека опринката никогаш не била интегрална политика со униформни принципи. Според Скриников, во првата етапа, опринката нанела удар врз кнежевското благородништво, но го задржала овој фокус само една година. Во 1567-1572 година, Грозни го тероризираше Новгородското благородништво, горните ешалони на бирократијата на редот, жителите на градот, односно слоевите што ја сочинуваа поддршката на монархијата. Во овој период, теророт, според Скриников, беше политичка глупост.

Во 1973 година, професорот Скриников беше поканет на одделот за историја на Државниот универзитет во Ленинград . Скоро две децении, Скриников сеопфатно ја проучувал ерата на Иван Грозни: надворешната и социјалната политика, економијата и развојот на Сибир . Истражувањата на научникот се рефлектираа во новите монографии: „Кралството на теророт“ (1992) и објавени по ред „Трагедијата на Новгород“ (1994), „Пропадот на кралството“ (1995) и „Големиот цар. Иван Василевич Грозни“ (том. 1-2, 1997) ...

Интересот за oprichnina го поттикна интересот на истражувачот за ерата на неволјите . Скриников напиша и неколку студии за ова прашање, меѓу кои најпозната беше „Цар Борис и Дмитриј претендент“ (1997). Разноврсните интереси на Скриников се нагласени со неговата значајна монографија „Дуелот на Пушкин“ (1999) и учебникот „Руска историја од 9-17 век“. (1997). Севкупно, Скриников напиша повеќе од 50 монографии и книги, над сто статии за руската историја во водечки научни, општествено-политички и литературни списанија, од кои многу беа преведени во САД (4 монографии), Полска (2 монографии), Германија , Унгарија , Италија , Јапонија и Кина . Најважните резултати од научните истражувања Скриников ги презентираше во своите извештаи на светските конгреси во Харогејт ( Англија ) во 1990 година, во Варшава во 1995 година, на меѓународни конференции и семинари на Сорбона , на универзитетите во Венеција , Токио , Будимпешта , Краков. , универзитетите во Санкт Петербург , Москва , Новосибирск , Ростов на Дон , Велики Новгород , Хамбург , Минхен , Хајделберг ,Кил , Мунстер , Хесен итн. Една од последните монографии на научникот е објавена книгата „Иван III“. во 2006 година.

Скриников дејствувал во различни земји како почесен визитинг професор: во 1988 година бил гостин на Британската академија , а потоа држел предавања и научни извештаи во Оксфорд , Кембриџ , Лондон , Бирмингем , Абердин . Во 1997 година му беше доделена почесната титула „ Почесен научник на Руската Федерација “ како признание за научните и јавните заслуги на Руслан Григориевич.

Во текот на животот, верен асистент и пријател на научникот беше неговата сопруга, историчарката Лидија Николаевна Семјонова (1937-1993). Таа дејствуваше како прв читател, рецензент и критичар на делата на Руслан Григориевич. Скриников има син, Николај (роден 1968 година), доктор по физичко-математички науки, експерт за нуклеарна физика , и ќерка, Лидија (родена 1971 година), биолог.

Погребан на гробиштата Серафимовски во Санкт Петербург.

Главни работи

Книги
 • Скриников Р.Г. Почетокот на опичнината. - Л .: Издавачка куќа на Државниот универзитет во Ленинград, 1966 година .-- 418 стр.
 • Skrynnikov R.G. Oprichny тероризмот. - Л .: Издавачка куќа на Државниот универзитет во Ленинград, 1969 година .-- 342 стр.
 • Skrynnikov R. G. Преписка помеѓу Грозни и Курбски. Парадокси на Едвард Кинан / Ед. Д.С. Лихачев . - Л .: Наука , Ленинград. оддел, 1973 .-- 136 стр.
 • Скриников Р.Г. Русија по опичнината. - Л .: Издавачка куќа ЛСУ, 1975 .-- 222 стр.
 • Скриников Р.Г. Иван Грозни / Отв. ед. А.М.Сахаров . - М .: Наука , 1975 .-- 248 стр. - ( Историја на нашата татковина ). - 150.000 примероци
  • Скриников Р.Г. Иван Грозни. - 2-ри изд. - М .: Наука , 1980 .-- 248 стр. - (Историја на нашата татковина). - 75.000 примероци
 • Скриников Р.Г. Борис Годунов. - М .: Наука , 1978. - 192, [8] стр. - ( Страници од историјата на нашата татковина ).
 • Скриников Р.Г. Минин и Пожарски. - М .: Млада гарда , 1981 година .-- 352 стр. - ( ЖЗЛ ). - 100.000 примероци
 • Скриников Р.Г. Русија во пресрет на времето на неволјите. - М .: Mysl , 1981 .-- 206 стр. - (Издание на историска литература). - 50.000 примероци.
  • Скриников Р.Г. Русија во пресрет на времето на неволјите. - 2-ри изд. - М .: Mysl , 1985 .-- 206 стр. - (Издание на историска литература). - 50.000 примероци.
 • Скриников Р.Г. Сибирска експедиција на Ермак. - Новосибирск: Наука , Сибир. оддел, 1982 .-- 320 стр.
  • Скриников Р.Г. Сибирска експедиција на Ермак / Отв. ед. Р.С.Василиевски ; Академија на науките на СССР, Сибир. отсек, Институт за историја, филологија и филозофија. - Ед. 2-ри, вр. и додадете. - Новосибирск: Наука , Сибир. оддел, 1986. - 320 стр.
 • Skrynnikov R.G.Social и политичката борба во руската држава на почетокот на 17 век. - Л .: Издавачка куќа ЛСУ, 1985 .-- 328 стр. - 44 761 примероци.
 • Скриников Р.Г. На стража на московските граници. - М .: Московски работник , 1986 година .-- 336 стр. - 100.000 примероци
 • Скриников Р.Г. Русија на почетокот на 17 век. „Неволји“. - М .: Mysl, 1988. - 283, [1] стр. - (Издание на историска литература). - 120.000 примероци - ISBN 5-244-00068-3 .
 • Skrynnikov R. G. Smoot во Русија на почетокот на 17 век. Иван Болотников / Респ. ед. А.Г.Манков . - Л .: Наука , Ленинград. оддел, 1988 .-- 256 стр. - ( Страници од историјата на нашата татковина ). - 50.000 примероци. - ISBN 5-02-027218-3 .
 • Скриников Р.Г. Претенденти во Русија на почетокот на 17 век. Григориј Отрепиев / Отв. ед. А.П. Деревијанко . - Новосибирск: Наука , Сибир. оддел, 1990 .-- 224 стр. - ( Страници од историјата на нашата татковина ). - 165.000 примероци
 • Скриников Р.Г. Прелати и власти. - Л .: Лениздат , 1990 .-- 352 стр. - 300.000 примероци - ISBN 5-289-00565-X . (регион)
 • Скриников Р.Г. Држава и црква во Русија XIV-XVI век: Подвижници на Руската црква. - Новосибирск: Наука , Сибир. оддел, 1991 .-- 398 стр. - 40.000 примероци - ISBN 5-02-029759-3 .
 • Скриников Р.Г. Кралството на теророт. - СПб. : Наука , оддел Санкт Петербург, 1992 година .-- 576 стр. - 12.000 примероци - ISBN 5-02-027341-4 .
 • Скриников Р.Г. Ермак. - М .: Образование , 1992 година .-- 160 стр. - 150.000 примероци - ISBN 5-09-003828-7 .
 • Скриников Р.Г. Трагедијата на Новгород. - М .: Издавачка куќа im. Сабашникови, 1994 .-- 188 стр. - ISBN 5-8242-0033-5 .
 • Скриников Р.Г. Трет Рим. - СПб. : Дмитриј Буланин , 1994 .-- (Studiorum Slavicorum Monumenta; том 2). - ISBN 5-86007-011-X .
 • Скриников Р.Г. Падот на кралството. - М .: Армада , 1995 .-- 493 стр. - (Време на неволји). - ISBN 5-7632-0066-7 .
 • Скриников Р.Г. Големиот цар Јоан Василиевич Грозни: во 2 тома - Смоленск : Русич, 1996. - Т. 1. - 438 стр. - (тиранија). - ISBN 5-88590-528-2 .
 • Скриников Р.Г. Големиот цар Јоан Василиевич Грозни: во 2 тома - Смоленск: Русич, 1996. - Т. 2. - 427 стр. - (тиранија). - ISBN 5-88590-529-0 .
 • Скриников Р.Г. Руска историја IX-XVII век. - М .: Вес Мир , 1997 година .-- 496 стр. - (STUDIO ET LECTIO). - ISBN 5-7777-009-8 (погрешно) .
 • Скриников Р.Г. Цар Борис и Дмитриј Претендерот. - Смоленск: Русич, 1997 .-- 622 стр. - (тиранија). - ISBN 5-88590-553-3 .
 • Дуелот на Скриников Р.Г. Пушкин. - СПб. : Блиц, 1999 .-- 368 стр. - ISBN 5-86789-109-7 .
  • Дуелот на Скриников Р.Г. Пушкин. - 2-ри изд. - СПб. : Блиц, 1999 .-- 495 стр. - ISBN 5-86789-044-9 .
 • Скриников Р.Г. Русија, IX-XVII век. - СПб. : Петар , 1999 .-- 341 стр. - ISBN 5-314-00116-0 .
 • Скриников Р.Г. Крст и круна: црква и држава во Русија IX-XVII век. - СПб. : Уметност - СПБ, 2000 .-- 463 стр. - ISBN 5-210-01534-3 .
 • Скриников Р.Г. Иван III. - М .: „ АСТ “; Транзиткнига, 2006. - 285, [3] стр. - (Историска библиотека). - 5000 примероци. - ISBN 5-17-033263-7 , ISBN 5-9713-2144-7 , ISBN 5-9587-3862-4 .
 • Скриников Р.Г. Руската историја од 9-17 век. - СПб. : Издавачка куќа на Државниот универзитет во Санкт Петербург , 2006 година .-- 582 стр. - ISBN 5-288-04011-7 .
 • Скриников Р.Г. Иван Грозни. - 4-то издание. - М .: АСТ; ОГИЗ; Чувар, 2008 .-- 480 стр. - 5000 примероци. - ISBN 978-5-17-044235-5 . - ISBN 978-5-9713-6361-3 . - ISBN 978-5-9762-3495-6 .
 • Скриников Р.Г. Ермак. - М .: Млада гарда , 2008 година .-- 256 стр. - ( ЖЗЛ ). - 5000 примероци. - ISBN 978-5-235-03095-4 .
Статии
 • Skrynnikov R. G. Дали преписката помеѓу Грозни и Курбски е измамничка? // Прашања од историјата . - 1973. - бр. 6. - С. 53-69.
 • Skrynnikov R.G.Political борба во почетокот на владеењето на Борис Годунов // Историја на СССР . - 1975. - бр. 2. - С. 48-68.
 • Скриников Р.Г. Земски Собор во 1598 година и изборот на Борис Годунов на тронот // Историја на СССР. - 1977. - бр. 3. - стр. 141-157.
 • Скриников Р.Г. Рани сибирски хроники // Историја на СССР. - 1979. - бр. 4. - стр. 82-99.
 • Скриников Р.Г. Сибирска експедиција на Ермак // Прашања за историјата. - 1980. - бр. 3. - стр. 38-54.
 • Скриников Р.Г. Воспоставување на Патријаршијата во Русија // Прашања за научниот атеизам . Проблем 25. Атеизмот, религијата, црквата во историјата на СССР / акад. општества. Науки на ЦК на КПСС. Институт за научен атеизам. - М .: Мисла , 1980. - С. 80-98. - 341 стр. - 20.000 примероци.
 • Скриников Р.Г. Народни претстави во 1602-1603 година. // Историја на СССР. - 1984. - бр. 2. - стр. 57-70.
 • Скриников Р.Г. Контроверзни проблеми на востанието Болотников // Историја на СССР. - 1989. - бр. 5. - стр. 92-110.
 • Скриников Р.Г. Војни на античка Русија // Прашања за историјата. - 1995. - бр.11‒12. - S. 24-38.
 • Скриников Р.Г. Античка Русија. Хроника митови и реалност // Прашања за историјата. - 1997. - бр. 8. - стр. 3-14.

Литература

 • Средновековна Русија: збирка научни статии посветени на 65-годишнината од раѓањето на проф. RG Skrynnikova / комп. С.В.Лобачов, А.С.Лавров. СПб., 1995 година.
 • Чернобаев А.А. Историчари на Русија: биографии. 2. ед. Саратов, 2000. С. 473. ISBN 5-85559-092-5 .
 • Русија XV-XVIII век: збирка научни статии за 70-годишнината од Р.Г. Скриников / ед. И.О.Тјуменцева. Волгоград, 2001 година;
 • Брачев В. С. , Дворниченко А. Ју. Катедра за руска историја, Универзитетот во Санкт Петербург (1834-2004). СПб., 2004 година.
 • Тјуменцев И.О. Креативниот пат на професорот Р.Г. Скриников // Отечественска историја . - 2006. - бр. 2. - стр. 208-212.
 • „Со кратки зборови, голем дел од умот се затвора...“: Саб. научни. tr. во чест на 75-годишнината на проф. Р.Г. Скриникова. СПб., 2007. 448, [1] стр. (Зборник на трудови на Катедрата за историја на Русија од античко време до 20 век / Факултет за историја на Државниот универзитет во Санкт Петербург; том 2). ISBN 978-5-288-04629-2 . САД. 38—55: Библиографски индекс на делата на Р.Г. Скриников.
 • Дворниченко А. Ју., Павлов А. П., Тјуменцев И. О. и други Во спомен на Р. Г. Скриников // Билтен на Универзитетот во Санкт Петербург . 2009. Сер. 2. Прашање. 4. S. 161-170;
 • Во спомен на Руслан Григориевич Скриников // Руска историја. - 2010. - бр.1. - P. 203‒205.
 • Dvornichenko A. Yu. R. G. Skrynnikov - Истражувач на времето на неволјите // Зборник на трудови на Историскиот факултет на Универзитетот во Санкт Петербург. - 2012. - бр.10 . - S. 66-70 .
 • Тјуменцев И.О. Руслан Григориевич Скриников: главните пресвртници на креативниот пат // Канадско - американски славистика. Vol. 47. N 3. 2013. P. 251-262.
 • Тјуменцев И.О. Руслан Григориевич Скриников: потези на портретот на учителот // Канадско - американски славистика. Vol. 47. N 3. 2013. P. 275-284.

Врски